Επιδότηση έως 600 ευρώ: Η κυβέρνηση «έκοψε» από την ενίσχυση γονείς με φοιτητές και επιχειρήσεις

«Κομμένοι» από την επιδότηση των έως 600 ευρώ, αναδρομικά, για την κάλυψη του 60% των επιπλέον χρεώσεων τις οποίες υπέστησαν τους προηγούμενους 6 μήνες (έως 100 ευρώ ανά μήνα) είναι από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μεταξύ άλλων, όσοι γονείς έχουν φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικογενειακή εστία τους, καθώς και το σύνολο των επιχειρήσεων, παρά το γεγονός ότι ειδικά οι μικρομεσαίες «κάηκαν» από τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς, με αποτέλεσμα πολλές εξ αυτών να βρίσκονται αντιμέτωπες με «λουκέτα»

Το συμπέρασμα αυτό, το οποίο επιβεβαιώνει τη σχετική ανάλυση του antinews επί της νέας δέσμης μέτρων (βλ. «Μέτρα Μητσοτάκη: Η ‘’εντυπωσιακή’’ δέσμη κόλλησε στα έως 600 ευρώ αναδρομικά για 6 μήνες – Αναλυτικά όλο το νέο ‘’πακέτο’’») προέκυψε ξεκάθαρα από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου την οποία παρέθεσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί για να διευκρινίσουν τις λεπτομέρειες των μέτρων που εξήγγειλε, προχθές, ο πρωθυπουργός. Καθίσταται σαφές ότι εξαιρούνται εντελώς από την επιδότηση με έως 600 ευρώ αναδρομικά για το προηγούμενο εξάμηνο (τη χρονική περίοδο Δεκεμβρίου 2021 – Μαΐου 2022) τόσο το σύνολο των επιχειρήσεων, όσο και όσοι πολίτες κάνουν χρήση δεύτερης κατοικίας ενώ έχουν πρώτη κατοικία, όπως για παράδειγμα χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία έχουν παιδιά που σπουδάζουν και διαμένουν σε οικία εκτός της οικογενειακής εστίας τους.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταΐκούρας ξεκαθάρισε ότι «έως και 600 ευρώ θα λάβουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό τον Ιούνιο ιδιοκτήτες και ενοικιαστές πρώτης κατοικίας με οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ». Όλοι οι υπόλοιποι, καθώς και οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να λάβουν ούτε μισό ευρώ αναδρομικής ελάφρυνσης, παρά το γεγονός ότι οι λογαριασμοί «φούσκωσαν» με αθέμιτες πρακτικές εταιρείες παραγωγής ενέργειας πολύ πριν τον Δεκέμβριο του 2021, όπως ο Συνήγορος του Καταναλωτή έχει επισημάνει (βλ. «Λογαριασμοί: Νέο πόρισμα του ΣτΚ αποκαλύπτει κι αθέμιτες πρακτικές ‘’φουσκώματος’’ των χρεώσεων»).

Ποιοι δικαιούνται επιστροφή έως 600 ευρώ

Συγκεκριμένα, από τον Ιούνιο, επιστροφή του 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων, και με ανώτατο όριο των 600 ευρώ (έως και 100 ευρώ ανά μήνα), για το προηγούμενο εξάμηνο θα δουν στους ατομικούς τραπεζικούς λογαριασμούς τους οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές πρώτης κατοικίας, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως και 45.000 ευρώ. Κανένας άλλος ιδιώτης ή επιχείρηση δεν θα λάβει ούτε μισό ευρώ αναδρομικής ενίσχυσης για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς του προηγούμενου εξαμήνου.

Το γεγονός αυτό, μετά την αρχική ευφορία που προκάλεσε σε ένα τμήμα της κοινωνίας η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τη νέα δέσμη μέτρων, ήδη προκαλεί αντιδράσεις με ποικίλα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ειδικά οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι «νοικοκυραίοι» που έχουν παιδιά τα οποία σπουδάζουν μακριά από την οικογενειακή εστία τους, θεωρούν ότι τα νέα μέτρα αποτελούν έναν ακόμη σε βάρος τους εμπαιγμό, δεδομένου ότι από τα μέσα του 2021 μέχρι σήμερα έχουν «τσουρουφλιστεί» από τις αναπροσαρμογές – «φωτιά» στους λογαριασμούς ενέργειας. Ο όποιος θετικός απόηχος από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού μοιάζει να «εξατμίζεται» μέσα σε μόλις λίγες ώρες, πριν ακόμη ξεκινήσει η υλοποίηση των μέτρων.

