Διέλυσαν το ΕΣΥ: Τραγικοί θάνατοι παιδιών για άγνωστους λόγους, μικρόβια και περιστέρια σε θαλάμους, δραματικές ελλείψεις προσωπικού

Η εικόνα διάλυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας φαίνεται, δυστυχώς, να επιβεβαιώνεται με τους τραγικούς θανάτους μικρών παιδιών αλλά και χιλιάδων ασθενών οι οποίοι, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις στις οποίες προβαίνουν, πλέον, καθηγητές και γιατροί, σε έναν μεγάλο βαθμό έχουν προκληθεί από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις λόγω της έλλειψης προσωπικού και του χάους που έχει επέλθει τους τελευταίους μήνες στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής

Ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, επιβεβαίωσε σήμερα όσα ανέφεραν πριν από μερικές μέρες οι καθηγητές Σωτ. Τσιόδρας και Νίκ. Σύψας. Ο κ. Καπραβέλος παραδέχτηκε ότι ο μύκητας Candida Auris μπορεί να μην αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία αλλά προκαλεί τεράστια προβλήματα στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Εκτίμησε στο πλαίσιο αυτό ότι ένα ποσοστό της τάξης του 40% έως 50% των ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν με κορονοϊό (περίπου 14.000 έως 15.000 άτομα!) ενδέχεται να δέχθηκαν τη «χαριστική βολή» από πολυανθεκτικά μικρόβια.

Αν και ο κ. Καπραβέλος υποστήριξε ότι τα νοσοκομεία έχουν θωρακιστεί έναντι ανθεκτικών μικροβίων, πρόσθεσε: «Το ενδιαφέρον γι’ αυτόν (τον μύκητα) είναι διπλό. Είναι ότι και δύσκολα μπορεί να αποκαλυφθεί και δεύτερον, δεν υπάρχουν τα κατάλληλα αντιμυκητιακά για να μπορούν να τον εξοντώσουν. Και το τρίτο το κυριότερο, είναι πως όταν μπει μέσα στις μονάδες μας, δύσκολα μπορεί να απολυμανθεί και να εξοντωθεί».

Πιο καθησυχαστικός επιχείρησε να φανεί ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο κ. Μαγιορκίνης, μόλις πριν από λίγα εικοσιτετράωρα και αφού είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις Τσιόδρα – Σύψα, δήλωσε ότι δεν αποτελεί πρόσφατη ανακάλυψη αυτός ο μύκητας και πως υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Εμφανίζεται, ανέφερε, κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων, απειλώντας παράλληλα τους ασθενείς των ΜΕΘ, άτομα με βαριές ανοσοκαταστολές αλλά και άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας σε όργανα όπως στους πνεύμονες. «Ο μύκητας δεν προκαλεί πρόβλημα σε μέσο άνθρωπο, δε θα δούμε υγιή άνθρωπο να πεθαίνει», συμπλήρωσε.

«Καμπανάκι» από Τσιόδρα και Σύψα

Όμως, οι πρόσφατες τοποθετήσεις, μεταξύ άλλων, των κ.κ. Τσιόδρα και Σύψα δεν ήταν σε ανάλογο μήκος κύματος. Ο κ. Σύψας ανέφερε ότι ο επικίνδυνος μύκητας candida auris αποτελεί «ένα πρόβλημα σε εξέλιξη, που θα το βρούμε μπροστά μας».

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του 21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, ο καθηγητής Νίκος Σύψας έκανε λόγο για «έκρηξη» βακτηριαιμιών από πολυανθεκτικά μικρόβια στα νοσοκομεία της χώρας μας η οποία, ούτως ή άλλως, βρίσκεται στις πρώτες χώρες της Ευρώπης όσον αφορά τις νοσοκομειακές λοιμώξεις και την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. «Η ήδη κακή κατάσταση επιδεινώθηκε. Είχαμε έκρηξη κατά την πανδημία των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων με ανθεκτικά μικρόβια», τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, εξηγώντας ότι αυτό έγινε διότι οι λοιμωξιολόγοι ασχολήθηκαν μόνο με την Covid-19, εγκαταλείφθηκαν οι δράσεις επιτήρησηςκαι αυξήθηκε η χρήση αντιβιοτικών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων τόνισαν την ανάγκη ενδυνάμωσης και ενίσχυσης του προσωπικού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και περαιτέρω στελέχωσής τους με λοιμωξιολόγους και αυστηρότερα μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων. «Τα μικρόβια δεν εξαφανίζονται. Τα παρακολουθούμε και συμμετέχουμε όλοι στην αντιμετώπισή τους. Η συμμετοχή ξεκινάει από το σπίτι με τη χρήση αντιβιοτικών», ανέφερε ενδεικτικά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας.

