Κρίση Ελλάδας – Ιράν: Το υπουργείο Εξωτερικών πετάει το μπαλάκι στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Η κρίση Ελλάδας – Ιράν εκδηλώθηκε όταν οι ελληνικές Αρχές, κατόπιν αμερικανικού αιτήματος δικαστικής συνδρομής, «έπιασαν» ένα τάνκερ με ιρανική σημαία στην Εύβοια. Το Ιράν «απάντησε» με την «κατάληψη» δύο ελληνικών τάνκερ. Κατηγορεί την Αθήνα ότι χρησιμοποιήθηκε ως το «μακρύ χέρι» των ΗΠΑ

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης πετάει το μπαλάκι το υπουργείο Εξωτερικών για το συμβάν που προκάλεσε κρίση στις ελληνο-ιρανικές σχέσεις.

Ως γνωστόν, οι ελληνικές Αρχές, κατόπιν αιτήματος δικαστικής συνδρομής των ΗΠΑ, μπλόκαραν στην Κάρυστο τάνκερ με ιρανική σημαία. Το πλοίο προηγουμένως ανήκε σε ρωσική εταιρεία, η οποία μπήκε στη λίστα των Δυτικών κυρώσεων. Ωστόσο, στη συνέχεια, άλλαξε εταιρεία που δεν υπόκειτο στις κυρώσεις, ενώ απέκτησε σημαία Ιράν. Κατόπιν, οι ΗΠΑ, με αίτημα δικαστικής συνδρομής, ζήτησαν να κρατηθεί το πλοίο, ισχυριζόμενες ότι εμπλέκεται σε πράξεις που σχετίζονται με τρομοκρατία.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, αναφερόμενος στην υπόθεση του πλοίου στην Εύβοια, είπε: «Υπήρξε ένα αίτημα δικαστικής συνδρομής από τις αμερικανικές δικαστικές Αρχές προς τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές. Οπότε αυτή τη στιγμή δεν είμαστε αρμόδιοι να απαντήσουμε σε αυτό το ζήτημα. Εκφεύγει των αρμοδιοτήτων μας».

Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, «Καθημερινή», πάντως, το αμερικανικό αίτημα δικαστικής συνδρομής διαβιβάστηκε στα αρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και Εξωτερικών, πριν καταλήξει στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας για εκτέλεση. Από τη μεριά του, ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει αναρμόδιο, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι την αρμοδιότητα και τους χειρισμούς έκανε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Αδιευκρίνιστος έως τώρα είναι και ο βαθμός που έπαιξε ρόλο το υπουργείο Ναυτιλίας.

Ο Α.Παπαϊωάννου, επίσης, είπε ότι «μετά την εκδήλωση της κρίσης, έχουμε προβεί σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες, τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Τεχεράνη. Είχε κληθεί ο Ιρανός πρέσβης εδώ πέρα. Κάνουμε όλες τις επαφές, ενημερώνουμε όλους και, παράλληλα, έχουμε ενημερώσει και τον ΙΜΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αναφερόμενος στις επικοινωνίες που είχε ο υπουργός Εξωτερικών με ξένους ομολόγους του, όπως του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Σαουδικής Αραβίας, κ.α., σημείωσε ότι «οι υπουργοί Εξωτερικών τον πήραν τηλέφωνο αυτοβούλως τον δικό μας υπουργό». Ωστόσο, σε ερώτηση εάν ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε και με τον Ιρανό ομόλογό του, προκειμένου να διευθετηθεί η κρίση, ο Α.Παπαϊωάννου απάντησε πως «με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν είχαν μιλήσει πριν από κάποιες μέρες. Πριν την κρίση».

Προειδοποιήσεις για «αντίποινα»

Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει το δημοσίευμα της «Καθημερινής» σχετικά με όσα προηγήθηκαν με το ιρανικής σημαίας τάνκερ στην Ελλάδα. Αναλυτικότερα, στο δημοσίευμα αναφέρεται:

«Πλούσιο είναι το παρασκήνιο στην υπόθεση του δεξαμενόπλοιου «Lana» (πρώην «Pegas»), το οποίο βρίσκεται εδώ και ενάμιση μήνα ελλιμενισμένο στο αγκυροβόλιο της Καρύστου. Η δέσμευση του φορτίου του πυροδότησε διπλωματική κρίση, με το Ιράν να κατάσχει τα δύο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοια ανοικτά των ακτών του.

