Η τραγική απώλεια της τρίχρονης, το διαλυμένο ΕΣΥ και ο Μαγιορκίνης με τις «λιγουρίτσες»

Τραγικά γεγονότα, όπως ο ανεξήγητος μέχρι στιγμής θάνατος της τρίχρονης στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, στη Θεσσαλονίκη, φαίνεται ότι φέρνουν στην επιφάνεια την εικόνα διάλυσης που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με εξόφθαλμες τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία επέλεξε από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού να αφήσει το ΕΣΥ στη μοίρα του (με το υγειονομικό προσωπικό αποδεκατισμένο και τους ασθενείς χωρίς ουσιαστική βοήθεια)

Μάλιστα, παρά την αύξηση της θνησιμότητας κατά 10,21% το 2021, σε σχέση με το 2020 (13.298 περισσότεροι θάνατοι, πέρυσι) δεν φαίνεται να «ιδρώνει το αυτί» των συναρμόδιων υπουργών αλλά και των «τηλε – ειδικών». Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη ανάρτηση του κ. Γκ. Μαγιορκίνη, με τον επίκ. καθηγητή Επιδημιολογίας να κάνει μπάνιο σε τζακούζι, στη Σαντορίνη και να καλύπτει με κριτσίνια τις «λιγουρίτσες» του, μοιάζοντας να μην έχει επηρεαστεί και τόσο από την απώλεια 29.249 πολιτών με Covid – 19 και το δράμα των οικογενειών τους.

Δημόσιο Σύστημα Υγείας υπό διάλυση

Αν και η διερεύνηση του μυστηριώδους θανάτου της άτυχης τρίχρονης μόλις άρχισε και σε εύλογο χρονικό διάστημα αναμένεται να υπάρξουν αποτελέσματα που θα «ρίξουν φως» στην υπόθεση αυτή, το συγκεκριμένο θέμα φέρνει με τη σειρά του στο προσκήνιο την καταστροφή που έχει επέλθει στο δημόσιο σύστημα Υγείας τα τελευταία χρόνια και ειδικά μέσα στο 2021. Τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης, επιβεβαιώνοντας τα όσα αναφέρονται στην έκθεση των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» (βλ. «Ελευθερία Τύπου στην Ελλάδα: Χειρότερα από το Μπουρουντί αλλά καλύτερα από τη Ζάμπια»), δεν κατέβαλαν ιδιαίτερη προσπάθεια τους προηγούμενους μήνες -ούτε και τώρα φυσικά- για να προβάλλουν τη δραματική κατάσταση στη λειτουργία του ΕΣΥ. Όμως, η αλήθεια δεν μπορεί, πλέον, να αποσιωπηθεί δεδομένου ότι τα προβλήματα είναι τόσα πολλά που, όση επικοινωνιακή «συσκότιση» κι αν υπάρξει, δεν μπορούν να «κρύβονται κάτω από το χαλί».

Δεν είναι λίγοι αυτοί, όπως για παράδειγμα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός, που εδώ και καιρό υποστηρίζουν ότι σε αρκετές κλινικές νοσοκομείων τόσο της Αττικής όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας, η αναλογία γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού προς ασθενείς είναι δραματική. Αναφορές και καταγγελίες, επίσης, γιατρών και νοσηλευτών, που ανέφεραν ότι σε αρκετές περιπτώσεις αναλογούσε μέχρι και ένας ιατρός για 100 ή και περισσότερους ασθενείς (!) οι οποίες δεν διαψεύστηκαν, απλά… πέρασαν στα «ψιλά» για χάρη της στήριξης του κυβερνητικού αφηγήματος, βάσει του οποίου όλα έβαιναν και βαίνουν καλώς.

Τι κι αν οι θάνατοι ασθενών με κορωνοϊό αυξήθηκαν δραματικά τους προηγούμενους μήνες, με την Ελλάδα να πιάνει μια από τις πρώτες θέσεις στη «μακάβρια» λίστα με τα θύματα από Covid – 19;

Τι κι αν το 2021 σημειώθηκε συνολική αύξηση κατά 20.633 θανάτους (16,78%) σε σχέση με τον μέσο όρο των πρώτων 52 εβδομάδων των ετών της εξαετίας 2015- 2020 (122.953 θάνατοι);

Οι «άριστοι» συναρμόδιοι υπουργοί και οι «τηλε – ειδικοί» της κυβέρνησης, οι οποίοι φέρονται να έλαβαν παχυλές επιδοτήσεις, συνέχισαν να υποστηρίζουν ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας στηρίχθηκε και στηρίζεται επαρκώς και ότι για όλα τα δεινά έφταιγαν και φταίνε οι ανεμβολίαστοι.

