Τουρκία-Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας: Προαναγγέλλει νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία-Ιράκ – Κάνει λόγο για… “ελληνική προκλητικότητα”

Οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται ήδη και που θα διεξαχθούν στο μέλλον κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας δεν έχουν στόχο την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας γειτονικών χωρών, αλλά είναι απαραίτητες για την τουρκική εθνική ασφάλεια, ανέφερε την Πέμπτη σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ανακοίνωση του Συμβουλίου αναφέρει: “Οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας που αποτελούν παραβίση διεθνών συνθηκών και η εκμετάλλευση εκ μέρους της των συμμαχιών συζητήθηκαν επίσης”.

Η αναφορά αφορά ξεκάθαρα την ενδυνάμωση των δεσμών της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, με φόντο την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας συμπληρώνει: “Η αποφασιστικότητά μας στην προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας θα διατηρηθεί”. 

Η ανακοίνωση, μετά από τρίωρη συνεδρίαση υπό τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ακολούθησε τις δηλώσεις του αρχηγού του κράτους τη Δευτέρα, όταν και ανέφερε ότι η Άγκυρα θα ξεκινήσει σύντομα μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στα νότια σύνορά της προκειμένου να αντιμετωπίσει “τρομοκρατικές απειλές” εκεί.

Ο Τ. Ερντογάν συγκάλεσε το Συμβούλιο με κύριο αντικείμενο της συνεδρίασης τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στα νότια σύνορα της χώρας του εναντίον “τρομοκρατικών” οργανώσεων, όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Από τα μέσα Απριλίου ο τουρκικός στρατός έχει εξαπολύσει επιδρομές εναντίον θέσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος έχει προαναγγείλει ανάλογες επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της τουρκικής Προεδρίας, “συγκεντρώθηκαν πληροφορίες και συζητήθηκαν πρόσθετα μέτρα σχετικά με τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις εντός της επικράτειας και πέρα από τα σύνορά μας, εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων” – μεταξύ αυτών Κούρδοι μαχητές (PKK/KCK-PYD-YPG), Γκιουλενιστές και μέλη του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους – “… καθώς και κάθε είδους απειλής για την εθνική ασφάλεια”.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους ισχυρίστηκε ότι οι επιχειρήσεις που διεξάγονται ήδη και εκείνες που θα ξεκινήσουν για να εξαλείψουν την “τρομοκρατική απειλή” στα νότια σύνορα της Τουρκίας “δεν στοχεύουν σε καμία περίπτωση την εδαφική ακεραιότητα των γειτονικών χωρών” και απορρέουν από τις ανάγκες για την εθνική ασφάλεια.

Οι σχεδιαζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στοχεύουν κυρίως τα κουρδικά κινήματα που η Άγκυρα καταγγέλλει ως “τρομοκρατικές οργανώσεις”. Άλλωστε, η Τουρκία εγείρει ενστάσεις αναφορικά με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τις δύο βορειοευρωπαϊκές χώρες ότι προσέφεραν καταφύγιο σε μαχητές των PKK και YPG.

Η Τουρκία δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή της στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία χωρίς να προηγηθούν “συγκεκριμένα μέτρα” από τις χώρες αυτές σε σχέση με τις ανησυχίες για την ασφάλειά της, προειδοποίησε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, μετά τη συνάντηση με διπλωμάτες των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Πηγή: capital.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.