Το παρασκήνιο της πειρατείας δύο ελληνικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο έχει προκαλέσει η κίνηση του Ιράν να καταλάβει βίαια δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια τα οποία έπλεαν στον Περσικό Κόλπο. Η Τεχεράνη χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη πράξη ως αντίποινα για την κατάσχεση από τις αμερικανικές αρχές ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε πλοίο με ρωσική σημαία και είχε προσωρινά δεσμευτεί από την Ελλάδα στη θαλάσσια περιοχή της Καρύστου λόγω των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.

Οι “Φρουροί της επανάστασης” ανέλαβαν την ευθύνη για την βίαιη κατάληψη στα δύο δεξαμενόπλοια “λόγω των παραβιάσεων που διαπράχθηκαν” αναφέρουν χαρακτηριστικά χωρίς ωστόσο να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες. Επίσης το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Nour News σημειώνει πως η Τεχεράνη αποφάσισε να λάβει “τιμωρητικά μέτρα” κατά της Ελλάδας σχετικά με την κατάσχεση, από πλευράς ΗΠΑ, φορτίου ιρανικού πετρελαίου στα ανοιχτά ελληνικών ακτών.

Το υπουργείο Εξωτερικών με έντονο διάβημα του προς την ιρανική κυβέρνηση ζητά την άμεση απελευθέρωση των δύο πληρωμάτων. “Οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας”.

Κυβερνητικές πηγές: Ακολουθήσαμε τις διεθνείς συμβάσεις

Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την “πειρατεία” των δύο ελληνικών πλοίων και καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση των πληρωμάτων και να λήξει το συγκεκριμένο ζήτημα όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως στις 20 Απριλίου το Υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβε αίτημα δικαστικής συνδρομής των δικαστικών αρχών των ΗΠΑ. Το αίτημα αφορούσε την κατάσχεση φορτίου πετρελαίου μετά από απόφαση που εξέδωσε αμερικανικό δικαστήριο. “Η διαβίβαση του αιτήματος αποτελεί υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας που απορρέει από διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας: σύμβαση αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής μεταξύ ελληνικής κυβέρνηση και κυβέρνησης ΗΠΑ ν3771/2009, συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ σχετικά με αμοιβαία δικαστική συνδρομή 25/6 2003, διεθνή σύμβαση του ΟΗΕ για την καταστολή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που κυρώθηκε από τη χώρα μας το 2002” αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως “η δικαστική συνδρομή παρεσχέθη με βάση την απόφαση της δικαιοσύνης. Έναντι της απόφασης αυτής δεν ασκήθηκε αίτημα ανάκλησης και δεν δόθηκε από το δικαστήριο καμία αναστολή ή ανάκληση”.

Πως έγινε η βίαιη κατάληψη

Δύο ελικόπτερα του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκαν σε δύο πλοία ελληνικών συμφερόντων “Delta Poseidon” και “Prudent Warrior” τα οποία έπλεαν κοντά στις ιρανικές ακτές. Ομάδες ενόπλων αιχμαλώτισαν συνολικά τα 48 άτομα των δύο πληρωμάτων εκ των οποίων 8 είναι Έλληνες πολίτες και 1 κύπριος τους οποίους οδήγησαν στις γέφυρες των δύο δεξαμενόπλοιων.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε καταστεί εφικτή η επικοινωνία με τους υπεύθυνους της βίαιης κατάληψης.

Το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν και καλεί τα πλοία ελληνικής σημαίας που πλέουν προς την συγκεκριμένη περιοχή να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.

Φωτογραφίες από marinetraffic.com

Πηγή: TheTOC.gr, capital.gr

  1. Στην κατάσχεση του φορτίου, ιρανικού πετρελαίου, ενός πλοίου υπό ρωσική σημαία και στην μετάγγισή του σε δεξαμενόπλοια που θα το μεταφέρουν στις ΗΠΑ, προχώρησαν οι ελληνικές αρχές, μετά από ισχυρές πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και παρά τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που υπάρχουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα.

    Στην υπόθεση εμπλέκεται το δεξαμενόπλοιο «Pegas», που κατέπλευσε στον κόλπο της Καρύστου στις 14η Απριλίου από τη Μαρμαρίδα της Τουρκίας, μεταφέροντας στις δεξαμενές του πάνω από 100.000 τόνους πετρελαίου. Το δεξαμενόπλοιο δεσμεύθηκε στις 19 Απριλίου με απόφαση της Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, με το επιχείρημα ότι ανήκε στη ρωσική τράπεζα Promsvyazbank, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις μετά τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

    Στις 21 Απριλίου, το δεξαμενόπλοιο αφέθηκε ελεύθερο, αφού από τα έγγραφα του πληρώματος προέκυψε ότι στις 17 Μαρτίου, δηλαδή πριν από τον κατάπλου του σε ελληνικό λιμάνι, το πλοίο είχε αλλάξει το όνομά του σε «Lana» και είχε μεταβιβαστεί στην επίσης ρωσική εταιρεία Transmorflot, που δεν υπόκειται όμως σε κυρώσεις.
    Κατόπιν τούτου, η Αρχή ήρε την απόφαση δέσμευσης, ωστόσο, το πλοίο παρέμεινε στο αγκυροβόλιο της Καρύστου, καθώς στις 20 Απριλίου το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, επικαλούμενο διμερή συμφωνία δικαστικής συνδρομής μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, ζήτησε τη δέσμευση του φορτίου του, με το επιχείρημα ότι τα έσοδα από την πώλησή του θα χρησιμοποιούνταν για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Οι αμερικανικές αρχές ισχυρίζονται ότι το πλοίο βρίσκεται από το καλοκαίρι του 2021 στη «μαύρη» λίστα των ΗΠΑ, καθώς τον Αύγουστο του 2021 φόρτωσε 108.000 τόνους ιρανικού πετρελαίου, παραβιάζοντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν.

    Το αίτημα συνδρομής διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Χαλκίδας και στις 20 Μαΐου, το πρωτοδικείο της πόλης ενέκρινε τη μετάγγιση του πετρελαίου από τις δεξαμενές του «Lana» σε δύο μισθωμένα από τις ΗΠΑ δεξαμενόπλοια.

    Η απάντληση του φορτίου και η μεταφορά του σε άλλο δεξαμενόπλοιο ξεκίνησε κατόπιν αμερικανικών πιέσεων την Τρίτη 24 Μαϊου, παρά το γεγονός δεν υπήρξε γραπτή, διακριτή εντολή της πολιτικής ηγεσίας και παρότι στέλεχη του Λιμενικού επισήμαναν ότι η διαδικασία μετάγγισης του πετρελαίου σε ένα κλειστό κόλπο, όπως αυτός της Καρύστου, εμπεριέχει «τεράστιους περιβαλλοντικούς κινδύνους»…
    Κατόπιν τούτων το Ιράν προχώρησε σε αντίποινα με την καταδρομική κατάσχεση των δύο Ελληνικών συμφερόντων πλοίων.
    Τελικά ό ρόλος του χωροφύλακα αλλότριων συμφερόντων έχει κόστος και εμπεριέχει κινδύνους εμπλοκής χωρίς λόγο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

… Θερμόπληκτη τρομοκρατία

Του Χρήστου ΜπολώσηΔιαβάζω στα ψιλά ψιλά του φύλλου της «Εστίας» της 15ης Ιουλίου 1920, που μας προσφέρει η «ΕτΚ»:...

Ορέστεια στην Επίδαυρο: Στα όρια των ορίων

Η παράσταση Ορέστεια, σε σκηνοθεσία Θεοδώρου Τερζόπουλου, που παρουσιάστηκε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στις 12 και 13 Ιουλίου...

Ο πλούτος ενός έθνους είναι τα παιδιά του

Είμαι τρίτεκνος. Πάντα όταν με ρωτάνε τον βαθμό δυσκολίας που έχει το μεγάλωμα των παιδιών, απαντάω με μαθηματικό τρόπο...

Ταυτότητα, ταύτιση, προσαρμογή

Στη συγκρότηση και στον σχηματισμό της προσωπικής - ατομικής ταυτότητας συντελεί ο ψυχικός μηχανισμός της ταύτισης, η οποία είναι...