Πούτιν: Η ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών στην Φινλανδία και Σουηδία θα απαιτήσουν αντίδραση από την Μόσχα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί από μόνη της μια «απειλή», αλλά η Μόσχα θα αντιδράσει σε μια επέκταση στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών, καθώς οι δύο σκανδιναβικές χώρες πλησιάζουν στην ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Για το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη, δύο χώρες που δεν εντάχθηκαν ποτέ στη Συμμαχία ακόμη και στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, αυτή η στροφή 180 μοιρών να είναι το αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να εκλαμβάνεται ως απειλή από τους γείτονές της.

Μια τέτοια «διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν αποτελεί άμεση απειλή (…) αλλά η ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών στα εδάφη αυτών των χωρών θα οδηγήσει φυσικά σε απάντηση», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού της  Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), στον οποίο συμμετέχουν χώρες της πρώην ΕΣΣΔ (Ρωσία, Λευκορωσία, Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν).

Αυτή η αντίδραση του Ρώσου προέδρου φαίνεται συγκρατημένη, καθώς η Μόσχα θεωρεί την παρουσία του ΝΑΤΟ στην γειτονιά της ως υπαρξιακή απειλή με το Κρεμλίνο να δικαιολογεί την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία λόγω των φιλοδοξιών του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, παρόλο που η υποψηφιότητά του δεν είχε άμεση προοπτική επιτυχίας.
Εντούτοις, ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν το ΝΑΤΟ για τους σκοπούς τους «με εντελώς επιθετικό τρόπο».

Χαρακτηριστικά τόνισε ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια «περίπλοκη κατάσταση διεθνούς ασφάλειας».
Στη σύνοδο του CSTO μόνο η Λευκορωσία μίλησε ανοιχτά στηρίζοντας την επίθεση κατά της Ουκρανίας, με τους παρόντες ηγέτες των άλλων χωρών να παραμένουν σιωπηροί και να μην σχολιάζουν την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Χωρίς ένα ενωμένο μέτωπο, η συλλογική Δύση θα εντείνει τις πιέσεις στον μετασοβιετικό χώρο» δήλωσε ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, απευθυνόμενος στον Πούτιν και στους ηγέτες της Αρμενίας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν και του Τατζικιστάν.    

Πριν τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ είχε κρίνει ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ «δεν θα ενισχύσει ούτε θα βελτιώσει την αρχιτεκτονική ασφάλειας». Το ρωσικό ΥΠΕΞ είχε κάνει λόγο για «ένα σοβαρό λάθος».

Πλέον, σε περίπτωση ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία, η Ρωσία θα δει το ΝΑΤΟ να πλησιάζει τα σύνορά της.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ωστόσο, έθεσε την ένταξη των δύο χωρών σε μια προοπτική, συγκρίνοντας την υποψηφιότητα της Ουκρανίας, λέγοντας ότι η Ρωσία δεν έχει «εδαφικές διαφορές» με τις δύο σκανδιναβικές χώρες.
Σήμερα ο Πούτιν κατηγόρησε για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν εργαστήρια στην Ουκρανία για να δημιουργήσουν «συστατικά βιολογικών όπλων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  1. Καλά μας έπεισες Κε Πούτιν. Το γεωπολιτικό του παίχνιο εξελίσσεται όπως το σχεδίασε.
    Θα πάρει το 25% του εδάφους(το πιο παραγωγικό) της Ουκρανίας ,θα αφήσει τα όμορα κράτη (που ανήκουν στο ΝΑΤΟ) να διεκδικούν τα λοιπά εδάφη της Ουκρανίας, και την Ευρώπη και τις ΗΠΑ αντιμέτωπες με το φάσμα του λιμού και της ενεργειακής και τεχνολογικής οπισθοδρόμησης , κατέστησε ήδη γεωπολιτικό παίκτη πρώτου μεγέθους την Ινδία και τη Τουρκία. Για την τελευταία γνωρίζει άριστα από την προηγούμενη εκπαίδευση του ότι η αστική της τάξη όσο περιορίζονταν στα όρια της Τουρκίας μπορούσε να ελεγθεί από τους αμερικανούς, από όταν όμως η τουρκική αστική τάξη πέρασε στο επόμενο στάδιο επέκτασή της θα βρίσκεται νομοτελειακά σε συνεχή συμμαχία-ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ με τις αμερικανικές επιχειρήσεις(που αποτελούν το αμερικανικό κράτος). Με τα αραβικά βέβαια κεφάλαια και με το lobbying στις ΗΠΑ του άσπονδου εχθρού του (…) Γκιουλέν η αστική τάξη της Τουρκίας έχει πατήσει για τα καλά πόδι στην Ουάσιγκτον. Για τον Ερντογαν δεν μιλάω διότι αποτελεί απλά τον διαχειριστή (επιτυχημένο) των σχεδίων της συγκεκριμένης τάξης. Βέβαια η γνώση της ιστορίας δεν περιορίζεται για τους Ρώσους μόνο στην Δύση, αλλά και στην Ανατολή(Κίνα).Εκεί θα αφήσει να παιχτεί η επόμενη φάση της γεωπολιτικής καταιγίδας. Στην Ευρώπη θα αφήσει να φανεί ότι νικήθηκε διότι θα αποδεκτεί την είσοδο στο ΝΑΤΟ των δύο υπερδυνάμεων όπως η Φινλανδία και η Σουηδία, αν και είναι προφανέστατο ότι σε αυτά τα κράτη τα οποία δεν έχουν ρωσόφωνο πληθυσμό μπορεί αν χρειαστεί(που δεν θα χρειαστεί) να λύσει το πρόβλημα ευκολότερα, και με τις ελάχιστες για τον ίδιο απώλειες…Ασε που μπορεί να προκαλέσει τη Δύση να κάνει το μέγα λάθος(που λέγεται Κίνα).
    Υ.Γ Τα δυτικά ξεφτέρια δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η ρωσική αστική τάξη παγκοσμιοποιημένη εδώ και μια 20ετία τουλάχιστον, με το που θα προσβάλλονταν τα συμφέροντά τους στο εξωτερικό θα επέστρεφαν νομοτελειακά στη μαμά Ρωσία και θα οργάνωναν από εκεί τον αγώνα για την ανάκτησή τους(μέσω των ΜΜΕ, της προώθησης πατριωτικού αισθήματος στους πολίτες, αντιδυτικά κηρύγματα κτλ). Νόμιζαν ότι θα γυρίσουν για να διώξουν τον Πούτιν(που αυτή την τάξη εκπροσωπεί και από αυτή υποστηρίζεται). Αφασία.

