Έρντογαν για ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: “Λέμε όχι γιατί απειλείται η ασφάλειά μας”

Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια της Τουρκίας και το μέλλον της Συμμαχίας, υποστηρίζει ο Ταγίπ Ερντογάν, όπως αναφέρει η Hürriyet, σε άρθρο που δημοσίευσε στον Economist. O Τούρκος πρόεδρος προειδοποιεί Ελσίνκι και Στοκχόλμη καθώς και ορισμένα κράτη-μέλη το ΝΑΤΟ να σταματήσουν την τακτική “δύο μέτρα και δύο σταθμά” στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και να μην ξεχνούν τη συμβολή της Τουρκίας στην ασφάλεια της Συμμαχίας κατά τις τελευταίες επτά δεκαετίες.

Όπως μεταδίδει η Hürriyet, ο Τούρκος πρόεδρος σημειώνει στο άρθρο του πως “η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να περιμένει από τις χώρες αυτές (σ.σ.: Σουηδία και Φινλανδία), οι οποίες θα προσβλέπουν από τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ (σ.σ.: τον τουρκικό) να συνδράμει στην υπεράσπισή τους βάσει του Άρθρου 5, να εμποδίσουν τις δραστηριότητες στρατολόγησης, συγκέντρωσης κεφαλαίων και προπαγάνδας του PKK, το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική οντότητα”.

Στη συνέχεια ο Τ. Ερντογάν αναφέρει: “Δώσαμε σαφή στοιχεία στις αρχές αυτών των χωρών και περιμέναμε να αναλάβουν δράση. Επίσης, η Τουρκία θέλει οι χώρες αυτές να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις των μελών του ΝΑΤΟ κατά της τρομοκρατίας. Η τρομοκρατία αποτελεί απειλή για όλα τα κράτη-μέλη και οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να αναγνωρίσουν αυτή την πραγματικότητα πριν ενταχθούν. Εάν δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, η Τουρκική Δημοκρατία δεν θα αλλάξει τη θέση της στο θέμα αυτό”.

Ο Ερντογάν εξηγεί τις μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις της Τουρκίας έναντι του ΝΑΤΟ και της συλλογικής ασφάλειας της Συμμαχίας.

“Ενώ οι εταίροι μας εκτιμούσαν πάντα την τουρκική συμβολή στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ, μόλις έπαψε να απειλείται η εθνική τους ασφάλεια, την ξέχασαν γρήγορα. Οι εταίροι μας που θυμούνται την αξία της Τουρκίας μόνο σε ταραγμένες περιόδους, όπως η κρίση στα Βαλκάνια, πίστευαν λανθασμένα ότι θα μπορούσε να υπάρξει σταθερότητα μακροπρόθεσμα χωρίς την Τουρκία”.

Ο Ερντογάν τονίζει ότι η Τουρκία ανέκαθεν επισήμαινε την ανάγκη για στενότερη συνεργασία σε επίπεδο ΝΑΤΟ όσον αφορά θέματα πληροφοριών και στρατιωτικά ζητήματα για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών οργανώσεων, όχι μόνο προληπτικά για την αποτροπή επιθέσεων, αλλά και για τον περιορισμό της χρηματοδότησης και στρατολόγησης τρομοκρατών εντός των συνόρων του ΝΑΤΟ.

“Η χώρα μας αντιμετώπισε μόνη της όλες αυτές τις κρίσεις και πλήρωσε υψηλό τίμημα κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας. Κατά ειρωνικό τρόπο, όποια μέτρα γίνονταν κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, θα είχαν προετοιμάσει τη Συμμαχία για μελλοντικές συγκρούσεις και κρίσεις στα σύνορά της”, δήλωσε.

Τέλος, υπογραμμίζει ότι “είναι ατυχές το γεγονός ότι ορισμένα μέλη αποτυγχάνουν να εκτιμήσουν πλήρως ορισμένες απειλές για τη χώρα μας, ενώ όλοι οι εταίροι του ΝΑΤΟ αποδέχονται την κρίσιμη σημασία της Τουρκίας για τη Συμμαχία”. 

Πηγή: capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το «πρόβλημα Harris»

Όσο ακόμα πιεζόταν να αποχωρήσει από την εκλογική διαδικασία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, δεν ήταν ίσως πλήρως...

Ένα φιάσκο… ολυμπιακών διαστάσεων!

Έφθασε λοιπόν η μέρα. Η αρχή του τέλους των Ολυμπιακών Αγώνων σήμανε με την έναρξή τους. Δεν είναι λίγοι...

H παρακμή των ΗΠΑ και το σημείο της μη επιστροφής…

Από τα κύρια πράγματα που πρέπει να υπολογίσει, με τα έως τότε δεδομένα, και να έχει στον νου του...

Η άνοδος και η πτώση του Τζο

Όχι, οι φωτογραφίες δεν δείχνουν τον Μπάιντεν να μαθαίνει ζεϊμπέκικο. Τούμπες τρώει Του Παναγιώτη Λιάκου«Το να διοικείς τη χώρα είναι...