Αρμόδιοι αξιωματούχοι με άμεση σχέση με την υπόθεση εξηγούν ότι το αμερικανικό εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο έχει ισχύ στις ΗΠΑ, όχι όμως και στην Ε.Ε. Και ως εκ τούτου θέτουν υπό αμφισβήτηση την απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκίδας να προχωρήσει σε κατάσχεση των 107.000 τόνων ιρανικού πετρελαίου δυνάμει του αιτήματος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Απόφαση που, εξάλλου, προκάλεσε την αντίδραση της Τεχεράνης.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης μάλιστα αποκάλυψαν στην «Κ» ότι το προηγούμενο διάστημα είχε επισημανθεί αρμοδίως ο κίνδυνος το Ιράν να προχωρήσει σε αντίποινα σε περίπτωση που η Ελλάδα ικανοποιούσε το αίτημα των ΗΠΑ, παρά τους σχετικούς νομικούς περιορισμούς.

Εκτός κυρώσεων

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το «Lana» κατέπλευσε ρυμουλκούμενο στο αγκυροβόλιο της Καρύστου στις 14 Απριλίου. Με διάταξή της η Αρχή για το ξέπλυμα προχώρησε στη δέσμευσή του, καθώς σύμφωνα με την αρχική ενημέρωση το δεξαμενόπλοιο ανήκε σε ρωσική τράπεζα που συγκαταλέγεται στις 800 και πλέον οντότητες σε βάρος των οποίων έχουν τεθεί σε ισχύ κυρώσεις μετά τη ρωσική εισβολή.

Κατόπιν ελέγχου, ωστόσο, προέκυψε ότι στα μέσα Μαρτίου, και σίγουρα πριν από τον κατάπλου του στην Κάρυστο, το δεξαμενόπλοιο είχε μεταβιβαστεί στην επίσης ρωσική εταιρεία Transmorflot, σε βάρος της οποίας πάντως δεν έχουν τεθεί σε ισχύ κυρώσεις. Ως εκ τούτου, η Αρχή για το ξέπλυμα ήρε τη διάταξη για τη δέσμευση του πλοίου, εκτιμώντας ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.

Αμερικανικό αίτημα δικαστικής συνδρομής

Με ορατό το ενδεχόμενο να επιτραπεί ο απόπλους του «Lana», το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απέστειλε στις 20 Απριλίου αίτημα δικαστικής συνδρομής ζητώντας αυτή τη φορά τη δέσμευση όχι του πλοίου, αλλά του φορτίου του.

Στο σχετικό έγγραφο αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η εισαγγελία της περιφέρειας Κολούμπια, το FBI και η υπηρεσία Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security Investigation – HSI) διεξάγουν έρευνα για μεταφορά ιρανικού πετρελαίου, «τα έσοδα του οποίου θα υποστηρίξουν μια ξένη τρομοκρατική οργάνωση κατά παράβαση της ποινικής νομοθεσίας των ΗΠΑ».

ΗΠΑ προς υπουργεία Δικαιοσύνης και Εξωτερικών

Το αίτημα δικαστικής συνδρομής διαβιβάστηκε στα αρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και Εξωτερικών, πριν καταλήξει στο αρμόδιο (λόγω Καρύστου) Πρωτοδικείο Χαλκίδας για εκτέλεση, ήτοι να προχωρήσει στην κατάσχεση των 100.000 τόνων πετρελαίου και τη μετάγγισή τους σε δύο άλλα δεξαμενόπλοια.

«Σας διαβιβάζουμε το από 20 Απριλίου 2022 κατεπείγον αίτημα δικαστικής συνδρομής του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την άμεση ικανοποίηση αυτού», αναφέρεται σε επίσημο κυβερνητικό έγγραφο που βρίσκεται στη διάθεση της «Κ».

Το Πρωτοδικείο Χαλκίδας

Την 20ή Μαΐου, αντίστοιχα, το Πρωτοδικείο Χαλκίδας με έγγραφο που φέρει την ένδειξη «Άκρως εμπιστευτικόν» ζητάει από το Λιμεναρχείο Καρύστου «να προχωρήσει στην παράδοση του κατασχεμένου φορτίου από το πλοίο “Lana” σε δύο πλοία ναυλωμένα από τις αιτούσες αμερικανικές αρχές».

Δυνάμει των παραπάνω και το αρχηγείο του Λιμενικού ενέκρινε με σήμα του προς το Λιμεναρχείο Καρύστου τη μετάγγιση του ιρανικού πετρελαίου σε μισθωμένα από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοια, παρά το γεγονός ότι η μετάγγιση πετρελαίου από ένα καράβι σε άλλο επιτρέπεται για περιβαλλοντικούς λόγους σε μόλις τρία σημεία στη χώρα: τη Λήμνο, την Πρέβεζα και την Κρήτη.

