Οι προκλήσεις του β΄ εξαμήνου για την οικονομία

Σε τελείως αλλαγμένο σκηνικό θα τρέξει η οικονομία το δεύτερο εξάμηνο του 2022, αφού μαζί με την ενεργειακή και την επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση θα έχουμε το άνοιγμα του κύκλου αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, τη συνέχιση της διολίσθησης του ευρώ, αλλά και την αβεβαιότητα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Οι επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ θα πλήξουν πολλαπλά και την Ελλάδα, ενώ είναι αμφίβολο αν -και κατά πόσο- θα βοηθήσουν στην υποχώρηση του πληθωρισμού. Τούτο, με δεδομένο ότι η καθυστέρηση της εκκίνησης της διαδικασίας σε σχέση με τη Fed έχει προκαλέσει τη διολίσθηση της ισοτιμίας του ευρώ στο 1:1 με το δολάριο, αναζωπυρώνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις. Για την Ελλάδα, οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συμπαρασύρουν και τα επιτόκια δανεισμού των εμπορικών τραπεζών. Συνεπώς θα γίνει πιο ακριβή η δανειοδότηση επενδύσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, τη στιγμή που βρίσκονταν σε σταθερά ανοδική πορεία . Η πρόκληση για το οικονομικό επιτελείο θα είναι η ορθή χρήση των κοινοτικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και το νέο ΕΣΠΑ, ώστε να μην γίνουν ακόμη λιγότερες οι επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν να έχουν τραπεζικό προφίλ. 

Μια τρίτη συνέπεια της αύξησης των επιτοκίων είναι ότι θα κάνει ακριβότερη την αναχρηματοδότηση του χρέους. Παρότι τα 2/3 του χρέους που βρίσκονται στα χέρια του “επίσημου τομέα” είναι κλειδωμένα σε σταθερά επιτόκια, θα είναι πλέον δύσκολο το Δημόσιο να προσφεύγει σε δανεισμό από τις αγορές καθώς το κόστος θα αυξάνεται συνεχώς. Μοιραία , το ελληνικό Δημόσιο θα χρησιμοποιήσει ένα μέρος από τα ταμειακά διαθέσιμα των 39 δισ. ευρώ καθυστερώντας έτσι και την ολοκλήρωση της ελληνικής αγοράς ομολόγων.

Επίσης, μπορεί να καθυστερήσει και την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας καθώς και οι οίκοι αξιολόγησης (ειδικά οι πιο συντηρητικοί) θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η κρίση πληθωρισμού

Ένα δεύτερο πακέτο προκλήσεων πυροδοτεί η εμμονή του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα. Η απότομη αντίδραση των αγορών ενέργειας που έστειλαν την τιμή του αργού πετρελαίου στα 122 δολάρια το βαρέλι, μετά την πολιτική απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής για απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο, δείχνει το εξής: ότι οι τιμές μένουν ψηλά όχι μόνο λόγω της διαφοράς προσφοράς-ζήτησης, αλλά και γιατί προεξοφλούνται και ανησυχίες για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Στις ανησυχίες αυτές -οι οποίες προκάλεσαν ένα νέο ράλι στις τιμές βασικών τροφίμων- έχει προστεθεί τους τελευταίους μήνες και το ενδεχόμενο μιας επισιτιστικής κρίσης, που μπορεί να συνοδευτεί και από μεταναστευτική κρίση από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη. Με άλλα λόγια υπάρχουν βάσιμες εκτιμήσεις ότι ο πληθωρισμός θα μείνει υψηλά για πολύ καιρό ακόμη.

Η Ελλάδα έχει ήδη ανακοινώσει την μεγάλη παρέμβαση των 3,2 δισ. ευρώ για τον μετριασμό των ανατιμήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος, η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά, από τα μέσα του μήνα. Ωστόσο, υπάρχουν πιέσεις και για πρόσθετα μέτρα που θα αντιμετωπίζουν τις αυξήσεις στα υγρά καύσιμα. Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών δεσμεύεται ότι θα υπάρξει και νέο πακέτο, αν υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος. Τούτο διότι έχει δεχθεί την παρατήρηση της Κομισιόν για έλεγχο των δαπανών των χωρών με υψηλό χρέος, όπως είναι και η Ελλάδα, ειδικά για μέτρα στήριξης. Από την άλλη, αν δεν υπάρξει νέο πακέτο στήριξης ενώ οι ανατιμήσεις θα συνεχίζονται, το ΥΠΟΙΚ διακινδυνεύει μια νέα έκρηξη του ιδιωτικού χρέους από οφειλές σε ΔΕΚΟ, Δημόσιο και τράπεζες και νέα επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

Πηγή: capital.gr

  1. Η μεγαλύτερη αποτυχία της κυβέρνησης είναι στην Οικονομία.
    Το αστείο ήταν ότι είχε κατέβει στο γήπεδο ακριβώς για να σκοράρει εκεί.
    Η σοσιαλδημοκρατική προσέγγιση όμως στάθηκε ικανή για να κάνει μόνο αυτό για το οποίο φημίζεται.
    Να μοιράζει επιδόματα.
    Στο μεγάλο στοίχημα για να κλείσει το gap του ελλείμματος των επενδύσεων-100 δις έλεγε- απλά πρόσθεσε άλλα 50 δις λιγότερες επενδύσεις από όσες έπρεπε και έτσι τώρα το gap είναι 150 δις!
    Η αποεπένδυση συνεχίζεται και επομένως η πορεία της χώρας προς την υπανάπτυξη
    Σταθερά πάνω από δεκαετία το μαγαζί χάνει εξοπλισμό και δεν αγοράζει καινούργιο για να τον αντικαταστήσει, δεν συζητάμε να κάνει και επέκταση αλλά να κρατήσει αυτό που έχει.
    Θα είναι μια άλλη κυβέρνηση κάποτε που θα το ανατρέψει.
    Στο πολύ μακρινό μέλλον.
    Από την άλλη η Ελλάδα είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για τις χώρες της Δύσης, ιδίως της Ευρώπης.
    Για το πως μπορεί τα πράγματα να πάνε τόσο άσχημα που η κατάσταση να είναι μη αναστρέψιμη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Οικονομική πολιτική με φόρους και ακρίβεια

Η συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2025, που ξεκινά, δεν πρόκειται να αλλάξει τις ειλημμένες αποφάσεις της...

Ανέστιοι και πένητες

Στην εποχή της καπιταλιστικής ευωχίας, όταν απ’ τα τραπέζια της αριστοκρατίας του χρήματος ξέπεφτε το κατιτίς και για τα...

Πελαγοδρομούμε στα κύματα του καταναλωτισμού

Έγραφα σε κοινωνικό δίκτυο λίγες μέρες πριν από το φετινό Πάσχα και νομίζω θα το επαναλάμβανα αυτούσιο και σήμερα...

Οι τράπεζες να είναι καλά…

Εκτός από τα αφορολόγητα (και με την πρωθυπουργική βούλα πλέον) ιλιγγιώδη κέρδη τους, οι τράπεζες απολαμβάνουν από το μνημονιακό...