Δικαστική διπλωματία της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τη… Σαρία του Κατάρ

Ο ρόλος του «χρήσιμου ηλίθιου» για την κυβέρνηση των αρίστων δεν εξαντλείται μόνο στα μεγάλα και σοβαρά, – όπως η επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο της Ουκρανίας- αλλά επεκτείνεται και σε θέματα… δικαστικής συνεργασίας με το Κατάρ, μια χώρα που πηγή του δικαίου της είναι η Σαρία

Μία ημέρα προτού κατατεθεί στη Βουλή η συμφωνία για την επέκταση αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ, η κυβέρνηση έφερε για ψήφιση στη Βουλή την κύρωση της Συμφωνίας με το Κατάρ για συνεργασία σε θέματα  Δικαιοσύνης.

Συνεργασία με τη… Σαρία

Στόχος της Σύμβασης, όπως αναφέρεται στο πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου είναι «.. η ενίσχυση της δικαστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και της συνεργασίας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που αφορούν στη δικαστική λειτουργία».

Και βέβαια δεν πρόκειται για κάποια διεθνή συμφωνία, με μία δημοκρατική χώρα, που θα μπορούσε  να έχει πραγματικά ενδιαφέρον στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας και προσέγγισης. Αλλά, στην προκειμένη περίπτωση, η Ελλάδα καλείται σε… δικαστική συνεργασία με μια απόλυτη μοναρχία, με πηγή δικαίου τη… Σαρία, η οποία ως γνωστόν συγκρούεται με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων.

«Ελλάδα, η γη όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα», θα αναφωνούσε και πάλι ο ποιητής, εάν ήταν ανάμεσά μας, διότι το Σύνταγμα της χώρας, που το δημοκρατικά εκλεγμένο ελληνικό κοινοβούλιο κλήθηκε να ψηφίσει  δικαστική συνεργασία μαζί της, αποκτήθηκε το 2003, τέθηκε σε ισχύ το 2004, και θεωρητικά αναφέρεται σε συνταγματική μοναρχία, που πρακτικά όμως είναι μια απόλυτη μοναρχία.

Δίκαιο μοναρχίας

Στο άρθρο 1 του Συντάγματος η Σαρία (Ισλαμικός Νόμος) αποτελεί τη βασική πηγή δικαίου ενώ κατοχυρώνεται συνταγματικά ότι ο Οίκος των Αλ Θάνι είναι η οικογένεια που διοικεί τη χώρα. Η εξουσία κληροδοτείται από τον πατέρα στον υιό, ή, αν δεν υπάρχει υιός, σε όποιον άνδρα επιλέξει ως διάδοχο, ο Εμίρης.

Το 2013 είχε ανακοινωθεί η διενέργεια  εκλογών, οι οποίες, όμως, μετά από σειρά αναβολών  έγιναν πέρυσι για πρώτη φορά, στις 2 Οκτωβρίου 2021! Το κοινοβούλιο παρωδία, αποτελείται από  45 μέλη, 30 αιρετά και 15 διορισμένα από τον Εμίρη. Οι αιρετοί θέτουν υποψηφιότητα ως άτομα, διότι τα πολιτικά κόμματα απαγορεύονται διά νόμου.

Οι δε αρμοδιότητες αυτής της δήθεν Βουλής είναι να επικυρώνει τις πράξεις του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο βέβαια διορίζει ο Εμίρης!

Πολιτικά δικαιώματα και  δικαιώματα γυναικών, δεν υπάρχουν ούτε στο «λεξικό» της χώρας.

Ως προς τα εργασιακά, υπολογίζεται ότι πάνω από 15.000 εργάτες μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στα έργα κατασκευής των υποδομών του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, και οι οποίοι εργάζονταν σαν σκλάβοι, χωρίς δικαιώματα, ενώ τους παρακρατούνταν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα!

Η παράθεση των παραπάνω στοιχείων κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να καταλάβουμε σε ποιο πεδίο θα μπορούσε να υπάρξει δικαστική συνεργασία, καθώς και το μέγεθος της εν λόγω δικαστικής διπλωματίας από την κυβέρνηση των άριστων. 