«Μετάγγιση» πετρελαίου

Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ασκήθηκαν πιέσεις προκειμένου να καμφθούν οι ενστάσεις της επικεφαλής του Λιμεναρχείου επί της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Η μετάγγιση του ιρανικού πετρελαίου από το «Lana» στα δεξαμενόπλοια «Ice Energy» και «Alkinoos» ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πρώην αξιωματούχοι της CIA

Από τα τέλη Απριλίου η οργάνωση United Against Nuclear Iran, που στελεχώνεται από πρώην αξιωματούχους της αμερικανικής CIA και αποτελεί σκληρό πολέμιο του Ιράν, είχε εκδώσει ανακοίνωση για το θέμα.

Σε αυτήν, ο επικεφαλής της Mark Wallace ανέφερε «καλούμε την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει άμεσα στη δέσμευση του “Pegas”».

Η δικαστική απόφαση πίσω από τα αντίποινα με την “πειρατεία” των Ιρανών στα ελληνικά πλοία

Βίαιη κατάληψη δύο ελληνικών τάνκερ στον Περσικό από τους Φρουρούς της Επανάστασης – Διάβημα διαμαρτυρίας ΥΠΕΞ στον Ιρανό πρέσβη

Ιράν: Καρέ-καρέ το ρεσάλτο των Φρουρών της Επανάστασης στα ελληνικά πλοία

Ιράν – Θρίλερ με ελληνόκτητα τάνκερ: Το ένα έδεσε στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς

  1. Η Αμερικη ζητα πολλα και κανει η ιδια λιγα, πολυ λιγα μαλιστα για αυτα που ζητα απο αλλους, οπως τον γνωστο λακε μ@@@@@.. την Ελλαδα στην προκειμενη περιπτωση…
    Το εμπαργκο που ειχε κηρυξει στο Ιραν για το πυρηνικο του προγραμμα, παρεκαμφθη απο την Τουρκια, η οποια μεσω της κρατικα ελεγχομενης Halkbank και καποιων γνωστων πρακτορευοντων της, ειναι γνωστη ολη η αλυσιδα, καταφερε να εξασφαλισει στο Ιραν, εσοδα απο πωλησεις πετρελαιου με ανταλλαγμα κατι τονους χρυσου που μεταφερηκαν στα κεντρικα θησαυροφυλακια της
    Η υποθεση ξεσκεπαστηκε στην Αμερικη και η Τουρκικη τραπεζα παρεπεμφθη στη δικαιοσυνη
    Αλλα
    Εκει μπλοκαρε κατοπιν εντολης απο την Αμερικανικη κυβερνηση…Παρενθεση, η ανεξαρτησια της Δικαιοσυνης που λεγαμε………………..
    Υποτιθεται σαν χαρτι ελεγχου…Η ηδη ευθραυστη οικονομια της…
    Τριχες κατσαρες…
    Αλλα βλεπεις εχουμε κυβερνηση…Ρεαλιστων…Που στεκονται στη σωστη πλευρα
    Κυριακο
    Τωρα αν αρχισω να κατεβαζω κ@@@@@@α, θα εχω αδικο ?

  2. «Αυτοφωράκιας» των ΗΠΑ η Ελλάδα

    Αν και είναι γνωστό πως όταν μαλώνουν στον βούρκο τα βουβάλια κατά κανόνα την πληρώνουν τα βατράχια, η ελληνική κυβέρνηση..

    image
    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ:
    ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER(ΑΝΟΙΓΕΙ ΣΕ ΝΕΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ)ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK(ΑΝΟΙΓΕΙ ΣΕ ΝΕΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ)ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΗ(ΑΝΟΙΓΕΙ ΣΕ ΝΕΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ)
    A- A+
    Αν και είναι γνωστό πως όταν μαλώνουν στον βούρκο τα βουβάλια κατά κανόνα την πληρώνουν τα βατράχια, η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να κάνει μακροβούτι στα λασπόνερα μιας παγκόσμιας αντιπαράθεσης.

    Οι συνέπειες των φιλοαμερικανικών (σε βαθμό υποτέλειας) επιλογών της ελληνικής κυβέρνησης στην τρέχουσα αντιπαράθεση της αμερικανοΝΑΤΟϊκής «αυτοκρατορίας» με τον υπόλοιπο κόσμο αρχίζουν και γίνονται ορατές, καθώς η χώρα διαλύει παραδοσιακούς ιστούς και δεσμούς επωφελούς (πολιτικής / οικονομικής) συνεργασίας.

    Η ελληνική κυβέρνηση δεν έκρυψε – αντίθετα διακηρύττει έμπρακτα – την προθυμία της να ευθυγραμμιστεί απόλυτα με τις αμερικανικές επιδιώξεις σε βάρος της Μόσχας, οι οποίες απέκτησαν «ηθικό» πρόσχημα με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

    Έτσι η Ελλάδα προσφέρει:

    – Συστήματα και πυρομαχικά πυροβολικού για την ενίσχυση του ουκρανικού στρατού (σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ) από την πρώτη στιγμή του πολέμου.

