Εκβιασμός Κιέβου; – Κλείνουν τη ροή φυσικού αερίου προς Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία

Την ίδια στιγμή που στην ΕΕ εκδηλώνονται σοβαρότατες αντεγκλήσεις μεταξύ των κρατών – μελών για νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία, αυτή τη φορά και στον ενεργειακό τομέα, το Κίεβο αποφάσισε να σταματήσει τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού που διασχίζει την Ουκρανία και διοχετεύει αέριο προς την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία

Εκβιασμός του Κιέβου; ‘Η, όπως ισχυρίζεται ο διαχειριστής των αγωγών μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου της χώρας, απλά δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της λειτουργίας σταθμού διοχέτευσης του αερίου, επειδή τον κατέλαβαν οι Ρώσοι; Όπως και να’ χει, το θέμα φαίνεται πως αφορά άμεσα την Ελλάδα, αφού μέσω αυτού του αγωγού διοχετεύεται ρωσικό φυσικό αέριο στη χώρα μας.

Τα ρωσικά στρατεύματα, πάντως, όπως ο ίδιος ο ουκρανικός Τύπος αναφέρει, είχαν καταλάβει τον σταθμό στην Ανατολική Ουκρανία από την αρχή της ρωσικής εισβολής. Δηλαδή, στο τέλος Φεβρουαρίου του 2022. Κι όμως, τώρα με σχεδόν τρεις μήνες καθυστέρηση το Κίεβο… θυμήθηκε ότι ο σταθμός έχει καταληφθεί από τους Ρώσους και δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια λειτουργίας του. Ως εκ τούτου, διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου από τη συγκεκριμένη περιοχή και τον αγωγό.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ουκρανικός Τύπος, πριν από λίγο ο διαχειριστής του δικτύου αγωγών ρωσικού φυσικού αερίου της Ουκρανίας, «ανακοίνωσε τον τερματισμό της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της κατεχόμενης βόρειας περιοχής του Λουγκάνσκ εξαιτίας της απώλειας ελέγχου του σταθμού συμπίεσης, Νοβοπσκόφ (Novopskov). Η εταιρεία αναφέρει ότι η διακοπή θα ξεκινήσει «από τις 7 π.μ. της 11ης Μαΐου 2022».

Από εκεί, αρχής γενομένης της περιοχής, Σοχράνοφκα, διοχετεύεται σχεδόν το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Όπως φαίνεται στους χάρτες του δικτύου διανομής της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου, Gazprom, μέσω του σταθμού Νοβοπσκόφ και των αγωγών που περνούν από το έδαφος της Ουκρανίας, διοχετεύεται αέριο προς τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Η απόφαση του Κιέβου στη δεδομένη στιγμή γεννά εντονότατα ερωτηματικά ως προς τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί. Πόσο μάλλον, αφού σύμφωνα με τον ίδιο τον ουκρανικό Τύπο, οι ρωσικές δυνάμεις δεν κατέλαβαν σήμερα τη συγκεκριμένη περιοχή της επαρχίας Λουγκάνσκ, αλλά εδώ και μήνες.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «το βόρειο τμήμα της περιοχής του Λουγκάνσκ βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή από την αρχή του πολέμου. Στις 10 Μαρτίου 2022, ο Διαχειριστής εκμετάλλευσης (σ.σ. του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου της Ουκρανίας) ανέφερε ότι ο σταθμός συμπίεσης Novopskov είχε καταληφθεί από ρωσικά στρατεύματα, γεγονός που αποτελούσε κίνδυνο για τη μεταφορά φυσικού αερίου. Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα η μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνεχίστηκε σύμφωνα με τις συμβάσεις – περίπου 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά ημέρα».

Πράγματι, παρά τον πόλεμο, η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε. Από τα οξύμωρα αυτού του πολέμου. Οι μπίζνες είναι μπίζνες, άλλωστε.

Τώρα, λοιπόν, το Κίεβο, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, αποφάσισε να κλείσει τα σημεία από τα οποία διοχετεύεται το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που διοχετεύεται στην ΕΕ μέσω του δικτύου αγωγών που υπάρχουν στην Ουκρανία.