Νέες θέσεις για γαλάζια παιδιά

Είναι αντιληπτό, ότι λόγω της θέσης που έχει τηρήσει το Κατάρ στο θέμα των ενεργειακών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, -αρνούμενο να αυξήσει την παραγωγή αερίου πριν από το 2025, παρόλο που του ζητήθηκε από τις ΗΠΑ- δεν θα μπορούσε, ασφαλώς, η κυβέρνηση των πρόθυμων να φέρει μια συμφωνία τέτοιου επιπέδου στην Ελληνική Βουλή.

Αντ΄ αυτού, φέρνουν μια συμφωνία που προβλέπει «ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών στην απονομή της δικαιοσύνης», σύμφωνα με το άρθρο1 της σύμβασης, η οποία προκαλεί, θυμηδία. Ανταλλαγή, μήπως, στη Σαρία ή στην απόλυτη εξουσία του Εμίρη;

Βέβαια στο άρθρο 3 διαφαίνεται το πρακτικό και οικονομικό κίνητρο :«Τα συμβαλλόμενα μέρη αναλαμβάνουν τη δέσμευση για τη διεξαγωγή και τη διοργάνωση από κοινού διασκέψεων, συμποσίων και ημερίδων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος που προκύπτουν από νομικά ζητήματα και την εφαρμογή νόμων». Τούτου δοθέντος, μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε ότι ο στόχος είναι να δημιουργηθούν νέες θέσεις για τα γαλάζια παιδιά, που θα πηγαινοέρχονται στο Κατάρ, για να ανταλλάξουν πληροφορίες πάνω στη Σαρία.

Ο Εμίρης κι ο κακομοίρης

Μέσα από τέτοιες συμβάσεις η κυβέρνηση των προθύμων παριστάνει ότι αναβαθμίζει τις διπλωματικές σχέσεις της με τις χώρες του Κόλπου.  

Σύμφωνα με τον  εισηγητή της ΝΔ, Α. Τσιγκρή «είναι μια συμφωνία οδηγός, που μας δείχνει τον δρόμο, πώς πρέπει να κάνουμε δικαστική διπλωματία».

Με τέτοιου είδους μπαρούφες απλώς επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι με τη συμφωνία αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη  έχει αναλάβει τον ρόλο του μακιγιέρ της εικόνας προς το εξωτερικό ενός μοναρχικού καθεστώτος.

Κι ενώ η Τουρκία συνάπτει δεκάδες συμφωνίες για την άμυνα, την οικονομία, το  διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις με το πλούσιο Κατάρ, η κυβέρνηση σε ρόλο κακομοίρη «πουλάει», απλώς, καλή μαρτυρία  για το δικαιικό  σύστημα του Εμίρη.

  1. Θα πάρει μαθήματα η κυβέρνηση για την ελευθερία τού τύπου, ώστε να μην την κατηγορούν. Το Κτάρ είναι ιδιανικός δάσκαλος και πρώτυπο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ανεμβολίαστοι «τζαμπατζήδες», φίλοι Τούρκοι

Ο Ερντογάν παρκάρει τις κανονιοφόρους του κάτω από τη μύτη του Μητσοτάκη κι ο δεύτερος κάνει ότι δεν τις...

Επέτειος που πρέπει να βγει από το ημερολόγιο

Ρώτησα κάποτε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών τον έντιμο και ακέραιο Παναγιώτη Κρητικό, που εκλεγόταν χρόνια με το ΠΑΣΟΚ...

Μαγειρεμένη έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου!

Σαν ευχολόγιο από το εφηβικό διήγημα «Η Πολυάννα μεγαλώνει» μοιάζει η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση...

Ζήτημα αρμοδιοτήτων του ΠτΔ άνοιξε η K. Σακελλαροπούλου!

Χάρηκα πολύ που είδα προχθές το βράδυ στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να...