Νέα τουρκικά τετελεσμένα στο Βαρώσι

Οργή προκαλούν στην Κύπρο εικόνες από τουρκοκυπριακές μπουλντόζες στην παραλία Βαρωσίων στην πόλη-φάντασμα της Αμμοχώστου. Οργανωμένη πλαζ με στόχο προσέλκυση τουριστών.

Ενάμιση χρόνο  μετά το άνοιγμα της περιφραγμένης πόλης των Βαρωσίων και της επίσκεψης Ερντογάν στην περιοχή,  η «κυβέρνηση» Τατάρ και ο Τουρκικός στρατός προχωρούν σε νέα τετελεσμένα εντός της κατεχόμενης πόλης. Συγκεκριμένα από την Τετάρτη πραγματοποιούνται εργασίες στο παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου, με σκοπό το άνοιγμα ενός ακόμη κομματιού.

Πρόκειται για την παραλία μπροστά από το μισογκρεμισμένο ξενοδοχείο King George, όπου ήδη έχουν μεταφερθεί ξαπλώστρες και ομπρέλες ενώ τα κτίρια, όπως το εν λόγω ξενοδοχείο, έχουν καλυφθεί με πράσινο πανί. Στην περίκλειστη πόλη παρατηρείται από χθες αυξημένη κίνηση κυρίως τουριστών εκ Τουρκίας ενώ νέο τουριστικό κύμα αναμένεται από την 1η Ιουνίου οπόταν και η παραλία θα ανοίξει για το κοινό.  

Αναστάτωση προσφύγων και διαβήματα  

Οι εικόνες των εργασιών στο παραλιακό μέτωπο της περιφραγμένης πόλης προκάλεσαν τεράστια αναστάτωση στους προσφυγοποιημένους από το 1974 ελληνοκύπριους κατοίκους της πόλης με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να κατακλύζονται από αφηγήσεις μιας απωλεσθείσας ζωής στις χρυσές ακτές τις Αμμοχώστου.

Αντιδράσεις προκλήθηκαν και σε πολιτικό επίπεδο αφού η πόλη των Βαρωσίων θεωρείται ως η «αγία τράπεζα» του Κυπριακού προβλήματος καθώς μια ενδεχόμενη οριστική απώλεια της πόλης θα σήμαινε και το τέλος του Κυπριακού σε ό,τι αφορά την εδαφική πτυχή.

H Λευκωσία προβαίνει ήδη σε διαβήματα τόσο προς τον ΟΗΕ όσο και προς την ΕΕ, ενώ την Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο. Σε δηλώσεις του κ. Κασουλίδης επέμεινε στην ανάγκη εφαρμογής Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης προειδοποιώντας ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, πως ό,τι είναι στην ευχέρειά μας να κάνουμε στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού, πρέπει να το κάνουμε» για να σωθεί η Αμμόχωστος.

Πηγή:dw.com

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Είμαστε με την ΕΙΡΗΝΗ

Ο τρόμος για γενικευμένη σύρραξη, η φωτιά της οποίας θα παρασύρει στο διάβα της ολόκληρο τον πλανήτη, είναι πανθομολογούμενος....

Η πολεμολογία δε νοιώθει μοναξιά

Παφλασμοί φλυαρίας και σεναριολογίας για την ανοιχτή σύγκρουση Ιράν Ισραήλ ακούγονται παντού. Αναλύσεις, εκτιμήσεις, και απερινόητες αβελτηρίες επί του...

Ελλάς και Κύπρος στην οριογραμμή των συγκρούσεων

Οι επόμενες ημέρες ή ίσως και ώρες θα δείξουν κατά πόσον θα υπάρξει αυτοσυγκράτησις και δεν θα έχουμε κλιμάκωση...

Σειρά έχει το Ιράν ή η Τουρκία;

Στο προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στον πόλεμο του Κόλπου του 1991 και στην εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων...