Ντράγκι: Οι περισσότερες εταιρείες έχουν ανοίξει ήδη λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprom

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπής των ρωσικών ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, λέγοντας ότι η απαίτηση της Μόσχας για πληρωμές σε ρούβλια δεν συνιστά εμπόδιο.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ ο Μ. Ντράγκι δήλωσε ότι “στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια με την Gazprom”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν εξέδωσε διάταγμα με το οποίο απαιτείται από “μη φιλικές χώρες” να ανοίξουν νέους λογαριασμούς στην Gazprombank, μέσω των οποίων οι πληρωμές τους σε ευρώ ή δολάρια για το φυσικό αέριο θα μετατρέπονται σε ρούβλια.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει ότι η συμμόρφωση με το σχέδιο Πούτιν ενδέχεται να παραβιάζει τις κυρώσεις της ΕΕ, αλλά σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι πρόκειται για μια “γκρίζα ζώνη” χωρίς επίσημη απόφαση για το θέμα.

Όπως είπε συγκεκριμένα ο Ιταλός πρωθυπουργός, “δεν υπάρχει επίσημη δήλωση για το τι σημαίνει παραβίαση κυρώσεων, κανείς δεν είπε ποτέ τίποτα για το αν οι πληρωμές σε ρούβλια παραβιάζουν τις κυρώσεις ή όχι, για το πώς οργανώνονται αυτές οι πληρωμές, επομένως είναι τόσο γκρίζα ζώνη εδώ”.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ο ίδιος πιστεύει πως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στη Γερμανία έχει κάνει ήδη πληρωμές υπό το νέο σχήμα σε ρούβλια, αν και δεν κατονόμασε την εταιρεία στην οποία αναφερόταν.

Όπως είπε ακόμα, στη χθεσινή συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν “συμφώνησαν, ως γενική εκτίμηση, στην ανάγκη να υπάρξει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου”.

Επισήμανε όμως ότι “ακόμα και πριν από την έναρξη του πολέμου, οι τιμές δεν ανταποκρίνονταν στη σχέση προσφοράς – ζήτησης”.

Αναφερόμενος στην πρόταση για πλαφόν στην τιμή του αερίου, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι “μπορεί στην Ευρώπη ορισμένες χώρες να έχουν διαφορετική άποψη, αλλά η Ιταλία θα συνεχίσει να πρεσβεύει τη συγκεκριμένη θέση”.

“Η Ρωσία δεν είναι πλέον Γολιάθ”

Σε άλλα σημεία των δηλώσεών του ο Μ. Ντράγκι ανέφερε ότι “η Ρωσία δεν είναι, πλέον, Γολιάθ. Εκείνη που έμοιαζε με υπερδύναμη, αδύνατον να νικηθεί στο πεδίο της μάχης και με συμβατικά όπλα, πλέον δεν είναι αήττητη”.

Υπογράμμισε ότι στη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν “συμφώνησαν ότι η Ουκρανία πρέπει να συνεχίσει να τυγχάνει στήριξης και να ασκείται, παράλληλα, πίεση σε βάρος της Μόσχας, αλλά ότι είναι ανάγκη επίσης να αρχίσει να διερωτάται κανείς πώς οικοδομείται η ειρήνη”.

“Το τι αποτελεί νίκη, πρέπει να το πει ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, όχι εμείς” τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Πηγή: capital.gr

  1. Ο Ντράκι σε έδαφος ΗΠΑ κάνει την δήλωση ότι “στην πραγματικότητα,
    οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν ήδη ανοίξει
    λογαριασμούς σε ρούβλια με την Gazprom”.
    Επίσης ότι η απαίτηση της Μόσχας για πληρωμές σε ρούβλια δεν συνιστά εμπόδιο.
    Στα δικά μας χωράφια βεβαίως αυτό αποτελεί απειλή.
    Επίσης ουδεμία αναφορά πως θα πληρώσουμε ως χώρα.
    Απόλυτη ελευθερία τύπου και πλήρης πληροφόρηση.
    Καλώς να μην χαλάσουμε την συνταγή με τους συμμάχους-φίλους μας τσακίζει βεβαίως η υποκρισία!!!
    Ο Ντράκι ως πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της και νυν πρωθυπουργός της Ιταλίας, ταξιδάκι στις ΗΠΑ και ακολουθεί ο πρωθυπουργός της χώρας μας με ομιλία στο Κογκρέσο.
    Αναζητούν χρυσή τομή, πως θα τα καταφέρουμε, διέξοδο στο αδιέξοδο.
    Η Δυτική Ευρώπη αναζητά προσανατολισμό με δεδομένα του χθες η μήπως καιρός, πλήρωμα χρόνου να επανεξετάσει δεσμεύσεις, να ακολουθήσει πορεία με αποδεσμεύσεις, ορίζοντα τα συμφέροντα της
    Δυτικής Ευρώπης, των κρατών των λαών που την αποτελούν.
    Εβδομήντα πέντε χρόνια είναι πάρα πολλά ώστε να διδάσκουν, να θυμίζουν, να κατευθύνουν την εξέλιξη των γεγονότων στο προσεχές μέλλον.
    Στρουθοκαμηλισμοί ναι μεν αλλά, κατάλληλοι στιγμή σε καίριες αποφάσεις δεν έχουν ουδεμία θέση.
    Να διατηρούμε μνήμη δυνατή.
    Δεν υπάρχουν φίλοι υπάρχουν μόνο συμφέροντα.
    Στα δύσκολα να τα βρούμε μόνοι μας με την Τουρκία.
    Στα τετελεσμένα ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, το Κυπριακό παραμένει χωρίς λύση μέχρι και σήμερα.
    Επόμενο τι?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το «πρόβλημα Harris»

Όσο ακόμα πιεζόταν να αποχωρήσει από την εκλογική διαδικασία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, δεν ήταν ίσως πλήρως...

Ένα φιάσκο… ολυμπιακών διαστάσεων!

Έφθασε λοιπόν η μέρα. Η αρχή του τέλους των Ολυμπιακών Αγώνων σήμανε με την έναρξή τους. Δεν είναι λίγοι...

H παρακμή των ΗΠΑ και το σημείο της μη επιστροφής…

Από τα κύρια πράγματα που πρέπει να υπολογίσει, με τα έως τότε δεδομένα, και να έχει στον νου του...

Η άνοδος και η πτώση του Τζο

Όχι, οι φωτογραφίες δεν δείχνουν τον Μπάιντεν να μαθαίνει ζεϊμπέκικο. Τούμπες τρώει Του Παναγιώτη Λιάκου«Το να διοικείς τη χώρα είναι...