Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις μετά από 77 ημέρες πολέμου

Οι ουκρανικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι απωθούν τις ρωσικές δυνάμεις από την περιοχή του Χαρκόβου στη βορειοανατολική Ουκρανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας που έχει υποστεί από τα τέλη Φεβρουαρίου καταιγισμό βομβαρδισμών, ενώ η κατάσταση στα άλλα μέτωπα του πολέμου στη νότια και την ανατολική Ουκρανία δεν φαίνεται να αλλάζει σημαντικά. Παράλληλα το Κίεβο έκλεισε τις ροές φυσικού αερίου σε μια διαδρομή μέσω εδάφους που κατέχει η Ρωσία, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.

ΟΗΕ: Σχεδόν πέντε εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στην Ουκρανία εξαιτίας του πολέμου σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας

Ακολουθεί μια ενημέρωση για την κατάσταση στο πεδίο την 77η μέρα του πολέμου από ανταποκρίσεις δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στο πεδίο, επίσημες δηλώσεις της Ουκρανίας και της Ρωσίας, δυτικές πηγές, αναλυτές και διεθνείς οργανισμούς και ειδήσεις στο διπλωματικό επίπεδο και στον τομέα της ενέργειας.

Χάρκοβο

Χθες βράδυ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήρε την «υπεράνθρωπη δύναμη» των Ουκρανών στρατιωτικών, λέγοντας πως «οι κατακτητές διώχνονται σταδιακά από το Χάρκοβο». «Είμαι ευγνώμων σε όλους τους υπερασπιστές μας, που αντιστέκονται και δείχνουν αληθινά υπεράνθρωπη δύναμη για να διώξουν τον στρατό των εισβολέων», είπε ο αρχηγός του κράτους, επισημαίνοντας πως η χώρα του πολεμάει εναντίον αυτού που «κάποτε» θεωρείτο ο «δεύτερος ισχυρότερος στρατός στον κόσμο».

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, περίπου 30 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα, βομβαρδίζεται από τα τέλη Φεβρουαρίου.

«Οι τοποθεσίες Τσερκάσι Τίτσκι, Ρούσκι Τίτσκι, Ρούμπινε και Μπαϊράκ έχουν απελευθερωθεί» στην περιοχή αυτής της μεγάλης πόλης, ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο στο Facebook. «Έτσι, ο εχθρός απωθήθηκε ακόμη πιο μακριά από το Χάρκοβο και οι κατοχικές δυνάμεις είχαν ακόμη λιγότερες ευκαιρίες να χτυπήσουν το περιφερειακό κέντρο».

Αλλά «η ένταση των βομβαρδισμών στην περιοχή του Χαρκόβου έχει αυξηθεί», σημείωσε επίσης.

Προσάρτηση της Χερσώνας;

Οι αρχές που εγκατέστησε η Μόσχα στην ουκρανική περιοχή της Χερσώνας σκοπεύουν να ζητήσουν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να την προσαρτήσει στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα φιλορώσος τοπικός αξιωματούχους.

«Θα υποβληθεί αίτημα (προς τον Πούτιν) για την προσάρτηση της περιοχής της Χερσώνας στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε μιλώντας σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο Κιρίλ Στρεμοούσοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικοπολιτικής διοίκησης της Χερσώνας.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο σχολίασε σήμερα ότι οι κάτοικοι της Χερσώνας είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν να ενταχθούν στη Ρωσία, όμως πρόσθεσε ότι η απόφαση θα πρέπει να έχει ισχυρή νομική βάση.

Η περιοχή της Χερσώνας, που βρίσκεται βόρεια της Κριμαίας την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014, είναι ζωτικής σημασίας για την τροφοδοσία της χερσονήσου με νερό.

Η κατάληψη της Χερσώνας, που είναι η μόνη πραγματική στρατιωτική επιτυχία που έχει καταγράψει η Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, επιτρέπει επίσης στη Ρωσία να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα που συνδέει την Κριμαία, το Ντονέτσκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών και το ρωσικό έδαφος.

Νότος

Οι μάχες συνεχίζονται στο Φιδονήσι, ένα μικρό νησί στρατηγικής σημασίας στη Μαύρη Θάλασσα τον έλεγχο του οποίου πήραν οι Ρώσοι στην αρχή του πολέμου και όπου προσπαθούν να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους που είναι εκτεθειμένες στα ουκρανικά πλήγματα, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Εάν η Ρωσία καταφέρει να εδραιώσει τις θέσεις της στο νησί, «θα μπορούσε να κυριαρχήσει στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Υπερδνειστερία;

Η «δεύτερη φάση» της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» που ανακοίνωσε η Μόσχα στοχεύει στην πλήρη κατάληψη του Ντονμπάς και οι μάχες είναι ιδιαίτερα έντονες στην περιοχή του Λουχάνσκ.

Όμως η προσοχή στρέφεται πλέον και στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας. Ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να «επεκτείνει» τον πόλεμο στην Υπερδνειστερία, μια περιοχή της Μολδαβίας που αποσχίστηκε το 1990, δήλωσε χθες η επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, Άβριλ Χέινς. Είπε επίσης ότι ο Πούτιν προετοιμάζεται για έναν παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία και μια ρωσική νίκη στο Ντονμπάς στα ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας μπορεί να μην τερματίσει τον πόλεμο.

Κοντά στην Οδησσό, «η ψυχολογική πίεση συνεχίζεται στον γειτονικό πληθυσμό της Υπερδνειστερίας» με «το πιθανό μπλοκάρισμα της περιοχής λόγω του παροπλισμού της γέφυρας του Δνείστερου, η οποία δέχτηκε ξανά επίθεση από πυραύλους», τόνισε η ουκρανική διοίκηση του νότου.

Χιλιάδες νεκροί

Δεν υπάρχει συνολική εκτίμηση των αμάχων θυμάτων της σύγκρουσης. Μόνο στη Μαριούπολη, οι ουκρανικές αρχές έκαναν λόγο πριν από αρκετές εβδομάδες για 20.000 νεκρούς. Και οι Ουκρανοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν εντοπίσει «περισσότερες από 8.000 περιπτώσεις» υποτιθέμενων εγκλημάτων πολέμου.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας εκτιμά τις ρωσικές απώλειες σε περισσότερους από 25.000 άνδρες, 199 αεροπλάνα και 1.130 άρματα μάχης από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Το Κρεμλίνο έχει παραδεχτεί ότι έχει «σημαντικές απώλειες». Ορισμένες δυτικές πηγές κάνουν λόγο για έως και 12.000 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ανέφερε ότι περίπου 2.500 με 3.000 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και περίπου 10.000 τραυματίστηκαν.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμοι ανεξάρτητοι απολογισμοί.

Εκατομμύρια εκτοπισμένοι και πρόσφυγες

Περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι ήταν εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία στις 3 Μαΐου, περισσότερο από δύο μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα, ανακοίνωσε χθες ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Συνολικά, ο ΔΟΜ εκτιμά ότι 13,686 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τους τόπους διαμονής τους λόγω της επίθεσης που διέταξε ο Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, εκ των οποίων 8,029 εκατομμύρια έφυγαν για άλλα μέρη στην Ουκρανία, ενώ οι υπόλοιποι εγκατέλειψαν τη χώρα.

