Τσίπρας: Στη «ρήτρα Μητσοτάκη» να αντιτείνουμε τη «ρήτρα πολιτικής αλλαγής»

Να το ξανασκεφτούν και να υπερψηφίσουν την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που προβλέπει ότι «όσο διαρκεί η κρίση και αναμένουμε την κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης για τη νομιμότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής, να μην κόβεται το ρεύμα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ και την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας, σε παρέμβασή του στη Βουλή. Χαρακτήρισε τη ρήτρα αναπροσαρμογής ως «ρήτρα της ληστείας», ως «λαιμητόμο» για κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση και ως «κεφαλικό φόρο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «έλλειμμα ενσυναίσθησης» ως προς το τι συμβαίνει στην κοινωνία και προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι «ακούει όσα εντέλονται οι πάροχοι και η διαπλοκή». Σημείωσε ότι «η ΡΑΕ διαδίδει δεξιά κι αριστερά διαρροές χωρίς να έρχεται να δώσει τα ακριβή νούμερα, ως οφείλει να κάνει, να ενημερώσει τον λαό και το Κοινοβούλιο πόσα είναι τα υπερκέρδη». «Σιγά μη φορολογήσει ο κ. Μητσοτάκης τους φίλους του που έχουν μπει στη ΔΕΗ ως μέτοχοι και παίρνουν τα μερίσματα ή τους ιδιώτες», σχολίασε.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες, κάθε κομματικής προτίμησης «να αντισταθούν στη χυδαία αισχροκέρδεια και εκμετάλλευση του μόχθου τους, στην ανοχή και τη συνενοχή τής κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη». Τους κάλεσε «στη ρήτρα αναπροσαρμογής που εμείς την ονομάζουμε ”ρήτρα Μητσοτάκη”, να αντιτείνουμε τη ρήτρα πολιτικής αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος, το συντομότερο». Γιατί, τόνισε, «όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση στην εξουσία, τόσο συσσωρεύονται δεινά και δυσκολεύει η επόμενη μέρα, η μέρα της ανοικοδόμησης της κοινωνίας και της οικονομίας.

Ειδικότερα, παίρνοντας το λόγο κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Υγεία, αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση για μεγάλο έλλειμμα στη δημόσια Υγεία και πολιτική μετατροπής του ΕΣΥ σε υποκατάστατο του ιδιωτικού, μίλησε και για «έλλειμμα ενσυναίσθησης για το τι συμβαίνει στην κοινωνία και σε τι τρομακτικές αυξήσεις καλείται να ανταπεξέλθει το μέσο νοικοκυριό και κυρίως οι συμπολίτες μας που ανήκουν στη μεσαία τάξη και οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως γυρνώντας από άκρη σε άκρη τη χώρα και βλέποντας πώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη «λαίλαπα στους λογαριασμούς με τη ρήτρα αναπροσαρμογής», αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση «δεν έχει πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει». Σχολίασε ότι η κυβέρνηση «βλέπει ”κομπάρσους” στην αδιαμεσολάβητη επαφή μου με τους πολίτες, γιατί θαρρείτε ότι η κοινωνία βρίσκεται στον κόσμο που ζείτε εσείς». Ωστόσο, προσέθεσε ότι οι βουλευτές της ΝΔ καταλαβαίνουν, γιατί ζουν μέσα στον κόσμο και ήρθαν σε επαφή με τους πολίτες και το Πάσχα στις περιφέρειες τους. «Αυτοί που διαμαρτύρονται ότι δεν τα βγάζουν πέρα, μπορεί να είναι και δικοί σας ψηφοφόροι», είπε.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να προσπαθεί διαρκώς να μετατρέψει τη νύχτα σε μέρα», ότι «ο πρωθυπουργός έχει κάνει το διάγγελμα επάγγελμα και ανακοινώνει τι;». Σημείωσε ότι στη ΔΕΘ ανακοίνωσε ότι θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής και από τότε «έχει μετατραπεί σε ρήτρα λαιμητόμο». «Σταματήστε να συμπεριφέρεστε στους πολίτες με κυνικό τρόπο, να τους υποβαθμίζετε, να υποτιμάτε τη νοημοσύνη τους και να τους κατηγορείται κι από πάνω ότι είναι τζαμπατζήδες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι την περασμένη εβδομάδα άκουσε στελέχη της ΝΔ να λένε ότι το τζάμπα πέθανε. «Αν λοιπόν το ”τζάμπα πέθανε”, κύριοι της ΝΔ, πληρώστε επιτέλους τα χρέη σας προς το δημόσιο από τον δανεισμό σας, τα 340 εκατ. ευρών και μετά να έχετε το θράσος να κουνάτε το δάχτυλο στους πολίτες- που δεν είναι επιλογή τους να μην πληρώσουν, είναι αδυναμία», σχολίασε.

