Επιβεβαίωση Antinews: Ελληνικά αντιαεροπορικά και πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία

Ουκρανικά και ρωσικά προπαγανδιστικά Μέσα παρουσιάζουν λίστες και «διαρροές» για οπλισμό που φέρεται να έχει στείλει η Ελλάδα ως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Εκτός των άλλων, φορητά αντιαεροπορικά, Stinger, και πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων

Επιβεβαιώνεται το Antinews από πλειάδα δημοσιευμάτων στον ελληνικό Τύπο, αλλά και από αναρτήσεις στα social media. Πρόσφατα, το Antinews, σε δημοσίευμά του, σημείωνε ότι, εκτός του οπλισμού που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Άμυνας ότι δίδει η Ελλάδα στην Ουκρανία, δόθηκε ή πρόκειται να δοθεί και άλλος. Μεταξύ των άλλων, το πολύ σημαντικό όπλο για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, Stinger.

Ελληνικά πυραυλικά συστήματα και αντιαεροπορικά στην Ουκρανία;

Εσχάτως, στα πάμπολλα «σενάρια» που κυκλοφορούν σχετικά με τον οπλισμό που φέρεται να έχει στείλει η Ελλάδα στην Ουκρανία, ήλθε να προστεθεί μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση που έκανε στο twitter το ουκρανικό site, «Τρουχά», το οποίο από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία χαρακτηρίζεται ως η «προπαγανδιστική εμπροσθοφυλακή» του Κιέβου.

Στην ανάρτηση που συνοδεύεται από το σχόλιο ότι «η Ελλάδα πρόκειται να παραδώσει μια «απίστευτη ποσότητα» όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία», παρατίθεται λίστα με οπλισμό που, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει τα φορητά αντιαεροπορικά, Stinger, βλήματα για παλαιούς, σοβιετικής περιόδου, πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, RM-70, κ.α. Επιπλέον, το ουκρανικό site υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δίδει 20.000 «Καλάσνικοφ», αν και, έως τώρα, η Αθήνα παραδεχόταν ότι δεν έχει στείλει παρά 500 τέτοια τυφέκια εφόδου.

Βέβαια, μένει να επιβεβαιωθεί και επίσημα κατά πόσον ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι ουκρανικές λίστες, όπως και οι αντίστοιχες λίστες που διοχετεύθηκαν στη δημοσιότητα από τη ρωσική πλευρά.

Πάντως, όσον αφορά τους Stinger υπάρχει εντονότατη φημολογία, σύμφωνα με την οποία ήδη η χώρα μας έχει στείλει στην Ουκρανία 60 κατευθυνόμενα βλήματα εδάφους – αέρος, και πάνω από 20 σκανδάλες, όπου μπαίνει το βλήμα για να εκτοξευθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά προέρχονται από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ενώ ο Στρατός φέρεται να μην έχει στείλει τέτοια όπλα.

Ταυτόχρονα, «διαρροές» σε ρωσικά ΜΜΕ εμφανίζουν την ουκρανική πλευρά να αναζητά, προκειμένου να αγοράσει, όχι μόνον πυραύλους για τους RM-70, όπως αναφέρει το ουκρανικό site, «Τρουχά», αλλά και 15 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων αυτού του τύπου.

To πυραυλικά συστήματα, RM-70, είναι επίσης σοβιετικής, για την ακρίβεια τσεχοσλοβάκικης, τεχνολογίας (του 1971). Μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, η Ελλάδα παρέλαβε το 1994 αυτά τα οπλικά συστήματα (150 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων) από το απόθεμα της Ανατολικής Γερμανίας. Έχουν αναπτυχθεί στα νησιά του Αιγαίου. Όπως το ίδιο έγινε και με τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ), BMP, τα οποία τώρα δίδει η χώρα μας στην Ουκρανία.

Στη λίστα ενδιαφέροντος της ουκρανικής πλευράς περιλαμβάνονται, εκτός των άλλων, φορητά αντιαεροπορικά, Stinger (400), χιλιάδες φορητά αντιαρματικά όπλα, πυροβόλα και βλήματα, καθώς και Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ), BMP 1-2. Τέτοια ΤΟΜΑ παλαιάς σοβιετικής τεχνολογίας (του 1966) ανακοίνωσε η Ελλάδα ότι παραχωρεί στην Ουκρανία. Τα BMP είναι αναπτυγμένα στα ελληνικά νησιά.