  2. https://www.bangkokpost.com/world/2311362/young-poor-and-from-minorities-the-russian-troops-killed-in-ukraine?fbclid=IwAR3J6he_RqfGzS22iksmzGaBQh8fh9H1siM_0eL0tt2fprWuvPoQ1KXm2_A

    Οι Ορδές του Τζένγκις Χάν. Τον πήραν πλέον είδηση σε όλον τον πλανήτη. Στην Μπανγκόνγκ έφτασε η φήμη του!!!

    Τα ρωσικά στρατά του Πούτιν απαρτίζονται στην συντριπτική πλειοψηφία από νέους, φτωχούς, αμόρφωτους και ανεκπαίδευτους στρατιωτικά (κατσαπλιάδες δηλαδή) ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΥΣ από: μουσουλμανικές και μογγολοσιβηριανές εθνότητες. Βάσει στατιστικών από νεκρούς Ρώσους στρατιώτες, ελάχιστοι είναι οι Μοσχοβίτες στρατιώτες και οι περισσότεροι είναι από Νταγκεστάν, Βόρειο Καύκασο (ολοσχερώς μουσουλμανικός), Σιβηρία, Μπαϊράτ.

    Ποιοί “Λευκοί Ρώσοι” και ποιος ενδορωσικός εμφύλιος που μας τσαμπουνάνε εδώ οι πουτινικοί; Ο ίδιος ο Ντούγκιν που ξέρει καλύτερα απόλους, σε ανύποπτο χρόνο έχει δηλώσει ευθαρσώς πως “οι Ρώσοι δεν είμαστε εντελώς Λευκοί”.

    Αλλά και ο Ντούγκιν να μην το έλεγε, “μιλάνε” οι φαινότυποι.
    Ρώσοι Μοσχοβίτες παίζει να είναι μόνο στρατηγοί, υποστράτηγοι, οι επιτελείς. Αν και ο Σοϊγκου Σιβηριανός…

    Εξαιρετικά αφιερωμένο στους Υμνητές του ” Αρχιστρατήγου Απελευθερωτού της Ευρώπης”, στους Απολογητές των καντιροτσετσένων, στους Προσκυνητές της
    “Αγίας Ρωσίας” (που κατασφάζει Ορθοδόξους Λευκούς Ουκρανούς).
    Είναι φυλετικός ο πόλεμος, ξεκάθαρα, όχι εμφύλιος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το «πρόβλημα Harris»

Όσο ακόμα πιεζόταν να αποχωρήσει από την εκλογική διαδικασία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, δεν ήταν ίσως πλήρως...

Ένα φιάσκο… ολυμπιακών διαστάσεων!

Έφθασε λοιπόν η μέρα. Η αρχή του τέλους των Ολυμπιακών Αγώνων σήμανε με την έναρξή τους. Δεν είναι λίγοι...

H παρακμή των ΗΠΑ και το σημείο της μη επιστροφής…

Από τα κύρια πράγματα που πρέπει να υπολογίσει, με τα έως τότε δεδομένα, και να έχει στον νου του...

Η άνοδος και η πτώση του Τζο

Όχι, οι φωτογραφίες δεν δείχνουν τον Μπάιντεν να μαθαίνει ζεϊμπέκικο. Τούμπες τρώει Του Παναγιώτη Λιάκου«Το να διοικείς τη χώρα είναι...