Ο Ερντογάν μπλοκάρει τις συνομιλίες ένταξης Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία μπλοκάρει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, βάζοντας εμπόδια στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν σήμερα με στόχο την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών καθώς οι δύο χώρες υπέβαλαν τα αιτήματά τους, αλλά η αντίθεση της Άγκυρας εμπόδισε οποιαδήποτε ψηφοφορία, σύμφωνα τους Financial Times που επικαλείται πηγή με γνώσεις του ζητήματος.

Η αναβολή εγείρει αμφιβολίες ότι το ΝΑΤΟ θα είναι σε θέση να εγκρίνει το πρώτο στάδιο των αιτημάτων μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στους δυτικούς συμμάχους επειδή δεν σέβονται τις “ευαισθησίες” της Άγκυρας στο θέμα της τρομοκρατίας και κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι αρνούνται να εκδώσουν 30 άτομα που κατηγορούνται για τρομοκρατία στη χώρα του. “Δεν παραδίδετε τρομοκράτες αλλά θέλετε να ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ. Δεν μπορούμε να πούμε ναι σε έναν οργανισμό ασφαλείας που στερείται ασφάλειας”.

Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει την εξουσία να ασκήσει βέτο, δήλωσε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να “κατανοήσουν, να σεβαστούν και να υποστηρίξουν” τις ανησυχίες της Τουρκίας.

Η τουρκική εφημερίδα Sabah παρουσίασε κατάλογο με τις 10 απαιτήσεις της Άγκυρας. Σε αυτές περιλαμβάνεται η απαίτηση να περιοριστούν η χρηματοδότηση του PKK καθώς και η καταστολή των μέσων ενημέρωσης με έδρα τη Στοκχόλμη που συνδέονται με τον Γκιουλέν.

“Ιστορική στιγμή”

Για “ιστορική στιγμή” την οποία “πρέπει να αδράξουμε” έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κρατώντας στα χέρια τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ένταξή τους στη Συμμαχία, έχοντας στο πλευρό του τους πρέσβεις των δύο χωρών.

“Είναι καλή μέρα σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας”, πρόσθεσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

“Ευχαριστώ για την επίδοση των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέξει το δρόμο του”, συνέχισε.

“Καλωσορίζω θερμά τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Είστε οι πιο στενοί εταίροι μας και η ιδιότητα του μέλους θα αυξήσει την κοινή ασφάλεια”, διαβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας.

Επισήμανε ότι οι σύμμαχοι θα αξιολογήσουν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών κι ότι τα συμφέροντα για την ασφάλεια όλων των συμμάχων θα ληφθούν υπόψη.

“Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σε όλα τα ζητήματα και να καταλήξουμε σε γρήγορα συμπεράσματα”, κατέληξε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πηγή: capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η άνοδος και η πτώση του Τζο

Όχι, οι φωτογραφίες δεν δείχνουν τον Μπάιντεν να μαθαίνει ζεϊμπέκικο. Τούμπες τρώει Του Παναγιώτη Λιάκου«Το να διοικείς τη χώρα είναι...

Ο Μπάιντεν, o Τραμπ και το χάος…

Αναμενομένη η απόσυρση του Μπάιντεν από την προεκλογική κούρσα για ευνόητους λόγους. Οι Δημοκρατικοί έπρεπε να  κάνουν την κίνηση...

Η μέρα που έκλαψε η ψυχή της Βραζιλίας

Ποτέ άλλοτε μια ποδοσφαιρική ήττα δεν έχει σημαδέψει τόσο την ψυχή ενός έθνους. Ο τελικός του Παγκόσμιου Κυπέλλου της...

Η Ευρώπη σε σύγχυση

Τι θέλουμε; Αριστερά, μαζί με την Ακροαριστερά και με συνεχιζόμενη τη λαθρομεταναστευτική πολιτική και ισλαμοποίησή της, ή τη Δεξιά,...