Γερουσιαστής Μενέντεζ: Ανησυχία για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως συμμάχου – Να το θυμόμαστε σχετικά με τα F-16

Οι αντιρρήσεις της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATΟ έχουν μεταξύ άλλων δημιουργήσει δυσαρέσκεια και στο ομοσπονδιακό Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Ο γνωστός για τις επικριτικές προς την Άγκυρα τοποθετήσεις (μεταξύ άλλων και για τα ελληνοτουρκικά) πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, άνω σώματος του Κογκρέσου, Ρόμπερτ Μενέντεζ, προχώρησε σε έντονα επικριτική τοποθέτηση προς τη χώρα του Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι η στάση της στο ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ εντείνει την ανησυχία για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως συμμάχου των ΗΠΑ.

Η στάση της Άγκυρας ακολουθεί, όπως είπε ο κ. Μενέντεζ, έρχεται σε συνέχεια της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400, αλλά και της άρνησης της Τουρκίας να ενταχθεί στο σχήμα των κυρώσεων κατά της Μόσχας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, από το οποίο προέρχεται και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σημείωσε δε ότι η νέα αμφιλεγόμενη κίνηση της Τουρκίας έρχεται τη στιγμή που προσπαθεί να πείσει την Ουάσινγκτον να της πωλήσει δεκάδες νέα μαχητικά F-16, μια κίνηση για την οποία απαιτείται η έγκριση όχι μόνον της κυβέρνησης Μπάιντεν, αλλά και του Κογκρέσου.

“Ελπίζω ότι η κυβέρνηση δίνει την προσοχή που απαιτείται στη στάση της Τουρκίας, την ώρα που ταυτόχρονα εξετάζει το αίτημα για τα F-16”, τόνισε ο Αμερικανός γερουσιαστής. “Πρέπει να πείτε στον Ερντογάν ότι πρέπει να αρχίσει να συμπεριφέρεται με διαφορετικό τρόπο εάν επιζητεί κατανόηση για το οτιδήποτε”.

Μπάιντεν: Δεν πρόκειται να πάω στην Τουρκία

Σε ερώτηση δημοσιογράφων διαπιστευμένων στον Λευκό Οίκο για το κατά πόσον θα μπορούσε να πείσει τον Ερντογάν να άρει τις αντιρρήσεις του για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με την Washington Post, απάντησε:

“Δεν πρόκειται να πάω στην Τουρκία”, είπε. “Νομίζω όμως ότι όλα θα πάνε καλά”.

Πηγή: capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο Πούτιν ως άλλοθι

Ο τρόμος που επικρατεί στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της ηγεσίας του εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών...

Έτοιμοι να τα «βρουν» ήταν Ρώσοι και Ουκρανοί

Ένα 17σέλιδο μυστικό έγγραφο, που θα μπορούσε να είχε τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία πριν καλά καλά ξεκινήσει, δημοσιεύεται...

Ένας οικονομολόγος στο τιμόνι του ρωσικού υπουργείου Άμυνας

Η αλλαγή-έκπληξη στην ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στη Ρωσία ερμηνεύεται από δύο απλά νούμερα. Ο συνδυασμένος προϋπολογισμός του...

Οι ταραχές στα αμερικανικά πανεπιστήμια

Την αποκάλεσαν «Ματωμένη Πέμπτη» («Bloody Thursday»), όμως, στην πραγματικότητα, την 15η Μαΐου 1969, από τις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και...