Επέλεξε, δηλαδή (ως μήνυμα;), να κλείσει τα σημεία που περνούν οι μικρότερες ποσότητες. Κάτι, πάντως, που δεν αποκλείεται να προκαλέσει πρόβλημα στη χώρα μας, στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κι αυτό, παρ’ ότι Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία έχουν εμπλακεί ανοικτά υπέρ του Κιέβου.

Να σημειωθεί ότι στους κόλπους της ΕΕ έχουν εκδηλωθεί ισχυρές… αναταράξεις, μετά από προσπάθειες να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και στον τομέα της ενέργειας. Αρχικά, στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Η Βουλγαρία, μάλιστα, ήταν κατηγορηματική.

Τώρα, πάντως, το Κίεβο, κλείνοντας τη συγκεκριμένη διαδρομή στην περιοχή Σοχράνοφκα, προτείνει να διοχετευθούν οι ίδιες ποσότητες μέσω βορειότερου αγωγού, στη Σούτζα. Από εκεί, δηλαδή που περνούν οι περισσότερες ποσότητες του ρωσικού αερίου. Ωστόσο, είναι άγνωστο εάν οι χωρητικότητες του αγωγού «αντέχουν» κάτι τέτοιο.

  1. Ας απαντήσουν τώρα όλοι αυτοί οι πατριώτες (βλέπε Βορίδης) , της Νέας Δημοκρατίας τι είναι συμφέρον για τον τόπο.Με την σωστή πλευρά της ιστορίας και πείνα , η με τις παραδοσιακές αξίες της Δεξιάς , Πατρίδα , θρησκεία οικογένεια. Κάποια στιγμή πρέπει να απαιτήσουμε μια καθαρή θέση. Η επόμενη φορά αριστερά , αν προκύψει φυσικά, θα είναι αλλιώς. Δεν πρέπει να γίνει.Πολυ φοβάμαι ότι οι Δημοκρατικοί στην Αμερική θέλουν Τσίπρα.

  2. Το Πασοκ ειναι εδω ενωμενο δυνατο, μπουαχαχαχαχα

  3. Πολιτικό ενδιαφέρον έχει η μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της Αλεξανδρούπολης που το ίδιο είχε προασπαθήσει και πετύχει να γίνει (μαζί με τη Λάρισα). Θα καταψηφίσει για ακόμη μια φορά κάτι που το ίδιο είχε ζητήσει!
    Ουσιαστικά υπάρχει μια αποδομή της “Γέφυρας”, της στροφής προς το Κέντρο που ήταν η πολιτική πρόταση της προεδρικής ομάδας μετά τη realpolitik της κυβερνητικής περιόδου 2016-2019.
    Ηταν βέβαια καθαρό ότι δεν είχαν την πολιτική κουλτούρα για κάτι τέτοιο αλλά τώρα έχουμε την ομολογία με στροφή προς πιο παραδοσιακές θέσεις.
    Το θέμα είναι ότι τον αντιδυτικισμό πια τον διεκδικούν όχι μόνο το ΚΚΕ με το περιχαρακωμένο ποσοστό του αλλά και η Ελληνική Λύση που μοιάζει πολύ πιο πειστική στον πουτινισμό από το ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε παραδοσιακά ήταν η Ελληνική δεξιά που ήταν αντιδυτική πριν μας προκύψει η κομμουνιστική ΕΣΣΔ.
    Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν παράξενο και στην Ελλάδα μια και συμβαίνει σε ολη τη νότια Ευρώπη με τη διαφορά φάσης βέβαια που μας χαρακτηρίζει.
    Αλλωστε και η Ελληνική Αριστερά ποτέ της δεν μπόρεσε καν να προσεγγίσει την Ευρωπαική, τους προβληματισμούς και τις πολιτικές της και ουσιαστικά το μόνο που μπόρεσε να προτείνει όλα αυτά τα χρόνια ήταν ένας στείρος αντιδυτικισμός.
    Γι αυτό και η παταγώδης αποτυχία της με τη κωμική διακυβέρνηση του 2015 που τουλάχιστον θα προσφέρει χαμόγελα σε αρκετές γενιές.