Σημείωσε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση «αφήνουν ξανά ανέγγιχτο τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας», ενώ σχετικά με τα «600 ευρώ» αναδρομικά, σχολίασε ότι ο τρόπος που ανακοινώθηκαν θα «αποδειχθεί πλαστός» και θα γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση αλλά και θα μεγαλώσει την οργή στην κοινωνία όταν, όπως είπε, θα περιμένουν να δουν στον λογαριασμό τους τον Ιούνιο 600 ευρώ και θα βλέπουν 50άρικα, 80άρικα και 100άρικα. «Δεν καλούμε σε ένα κίνημα ”δεν πληρώνω”, καλούμε εσάς να συνειδητοποιήσετε ότι δεν μπορεί απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που σε όλη τη ζωής τους είχαν μάθει να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους και σήμερα δεν έχουν, να τους ονομάζετε τζαμπατζήδες και να απειλείται το επόμενο διάστημα η διακοπή της ηλεκτροδότησης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων τους», τόνισε. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να υπερψηφίσουν την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αν δεν θέλουν να στηρίξουν τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ να κατεβάσουν παρόμοια δική τους «κι εμείς θα την ψηφίσουμε». «Σταματήστε το αίσχος τής αισχροκέρδειας που ονομάστηκε ρήτρα αναπροσαρμογής και προχωρήστε σε ουσιαστικά μέτρα: να παρέμβει το κράτος στη διαμόρφωση της χονδρικής του ρεύματος, θεσπίστε ποσοστό υποχρεωτικών διμερών συμβολαίων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενεργοποιήστε ξανά τον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο της ΔΕΗ ώστε να μη λειτουργεί μόνο για την κερδοφορία της, το μπόνους των γαλάζιων παιδιών και τα μερίσματα των funds που μπήκαν στην ιδιωτικοποίηση, αλλά να ενδιαφέρεται για την κοινή ωφέλεια».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για μετατροπή της ΔΕΗ σε «μαγαζί βολέματος γαλάζιων παιδιών με προκλητικά δυσθεώρητες αμοιβές», για πολλαπλασιασμό των διευθυντικών θέσεων από 7 σε 15 και βοηθών γενικών διευθυντών από 60 σε 250, ότι οι αποδοχές του κ. Στάσση φτάνουν τα 360.000 το χρόνο, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ ο επικεφαλής της ΔΕΗ έπαιρνε 60.000. Προσέθεσε ότι το 2018 το συνολικό κόστος διοίκησης στον όμιλο της ΔΕΗ ήταν 1,5 εκατ. το χρόνο και το 2021 έφτασε στα 6 εκατ. Αυτό είναι επέλαση στον δημόσιο πλούτο, είναι γιουρούσι, είναι λεηλασία και συμβαίνει σε όλες τις ΔΕΚΟ».

