ΕΦΚΑ: Ποιοι ασφαλισμένοι χάνουν την ασφαλιστική ικανότητα μετά τις 31 Μαΐου – Ποιοι εξαιρούνται

Την Τρίτη 31 Μαΐου 2022 λήγει η καθολική παράταση ασφαλιστικής ικανότητας σε όλους τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες). Πλέον, όσοι και όσες ασφαλισμένοι και ασφαλισμένες αυτών των κατηγοριών έχουν χρέη, θα χάσουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, από την 1η Ιουνίου ασφαλιστική ικανότητα θα συνεχίσουν να έχουν:

  1. Όλοι οι μη μισθωτοί που δεν έχουν οφειλές προς το ΚΕΑΟ.
  2. Όλοι οι μη μισθωτοί που παρόλο που έχουν οφειλές τις έχουν ρυθμίσει

Ποιοι θα συνεχίσουν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα κατ’ εξαίρεση

Κατ’ εξαίρεση για φέτος, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, δίνεται η δυνατότητα παράτασης ασφαλιστικής ικανότητας σε όσους μη μισθωτούς χρωστούν, εφόσον έχουν καταβάλει εντός του 2021 ή καταβάλλουν εντός του 2022, αναδρομικά για το έτος 2021, το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα, με βάση την ασφαλιστική κατηγορία την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021.

Επίσης, από την 1η Ιουνίου 2022, όσοι μη μισθωτοί διαπιστώσουν ότι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα, παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει τις κατ’ ελάχιστον αναλογούσες εισφορές εμπρόθεσμα,μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά –χωρίς την ανάγκη μετάβασης σε υποκατάστημα. Το αίτημα υποβάλλεται στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στην πλατφόρμα: «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών» (https://www.efka.gov.gr/el/elegchos-asphalistikes-ikanotetas-me-misthoton) και η ασφαλιστική ικανότητα τους αποδίδεται άμεσα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published.