Αντώνης Σαμαράς: Αποδόμηση της πολιτικής Μητσοτάκη σε εθνικά θέματα και ενεργειακή πολιτική 

Του Οδυσσέα Αρβανίτη

Πλήρη αποδόμηση της πολιτικής Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά, τη διεθνή τοποθέτηση της χώρας και την ενεργειακή πολιτική έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς,  στην ομιλία του στο 14ο Συνέδριο της ΝΔ. 

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ανέπτυξε μία συνολικά διαφορετική στρατηγική για τη χώρα και για τον ρόλο της ΝΔ, επεσήμανε τα λάθη του πρωθυπουργού στα ελληνοτουρκικά και την ενέργεια και απηύθυνε προειδοποιήσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Μέσα στο έντονο χειροκρότημα των συνέδρων -σε ανταγωνισμό με το χειροκρότημα για τον πρωθυπουργό-, αναφέρθηκε και στο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ λέγοντας ότι «κεντροδεξιά χωρίς δεξιά δεν υπάρχει» και εξήγησε: «Στη μάχη των ιδεών, ένα κόμμα δεν μπορεί να εκφράζει τους πάντες. Γι’ αυτό και προ καιρού δήλωσα, ότι η ΝΔ δεν είναι και δεν μπορεί ποτέ να γίνει “Ποτάμι”». 

Ξεκίνησε διαχωρίζοντας τη θέση του από την «πολιτική ορθότητα», λέγοντας ότι «είμαι, απλά, με την Πολιτική Αλήθεια!». Αναφερόμενος στα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης είπε ότι «με όσα εξαγγέλθηκαν, υπάρχει πράγματι ανακούφιση», ακολούθως όμως πήρε αποστάσεις σημειώνοντας: «Το ζήτημα, από δω και μπρος, είναι να υπάρξει μόνιμη λύση. Γιατί αν δεν υπάρξει αλλαγή στην τιμολόγηση και αλλαγή στη φορολογία, είμαστε στον αέρα. Οι έκτακτες επιδοτήσεις δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση».  Συνέχισε την κριτική λέγοντας ότι ήταν λάθος και η εσπευσμένη απολιγνιτοποίηση και η εγκατάλειψη της ανάδειξης και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι «ήταν ακόμα λάθος, γιατί στηρίχθηκε στο μύθο ότι μπορούμε τάχα, ταχύτατα, να αντικαταστήσουμε τους υδρογονάνθρακες, με τον ήλιο και τον άνεμο. Δυστυχώς, η ζημιά έχει γίνει. Και πρέπει γρήγορα να διορθωθεί.  Και μπορεί να διορθωθεί… Όπως διορθώθηκε και το λάθος της άμεσης απολιγνιτοποίησης ως το 2024». 

Ο κ. Σαμαράς συνέδεσε την ενεργειακή πολιτική με τα εθνικά θέματα λέγοντας ότι η ανάδειξη των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, προϋποθέτει ότι η Ελλάδα: Πρώτον, θα διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή, όπως τα προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας και δεύτερον, θα κάνει όλες τις απαραίτητες συμμαχίες, για να ανατρέψει τα τουρκικά τετελεσμένα…». 

Άσκησε κριτική στην υποχωρητικότητα στα εθνικά θέματα και στο «λόμπι του κατευνασμού και προειδοποίησε -δίχως να τον κατονομάσει- τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η ΝΔ δεν θα ανεχθεί «Πρέσπες του Αιγαίου».  Συγκεκριμένα είπε ότι «κάποια κέντρα σχεδιάζουν – και δεν το κρύβουν – να σύρουν την Ελλάδα σε συνολική “συνθηκολόγηση” με την Τουρκία. Να “μοιράσουμε” – δηλαδή να εκχωρήσουμε – τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο… Δηλαδή ο Ελληνισμός να υποστεί νέο εθνικό ακρωτηριασμό! Τις “Πρέσπες του Αιγαίου”! Αυτό, η παράταξή μας και ολόκληρος ο Ελληνικός λαός, δεν θα το επιτρέψει! Τους το λέω ξεκάθαρα: Μην υποτιμάτε τους Έλληνες!». 

