Ο Ουκρανός υπ. Οικονομικών ζητά ένα πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών Σέρχιι Μαρτσένκο ζήτησε σήμερα την επιβολή ενός πλήρους διεθνούς εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο εξαιτίας της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο Μαρτσένκο τόνισε σε μια συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά ότι η Ουκρανία δυσκολεύεται να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της έπειτα από 10 εβδομάδες πολέμου και πρόσθεσε ότι, ως υπουργός Οικονομικών, δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με την ταχύτητα με την οποία φτάνει η οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό.

Μιλώντας για «ανεπάρκεια των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί», ο ίδιος είπε ότι η υψηλή τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σημαίνει ότι η Μόσχα έχει δημοσιονομικό πλεόνασμα και «αισθάνεται αρκετά άνετα».

«Το κύριο ζήτημα είναι ένα πλήρες εμπάργκο στην αγορά φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να γίνει δουλειά και στο οποίο εργάζονται ενεργά οι ουκρανικές αρχές», είπε. «Αυτό θα καταστήσει δυνατό να αφαιρεθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης του πολέμου».

Τα οικονομικά μέτρα που έχουν επιβληθεί από την Ουάσιγκτον και τους ευρωπαίους συμμάχους έχουν περιορίσει την ρωσική οικονομία των 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η στρατιωτική βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει βοηθήσει την Ουκρανία να δυσκολέψει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας που εξαπέλυσε την εισβολή.

Εντούτοις, σε μια προφανή ρωγμή στη δυτική ενότητα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν μπορεί να υποστηρίξει στην παρούσα μορφή του το προτεινόμενο νέο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο περιλαμβάνει πετρελαϊκό εμπάργκο.

Σχετικά με τον κρατικό προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας είπε: «Τώρα ουσιαστικά δεν ισοσκελίζουμε τον προϋπολογισμό για το λόγο ότι τα έσοδά μας αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, καλύπτουν μόνο το 54% των εξόδων μας, εξαιρουμένων των στρατιωτικών δαπανών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  1. Αυτή είναι η κατάντια της ΕΕ… Έφτασε η Ουκρανία να δίνει εντολές στην ΕΕ (με την μορφή αιτημάτων) για το πως πρέπει να πράξει σε σχέση με την ενεργειακή της πολιτική . Προτείνω λοιπόν να δώσουμε στην Ουκρανία την προεδρία της ΕΕ (άσχετα αν δεν είναι μέλος της).

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Δεν άλλαξε μετά τον Raisi

Δεν είναι συνηθισμένο για έναν αυτοκράτορα να χειροδικεί δημόσια σε βάρος ενός κληρικού, όμως το 1928, σε ένα από...

Στο φως τα εγκλήματα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Βρισκόμαστε σε μια εποχή διαιρέσεων και υψηλής πόλωσης παγκόσμιας κλίμακας. Δύο Ψυχροί Πόλεμοι μετατράπηκαν σε θερμούς. Η Δύση απαγορεύει...

H γουόκ ατζέντα σκοτώνει την έβδομη τέχνη

Πέρασαν παραπάνω από δύο μήνες από τη λαμπρή τελετή της απονομής των βραβείων Όσκαρ όπου καταγράφηκε ο θρίαμβος της...

Σε τροχιά… πολέμου των άστρων

Σε πόλεμο των άστρων εξελίσσεται σταθερά η σύγκρουση Μόσχας και Ουάσινγκτον με φόντο... τα διαστημικά όπλα. Το αμερικανικό Πεντάγωνο...