ΕΕ: Χωρίς συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Συνεχίζονται αύριο οι συζητήσεις

Οι αντιπρόσωποι των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία σήμερα για το εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου που πρότεινε η Κομισιόν, αλλά αναμένεται να συγκλίνουν αύριο, Πέμπτη, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος με γνώση των συνομιλιών.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένα έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Οι απεσταλμένοι της ΕΕ είχαν σήμερα τις πρώτες συζητήσεις για την πρόταση, αλλά η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς να εξασφαλιστεί επίσημη υποστήριξη του σχεδίου καθώς ορισμένες χώρες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τα μέτρα, ανέφερε η πηγή του πρακτορείου που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Κράτη – μέλη ζητούν εξαιρέσεις

Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία και Βουλγαρία επιδιώκουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιρέσεις και μεταβατική περίοδο αναφορικά με ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι αυτών των χωρών.

Ειδικότερα, η Σλοβακία επιθυμεί μια τριετή μεταβατική περίοδο για να μπορέσει να εφαρμόσει σταδιακά το προτεινόμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Richard Sulik, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η Σλοβακία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου, υποστήριξε τις κυρώσεις της ΕΕ, δήλωσε ο Sulik, αλλά εξακολουθεί να επιδιώκει εξαίρεση για να της δοθεί χρόνος να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες πετρελαίου.

Μια πηγή της ΕΕ δήλωσε στο Reuters ότι η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του 2023 βάσει των υφιστάμενων συμβολαίων.

Η Τσεχία επιδιώκει εξαίρεση για δύο ή τρία χρόνια

Η Τσεχία θα επιδιώξει και αυτή μια περίοδο εξαίρεσης από το προτεινόμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, κερδίζοντας χρόνο για την αύξηση της χωρητικότητας των αγωγών, δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της χώρας, Petr Fiala, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

“Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε αυτή την απόφαση (για τις κυρώσεις που περιλαμβάνουν εμπάργκο στο πετρέλαιο), δεδομένου ότι η Τσεχία θα έχει κάποια εξαίρεση μέχρι να αυξηθεί η χωρητικότητα των πετρελαιαγωγών που μπορούν να παραδώσουν πετρέλαιο στην Τσεχία”, δήλωσε ο Fiala.

“Προσπαθούμε να πετύχουμε αυτή την εξαίρεση για δύο, ίσως και τρία χρόνια”, πρόσθεσε.

Και η Βουλγαρία επιδιώκει εξαιρέσεις

Συγχρόνως η Βουλγαρία θα επιδιώξει παρόμοιες εξαιρέσεις. Χαρακτηριστικά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας Άσεν Βασίλεφ δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην οικονομική εφημερίδα Capital: “Η Βουλγαρία, τεχνολογικά, μπορεί να τα καταφέρει χωρίς ρωσικό αργό πετρέλαιο, αλλά αυτό θα ανέβαζε σημαντικά τις τιμές των καυσίμων. Επομένως, εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάσει εξαιρέσεις, θα θέλαμε να επωφεληθούμε από τέτοιες εξαιρέσεις”.

Η Ουγγαρία δεν υποστηρίζει το εμπάργκο της ΕΕ

Η Ουγγαρία δεν μπορεί να υποστηρίξει το προτεινόμενο εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, καθώς αυτό θα κατέστρεφε την ενεργειακή της ασφάλεια, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Peter Szijjarto, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

“Το πακέτο κυρώσεων των Βρυξελλών θα απαγόρευε τις μεταφορές πετρελαίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, με μια μάλλον σύντομη προειδοποίηση, στην περίπτωση της Ουγγαρίας το τέλος του επόμενου έτους”, δήλωσε ο Szijjarto, προσθέτοντας ότι η Ουγγαρία δεν μπορεί να υποστηρίξει τα μέτρα στην τρέχουσα μορφή τους.

Η Ουγγαρία θα μπορούσε να συμφωνήσει με τα μέτρα αυτά μόνο αν οι εισαγωγές του ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγού εξαιρούνταν από τις κυρώσεις, δήλωσε ο ίδιος.

Bloomberg: Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την απαγόρευση της μεταφοράς πετρελαίου μεταξύ τρίτων χωρών

Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την απαγόρευση της μεταφοράς πετρελαίου μεταξύ τρίτων χωρών, σημειώνοντας ότι η κίνηση αυτή απλώς θα βοηθούσε τους ανταγωνιστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Το μπλοκ στοχεύει να ολοκληρώσει το πακέτο μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο μέχρι τις 9 Μαΐου, δήλωσαν οι διπλωμάτες.

Η Δανία και η Φινλανδία υποστηρίζουν τις κυρώσεις

Η Δανία και η Φινλανδία υποστηρίζουν την πρόταση της Κομισιόν για την επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, όπως δήλωσαν οι πρωθυπουργοί των χωρών σε συνέντευξη Τύπου στην Κοπεγχάγη την Τετάρτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

“Αυτό που τίθεται σήμερα στο τραπέζι από την Κομισιόν σχετικά με το πετρέλαιο, θα γίνει πραγματικά αισθητό στη Ρωσία, οπότε το υποστηρίζουμε”, δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen.

“Χρειαζόμαστε περισσότερες κυρώσεις, και για την ενέργεια, για αυτό χαιρετίζω την πρόταση της Κομισιόν για κυρώσεις, μεταξύ άλλων και στο ρωσικό πετρέλαιο”, δήλωσε από τη μεριά της η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Marin.

Πηγή: capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Μια «τρύπα στο νερό» η σύνοδος στην Ελβετία

Έχει χαθεί το μέτρημα από τον αριθμό των συζητήσεων και τις συνόδους κορυφής για την Ουκρανία, τις οποίες έχουν...

Η Τουρκία σε αναζήτηση γεωπολιτικού προσανατολισμού

Η Τουρκία, μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, για να αντιμετωπίσει πιθανές διεκδικήσεις της Σοβιετικής Ένωσης στην περιοχή...

Οι G7 και το ψυχομαχητό του κόσμου

Όλα δείχνουν ότι η έπαρση και η ολιγοφρένεια των δυτικών ηγετών πάει για απόσυρση. Φάνηκε και από τη Σύνοδο...

Γιατί γίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η υπόθεση «πόλεμος στην Ουκρανία» ασφαλώς δεν ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022. Ο «σπόρος» έπεσε στο Βουκουρέστι το 2008,...