Στο 10,7% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο, στο 8,1% στην ευρωζώνη

Σε νέο υψηλό ρεκόρ διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο, δοκιμάζοντας την άποψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων από τον Ιούλιο, θα είναι αρκετή για να δαμάσει την επίμονη αύξηση των τιμών.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 8,1% τον Μάιο από το 7,4% τον Απρίλιο, έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 7,7%, καθώς η αύξηση των τιμών συνέχισε να διευρύνεται.

Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός σημείωσε άλμα στο 10,7% από 9,1% τον Απρίλιο, που αποτελεί το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό, πίσω από το 20,1% της Εσθονίας, το 18,5% της Λιθουανίας, το 16,4% της Λετονίας, και το 11,8% της Σλοβακίας.

Η αύξηση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στο 10,7% τον Μάιο για την Ελλάδα προμηνύει ένα νέο ιστορικό υψηλό και για τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί τις πρώτες μέρες του Ιουνίου και να ξεπερνάει κατά πολύ το 11%.

Αμέσως μετά την Ελλάδα βρίσκονται η Ολλανδία με πληθωρισμό 10,2%, το Βέλγιο με 9,9% και το Λουξεμβούργο με 9,1%. Όσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες του νότου, η Ιταλία είχε τον Μάιο πληθωρισμό 7,3%, η Ισπανία 8,5% και η Πορτογαλία 8,3%. Το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού για τον Μάιο καταγράφεται και πάλι στη Μάλτα με 5,6%, ενώ ελάχιστα υψηλότερος, στο 5,8%, ήταν ο πληθωρισμός της Γαλλίας. Η Γερμανία κινήθηκε αρκετά υψηλότερα με πληθωρισμό 8,7%. 

Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε όλη την Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο, αρχικά εξαιτίας των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα μετά την πανδημία, στη συνέχεια λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, υποδηλώνοντας ότι μια νέα εποχή ταχείας αύξησης των τιμών σαρώνει τη δεκαετία του ιδιαίτερα χαμηλού πληθωρισμού. Οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 39,2%, των ανεπεξέργαστων τροφίμων (κρέατα, ψάρια, νωπά λαχανικά και φρούτα) κατά 9,1% και των επεξεργασμένων τροφίμων, αλκοολούχων και καπνού κατά 7%.

Αν και ο πληθωρισμός διαμορφώνεται τέσσερις φορές υψηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%, τα μέλη της Τράπεζας μπορεί να είναι πιο ανήσυχοι από τη ραγδαία αύξηση των υποκείμενων τιμών, που υποδεικνύουν ότι αυτό που αρχικά θεωρούνταν μεταβατική άνοδος των τιμών, τώρα φαίνεται ότι ενσωματώνεται.

Ο δομικός πληθωρισμός σημείωσε άνοδο στο 4,4% από το 3,9% ενώ ο δομικός δείκτης που εξαιρεί επίσης τις τιμές αλκοόλ και καπνού, ενισχύθηκαν στο 3,8% σε ετήσια βάση από το 3,5% τον Απρίλιο.

Πηγή: capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Άπιαστο όνειρο οι διακοπές λόγω ακρίβειας

Κάποτε είχαν χαρακτηριστεί «μπάνια του λαού». Αναφέρομαι στις καλοκαιρινές διακοπές, που είναι αναγκαίες για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του...

Η δυσώδης μπίζνα με τις ανανεώσιμες πηγές

Το «κόλπο» με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το πήραν πρέφα πρώτοι οι τραπεζίτες. Μόλις αντιλήφθηκαν ότι το «περιβάλλον» είναι...

Από ψέμα σε ψέμα ο Κ. Μητσοτάκης για τις τιμές του...

«Τις τελευταίες 10 μέρες είδαμε μία τεράστια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας». Πίσω από αυτή την...

Σε δίνη διαρκείας η Ελλάς

Τέσσερα παγωτά από το ψυγείο περιπτέρου, δύο μικροί πύραυλοι και δύο ξυλάκια, 10,80 ευρώ το σύνολο. Δύο τσίζμπεργκερ και...