Ιράν – Θρίλερ με ελληνόκτητα τάνκερ: Το ένα έδεσε στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς

Συνεχίζονται οι διπλωματικές ενέργειες για την πλήρη απελευθέρωση των δύο ελληνόκτητων τάνκερ και των πληρωμάτων τους, μετά την κατάληψή τους από τις δυνάμεις του Ιράν στον Περσικό Κόλπο.

Το ένα από τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια το “Prudent Warrior”ήδη έδεσε με εντολή της Τεχεράνης στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, στην περσική πλευρά των στενών του Ορμούζ ενώ το “Delta Poseidon” παραμένει στη θέση που είναι τις τελευταίες ώρες.

Από το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει γίνει έντονη σύσταση στα υπό ελληνικής σημαίας πλοία κατά τον διάπλου τους σε Περσικό κόλπο, στενά Ορμούζ, κόλπο Ομάν, να πλέουν κατά το δυνατόν εκτός υδάτων αρμοδιότητας Ιράν.

Στα πλοία παραμένουν ομάδες ένοπλης περιφρούρησης των ιρανικών δυνάμεων.

Επικοινωνία με τους ναυτικούς

Οι Έλληνες ναυτικοί (64 Έλληνες και ένας Κύπριος, μαζί τους και 7 Φιλιππινέζοι) είναι καλά – όπως ανέφεραν στην ΕΡΤ γονείς και σύντροφοι, που μίλησαν μαζί τους αφότου οι Ιρανοί τούς επέστρεψαν τα κινητά τους τηλέφωνα και μπορούν να επικοινωνούν με τους δικούς τους.

“Καταφέραμε και μιλήσαμε χθες το απόγευμα (του Σαββάτου) με το γιο μου. Μας είπε ότι είναι καλά, τους αφήνουν ελεύθερα να κυκλοφορούν μέσα, να κάνουν τις εργασίες τους. Περιμένουν κάποια ενημέρωση από οπουδήποτε” τόνισε η μητέρα του 28χρονου ναυτικού.

“Ελέγχουν το πλοίο, δεν το αφήνουν να φύγει και περιμένουν να μάθουν τι ακριβώς θα γίνει αν θα φύγει το βαπόρι ή θα μείνει για να πάρουν το φορτίο. Από το υπουργείο μέσω ενός φίλου που μίλησε με τον κ. Πλακιωτάκη μας είπαν ότι έχουν κάνει τα απαραίτητα διαβήματα” δήλωσε ο πατέρας ενός εκ των Ελλήνων ναυτικών.

Επικοινωνία με την σύζυγο του Κύπριου ναυτικού είχε ο υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου: “Υπάρχει επικοινωνία της οικογένειας μαζί του και φαίνεται να είναι καλά στην υγεία του. Τα διαβήματα από το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών είναι έντονα & συνεχή”.

Τα δυο πλοία μεταφέρουν 1.8 βαρέλια πετρέλαιο. Επίσημα οι ιρανικές αρχές δεν έχουν δηλώσει το λόγο για την ομηρεία των πλοίων παρά το ότι κρατούνται για τον έλεγχο εγγράφων ωστόσο εκτιμάται πως γίνεται σε αντίποινα για το περιστατικό με την δέσμευση ρωσικού δεξαμενόπλοιου στην Ελλάδα ανοιχτά της Καρύστου.

Πηγή: capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Πανελλήνιες: Ο κόσμος σάς ανήκει

Δίνει η μεγαλύτερη θυγατέρα μου πανελλήνιες γραπτές εξετάσεις. Το άγχος το δικό μου είναι τεράστιο. Προσπαθώ βέβαια να μην...

Κώστας Σλούκας, ζωή σαν παραμύθι!

Λένε πως υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι ευλογημένοι από τον Θεό να πετύχουν στη ζωή πράγματα που οι πολλοί δεν μπορούν...

Τέρμα οι συμμορίες στα γήπεδα…

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε υπερήφανος και φιλοκυβερνητική εφημερίδα το έκανε πρωτοσέλιδο, τρέμουσα από συγκίνηση: «Οι συμμορίες δεν χωράνε στα...

Περί λαθρομεταναστών

Έχει περάσει πάνω από μία δεκαετία από τη στιγμή που η Ελλάδα άρχισε να δέχεται ορδές λαθρομεταναστών από την...