    – Την κρίσιμη (αμερικανική) βάση στην Αλεξανδρούπολη για τη μεταφορά πολεμικού υλικού.

    – «Αστυνομικές» υπηρεσίες στην αμερικανική κυβέρνηση, όπως αποδείχτηκε με την κατάσχεση και τη μεταφορά στις ΗΠΑ του ιρανικού πετρελαίου από δεξαμενόπλοιο στην Εύβοια.

    Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για αυτές τις επιλογές συνοψίζεται στη φράση ότι η Ελλάδα είναι δεδομένη στους συμμάχους της (δηλαδή στις ΗΠΑ) και θα σταθεί δίπλα τους παρά το όποιο κόστος. Σε δεύτερο – και όχι δημόσια διατυπωμένο – πλάνο η κυβέρνηση δικαιολογεί τις επιλογές της στηριζόμενη στην ελπίδα της εξασφάλισης της αμερικανικής προστασίας από τη δεδομένη τουρκική απειλή.

    Τα γεγονότα, ωστόσο, αποδεικνύουν τη σαθρότητα του κυβερνητικού επιχειρήματος καθώς:

    – Η χώρα διέρρηξε ανεπανόρθωτα τις σχέσεις της με τη Ρωσία με σοβαρές ενεργειακές / οικονομικές / πολιτικές συνέπειες. Η Ρωσία (και οι ενεργειακοί της πόροι, όπως και η δύναμή της) θα εξακολουθήσουν να αφήνουν το αποτύπωμά τους στην περιοχή και μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως επίσης και οι Έλληνες ομογενείς στην ανατολική Ουκρανία θα παραμείνουν στις εστίες τους (πιθανότατα χωρίς προξενική εκπροσώπηση) υπό ρωσική κυριαρχία…

    – Το Ιράν, σύμφωνα με τις αμερικανικές εφημερίδες, με το ρεσάλτο και την κατάληψη δυο ελληνικής σημαίας δεξαμενόπλοιων στον Περσικό κόλπο, στέλνει μήνυμα της Τεχεράνης στην Ουάσιγκτον μέσω της Αθήνας. Η διάρρηξη και των ελληνο-ιρανικών σχέσεων για χάρη των ΗΠΑ σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση «ξέχασε» ότι το Ιράν (όπως και η Ρωσία) στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και πως το Ιράν ήταν η μόνη χώρα που πρόσφερε πετρέλαιο με πίστωση την εποχή της ελληνικής χρεοκοπίας.

    Η συμμετοχή (και) αμερικανικών δυνάμεων στη μεγάλη τουρκική αποβατική άσκηση καθώς και η παρότρυνση του αμερικανικού ΥΠΕΞ για διμερή ελληνοτουρκικό διάλογο για να επιλυθεί το πρόβλημα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά συνοψίζει πώς εννοεί την υποστήριξη προς την Αθήνα η Ουάσιγκτον.

  3. Η ανεξάρτητη Ελληνική δικαιοσύνη αποφάσισε την κατάσχεση του Ιρανικού πετρελαίου .Στη συνέχεια και μετά τα αντίποινα των Ιρανών,τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή. Δεδομένου δε ότι η κατάσχεση είναι παράνομη και έγινε μόνο κατόπιν πιέσεων (εντολών)των ΗΠΑ η ανεξάρτητη (μη γελάτε κύριοι) Ελληνική κυβέρνηση ζορίστικε αρκετά και ω του θαύματος χθες ένα ‘αλλο δικαστήριο της ανεξάρτητης Ελληνικής δικαιοσύνης, αποφάσισε να επιστραφεί το κατασχεθέν πετρέλειο στους Ιρανούς.
    Τελικά θα σκάσουμε από την πολύ ανεξαρτησία των θεσμών μας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ανεμβολίαστοι «τζαμπατζήδες», φίλοι Τούρκοι

Ο Ερντογάν παρκάρει τις κανονιοφόρους του κάτω από τη μύτη του Μητσοτάκη κι ο δεύτερος κάνει ότι δεν τις...

Επέτειος που πρέπει να βγει από το ημερολόγιο

Ρώτησα κάποτε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών τον έντιμο και ακέραιο Παναγιώτη Κρητικό, που εκλεγόταν χρόνια με το ΠΑΣΟΚ...

Μαγειρεμένη έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου!

Σαν ευχολόγιο από το εφηβικό διήγημα «Η Πολυάννα μεγαλώνει» μοιάζει η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση...

Ζήτημα αρμοδιοτήτων του ΠτΔ άνοιξε η K. Σακελλαροπούλου!

Χάρηκα πολύ που είδα προχθές το βράδυ στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να...