Οι ξαφνικές, τραγικές απώλειες παιδιών και οι εικόνες με τα περιστέρια στους θαλάμους

Με την κυβέρνηση να τηρεί μια ένοχη (;) πολιτικά «σιωπή» απέναντι σε όσα ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, οι πρόσφατες ειδήσεις των ξαφνικών και τραγικών θανάτων ανήλικων παιδιών διατηρούν επίκαιρα τα στοιχεία που έφεραν στη δημοσιότητα οι καθηγητές. Το γεγονός ότι, ημέρες μετά τους θανάτους των παιδιών (μεταξύ άλλων, στις 10 Μαΐου «χάθηκε» ένα 7χρονο αγόρι στο «Ιπποκράτειο», στις 7 Μαΐου μια 12χρονη στο νοσοκομείο του Ρίου και στις 6 Μαΐου ένα κοριτσάκι 3 ετών στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου») οι γονείς τους αναμένουν ακόμη απαντήσεις για τα αίτια που προκάλεσαν τις τραγικές απώλειες, οι αρμόδιοι περισσότερο μοιάζουν να επιχειρούν τη μέγιστη δυνατή συρρίκνωση της προβολής αυτών των ειδήσεων, παρά την προώθηση λύσεων που θα σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Είναι ενδεικτικό ότι οι εικόνες στο Γ.Ν. Ρόδου πριν από λίγες ημέρες, με τα περιστέρια να «κόβουν» βόλτες μέσα στους θαλάμους και να τρώνε από τα πιάτα των νοσηλευόμενων, δεν έκαναν και πολύ να «ιδρώσει το αυτί» των προσώπων που έχουν την πολιτική ευθύνη. Η έγνοια τους είναι κυρίως να μη μεταδίδονται τέτοιες ειδήσεις, παρά να αντιμετωπιστεί το χάος που έχει προκληθεί εξαιτίας των κυβερνητικών αποφάσεων εδώ και μήνες, με αποτέλεσμα την αύξηση της θνησιμότητας κατά 10,21% το 2021, σε σχέση με το 2020 (βλ. «Η τραγική απώλεια της τρίχρονης, το διαλυμένο ΕΣΥ και ο Μαγιορκίνης με τις ‘’λιγουρίτσες’’»).

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Το παράδοξο με τον αποκλεισμό τους

Δε φαίνεται καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι παρά την άρση των μέτρων κατά του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εμμένουν στην απόφασή τους να αφήνουν εκτός ΕΣΥ περισσότερους από 3.500 υγειονομικούς επειδή δε θέλουν να κάνουν τα εμβόλια. Αν και η αναλογία γιατρών και νοσηλευτών προς ασθενείς είναι δραματική με αποτέλεσμα όσοι έχουν ανάγκη περίθαλψης να μένουν αβοήθητοι, ο κ. Πλεύρης μόλις πριν από λίγες ώρες επανέλαβε ότι, είτε θα εμβολιαστούν, είτε θα παραμείνουν εκτός δημόσιου συστήματος Υγείας μέχρι τα τέλη του 2021, με την κυβέρνηση να φαίνεται ότι προσπαθεί, όπως κάποιοι υποστηρίζουν εδώ και μήνες, στις θέσεις τους να τοποθετήσει… «μητσοτακικά παιδιά».

  1. Συμβαίνουν πότε-πότε αυτά στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

  2. Πριν από κάποια χρόνια που το ΕΣΥ λειτουργούσε κάπως, ήταν πρόβλημα για τους κλινικάρχες και τις ασφαλιστικές εταιρείες και σκοπός τους ήταν η υποβάθμισή του προκειμένου να βρούν έδαφος για μπίζνες υγείας. Συν τω χρόνω και από το 2010 η Δημόσια υγεία με την κατεύθυνση της Ε.Ε. και τις άθλιες κυβερνήσεις σχεδόν διαλύθηκε. Τώρα δε με την πανδημία φάνηκε η γύμνια.
    Η σημερινή κυβέρνηση ως ιδεολογικά εχθρική κάθε Δημόσιας δομής αλλά και ως ντίλερ των κλινικαρχών και των ασφαλιστικών εταιρειών θα είχε συνεχίσει την κατεδάφιση αν δεν προέκυπτε ο κορονοϊός. Ηδη με την προσμονή της υποχώρησης της πανδημίας διά του Πλέυρη, ξεκινάει να νομοθετεί για την παράδοση στους ιδιώτες ότι έχει απομείνει από την Δημόσια υγεία.

  3. όλο αυτό που συμβαίνει στο ΕΣΥ είναι προμελετημένη εγκληματική ενέργεια της εγχώριας ολιγαρχικής μαφίας που διενεργείται μέσω των υπαλλήλων-εντολοδόχων της οι οποίοι κατέχουν κρατικές θέσεις και υπονομεύουν το σύστημα εκ των έσω: πρόκειται ταυτοχρόνως για απιστία κατά του καθήκοντός τους, προδοσία κατά του δημοσίου συμφέροντος, και πεμπτοφαλαγγιτισμό υπέρ των ιδιοτελών – η φθορά του δημοσίου οφείλεται στη σκόπιμη καταστροφή του από αυτούς που τέθηκαν επικεφαλής των τομέων του – και τα παραμύθια που “πουλάνε” κάτι προπαγανδιστές παντού (και εδώ) για υπαιτιότητα του δημοσίου είναι το επιστέγασμα αυτής της ύπουλης-δόλιας προσπάθειας: είναι ο κακοποιός που κατηγορεί το θύμα