«Αποδεκατισμένο» προσωπικό

Το γεγονός ότι από πέρυσι το Φθινόπωρο το ΕΣΥ στερήθηκε τις υπηρεσίες περίπου 7.000 γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι τέθηκαν -και συνεχίζουν να βρίσκονται- σε, εκδικητικού χαρακτήρα, αναστολή καθηκόντων με απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, για τα κυβερνητικά στελέχη και τους «τηλε – επιστήμονες» που κάθε μέρα είχαν, και έχουν, σχεδόν καθημερινά τηλεοπτική παρουσία, δεν φαίνεται να επηρέασε τη λειτουργία του.

Φυσικά, ό,τι κι αν υποστήριξαν, και εξακολουθούν να «παπαγαλίζουν», διαψεύδεται από την πραγματικότητα της καθημερινότητας αλλά και από τα όσα αντιμετώπισαν- ή / και αντιμετωπίζουν- όσοι και όσες είχαν την ατυχία να χρειαστούν τη βοήθεια του δημόσιου συστήματος Υγείας το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Οι αναφορές για «ξεχασμένους» στα ράντζα ασθενείς έδιναν και έπαιρναν, με αυτό το επικίνδυνο για τη δημόσια Υγεία φαινόμενο να συνεχίζεται. Και για το φαινόμενο αυτό, μόνο το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό που αποδεκατισμένο και εξαντλημένο εξακολουθεί να δίνει τη δική του «μάχη» δεν φταίει.

Κι αν έρθουν «τούμπα» υποθέσεις που υπερπροβάλλονται στα «τηλε – παράθυρα»;

Οι ευθύνες για τη ντροπιαστική εικόνα που παρουσιάζει το ΕΣΥ έχουν συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα προσώπων τα οποία κάθονται στις καρέκλες των «αρμοδίων». Και όσο περνά ο καιρός, αρκετοί γιατροί, εκτός «τηλε – παραθύρων», εκτιμούν σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους ότι θα έρχονται στο προσκήνιο «ανεξήγητες» απώλειες συνανθρώπων μας. Δεν αποκλείουν, δε, να υπάρξουν ανατροπές και σε θέματα τα οποία υπερπροβάλλονται τον τελευταίο καιρό στη δημοσιότητα και τονίζουν ότι, «είναι φανερό πως το ενδεχόμενο αυτό ‘’τρέμουν’’ αρκετοί από τους ‘’ειδήμονες’’, αφού σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα γίνουν ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της χώρας οι τεράστιες ευθύνες τους για το διαλυμένο σύστημα Υγείας και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες που περιμένουν σε μια δύσκολη στιγμή, να έχουν την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

 1. Το ζήσαμε και αυτό, ξεχαρβάλωσαν το ΕΣΥ, το υπερχρέωσαν, το έκαναν αναποτελεσματικό και επέτρεψαν να κατατάσσεται στα χειρότερα παγκοσμίως με τεράστια αύξηση στην ολική θνησιμότητα. Ο νυν υπουργός μας επανέφερε τον Μέγκελε επιβάλλοντας ανήθικες υποχρεωτικότητες, ενώ μας μετέφερε σε άλλες εποχές όταν η συμπάθεια σε Γκέμπελς και Χίτλερ ήταν γνώρισμα του ονόματος Πλεύρης. Αφού διαλύθηκαν τα πάντα, μας λέει πως από εδώ και πέρα θα πληρώνετε αυτό το άθλιο σύστημα υγείας, άσχετα με τα ασφάλιστρα που είχατε πληρώσει έως σήμερα. Αυτή είναι η ΝΔ του κ Μητσοτάκη, αυτή είναι αξία της δημόσιας υγείας για την οικογένεια Πλεύρη.

 2. Tο πλοίο θα σαλπάρει το βραδάκι
  εμπρός λοιπόν γεμάτοι ξεγνοιασιά
  μέσα στο χαμό του Μητσοτάκη
  να πάμε κρουαζιέρα στα νησιά

  Δεν είναι δα πως έλειψαν οι πόροι
  και με τον κόβιντ έγινε η δουλειά
  διπλοθεσίτες, δάσκαλοι κι εμπόροι,
  μισθούς και μίζες, τώρα και παλιά.