  4. Δεν θέλω ου, ο Μητσοτάκης παραμένει ο φύλαρχος με την πλέον ανοιχτόμυαλη πολιτική.

  5. Μην ανησυχειτε εμεις ειμαστε στην σωστη πλευρα της Ιστοριας- κατα Κουλη αναγνωσμα!-
    Οι εφοπλιστες μας που τα κονομανε μεταφεροντας Ρωσσικο πετρελαιο ειναι στη λαθος πλευρα!!
    Και καποιοι κολημμενοι ηλιθιοι ψαχουν να βρουν ποια ειναι η θεση της Αριστερας και της Δεξιας στη χωρα μας
    σε σχεση με τα βρωμικα παιχνιδια της Δυσης.
    Λες και εχουν διαφορετικη θεση…

  6. Τα αζοφια τα έχουν πάρει κράνα γιατί οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν διοχετεύσει μεγάλο ποσοστό του συνόλου του Ρωσικού πετρελαίου σε πολλά σημεία του πλανήτη. Κρίμα τα όπλα που εστάλησαν από την κυβέρνηση, γιατί πολλά από αυτά ήταν κρίσιμα όπλα. Οι Ρώσοι γνωρίζουν ότι οι βάλτες Ελληνόφωνες κυβερνήσεις θέλουν να μην χαλάσουν χατίρι στους Δυτικούς. Η Ελληνική αστική τάξη αλλά και οι φτωχοί εδώ χάμου είναι με τους Ρώσους!!

  7. Κατα την εισβολή στην Κύπρο,τον βομβαρδισμό της Σερβίας,την καταστροφή Ιράκ,συριας κτλ.τη θέση κράτησαν οι Ουκρανοί και ποιους συνέδραμαν υλικά και ηθικά?και τώρα όλοι πρέπει να υποκρινομασται?

  8. Καλά να πάθουν οι εδω.Τι απολογίες θα δοθούν; Οτι εκτεθήκαμε ανεπανόρθωτα σε θανασίμους σε κινδύνους ; Οτι μας κορόιδεψε ενας πρωην τζουτζες ; Τι δουλειά ειχαμε εμείςμε τις ουκρανιες; Είμαστε ίδιοι με άλλες ευρωπαϊκές χωρες που εχουν μεγαλητερα οικονομικα και δημοσιονομικα πλεονασματα; Για να μπορεσουν να αντιμετωπίσουν Ουτε ο Τσιπρας με την γνωστή φαιδρή διακυβερνηση του δεν εκανε αυτα .Να στειλει απευθιας τη χωρα στο στομα του λυκου.

  9. Η μακακια είναι εθνικό σπορ σε αντιστάθμισμα που σε όλους τους δείκτες είμαστε στην προτελευταία θέση πλην της έρημης Βουλγαρίας. Ξεκινήσαμε 10η μπροστά από Ισπανία και Πορτογαλία. Πάντος το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Και με τέτοια κεφάλια που διορίζει εδώ τα τελευταία χρόνια ο αντιπρόσωπος του Καίσαρα στη χώρα μας μας περιμένει μεγάλο κακό Πρεοει να ζητήσουμε χάρη από τον Καίσαρα να κυβερνήσει δίχως τους ντόπιους αντιπρόσωπους που κοιτάνε μόνο την πάρτη τους…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το «πρόβλημα Harris»

Όσο ακόμα πιεζόταν να αποχωρήσει από την εκλογική διαδικασία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, δεν ήταν ίσως πλήρως...

Ένα φιάσκο… ολυμπιακών διαστάσεων!

Έφθασε λοιπόν η μέρα. Η αρχή του τέλους των Ολυμπιακών Αγώνων σήμανε με την έναρξή τους. Δεν είναι λίγοι...

H παρακμή των ΗΠΑ και το σημείο της μη επιστροφής…

Από τα κύρια πράγματα που πρέπει να υπολογίσει, με τα έως τότε δεδομένα, και να έχει στον νου του...

Η άνοδος και η πτώση του Τζο

Όχι, οι φωτογραφίες δεν δείχνουν τον Μπάιντεν να μαθαίνει ζεϊμπέκικο. Τούμπες τρώει Του Παναγιώτη Λιάκου«Το να διοικείς τη χώρα είναι...