Το Κίεβο διακόπτει τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου από τη Σοχρανίφκα

Ο όγκος του ρωσικού αερίου που μεταφέρεται μέσω Ουκρανίας, μια σημαντική δίοδος για τις ευρωπαϊκές προμήθειες, εμφανίστηκε μειωμένος σήμερα καθώς οι συγκρούσεις στα ανατολικά της χώρας με τον ρωσικό στρατό εμποδίζουν, σύμφωνα με το Κίεβο, την ομαλή λειτουργία των υποδομών αερίου.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU δήλωσε χθες ότι η παρουσία ρωσικών δυνάμεων κοντά στις εγκαταστάσεις της Σοχρανίφκα και του Νοβοπσκόφ στην περιοχή του Λουχάνσκ δεν επιτρέπουν τη διασφάλιση της ομαλής ροής αερίου και ζήτησε τη μεταφορά αυτών των όγκων από άλλο σημείο διασύνδεσης, στη Σούτζα.

Το βράδυ, ο ρωσικός κολοσσός αερίου Gazprom αρνήθηκε ότι υπάρχει οποιαδήποτε περίπτωση «ανωτέρας βίας» και υποστήριξε ότι είναι αδύνατον να γίνει εκτροπή της ροής του αερίου.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής κρατικής εταιρίας αερίου, της Naftogaz, Γιούρι Βιτρένκο δήλωσε σήμερα πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό της ρωσικής Gazprom ότι δεν είναι τεχνικά δυνατόν να γίνει εκτροπή αερίου στην Ουκρανία σε νέο σημείο εισόδου.

Διπλωματικό επίπεδο

Μιλώντας σήμερα στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού (Sciences Po), ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία θα είχε αποτραπεί αν η χώρα του ήταν μέλος του ΝΑΤΟ. «Αν η Ουκρανία ήταν μέλος του ΝΑΤΟ πριν από τον πόλεμο, δεν θα είχε γίνει πόλεμος», ανέφερε ο Ζελένσκι στους φοιτητές μέσω βιντεοσύνδεσης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πως θα έρθει η ώρα που θα διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, αλλά δεν βλέπει αυτό να γίνεται στο άμεσο μέλλον.

«Αυτός ο πόλεμος δεν θα διαρκέσει για πάντα. Θα έρθει η ώρα που θα διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», είπε ο Γκουτέρες σε συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 1. Εκφράζονται και άλλες φωνές που πιθανόν δεν αρέσουν.
  Καλό είναι να τις διαβάζουμε να έχουμε εικόνα.
  Οι αλήθειες εκ των πραγμάτων δύσκολα εκφράζονται,
  προκαλούν πόνο.
  Οι λαοί πάντως της προοδευτικής Δύσης γίνονται φτωχότεροι.
  Μα κάποιοι πρέπει να χρεωθούν όλο αυτό το βάρος ευθυνών.
  Οι θέσεις ευθύνης καταλαμβάνονται με υπευθυνότητα.
  <<>>
  Όσο ήρθε η ώρα για το θέμα Κυπριακό, που μάθαμε την αλήθεια.
  Όσο ήρθε η ώρα για το θέμα Γιουγκοσλαβία που μάθαμε την αλήθεια.
  Μα ασφαλώς μετά 50 χρόνια μας έχει προδώσει το προσδόκιμο ζωής.
  Μία μικρή υποσημείωση.
  Επειδή διαβαίνουμε την νέα τεχνολογία ως προς την ενημέρωση, με ήχο και εικόνα σε
  χρόνο κλάσματα δευτερολέπτου, πιθανόν το μέλλον να αναδείξει κάτι καλύτερο από
  το χθες.
  Μα πρώτα η πράξη και μετά η θεωρία, έστω και έτσι, ας ελπίζουμε σε μια άλλη
  ποιότητα ζωής στο αύριο.
  ………………………………………………………………………………

  Άρθρο «βόμβα» σε ΜΜΕ των ΗΠΑ: Μεγάλος νικητής της σύγκρουσης Ρωσίας-ΝΑΤΟ η Κίνα – «Παγιδευμένη» η Δύση – Κερδίζει ο Πούτιν
  03/05/2022
  Share

  Ένα άρθρο το οποίο «κατακεραυνώνει» την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν και υποστηρίζει ότι νικητές από τη σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας είναι η Μόσχα και το Πεκίνο φιλοξενεί η αμερικανική εφημερίδα «Τhe Hill».

