Γερουσιαστής Μενέντεζ: Ανησυχία για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως συμμάχου – Να το θυμόμαστε σχετικά με τα F-16

Οι αντιρρήσεις της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATΟ έχουν μεταξύ άλλων δημιουργήσει δυσαρέσκεια και στο ομοσπονδιακό Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Ο γνωστός για τις επικριτικές προς την Άγκυρα τοποθετήσεις (μεταξύ άλλων και για τα ελληνοτουρκικά) πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, άνω σώματος του Κογκρέσου, Ρόμπερτ Μενέντεζ, προχώρησε σε έντονα επικριτική τοποθέτηση προς τη χώρα του Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι η στάση της στο ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ εντείνει την ανησυχία για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως συμμάχου των ΗΠΑ.

Η στάση της Άγκυρας ακολουθεί, όπως είπε ο κ. Μενέντεζ, έρχεται σε συνέχεια της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400, αλλά και της άρνησης της Τουρκίας να ενταχθεί στο σχήμα των κυρώσεων κατά της Μόσχας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, από το οποίο προέρχεται και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σημείωσε δε ότι η νέα αμφιλεγόμενη κίνηση της Τουρκίας έρχεται τη στιγμή που προσπαθεί να πείσει την Ουάσινγκτον να της πωλήσει δεκάδες νέα μαχητικά F-16, μια κίνηση για την οποία απαιτείται η έγκριση όχι μόνον της κυβέρνησης Μπάιντεν, αλλά και του Κογκρέσου.

“Ελπίζω ότι η κυβέρνηση δίνει την προσοχή που απαιτείται στη στάση της Τουρκίας, την ώρα που ταυτόχρονα εξετάζει το αίτημα για τα F-16”, τόνισε ο Αμερικανός γερουσιαστής. “Πρέπει να πείτε στον Ερντογάν ότι πρέπει να αρχίσει να συμπεριφέρεται με διαφορετικό τρόπο εάν επιζητεί κατανόηση για το οτιδήποτε”.

Μπάιντεν: Δεν πρόκειται να πάω στην Τουρκία

Σε ερώτηση δημοσιογράφων διαπιστευμένων στον Λευκό Οίκο για το κατά πόσον θα μπορούσε να πείσει τον Ερντογάν να άρει τις αντιρρήσεις του για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με την Washington Post, απάντησε:

“Δεν πρόκειται να πάω στην Τουρκία”, είπε. “Νομίζω όμως ότι όλα θα πάνε καλά”.

Πηγή: capital.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.