Κίσινγκερ: Υπέρ διαπραγματεύσεων με εκχώρηση Κριμαίας και Ντονμπάς στη Ρωσία

Υπέρ των διαπραγματεύσεων για την ειρήνη στην Ουκρανία τάσσεται ο Χένρι Κίσινγκερ, εκτιμώντας ως ρεαλιστική λύση την επιστροφή -στην καλύτερη περίπτωση, στο status quo ante! Αντίθετα, η Ουάσιγκτον ενισχύει το Κίεβο με το νέο πακέτο των 40 δις δολαρίων επιδιώκοντας τη συνέχιση του πολέμου και την ήττα της Ρωσίας

Ο πολιτικός που καθοδήγησε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ  στις δεκαετίες του 60 και του 70, ενορχήστρωσε τις διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, αποκτώντας τον τίτλο του πραγματιστή εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, σήμερα, τοποθετείται απέναντι στην πολιτική που ακολουθεί η Ουάσιγκτον στην Ουκρανία, εκτιμώντας ότι «η συνέχιση του πολέμου πέρα από αυτό το σημείο δεν θα αφορά την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά έναν νέο πόλεμο εναντίον της ίδιας της Ρωσίας».

«Πριν να είναι αργά»

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ,  δήλωσε στο Φόρουμ του Νταβός, ότι για να τερματιστεί ο πόλεμος  η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει στη Ρωσία τα εδάφη που έλεγχαν η Μόσχα και οι αυτονομιστές του Ντονμπάς πριν από την εισβολή, και κάλεσε τους εμπλεκόμενους σε διαπραγματεύσεις.

 «Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν τους επόμενους δύο μήνες προτού δημιουργηθούν ανατροπές και εντάσεις, που δεν θα ξεπεραστούν εύκολα. Στην ιδανική περίπτωση, η διαχωριστική γραμμή θα πρέπει να είναι η επιστροφή στο status quo ante», είπε.

Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι η Ουκρανία πρέπει να είναι μια ουδέτερη ζώνη ασφαλείας, μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, σε αντίθεση με την πολιτική που ακολούθησε η Ουάσιγκτον από το 2014.  «Η Ουκρανία θα έπρεπε να ήταν μια γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, αλλά τώρα, καθώς οι σχέσεις αναδιαμορφώνονται, μπορεί να μπούμε σε νέο μοίρασμα, όπου η διαχωριστική γραμμή θα ξαναχαραχτεί και η Ρωσία να είναι εντελώς απομονωμένη», πρόσθεσε.

«Ούτε με την Ανατολή, ούτε με τη Δύση»

Ενώ πολλοί παρατηρητές φαίνεται να  εξεπλάγησαν από την άποψη του Κίσινγκερ, λόγω του διαβόητου ρόλου του στο μυστικό και παράνομο βομβαρδισμό της ουδέτερης Καμπότζης από τις ΗΠΑ, -όταν ήταν σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Νίξον -,  ωστόσο, ο βετεράνος πολιτικός προωθεί αυτήν την άποψη για την Ουκρανία εδώ και χρόνια.

Το 2014, λίγο μετά το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ πραξικόπημα στο Κίεβο, έγραψε: «Πολύ συχνά το ουκρανικό ζήτημα τίθεται ως αναμέτρηση: είτε η Ουκρανία ενταχθεί στην Ανατολή είτε στη Δύση. Αλλά αν η Ουκρανία θέλει να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει, δεν πρέπει να είναι το φυλάκιο καμίας πλευράς ενάντια στην άλλη – θα πρέπει να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ τους».

Υπενθυμίζεται, ότι η Ρωσία ελέγχει τη χερσόνησο της Κριμαίας από το 2014, ενώ η Ουκρανία εξακολουθεί να  τη διεκδικεί, με τους Ουκρανούς  αξιωματούχους να δηλώνουν ότι δεν θα εγκαταλείψουν την Κριμαία, για να τερματίσουν τον πόλεμο.

Επίσης, πριν από τη ρωσική εισβολή,  οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές  του Ντονμπάς έλεγχαν μεγάλο μέρος της ανατολικής επαρχίας και  επιζητούσαν αυτονομία, μέσω της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ,  για τις οποίες μεσολάβησαν ανεπιτυχώς, τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία .

Σύμφωνα με τις συμφωνίες του Μινσκ, το Ντονμπάς θα ήταν αυτόνομο, παραμένοντας στην επικράτεια της Ουκρανίας. Το Κίεβο, όμως, από το 2015 που οριστικοποιήθηκαν οι συμφωνίες του Μινσκ, αρνήθηκε να τις εφαρμόσει. Τώρα, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, η Ρωσία κερδίζει σιγά-σιγά περισσότερο έδαφος στο Ντονμπάς, αλλά και σε άλλες περιοχές της  ανατολικής Ουκρανίας.

Παρόμοιες απόψεις

Πάντως, οι  δηλώσεις Κίσινγκερ στο Νταβός  εξόργισαν τον Ουκρανό  προεδρικό σύμβουλο, Μιχαήλο Ποντολιάκ, ο οποίος  δήλωσε στο περιθώριο των εργασιών του Φόρουμ, πως  η Ουκρανία «δεν εμπορεύεται την κυριαρχία της. Ο συντομότερος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος είναι– όπλα, χρήματα, εμπάργκο».

Παρόμοια άποψη με αυτή του Κίσινγκερ εξέφρασε και η συντακτική επιτροπή των New York Times σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 19 Μαΐου.  «Μια αποφασιστική στρατιωτική νίκη για την Ουκρανία επί της Ρωσίας, με την οποία θα ανακτήσει όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία από το 2014, δεν είναι ρεαλιστικός στόχος. … Η Ρωσία παραμένει πολύ δυνατή» έγραψαν οι New York Times.

Κι ενώ στην Ευρώπη, οι  ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας  αναζητούν μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής επιδιώκουν την ήττα της Ρωσίας. Μόλις, πρόσφατα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε ένα νέο πακέτο βοήθειας 40 δις δολαρίων για την Ουκρανία, σηματοδοτώντας  την επιθυμία της Ουάσιγκτον για συνέχιση του πολέμου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.