Δένδιας: Η Τουρκία να ενεργεί και να εκφράζεται ανάλογα αν προσβλέπει σε μια ευρωπαϊκή πορεία

Να απέχει από έντονες εκφράσεις και προκλητικές δηλώσεις και να φροντίσει, ώστε να υπάρχει ηρεμία και οι διμερείς σχέσεις να κινούνται πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών, κάλεσε την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σε δήλωσή του από την Πρίστινα, ερωτηθείς για το μπαράζ προκλητικών δηλώσων από Τούρκους αξιωματούχους και του Τούρκου ομολόγου του, ο Νίκος Δένδιας είπε χαρακτηριστικά πως οι έντονες εκφράσεις, οι προκλητικές δηλώσεις δεν βοηθούν. «Αυτό το οποίο θα πρέπει να κάνει η τουρκική πλευρά είναι να απέχει από τέτοιες εκδηλώσεις. Να φροντίσει, ώστε να υπάρχει ηρεμία και οι σχέσεις μας να κινούνται πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών μας» διαμήνυσε.

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε πως έχει πάντοτε την εντύπωση ότι μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας προσβλέπει σε μια ευρωπαϊκή πορεία για την Τουρκία και εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική κυβέρνηση θα συμμερίζεται αυτό τον πόθο της τουρκικής κοινωνίας και θα ενεργεί και θα εκφράζεται ανάλογα.

Σε ό,τι αφορά στις επαφές του στην Πρίστινα, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη, κατά την οποία είχε και θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει ζητήματα ενεργειακής διασυνδεσιμότητας, αλλά και το μέλλον της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατέστησε σαφές πως για την ελληνική κυβέρνηση, το κύριο διακύβευμα είναι πάντοτε η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευρωπαϊκή πορεία.

Σημειώνεται πως η επίσκεψη στην Πρίστινα εντάσσεται στο πλαίσιο των επισκέψεων του Νίκου Δένδια στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.

Οι εξελίξεις στον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας στη συνάντηση Ν. Δένδια με τον Κοσοβάρο πρώτο αντιπρόεδρο

Μετά τη συνάντησή του με την Κοσοβάρα Πρόεδρο στην Πρίστινα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έγινε δεκτός από τον πρώτο αντιπρόεδρο, αρμόδιο για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και ανάπτυξη, καθώς και επικεφαλής Διαπραγματευτή στον Διάλογο Πρίστινας-Βελιγραδίου Μπέσνικ Μπισλίμι. Στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter o Ν. Δένδιας.

Επαφές Ν. Δένδια με επικεφαλής διεθνών και περιφερειακών οργανισμών στην Πρίστινα

Με επικεφαλής γραφείων και αποστολών διεθνών και περιφερειακών οργανισμών στην Πρίστινα και τους πρέσβεις Γερμανίας, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ και Ιταλίας συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Στο επίκεντρο βρέθηκαν η περιφερειακή γεωπολιτική κατάσταση, ο Διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του Νίκου Δένδια στο Twitter.

Συνάντηση Ν. Δένδια στην Πρίστινα με υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού

Κατά την επίσκεψή του στην Πρίστινα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε, επίσης, με τους υπουργούς Παιδείας, Eπιστημών, Τεχνολογίας και Καινοτομίας Αρμπέριε Ναγκάβτσι και Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού Χαργιούλα Τσέκου. Κατά την κοινή συνάντηση συζητήθηκε η παροχή τεχνογνωσίας της Ελλάδας σε ζητήματα προστασίας και διατήρησης πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και η συνεργασία σε πανεπιστημιακό επίπεδο, γνωστοποιείται με ανάρτηση του Ν. Δένδια στο Twitter.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το αναμενόμενο εκλογικό μαύρισμα του Ιουνίου και το χρέος των πατριωτικών...

Οι όψιμες δήθεν πατριωτικές κινήσεις του… παραλίγο Μωυσή (βλέπε υποψηφιότητα Μπελέρη) αποδεικνύουν περίτρανα τον πανικό του ένεκα του επερχόμενου...

Ελληνοτουρκικά: Η έντασις επιστρέφει…

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κατόπιν της κηρύξεως δύο «θαλασσίων πάρκων» : ένα στο Αιγαίον και το άλλο στο Ιόνιον πέλαγος,...

Το μαντείο δεν βγάζει πια χρησμούς

Εδώ και εννέα χρόνια ο επιχειρηματίας και τέως εμπορικός ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα Συμεών Τσομώκος συνέλαβε...

Η βαρεμάρα της εκλογικής… πελατείας

Παλαιότερα τους αποκαλούσαν -κατ' ευφημισμόν- «λαμπερά ονόματα». Ήταν οι μαϊντανοί, οι celebrities, οι ηθοποιοί και δημοσιογράφοι, οι εν γένει...