  Το «Τhe Hill» μπορεί να μην είναι η μεγαλύτερη εφημερίδα στις ΗΠΑ, αλλά το σημαντικό είναι ότι τα αντίγραφα διανέμονται δωρεάν σε ολόκληρη τη γραφειοκρατία της Ουάσιγκτον και ο ιστότοπος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ειδησεογραφικούς ιστοτόπους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το «The Hill» είναι επίσης ένα όργανο των νεοσυντηρητικών που καθορίζουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
  Στις 2 Μαΐου, ένα εκπληκτικό άρθρο εμφανίστηκε σε αυτόν τον ιστότοπο. Ο συγγραφέας είναι ο Ινδός πολιτικός αναλυτής Brahma Chellaney, ο οποίος δημοσιεύει στο Project Syndicate , διδάσκει στο Χάρβαρντ, μεταξύ άλλων, και είναι μέλος της Ακαδημίας Robert Bosch.
  Έχει τίτλο «Γιατί οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας μπορεί να μην λειτουργήσουν»!
  Το άρθρο γράφει μεταξύ άλλων: «Οι δυτικές κυρώσεις, οι οποίες έχουν συγκριθεί με οικονομικά όπλα μαζικής καταστροφής, είναι δίκοπο μαχαίρι.
  Επιδιώκεται να προκαλέσουν πόνο στην Ρωσία, αλλά επιβάλλουν και κόστος σε όποιον τις επέβαλε.
  Η Δύση βρίσκεται σε παγίδα, διότι οι αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων έχουν αυξήσει το ρωσικό εισόδημα, μολονότι ο όγκος των εξαγωγών έχει μειωθεί. Τους δύο πρώτους μήνες του πολέμου στην Ουκρανία, τα έσοδα από τις πωλήσεις καυσίμων σχεδόν διπλασιάστηκαν στα 62 δισ. ευρώ. Και το ρούβλι έχει επίσης αυξηθεί, αλλά το γιεν έχει υποχωρήσει δραματικά.
  Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η διαταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού έχουν εν τω μεταξύ προκαλέσει τον χειρότερο μήνα από το κραχ του COVID τον Μάρτιο του 2020, ακόμη και για τη Wall Street. Και μέσω των αντικυρώσεων, η Ρωσία θα μπορούσε να εντείνει αυτό το αποτέλεσμα.
  Τους δύο πρώτους μήνες του πολέμου στην Ουκρανία, εκείνοι που επέβαλαν τις κυρώσεις βοήθησαν ειρωνικά τη Ρωσία να διπλασιάσει σχεδόν τα έσοδά της σε περίπου 62 δισεκατομμύρια ευρώ από την πώληση ορυκτών καυσίμων σε αυτές, σύμφωνα με έκθεση μιας δεξαμενής σκέψης εγγεγραμμένη στη Φινλανδία, το Κέντρο για Έρευνα για την ενέργεια και τον καθαρό αέρα. Οι 18 κορυφαίοι εισαγωγείς, με μόνη εξαίρεση την Κίνα, ήταν οι κυρώσεις, με μόνη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να αντιπροσωπεύει το 71% των αγορών ρωσικών καυσίμων κατά την περίοδο αυτή.
  Το γεγονός είναι ότι η Ρωσία είναι η πιο πλούσια σε πόρους χώρα στον κόσμο. Είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς παγκοσμίως φυσικού αερίου, ουρανίου, νικελίου, πετρελαίου, άνθρακα, αλουμινίου, χαλκού, σιταριού, λιπασμάτων και πολύτιμων μετάλλων όπως το παλλάδιο, που έχει μεγαλύτερη αξία από τον χρυσό και χρησιμοποιείται κυρίως σε καταλυτικούς μετατροπείς.
  Χωρίς να φταίνε αυτοί, οι πραγματικοί χαμένοι από τη σύγκρουση Ρωσίας-ΝΑΤΟ, δυστυχώς, είναι οι φτωχότερες χώρες, οι οποίες φέρουν το κύριο βάρος των οικονομικών επιπτώσεων. Από το Περού μέχρι τη Σρι Λάνκα , οι αυξανόμενες τιμές των καυσίμων, των τροφίμων και των λιπασμάτων έχουν προκαλέσει βίαιες διαδηλώσεις στους δρόμους, οι οποίες σε ορισμένες πολιτείες έχουν οδηγήσει σε συνεχιζόμενη πολιτική αναταραχή. Τα δεινά για το χρέος πολλών φτωχών εθνών έχουν βαθύνει.
  Με τις κυρώσεις της, η Δύση αναζητούσε μια οικονομική στρατηγική στο μήκος κύματος του «σοκ και δέος». Όμως, όπως και οι ένοπλες συγκρούσεις, τα αποτελέσματα των κυρώσεων είναι απρόβλεπτα και συχνά οδηγούν σε ανεπιθύμητες συνέπειες.
  Η συμπίεση μιας μεγάλης δύναμης, ειδικά μιας που έχει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων στον κόσμο, με μια σειρά από σκληρές κυρώσεις είναι γεμάτη κινδύνου, ειδικά καθώς όλο και πιο εξελιγμένα και βαρύτερα δυτικά όπλα εισρέουν στην Ουκρανία, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέχουν επίσης πληροφορίες στο πεδίο της μάχης, συμπεριλαμβανομένων δεδομένα στόχευσης .
  Μια παρατεταμένη σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει στο ακριβώς αντίθετο από αυτό που επιθυμούν. Τι θα συμβεί αν ο εθνικισμός που προκύπτει δημιουργήσει μια στρατιωτικά ισχυρή, νεο-αυτοκρατορική Ρωσία αντί για μια αποδυναμωμένη Ρωσία;
  Η στρατιωτική επιτυχία της Ρωσίας είναι αρκετά πιθανή και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να βλάψουν σοβαρά την ρωσική οικονομία. Ταυτόχρονα, ωστόσο, θα υπονόμευαν και θα έβλαπταν το ελεγχόμενο από την Δύση παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που πρέπει, υποτίθεται, να προστατεύουν, και ο τελικός νικητής θα ήταν η Κίνα.