Έκανε εκτεταμένη αναφορά στο “λόμπι του Κατευνασμού” λέγοντας ότι «έχει διεισδύσει σε όλα τα πολιτικά κόμματα». Σκληρή κριτική άσκησε στον πρωθυπουργό και για την πολιτική του «της απειλής κυρώσεων έναντι της Τουρκίας» που δεν υλοποιήθηκαν: «Όταν ο Ερντογάν προωθούσε το παράνομο Τουρκο-λιβυκό σύμφωνο στον ΟΗΕ, οργίαζε με το Ουρούτς Ρέις, κλιμάκωνε τις νέες προκλήσεις στην Κύπρο, ενώ και σήμερα σαρώνει με τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο. Και κανείς δεν του επέβαλε ποτέ κυρώσεις! Γιατί κυρώσεις, από τρίτους, σε επεκτατιστή,  δεν επιβάλλονται, όταν βρίσκεσαι σε επίσημο διάλογο μαζί του. Και γι’ αυτό διαφώνησα τότε με τις διερευνητικές. Γι’ αυτό είπα τότε: «Με Πειρατές δεν κάνεις διάλογο». Γιατί τέτοιος “διάλογος” ενθαρρύνει – και “νομιμοποιεί” στα μάτια τρίτων -την κλιμάκωση των προκλήσεων. Στο μεταξύ, βέβαια, δεν υπήρξε “ύφεση” στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό. Δεν είχαμε “ημέρωμα του θηρίου”.  Δεν είχαμε “ήρεμα καλοκαίρια”. Συνεχή κλιμάκωση είχαμε, σε όλα τα μέτωπα… Έχουν μεταπηδήσει, από τις «γκρίζες ζώνες», στην αποστρατικοποίηση του Αιγαίου». Προειδοποίησε δε ότι η Θράκη «είναι το επόμενο βήμα της Τουρκίας, ειδικά σε μια περίοδο, όπου έχουν ξεσπάσει παντού οι θύελλες του αναθεωρητισμού. Η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει στην πράξη την αμφισβήτηση, όχι μόνο των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και της ίδιας της εθνικής μας κυριαρχίας».

Για να μην μείνει αμφιβολία ότι εννοεί τον πρωθυπουργό ξεκαθάρισε: «Όταν ζήτησα κυρώσεις, ειπώθηκε τότε, ότι «η απειλή κυρώσεων είναι πιο ισχυρό όπλο από τις ίδιες τις κυρώσεις». Δεν βλέπω όμως, να κάμφθηκε από την “απειλή” αυτή η Τουρκία. Αντιθέτως, αποθρασύνθηκε…».

Κριτική όμως άσκησε και για την πολιτική του πρωθυπουργού στην Ουκρανική κρίση: «Όταν έγινε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η διεθνής κοινότητα επέβαλε, χωρίς δισταγμό, τις πιο σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Κυρώσεις που συνεχώς κλιμακώνονται…Γι’ αυτό τον πόλεμο βέβαια – στην Ουκρανία – κανείς δεν μίλησε για “απειλές κυρώσεων”. Γιατί η Ρωσία ποδοπάτησε το Διεθνές Δίκαιο!  Αλλά το ίδιο ακριβώς δεν είχε κάνει και η Τουρκία; Και συνεχίζει να το κάνει; Το κάνει και σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Το κάνει στο Τουρκολυβικό. Το κάνει στο Αιγαίο. Το κάνει στον αέρα, κάθε μέρα. Το κάνει ξεδιάντροπα στην Αμμόχωστο, παρά τις ρητές διαμαρτυρίες και του ΟΗΕ και της Αμερικής και της Ευρώπης».

Προειδοποίησε ότι «μετά τον Πόλεμο, έρχεται η Ειρήνη. Και πρέπει να έχουμε από τώρα στο μυαλό μας την “επόμενη μέρα”…».

Τις ενστάσεις του όμως εξέφρασε και για την οικονομική πολιτική λέγοντας: «Στη χώρα μας τώρα, οφείλουμε να εξηγήσουμε στους νέους ανθρώπους,  πώς θα ζήσουν και πως θα δημιουργήσουν οικογένεια. Με φιλότιμο και αξιοπρέπεια. Να τους απαντήσουμε πως θα τα βγάλουν πέρα, όταν ο μισθός τους είναι 700 ευρώ και το ενοίκιο 500… Και να στηρίξουμε, με κάθε τρόπο, τη μεσαία τάξη».

