Κύπρος-Αμμόχωστος: Κάλυψη στην Τουρκία από Βρετανούς με “ρωσικό μπαμπούλα”

Στα “μαλακά” θέλουν να ρίξουν τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου, οι Βρετανοί, σύμφωνα με το philenews.com.

Ενόψει της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που χρονικά τοποθετείται στο τέλος του τρέχοντος μηνός και την υιοθέτηση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της Δύναμης, το Λονδίνο φαίνεται να προωθεί μια λογική “σιωπητηρίου” για το θέμα της Αμμοχώστου. Ως οι διαχρονικά “αρμόδιοι” για να συντάσσουν το προσχέδιο του ψηφίσματος, επιχειρούν να δώσουν το στίγμα τους προβάλλοντας “προκαταρκτικές” σκέψεις, ώστε να καταγράψουν αντιδράσεις.

Την ώρα, λοιπόν, κατά την οποία η Λευκωσία θεωρεί ότι πρέπει να ενισχυθεί το λεκτικό στο ψήφισμα του Ιουλίου για την ΟΥΝΦΙΚΠ, σε σχέση με το Βαρώσι, οι πρώτες τοποθετήσεις του Λονδίνου είναι πως θα πρέπει να μην ανοίξει το θέμα. Έχει, όμως, ενδιαφέρον το επιχείρημα που προβάλλουν οι του Φόρεϊν Όφις, στην προσπάθεια τους να καλύψουν εν πολλοίς τις τουρκικές επεκτατικές ενέργειες, που παραβιάζουν ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού. Οι Βρετανοί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υποστηρίζουν πως εάν ανοίξει θέμα Αμμοχώστου, τότε οι Ρώσοι θα προωθήσουν τις τουρκικές θέσεις, λόγω της στάσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα Ουκρανίας. Θα απαντήσουν, δηλαδή, οι Ρώσοι, με βάση το βρετανικό αφήγημα, στην απόφαση της Λευκωσίας να υιοθετήσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας, προκαλώντας ζημιά στο Κυπριακό.

Το αφήγημα αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προσπάθησε το Λονδίνο να το “πουλήσει” στη Λευκωσία, υποδεικνύοντας ότι στις συζητήσεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η ρωσική πλευρά θα είναι αυτή τη φορά απέναντι. Μάλιστα την “πληροφορία” τη μετέφεραν σε ψηλό επίπεδο στο υπουργείο Εξωτερικών. Ενόψει του γεγονότος ότι αυτό κυκλοφόρησε ευρέως στους διπλωματικούς κύκλους, οδήγησε -όπως εκτιμάται- την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, να αναφέρει σε ανάρτηση της στο twitter ότι “συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με κοινό διεθνές νομικό καθεστώς, κυριαρχία και ιθαγένεια”.

Είναι πρόδηλοι οι στόχοι του Λονδίνου: Θέλουν να υπάρξει μια “ομαλή” ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με επαναλαμβανόμενες αναφορές στο περιεχόμενο του κειμένου. Και για να επιτευχθεί τούτο, σύμφωνα με τη δική τους προσέγγιση, είναι να μην αναδειχθούν οι παράνομες ενέργειες της κατοχικής δύναμης στην Αμμόχωστο.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αναμένεται ότι θα καταγραφούν οι νέες ενέργειες της κατοχικής Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Αυτό, τουλάχιστον, ανέφερε και ο ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνάντησης του με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, περιορίστηκε να πει πως παρακολουθούν το όλο θέμα και θα καταγραφεί, εννοώντας την έκθεση.

Στο μεταξύ, οι Τούρκοι έχουν καθαρίσει την παραλία μπροστά από το ξενοδοχείο “King George” φθάνοντας μέχρι και την εποικισμένη περιοχή της Αμμοχώστου, ετοιμάζοντας την για χρήση της περιοχής. Παρά το γεγονός ότι η ενέργεια αυτή καταγγέλθηκε αμέσως, εντούτοις συνέχισαν τις εργασίες και σε αυτή τη φάση φαίνεται να έχουν ολοκληρωθεί. Υπάρχουν, βέβαια, πολλά άλλα να γίνουν για το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής. Οι Τούρκοι με την τακτική της σαλαμοποίησης, ανοίγουν σταδιακά τμήματα της περίκλειστης περιοχής, ενώ εκτιμάται πως ένα άλλο μεγάλο βήμα θα γίνει τον Ιούλιο κατά τα πανηγύρια για την επέτειο της εισβολής.