  Η Δύση θα έχει ως ελάχιστη επιλογή το να διαπραγματευτεί με τον Πούτιν για τον τερματισμό της σύγκρουσης, όπως προέβλεψε ο Χαβιέρ Σολάνα, πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο οποίος ήταν επίσης υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας. Τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις θα είναι κρίσιμες τόσο για τον τερματισμό της καταστροφής όσο και για την Ευρώπη, η οποία πιέζεται να πληρώσει το απόλυτο τίμημα (σ.σ. φτωχοποίηση)».
  ……………………………………………………………………………….

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η πολεμολογία δε νοιώθει μοναξιά

Παφλασμοί φλυαρίας και σεναριολογίας για την ανοιχτή σύγκρουση Ιράν Ισραήλ ακούγονται παντού. Αναλύσεις, εκτιμήσεις, και απερινόητες αβελτηρίες επί του...

Σειρά έχει το Ιράν ή η Τουρκία;

Στο προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στον πόλεμο του Κόλπου του 1991 και στην εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων...

Πέθανε και κανείς δεν τον έκλαψε

Πέρασαν σχεδόν 30 χρόνια απ’ όταν πάνω από 100.000.000 άνθρωποι συντονίστηκαν για να παρακολουθήσουν τη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση της...

Μετά το Ιράν ποιος έχει σειρά;

Στις 17 Ιανουαρίου 1991 ξεκίνησε η επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου», ως απάντηση της διεθνούς κοινότητας στην εισβολή του Ιράκ...