Καύσιμα: Στα 2,577 ευρώ το λίτρο έφτασε η αμόλυβδη – Σε ποιες περιοχές καταγράφονται οι πιο υψηλές τιμές

Το «φράγμα» των 2,5 ευρώ το λίτρο «έσπασε» η τιμή της αμόλυβδης, μετά τη νέα αύξηση τιμών που παρουσιάζονται τόσο στη διεθνή, όσο και στην εγχώρια αγορά και οι οποίες προκλήθηκαν μετά τις προ 2 ημερών δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Η ανώτατη τιμή, μόλις σήμερα, Παρασκευή 6 Μαΐου που καταγράφηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, ήταν σε βενζινάδικο στην Ικαρία, όπου έφτασε να πουλιέται στα 2,577 ευρώ το λίτρο!

Αν και στη σχετική ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης δεν υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία από το σύνολο της χώρας για χθες, Πέμπτη 5 και σήμερα, Παρασκευή 6 Μαΐου ΄22, όλοι οι καταναλωτές βλέπουν ότι οι τιμές πώλησης της αμόλυβδης και σχεδόν του συνόλου των καυσίμων, έχουν πάρει ξανά «φωτιά». Το νέο «πακέτο» κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία, το οποίο ανακοίνωσε η κυρία Φον ντερ Λάιεν, προκάλεσε νέες ανατιμήσεις.

Έτσι, από την Τετάρτη 4 Μαΐου, οπότε η μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης 95 οκτανίων για παράδειγμα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών ήταν στα 2,127 ευρώ, μέσα σε 2 ημέρες αυξήθηκε σημαντικά. Παρά το γεγονός ότι για χθες και για σήμερα, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης δεν παρουσιάζονται συγκεντρωτικά στοιχεία για το σύνολο της χώρας, όλοι οι καταναλωτές διαπιστώνουν ότι βάζουν πιο «βαθιά το χέρι στις τσέπες» τους για να βάλουν καύσιμα στα ρεζερβουάρ τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τα διαθέσιμα δεδομένα του Παρατηρητηρίου τιμών, στα βενζινάδικα της Αττικής, σήμερα, έφτασε να πουλιέται από 1,989 έως 2,337 ευρώ το λίτρο της αμόλυβδης 95 οκτ. στην Αττική 2,163 ευρώ, κατά μέσο όρο).

Πού καταγράφονται οι πιο υψηλές τιμές

Ορισμένες από τις περιοχές της Ελλάδας, στις οποίες οι τιμές της αμόλυβδης καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις, είναι οι εξής:

Ικαρία: 2,577 ευρώ το λίτρο.

Πάτμος: 2,555 ευρώ το λίτρο.

Λήμνος: 2,470 ευρώ το λίτρο.

Σαμοθράκη: 2,415 ευρώ το λίτρο.

Το «ράλι» των νέων αυξήσεων – «φωτιά» στις τιμές των καυσίμων αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για «εφιαλτικές» εξελίξεις, εάν δεν υπάρξει παρέμβαση τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ειδικά στην Ελλάδα απαιτείται πολιτική βούληση για να περιοριστούν και τα σημαντικά φαινόμενα εσωτερικής αισχροκέρδειας, τα οποία κάνουν ακόμη πιο δύσκολο τον αγώνα που καθημερινά δίνουν τα μεσαία και χαμηλά από εισοδηματικής άποψης νοικοκυριά και πολίτες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.