Εκλογή Κεντρικής Επιτροπής στον ΣΥΡΙΖΑ – Κυριαρχία των προεδρικών, υποχώρηση της Ομπρέλας 

Του Οδυσσέα Αρβανίτη

Τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ και την κυριαρχία στα κομματικά όργανα των προεδρικών επισφραγίζει η ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκλογή του καθοδηγητικού οργάνου αναδεικνύει επίσης την υποχώρηση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της Ομπρέλας και την παρουσία των πασοκογενών, παλαιότερων και νεότερων. 

Σηματοδοτεί επίσης την ανάδειξη της νέας γενιάς καθώς ηλικιακά φαίνεται να επικρατούν οι 35-45 ετών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η εσωκομματική αντιπολίτευση απέσπασε περί το 25% όσο ήταν και το ποσοστό της στο Συνέδριο του κόμματος. Δεν είναι δίχως σημασία ότι στην εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής συμμετείχαν περίπου 42.000 από τα 61.000 μέλη που είχαν εγγραφεί μέχρι την 21η Μαρτίου. Εάν συμμετείχαν και τα επιπλέον 110.000 μέλη που γράφτηκαν για να ψηφίσουν στην κάλπη του προέδρου, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό και η υποχώρηση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης μεγαλύτερη. Αρκετοί βουλευτές έμειναν εκτός, λόγω της ποσόστωσης του 20% ανά περιφέρεια και γι’ αυτό ορισμένοι δεν κατέβηκαν καθόλου. Σημειώνεται επίσης ότι 30% ήταν και η ποσόστωση της Προοδευτικής Συμμαχίας. Τα αποτελέσματα καθυστέρησαν να δοθούν στη δημοσιότητα καθώς έπρεπε να συνυπολογιστούν οι διάφορες ποσοστώσεις, ωστόσο σε κάθε περίπτωση τροφοδότησαν υποψίες για “μαγειρέματα”. 

Στην περιφέρεια Αττικής που βγάζει και τα μισά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις οι προεδρικοί, με αυξημένη συμμετοχή ειδικότερα του στενού πυρήνα της Κίνησης Μελών. Τελικά τη μάχη της πρωτιάς κέρδισε η Έφη Αχτσιόγλου έναντι της Ρένας Δούρου, με τρίτο τον Διονύση Τεμπονέρα, ενώ ακολουθούν οι Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης, Γιάννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης και στη δέκατη θέση ο νυν γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Η εκπροσώπηση της Ομπρέλας ξεκινά από τη 15η θέση και μετά με τους Νίκο Φίλη, Νίκο Βούτση, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ στην 22η θέση είναι ο Πάνος Σκουρλέτης και ακολουθούν ο Θοδωρής Δρίτσας, ο Δημήτρης Βίτσας, η Ράνια Σβίγγου και ο Πάνος Ρήγας. 

Οι προβεβλημένοι της Προοδευτικής Συμμαχίας, αρκετοί πασοκογενείς και προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ επίσης εξελέγησαν μεταξύ των οποίων, ο Στέφανος Τζουμάκας, ο Γιάννης Μαντζουράνης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης. 

Φυσικά ρόλο στην κατανομή έπαιξαν και οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί και οι σταυροδοτήσεις. Έτσι στην Κεντρική Μακεδονία βγήκε πρώτη η Θεοδώρα Τζάκρη και δεύτερη η Κατερίνα Νοτοπούλου. 

Η βασική εκτίμηση είναι ότι η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής είναι ένα επιπλέον στοιχείο της αντιστοίχισης του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της μάζας των ψηφοφόρων με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ. Στην πραγματικότητα με έναν νέο κομματικό ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα στο εξής είναι πώς η μαζικοποίηση και η αλλαγή της σύνθεσης των κομματικών οργάνων θα επηρεάσει την πολιτική γραμμή του κόμματος και πώς θα αντιδράσει ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ που με όλη την υποχώρησή του εξακολουθεί να έχει σημαντική εκπροσώπηση. Συμπυκνωμένα το  δίλημμα είναι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επιδιώκει να εκφράσει «αριστερές θέσεις», ενίοτε ακόμη μειοψηφικές σε επίπεδο κοινωνίας ή τη μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων που αντιπαρέρχονται πολλές φορές τα ιδεολογικά στοιχεία και προκρίνουν αποτελεσματικές με ορίζοντα εκλογών τοποθετήσεις.

  1. Η καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από το 25%, η ύπαρξη δύο κομμάτων στη συσκευασία του ενός και η προσπάθεια προσέγγισης του Κέντρου με τα ρετάλια του παλαιοΠΑΣΟΚ αντί για μια σύνθεση απόψεων με βάση τις επιλογές της Ευρωπαικής αριστεράς είναι μεγάλα προβλήματα κρυμμένα κάτω από το χαλί.
    Η αιτία είναι ο Τσίπρας και η λύση θα έρθει μετά τις προσεχή νέα ήττα.
    Αν δεν έβαζε προσωπικό στοίχημα και είχε παραιτηθεί μετά την αποδοκιμασία του το 2019 όπως θα ήταν το σωστό, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά.
    Δεν κατάλαβε το 2015-2019 ότι ήταν πολύ λίγος, μάστορας στους τακτικισμούς αλλά χωρίς πυξίδα και τώρα κινδυνεύει το ίδιο το κόμμα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η Άγκυρα «στοχοποιεί» τη βραχονησίδα Ζουράφα

Ακόμα και οι πλέον αφελείς μπορούν να κατανοήσουν πως μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το επεισόδιο που σημειώθηκε...

Πράσινα σχέδια θερινής νυκτός σε γκρίζα εικόνα

Χάρης Δούκας: «Δεν είναι θέμα τρόπου ζωής ή βελτίωσης της ποιότητας ζωής - είναι θέμα επιβίωσης, όταν το 23%...

Ο Μητσοτάκης της Ουκρανίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη πρωθυπουργός της Ελλάδας, πλην όμως αποφάσισε, χωρίς να ρωτήσει κανέναν, ούτε φυσικά τον λαό, ούτε...

Ο κύριος Δούκας και τα καταστατικά των κομμάτων

Παλιά, τα καταστατικά των κομμάτων δεν είχαν καμία σημασία. Ο Άρειος Πάγος εξέταζε τυπικά την πίστη και την προσήλωσή...