  4. Μπλέκει τη βούρτσα με τη …Λούτσα ο αρθρογράφος. 1)Τα πολυανθεκτικά μικρόβια είναι παγκοσμίως πρόβλημα ,στην Ελλάδα μεγαλύτερο.Τωρα έγινε αυτό; Όχι ,μιλάμε χοντρικά για 15ετια. Και όσο ο πληθυσμός γηρασκει,και κάνει όλο και πιο συχνά χρήση δομών υγείας,αυτό θα γίνεται ακόμη πιο έντονο.Φυσικα μεγάλο ρόλο παίζει και η ευρύτατη-ακομη και οικιακη- χρήση αντιβιοτικών.
    2)οι ενδονοσοκομειακες λοιμώξεις επίσης είναι πρόβλημα με μακρα ιστορία. Έλλειψη προσωπικού,μη κατάλληλες πρακτικές από το προσωπικό(ιατρούς νοσηλευτές και παραιατρικο) συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό.
    3)Για τους θανάτους μικρών παιδιών να περιμένουμε να δούμε τι θα δείξει η έρευνα πριν ρίξουμε και εδώ το ανάθεμα στον Μητσοτάκη; Εικόνες ανάλογες με αυτές στο νοσοκομείο της Ρόδου έχουμε ξαναδεί στα νοσοκομεία,αλλού περισσότερο αλλού λιγότερο, τα δε επαρχιακά νοσοκομεία έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Να δούμε εδώ τι γίνει με το νέο νομοσχέδιο ,πάντως εδώ είναι και θέμα διοικητή. Οι διοικητές δεν είναι μόνο για να γλύφουν τους υπουργούς αλλά για να λύνουν θέματα. Και φυσικά έχει ευθύνη αυτός που τον τοποθέτησε εκει.
    4)οι 3,5 χιλιάδες δεν είναι όλοι νοσηλευτές η ιατροί, πολλοί είναι διοικητικοί κλπ.αλλα σε κάθε περίπτωση δεν είναι αυτοί των οποίων η αναστολή δημιουργεί το πρόβλημα. Το πρόβλημα υπήρχε και πριν. Και σε κάθε περίπτωση δε καταλαβαίνω γιατί μια κυβέρνηση πρέπει να υποχωρει στην ξεροκεφαλια και των εγωισμό μερικών.
    Το ΕΣΥ κινδυνεύει με κατάρρευση αν δε γίνει ευρεία μεταρρύθμιση τώρα.Δε μπορει στη μορφή που είναι να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις ανάγκες του πληθυσμού,ενός γηρασκοντος πληθυσμού με πολλές ανάγκες. Το αν το νομοσχέδιο θα λύσει πρόβληματα η θα δημιουργήσει περισσότερα θα το δούμε,αλλά σίγουρα κάτι έπρεπε να γίνει. και εδώ είμαστε το επόμενο διάστημα να προτείνουμε αλλαγές.

  5. @Πέτρος όσο ατυχής και να είναι η ανακεφαλαίωση που κάνει ο αρθρογράφος, είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο Μητσοτάκης είναι υπεύθυνος για την άρνηση ενίσχυσης του ΕΣΥ, ότι ασκεί ευνοιοκρατία υπέρ των ιδιωτών, και ότι έχει φρικτή προκατάληψη εναντίον κάθε οργανισμού που φέρει τον τίτλο του δημοσίου

    δεν είναι πρόβλημα “ξεροκεφαλιάς και εγωισμού” μόνο, αλλά και θέμα δικαιώματος στην περιφρούρηση της ατομικής σου υπόστασης, εκτός αν θεωρείς ότι είναι ανεκτό το κράτος να υποδεικνύει τί θα κάνει ή όχι ο καθένας – και μην πεις ότι “θέλω οι υγειονομικοί να κολλάνε τους αρρώστους” γιατί δεν λέω αυτό

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

… Θερμόπληκτη τρομοκρατία

Του Χρήστου ΜπολώσηΔιαβάζω στα ψιλά ψιλά του φύλλου της «Εστίας» της 15ης Ιουλίου 1920, που μας προσφέρει η «ΕτΚ»:...

Ορέστεια στην Επίδαυρο: Στα όρια των ορίων

Η παράσταση Ορέστεια, σε σκηνοθεσία Θεοδώρου Τερζόπουλου, που παρουσιάστηκε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στις 12 και 13 Ιουλίου...

Ο πλούτος ενός έθνους είναι τα παιδιά του

Είμαι τρίτεκνος. Πάντα όταν με ρωτάνε τον βαθμό δυσκολίας που έχει το μεγάλωμα των παιδιών, απαντάω με μαθηματικό τρόπο...

Ταυτότητα, ταύτιση, προσαρμογή

Στη συγκρότηση και στον σχηματισμό της προσωπικής - ατομικής ταυτότητας συντελεί ο ψυχικός μηχανισμός της ταύτισης, η οποία είναι...