Μάλιστα, στο έγγραφο που η ρωσική πλευρά αποδίδει στους Ουκρανούς, δίπλα από τα BMP παρουσιάζεται ο αριθμός «200». Τόσα, δηλαδή, όσα θα δώσει η Ελλάδα στην Ουκρανία. Αρκετά από αυτά, πάντως, λόγω παλαιότητος, είναι αμφίβολο κατά πόσον θα φανούν χρήσιμα στους Ουκρανούς. Βέβαια, είναι άγνωστο εάν ο αριθμός «200» αφορούσε το ουκρανικό αίτημα προς την Ελλάδα, ή γενικότερα ότι αυτό τον αριθμό αναζητούσε το Κίεβο στη διεθνή αγορά όπλων. Όπως και να’ χει, τόσα έδωσε η χώρα μας. Τα BMP είναι αναπτυγμένα στα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, έως τώρα η χώρα μας φέρεται να έχει δώσει στην Ουκρανία, ανάμεσα στα άλλα, τα εξής:

-2.100 ρουκέτες για RM-70 που στάλθηκαν στον στρατό του Ζελένσκι τουλάχιστον μέχρι τις 27 Απρίλη

-3.200.000 φυσίγγια 7,62 χιλιοστών

-1.100 φορητοί αντιαρματικοί εκτοξευτές, σοβιετικής – ρωσικής τεχνολογίας, RPG.

-100 έως 130 ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1.

-Τουλάχιστον 4.000.000 φυσίγγια διαμετρήματος 7,62Χ51 χιλιοστών και άλλα τόσα διαμετρήματος 7,62Χ39 χιλιοστών για «Καλάσνικοφ».

-Περί τα 20.000 βλήματα πυροβολικού διαμετρήματος 155 χιλιοστών.

 1. Τους έχουμε ρίξει τους Ουκρανούς μια και η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη από την άσκηση.
  Αντι τα γερμανικά Marder να καταλήξουν στην Ουκρανία θα πάνε τα BMP-1 που μας είχαν δώσει πάλι οι Γερμανοί από τα αποθέματα της Ανατολικής Γερμανίας.
  Η ιδέα δεν είναι αυτή. Υποτίθεται οτι ως δυτική χώρα ενισχύουμε την Ουκρανία και δεν βγάζουμε κέρδος από την όλη ιστορία. Οπως υποτιθεται ότι τους δίνουμε δικά μας όπλα και όχι τα δικά τους καλάσνικοφ που τους τα….είχαμε κατάσχει!
  Αλλά μια και η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε πόλεμο η ίδια δικαιολογείται αυτή η συμπεριφορά
  Μας ευνοεί ότι οι Γερμανοί δεν θέλουν να στείλουν Γερμανικά pantzer να πολεμήσουν τη Ρωσία και αντί γι αυτό στέλνουν πρώην σοβιετικά.
  Μια και υπάρχει περίπτωση σύντομα να χρειαστούμε εμείς οπλικά συστήματα και μια και για 15 χρόνια δεν αγοράσαμε ούτε ένα ντουφέκι ίσως πρέπει να επαναλάβουμε την ιστορία με τα Marder με πολύ παρωχημένο εξοπλισμό που έχουμε. Ισως είναι ο μόνος τρόπος να αποκτήσουμε σύντομα οπλικά συστήματα για το ΣΞ.
  Ενα άλλο στοιχείο που πρέπει να προσεχθεί είναι ότι δεν στέλνουμε στην Ουκρανία οπλικά συστήματα που είχαμε αγοράσει από τη Ρωσία. Δεν παραβιάζουμε επομένως τις μεταξύ μας συμφωνίες.

 2. Ε ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΑ , ΞΑΝΑ ΕΚΑΝΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΜΟΥ.

  ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

  Ο DEFENCE MINISTER ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΛΕΙΨΟΥΝ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΑΓΩΝΑ! ΔΗΛΑΔΗ ΕΧΕΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙ ΚΑΙ ΠΟΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΗ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΘΗΡΙΟ.

  Η ΔΥΣΗ ΕΧΕΙ ΤΡΟΜΕΡΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΕΜΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ.
  ΟΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΚΑΨΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΕΝΙΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΖΕΡΟΥΣ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΛΕΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΟΠΛΑ ΟΙ ΔΥΤΙΚΟΙ (ΞΕΡΕ ΤΙ ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΟΜΩΣ : ) )

  H ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ Ο PRIME MINISTER ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΒΟΗΘΕΙΑ (ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ)

  ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΛΥΘΗΣΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ (ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς, «…ΤΟΙΣ ΚΕΙΝΩΝ ΡΗΜΑΣΙ ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΣ»

Όνειρο κάθε Έλληνα Αεροπόρου, πριν ακόμη εισέλθει στη Σχολή Ικάρων, είναι να ανοίξει τα φτερά του και να ξεχυθεί...

Ελλάδα: Μια ανοργάνωτη χώρα ηλικιωμένων

Κάθε φορά που η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοινώνει τις προβλέψεις της, είναι σαν να βγάζει πολεμικά ανακοινωθέντα. Σαν να...

Για να ζήσει η χώρα: Κουράγιο, καρτερία και συντροφικότητα

Στο κείμενο που ακολουθεί υπήρξε μια ομιλία της οποίας η καταγραφή -ηθελημένα- έγινε εκ των υστέρων. Παρουσιάστηκε ως παρέμβαση...

«Η έκθεση γίνεται ο καθρέφτης του εαυτού σου»

Σε έναν ξεχωριστό κήπο μάς μεταφέρει η έκθεση του Νίκου Παπαδόπουλου «Κήπος Σωματιδίων» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που διαρκεί...