 1. Κεντροδεξιά πολιτική ατζέντα που όμως έρχεται σε αντίθεση με τη πρακτική επί κυβερνήσεως του.
  Φαίνεται από το ότι στα “σωστά” της σημερινής κυβέρνησης, τα των εξοπλισμών, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο από τη δικιά του κυβέρνηση αλλά πλήρης απραξία και ουσιαστικά η υιοθέτηση της πολιτικής του “θα το ρισκάρουμε με την Τουρκία”. Πως μια άοπλη Ελλάδα θα έφτανε να επιβάλλει συμφέρουσα για αυτή λύση και θα απαντούσε στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας έτσι μένει αναπάντητο. Μόνο για “συμμαχίες” μιλάει. Αλλά σίγουρα ξέρει ότι οι συμμαχίες δεν είναι ετεροβαρείς.
  Ουσιαστικά το αφήνει αναπάντητο.
  Από την άλλη η πολιτική του στο μεταναστευτικό υπήρξε πολύ καλύτερη από της κυβέρνησης Κυριάκου. Διορατικός και στα ενεργειακά. Μετά την ήττα του Κυριάκου στο ΑΠΘ πριν λίγες μέρες στο θέμα της ασφάλειας είναι σα να κλέβεις εκκλησία. Μέχρι και ο Τσίπρας θα βγει από δεξιά στη κυβέρνηση στο θέμα αν συνεχίσει έτσι.
  Κουβέντα για τη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του δημοσίου. Τσιμουδιά για τις ανύπαρκτες επενδύσεις. Ουσιαστικά δεν έχει κάποια πρόταση πράγμα που τον αδικεί μια και καταλαβαίνει οικονομικά πολύ καλύτερα από τον Κυριάκο.

 2. Παιδιά, με τόση αποδόμηση να φωνάξουμε και τον Ντεριντά.

 3. Το βλακώδες σκεπτικό ότι τυχόν διακοπή των διερευνητικών συνομιλιών (ήτοι “πάγωμα” των ΜΟΕ) θα σήμαινε επιδείνωση των σχέσεων Αθήνας-Άγκυρας, ρίχνει νερό στο μύλο των αναθεωρητικών βλέψεων της Τουρκίας. Όταν είναι πασιφανές πως η τουρκική πλευρά θέτει έμπρακτα υπό αμφισβήτηση κυριαρχικά δικαιώματα της Χώρας μας και εγείρει ζητήματα εθνικής κυριαρχίας επί εδαφών, ήτοι επί του πεδίου, τί άλλο πρέπει να “υποστούμε” ώστε να αντιληφθούμε ότι όντες διαθέσιμοι για διάλογο “νομιμοποιούμε” τις πρακτικές της Τουρκίας. Όποιος δεν έχει κατανοήσει ότι ο Ελληνισμός και ο νεο-οθωμανισμός είναι αντίρροπα μεγέθη με αντίθετες επιδιώξεις και στόχους στο γεωπολιτικό πεδίο μπορεί και να πιστεύει πως με απειλές κυρώσεων “αναχαιτίζει” την Τουρκία.

 4. Ωραία όλα αυτά αλλά κάτι τέτοια έλεγε και το 2010-2012και πήγε η ΝΔ 19%. Ρε Σαμαρά αν θέλει ο πολίτης να αγοράσει αντιδυτικισμο και ευρωαναθεμα ,έχει άλλους (ναζιστές και παραφυάδες,βελοπουλους κλπ) . Γιατί να επιλέξει εσένα;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Αν μαυριστεί στις 9 Ιουνίου…

Σκιάζεται από το ενδεχόμενο μαύρισμα της 9ης Ιουνίου ο Μητσοτάκης και μηχανεύεται ραδιουργίες προς ανάκτηση της λαβωμένης κυριαρχίας του....

Τι μαγειρεύει ο κ. Γεραπετρίτης;

Στις αρχές Απριλίου τρεις υπουργοί, οι κ. Σκυλακάκης, Γεραπετρίτης και Αυγενάκης, εξήγγειλαν τη χωροθέτηση δύο «εκτεταμένων» θαλάσσιων πάρκων, το...

Πρέσπες: «Μακεδονία» από το παράθυρο μέσα από τις μεταβατικές διατάξεις!

Εισαγωγική παρατήρηση πριν υπεισέλθω στην ουσία του σημερινού σημειώματος: εάν η Ελλάς δεν έχει κυρώσει μέχρι στιγμής τα πρωτόκολλα...

Ένα τραγικό δίδυμο στο υπουργείο Εξωτερικών

Ξεκίνησα τη δημοσιογραφία από το λεγόμενο «διπλωματικό ρεπορτάζ», οπότε τα χάλια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είχα την ευκαιρία να...