  (Ωωω-ω-ωωω) Κρουαζιέρα θα σε πάω
  (Ωωω-ω-ω-ω) γιατί δεν νοιάζομαι και τα σκορπάω
  (Ωωω-ω-ωωω) Mύκονο και Σαντορίνη
  (Ωωω-ω-ω-ω) με λιγουρίτσες σαν του Μαγιορκίνη

  Άσε τον παλιόκοσμο να σκούζει
  για κόβιντ, για συντάξεις και πλαφόν
  Εμείς με Μαγιορκίνη στο τζακούζι
  θα παίζουμε το ρόλο των κουφών.

  Κοιτάμε τις ανάγκες με τα κυάλια
  νομίζεις πως νοιαζόμαστε αν θα φας;
  Έχουμε να σκορπάμε σαν την Ντάλια
  κι εσύ Τατιάνες κάτσε να κοιτάς.

  (Ωωω-ω-ωωω) Κρουαζιέρα θα σε πάω
  (Ωωω-ω-ω-ω) γιατί δεν νοιάζομαι και τα σκορπάω
  (Ωωω-ω-ωωω) Mύκονο και Σαντορίνη
  (Ωωω-ω-ω-ω) με λιγουρίτσες σαν του Μαγιορκίνη

  Αφιερωμένο στη μνήμη του Αλέκου Σακελλάριου, αν και εκείνος θα το είχε γράψει πολύ καλύτερα.

 3. * Υ.Γ.: “εμείς με τα κριτσίνια στο τζακούζι” ή “εμείς στη Σαντορίνη στο τζακούζι” μπορεί να ήταν λιγάκι καλύτερα, όπως και “(Ωωω-ω-ω-ω) για διακοπάρες σαν τον Μαγιορκίνη” – οι πιθανότητες είναι άπειρες, όπως και η ξεφτίλα τους, επομένως αρχίστε να εκφράζεστε άνετα, και ρεζιλέψτε τους όπως τους αξίζει.

 4. Ότι είναι διαλυμένο το ΕΣΥ το αντιμετωπίζουμε εμείς όταν η κακιά ώρα μας φέρει στην πόρτα των νοσοκομείων.
  Συγγενής μου έσπασε την λεκάνη της από πέσιμο και στον επανέλεγχο μετά από ένα μήνα έπρεπε να επισκεφτούμε το ΚΑΤ που εκεί νοσηλεύτηκε. Βγήκε η ακτινογραφία και περίμενα την σειρά μου για να με ενημερώσει ο γιατρός στα εξωτερικά ιατρεία με την ίδια την ασθενή στο φορείο. Αντί να με φωνάξει ο γιατρός για την ενημέρωση, με ενημέρωσε η γραμματέας που είναι απέξω ( χωρίς να την κατηγορώ, όμως δεν είναι γιατρός) και μου έδωσε γραπτές οδηγίες. Και σας ρωτώ κύριε υπουργέ: δεν θα έπρεπε να με ενημερώσει ο ίδιος ο γιατρός που είδε την ακτινογραφία; τόσο πολύ απαξιώνει τους ασθενείς και τους συνοδούς τους;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Μνήμη Τάσου Κρατημένου

Την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι βρέθηκα στο Καλονέρι Λαγκαδίων Γορτυνίας, όπου κηδέψαμε με στρατιωτικές τιμές τον εφ. Ανθυπασπιστή Αναστάσιο...

Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς, «…ΤΟΙΣ ΚΕΙΝΩΝ ΡΗΜΑΣΙ ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΣ»

Όνειρο κάθε Έλληνα Αεροπόρου, πριν ακόμη εισέλθει στη Σχολή Ικάρων, είναι να ανοίξει τα φτερά του και να ξεχυθεί...

Ελλάδα: Μια ανοργάνωτη χώρα ηλικιωμένων

Κάθε φορά που η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοινώνει τις προβλέψεις της, είναι σαν να βγάζει πολεμικά ανακοινωθέντα. Σαν να...

Για να ζήσει η χώρα: Κουράγιο, καρτερία και συντροφικότητα

Στο κείμενο που ακολουθεί υπήρξε μια ομιλία της οποίας η καταγραφή -ηθελημένα- έγινε εκ των υστέρων. Παρουσιάστηκε ως παρέμβαση...