Η όλη συμπεριφορά της κατοχικής Τουρκίας συνδέεται και με το γεγονός ότι προχωρεί ανενόχλητα στην υλοποίηση των σχεδιασμών της. Δεν έχει κόστος και οι ενέργειες της αντιμετωπίζονται παθητικά από διεθνείς παίκτες. Στην περίπτωση της Αμμοχώστου, ειδικά σε σχέση με την τελευταία ενέργεια, δεν καταγράφηκαν αντιδράσεις εκτός από τις τυπικές και επαναλαμβανόμενες. Όσο δε αφορά τα Ηνωμένα Έθνη, επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τις τουρκικές ενέργειες και μάλιστα με τρόπο τον οποίο κανονικά θα έπρεπε να προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Λευκωσίας. Η τελευταία περιορίζεται να δίνει μάχες για “ενισχυμένα λεκτικά” στα ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού και να αντιμετωπίζει τις βρετανικές μεθοδεύσεις, που προσφέρουν προστασία και κάλυψη στην κατοχική Τουρκία.

H επιστολή, τα ΜΟΕ και η “χρυσή τομή”

Η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, έδειξε για μια ακόμη φορά ότι η Λευκωσία επαναλαμβάνει εαυτόν με τη συντήρηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, γνωρίζοντας εκ προοιμίου το αποτέλεσμα. Ότι, δηλαδή, θα απορριφθούν από την τουρκική πλευρά. Πρόκειται για μια κίνηση, που επιβεβαιώνει μια αδιέξοδη πορεία στο Κυπριακό, καθώς το μόνο που επιτυγχάνει είναι η διατήρηση του αδιεξόδου. Περαιτέρω, είναι προφανές πως η τουρκική πλευρά, που συζητά μόνο εάν γίνουν αποδεκτές οι αξιώσεις της, για “κυριαρχική ισότητα” και “ίσο διεθνές καθεστώς”, θα προχωρήσει στην υποβολή δικών της ΜΟΕ. Ποιος ο κίνδυνος; Να βρεθούν “καλοθελητές” να αναζητήσουν τη “χρυσή τομή”.

Το περιεχόμενο του πρωτόκολλου οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων για το 2022, καθορίζεται από την επεκτατική στρατηγική της κατοχικής δύναμης. Είναι προφανές πως η Άγκυρα προχωρεί με την υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων σε μια επιλογή που βαθμηδόν οδηγεί στην ντε φάκτο προσάρτηση των κατεχομένων. Πέραν από τις αλλαγές στις δομές του ψευδοκράτους, ώστε να εναρμονιστεί με το τουρκικό κράτος, τους περαιτέρω περιορισμούς σε δημοκρατικές κι άλλες ελευθερίες, ενισχύεται και η εξάρτηση των κατεχομένων από την Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι στην ατζέντα, χωρίς να προχωρεί ωστόσο, ήταν για χρόνια το θέμα της μεταφοράς ηλεκτρισμού από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Όπως μεταφέρθηκε με υποθαλάσσιους αγωγούς νερό. Τώρα επανέρχεται το θέμα του ηλεκτρισμού. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο λεγόμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους, Ουνάλ Ουστέλ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα, είπε πως συζητήθηκε λεπτομερώς το θέμα της μεταφοράς ηλεκτρισμού από την Τουρκία στα κατεχόμενα με καλώδιο και “θα γίνουν κάποια βήματα σε αυτή τη διαδικασία”.

Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε αυτό που είχε εξαγγελθεί ήδη. Να μετατραπούν οι πτήσεις από τα κατεχόμενα προς την Τουρκία και τανάπαλιν σε εσωτερικές. Τούτο, όπως προβλήθηκε ο ισχυρισμός, γίνεται για να καταστούν “φθηνότερα τα εισιτήρια”. Επί της ουσίας καθιστούν τα κατεχόμενα “νομό” της Τουρκίας. Το αεροδρόμιο της Τύμπου είναι παράνομο, δεν τυγχάνει οποιουδήποτε διεθνούς ελέγχου και έτσι θα συνεχίσει να είναι και με τη ρύθμιση αυτή. Αλλά τα κατεχόμενα θα μετατραπούν πρακτικά και σε τουρκική επαρχία.

Πηγή: capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

… Πίσω από τις ρωσικές βάσεις στη Συρία

Η τύχη των δύο ρωσικών βάσεων στη Συρία αποτελεί μια βασική παράμετρο των τελευταίων ραγδαίων εξελίξεων, που θα επηρεάσει...

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεφτίλισε τα Σκόπια!

Την 9η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, αποφάσισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ξεμπροστιάσει τη διεφθαρμένη κυβέρνηση και τη...

Κερδισμένοι και χαμένοι του «πρώτου γύρου» στη Συρία

Η πτώση του Μπασάρ Αλ Άσαντ αποτελεί αναμφίβολα, εκ πρώτης όψεως, μια στρατηγική νίκη για την Τουρκία, τις Ηνωμένες...

Στη Ρουμανία οι ελίτ έκαναν «πραξικόπημα»

Η Ρουμανία του κομμουνιστή Τσαουσέσκου βρήκε διέξοδο προς την ελευθερία με δύο κόμματα που διαδέχθηκαν το καθεστώς, το Σοσιαλδημοκρατικό...