Μίλησε για «τρομακτικές ευθύνες» της κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας και σχολίασε ότι δεν χρειάζεται να τα πει ο ίδιος, «τα λέτε και μόνοι σας, άκουγα προχθές στο συνέδριο της ΝΔ, τα είπε ο κ. Σαμαράς…». «Εγώ θα πω ότι είναι αναγκαίο απέναντι σε αυτή την κρίση να προστατέψουμε τους ευάλωτους», ανέφερε. Τόνισε ότι καταναλωτικές και επιστημονικές ενώσεις είτε ήδη έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη είτε ετοιμάζονται να το κάνουν, «κατά της καταχρηστικής εφαρμογής» της ρήτρας αναπροσαρμογής και κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να το ξανασκεφτούν.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει περάσει ενάμισης μήνας από τότε που ο πρωθυπουργός στη Βουλή «παραδέχτηκε» ότι υπάρχουν υπερκέρδη. Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα υπολογίζει σε 1,5 δισ., «μας είπατε ότι είναι λιγότερο, πόσο είναι το υπερκέρδος;». Πρόσθεσε ότι «η ΡΑΕ διαδίδει δεξιά κι αριστερά διαρροές χωρίς να έρχεται να δώσει τα ακριβή νούμερα ως οφείλει να κάνει, να ενημερώσει τον λαό και το Κοινοβούλιο πόσα είναι τα υπερκέρδη». «Είναι 1,5 δισ., είναι 1, είναι 900 εκατ. όπως λέει τώρα σε διαρροές;», ρώτησε. «Και ξεκινάει το γαϊτανάκι», συνέχισε, «να αφαιρέσουμε από αυτά, αυτά που έδωσε πίσω η ΔΕΗ, να αφαιρέσουμε από αυτά τις ζημιές στη λιανική, μα αυτή είναι η έγνοια σας; Να μειώσετε το νούμερο μην τυχόν και φορολογήσετε αυτούς που έχουν αφαιμάξει τα ελληνικά νοικοκυριά; Φέρτε επιτέλους τα στοιχεία στη Βουλή». Σχολίασε ότι «σιγά μη φορολογήσει ο κ. Μητσοτάκης τους φίλους του που έχουν μπει στη ΔΕΗ ως μέτοχοι και παίρνουν τα μερίσματα ή τους ιδιώτες που κερδίζουν εκατομμύρια ενώ ο μέσος πολίτης σήμερα δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το ρεύμα».

«Αποδείξτε ότι κάνουμε λάθος», τόνισε, προσθέτοντας ότι «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα χρόνια κοσκινίζει».

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να διαστρεβλώνει ενσυνείδητα την πραγματικότητα

«Και στο νέο σημερινό παραλήρημά του, στην αίθουσα του κοινοβουλίου μάλιστα, ο κ. Τσίπρας, εξακολουθεί να διαστρεβλώνει ενσυνείδητα την πραγματικότητα» τονίζει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Σημειώνει ότι «ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, που έχει βγάλει δικό του λογαριασμό και την επιστροφή του 60% των αυξήσεων για την οποία με βάση τα Tsiptonomics «υπολογίζει» σε 600 ευρώ για κάθε καταναλωτή, κάτι που ποτέ δεν ειπώθηκε».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθαρίζει ότι αυτό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και θα υλοποιηθεί στο ακέραιο είναι ότι θα επιστραφεί σε όσους έχουν εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ το 60% των αυξήσεων, μετά τις εκπτώσεις των παρόχων και έως του ποσού των 600 ευρώ. Κι ότι θα φορολογηθούν με 90% τα υπερέσοδα των επιχειρήσεων.

«Ο κ. Τσίπρας ψευδόμενος όπως το συνηθίζει, το έχει κάνει 600 ευρώ στον καθένα για να μιλήσει στη συνέχεια, για «ψίχουλα». Εδώ και 15 χρόνια, που είναι πολιτικός αρχηγός, έχει αναγάγει το ψέμα σε επιστήμη. Το κακό γι΄αυτόν είναι ότι η κοινωνία το ξέρει καλά» καταλήγει ο κ. Οικονόμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Πολιτικά ζόμπι χορεύουν στον τάφο της Μεταπολίτευσης!

Στις χώρες όπου οι λαοί έχουν κοντή μνήμη φαίνεται πως γίνεται πιο εύκολη η ανακύκλωση. Όχι των απορριμμάτων, αλλά...

Ηγεσία και πατρίδα στη Μεταπολίτευση

Τον Ιούλιο του 1991 επισκέφθηκε επισήμως την Αθήνα ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους. Η απόφασή του...

Γιατί συνεχίζεται η κατοχή 50 χρόνια;

Δέκα λάθη στο Κυπριακό, που δεν εξηγούνται με την κοινή λογική, παρά μόνο με αυτήν της παράδοσης Του Σάββα ΚαλεντερίδηΜπορεί...

«Ξεφουσκώνει» ο Μητσοτάκης!

Η εικόνα του παντοδύναμου ηγέτη, που ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους για την κυβέρνησή του παρέμεινε αναλλοίωτη, πλέον...