Από την κατηγορία γονέων με παιδιά φοιτητές φαίνεται ότι όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα άνω των 45.000 ευρώ καθώς και όσοι δηλώνουν την ενοικιασμένη οικία του τέκνου τους που σπουδάζει, στη δική τους φορολογική δήλωση, δεν θα δικαιωθούν να λάβουν ούτε μισό ευρώ ως αναδρομική ενίσχυση. Το μεγαλύτερο ποσοστό των γονέων με τέκνα που είναι φοιτητές, βάζουν το ενοίκιο στη δική τους δήλωση, με αποτέλεσμα να μην προκύπτει ότι είναι για χρήση πρώτης κατοικίας. Ο λόγος είναι ότι πολλοί ιδιοκτήτες συμφωνούν στην ενοικίαση του ακινήτου τους, υπό τον όρο ότι το ενοικιαστήριο γίνεται με τον γονέα και όχι με τον φοιτητή.

Παράλληλα, είναι χιλιάδες τα νοικοκυριά τα οποία έχουν περίπου 3.750 ευρώ τον μήνα μεικτά (45.000,01 ευρώ και πάνω τον χρόνο μεικτά) δηλαδή έχουν περίπου 2.390 ευρώ τον μήνα καθαρά, και με το ποσό αυτό καλύπτουν τόσο τις ανάγκες της οικογένειας που μένει στην πρώτη κατοικία, όσο και του παιδιού ή των παιδιών που σπουδάζουν μακριά από την πόλη τους, νοικιάζοντας. Οι οικογένειες αυτές, βάσει εισοδήματος θεωρούνται προνομιούχες για την κυβέρνηση. Όμως, εάν αφαιρεθούν τα δεδομένα μηνιαία έξοδα για τις βασικές ανάγκες του τέκνου τους που φοιτεί, απομένουν, με συντηρητικούς υπολογισμούς, περίπου 1.600 ευρώ, συνολικά για τα υπόλοιπα μέλη. Αναλογούν, δηλαδή, περίπου 533 ευρώ στον καθένα.

  1. Αν υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι για τις πρώτες 300 kwh την επιδότηση ήδη την έχει ,(το 40άρι δηλαδή) σίγουρα θα επιδοτήσει τις επιπλέον. Είναι λοιπόν προφανές ότι για τις επόμενες 300 (σύνολο 600) άντε να πάρουν οι καταναλωτές άλλα 40. Αν ήθελε αληθινά να αποδώσει τα ληστρικώς αφαιρεθέντα θα έπρεπε να ζητήσει από τους πολίτες να ανεβάσουν σε πλατφόρμα όλα τα ποσά από τις ρήτρες για τους μήνες από Δεκέμβριο έως και Απρίλιο και επ’αυτών να επιστρέψει το 60% (έστω). Αν έχετε αμφιβολία περιμένετε και θα το δείτε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Άπιαστο όνειρο οι διακοπές λόγω ακρίβειας

Κάποτε είχαν χαρακτηριστεί «μπάνια του λαού». Αναφέρομαι στις καλοκαιρινές διακοπές, που είναι αναγκαίες για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του...

Η δυσώδης μπίζνα με τις ανανεώσιμες πηγές

Το «κόλπο» με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το πήραν πρέφα πρώτοι οι τραπεζίτες. Μόλις αντιλήφθηκαν ότι το «περιβάλλον» είναι...

Από ψέμα σε ψέμα ο Κ. Μητσοτάκης για τις τιμές του...

«Τις τελευταίες 10 μέρες είδαμε μία τεράστια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας». Πίσω από αυτή την...

Σε δίνη διαρκείας η Ελλάς

Τέσσερα παγωτά από το ψυγείο περιπτέρου, δύο μικροί πύραυλοι και δύο ξυλάκια, 10,80 ευρώ το σύνολο. Δύο τσίζμπεργκερ και...