Τσίπρας: Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση με σχέδιο να προχωρήσει σε τομές που θα ανακουφίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Την ανάγκη «μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής» προκειμένου να ανακουφιστεί «κάθε νοικοκυριό και κάθε επιχείρηση» από την ακρίβεια τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Ροδιακή” στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Ρόδο και στη Σύμη.
 
«Όποιος κυβερνά έχει την ευθύνη να βγάζει τη χώρα από τα δύσκολα, σε κάθε συγκυρία όσο πολύπλοκη και αν είναι, όπως η σημερινή. Όχι να εκμεταλλεύεται τα δύσκολα για να ευνοήσει τα συμφέροντα που τον στηρίζουν και να κάνει αβίωτη τη ζωή των πολιτών», σημειώνει ο Αλ. Τσίπρας και τονίζει: «Η χώρα έχει και τα εργαλεία και τους τρόπους για να αντιμετωπίσει την κρίση της ακρίβειας, αλλά χρειάζεται εδώ και τώρα μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, για να αναλάβει μια κυβέρνηση με σοβαρότητα, σχέδιο και βούληση να προχωρήσει άμεσα σε τομές που θα ανακουφίσουν κάθε νοικοκυριό και κάθε επιχείρηση. Αυτή η κυβέρνηση θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως επισημαίνει, «στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, τα κράτη μεριμνούν για να μην κοπεί το ρεύμα στους πολίτες που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς», ενώ «εδώ, αντίθετα, έχουμε 1.200 εντολές διακοπής ρεύματος, σε εκατοντάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα». «Την ίδια ώρα που ο κ. Στάσσης, ο διοικητής που διόρισε η κυβέρνηση της ΝΔ στη ΔΕΗ, κάνει ζωή χαρισάμενη», σχολιάζει και χαρακτηρίζει πιο προκλητικό απ’ όλα, «ότι ακούμε θρασύτατα τον κ. Μητσοτάκη και τα κυβερνητικά στελέχη να αρνούνται οποιοδήποτε μέτρο ανακούφισης των πολιτών με πρόσχημα ότι δεν αντέχουν τα κρατικά ταμεία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασκεί κριτική και στον τρόπο με τον οποίο η ΝΔ «αντιμετώπισε τους εποχικά εργαζομένους, ιδίως την περίοδο της κρίσης της πανδημίας» υποστηρίζοντας πως ήταν «εξευτελιστικός και εξοντωτικός». «Φέτος, δε, που με την άρση των μέτρων επανεκκινεί ο τουρισμός, έχοντας η κυβέρνηση αποδυναμώσει πλήρως το ΣΕΠΕ, με τον ΕΦΚΑ να είναι υποστελεχωμένος και έχοντας διαλύσει πλήρως την εργατική νομοθεσία, η σεζόν δεν αναμένεται το ίδιο αισιόδοξη για τους ανθρώπους του κλάδου», προσθέτει.  Υπογραμμίζει, δε, πως ενώ ο τουρισμός πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί το δυνατό χαρτί της εθνικής οικονομίας, «ο μακροπρόθεσμος στόχος της χώρας μας θα πρέπει να είναι η διαφοροποίηση του τουριστικού μοντέλου με την ένταξη και άλλων μορφών τουρισμού που θα στηρίζονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε νησιού και κάθε περιοχής».

Ερωτηθείς σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαμηνύει στην Τουρκία πως «η Ελλάδα θα προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή και ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις -όπως άλλωστε και ο ελληνικός λαός- στέκονται ενωμένες σε αυτήν τη θέση», ενώ χαρακτηρίζει την τουρκική ρητορική «ακραία και ανησυχητική».

Ωστόσο, δεν παραλείπει να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «εξωτερική πολιτική Ι.Χ. του κ. Μητσοτάκη» που «κινείται χωρίς στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος». 

«Τα δίνει όλα στους συμμάχους μας είτε μιλάμε για όπλα στην Ουκρανία, είτε για επ’ αόριστον παραχώρηση ελληνικών εγκαταστάσεων, χωρίς κανένα αντάλλαγμα και καμία εγγύηση. Με αποτέλεσμα και η Ελλάδα να εμπλέκεται σε επιπλέον κινδύνους και οι σύμμαχοί μας να μην ασκούν πιέσεις στην Τουρκία προκειμένου να τερματίσει την ένταση και να επιστρέψει  στο τραπέζι», τονίζει. 

Απαντώντας σε ερώτηση για το “βαρύ φορτίο” που καλούνται να σηκώσουν οι κάτοικοι των νησιών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημειώνει πως «είναι στο χέρι της συντεταγμένης Πολιτείας να μετατρέψει, όπως λέτε,  το “βαρύ φορτίο” της νησιωτικότητας για τους κατοίκους τους σε ένα μοναδικό προνόμιο». 

«Η Ελλάδα είναι συνυφασμένη με τη θάλασσα και τα νησιά της και είμαστε υποχρεωμένοι να εξασφαλίζουμε όρους ισότιμης και ασφαλούς διαβίωσης των νησιωτών», αναφέρει και εξηγεί πως «ειδικά οι νησιώτες των ακριτικών νησιών του Αιγαίου, που πολλές φορές, σε διάφορες κρίσεις, έχουν επιδείξει ψυχραιμία  και έχουν αποδείξει την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά τους, οφείλουν να προστατεύονται και να ενισχύονται μέσα από ένα πλέγμα πολιτικών που στόχο θα έχουν την ανάπτυξη, τη βελτίωση της καθημερινότητας και, αν θέλετε, θα αποτελούν και μια αναγνώριση για το γεγονός ότι επιμένουν να κατοικούν και να ονειρεύονται σε αυτούς τους τόπους, παρά τις αντιξοότητες».

Αλ. Τσίπρας στη Σύμη: Η κλιμάκωση της ρητορικής της έντασης και της αμφισβήτησης των διεθνών συνθηκών είναι αδιέξοδη και ανώφελη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Αντί να παραιτηθεί, ζητάει και τα… ρέστα

Το κόστος της «βοήθειας» του υπουργείου Εσωτερικών σε στελέχη της Ν.Δ. να καταχραστούν παρανόμως τα προσωπικά δεδομένα πολιτών για...

Όμηροι της αποχής

Παρά το γεγονός ότι η προεκλογική αντιπαράθεση είναι πολύ έντονη για ευρωεκλογές, επί της ουσίας γίνεται για ένα 40%-45%...

Οι Τσοχατζόπουλοι του μέλλοντος

Το επεισόδιο πέρασε σχεδόν απαρατήρητο ως αντιπαράθεση ρουτίνας. Αλλά δεν ήταν. Αναφερόμαστε στην άρον άρον φυγή του πρωθυπουργού από...

Προεκλογική άπνοια και κρίση αντιπροσώπευσης

Μπήκαμε στην προτελευταία εβδομάδα των εκλογών  και -όπως επιβεβαιώνουν και οι παλαιότεροι- η «άπνοια» που παρατηρείται δεν έχει ιστορικό...