Τα οικονομικά “στοιχήματα” του Μαΐου

Ευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και ένα δημοσιονομικό “διάδρομο” μέσω του οποίο θα έχει περιθώριο να παρέμβει για να μειώσει την επιβάρυνση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα διεκδικήσει μέσα στον Μάιο η Αθήνα.

Ενώ πυκνώνουν τα σενάρια για μια “ελληνική” λύση, που θέλει να δώσει η Κυβέρνηση στο θέμα των ανατιμήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος από τον Ιούνιο, δεν έχουν εκλείψει και οι ελπίδες για την κοινή ευρωπαϊκή λύση που θα δώσει διέξοδο και το πρόβλημα του δημοσιονομικού χώρου.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα συναντηθούν αυτόν το μήνα τρεις φορές. Η πρώτη, θα είναι αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης με αποκλειστικό θέμα την τραπεζική ένωση. Πιο ουσιαστικό θα είναι το επίσημο Eurogroup στις 23 Μαϊου.

Της συνάντησης, θα έχουν προηγηθεί οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι χειρότερες από αυτές που αναμένονταν τον περασμένο Μάρτιο. Η Επιτροπή έχει εγκαταλείψει (όπως και η ΕΚΤ) τα σενάρια περί συγκυριακού πληθωρισμού και πλέον βλέπει επιμονή του πληθωρισμού και για το 2023. Ωστόσο, η Commission θα προβλέπει ότι έστω και με βραδύτερους ρυθμούς, η ανάκαμψη θα συνεχιστεί και το 2022 και το 2023.

Οι κανόνες του 2023

Με αυτή τη βάση οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να επανεξετάσουν τους προσωρινούς δημοσιονομικούς κανόνες για το 2023, δεδομένου ότι είναι πλέον άγνωστο, πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για την αναθεώρηση του υφιστάμενου συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης και κυρίως πότε θα καταλήξει σε συμφωνία.

Το κρίσιμο ερώτημα του συμβουλίου, θα είναι αν θα πρέπει να συνεχιστεί και το 2023 η ισχύς της συνολικής ρήτρας διαφυγής. Τούτο με δεδομένο, ότι όλα ανεξαιρέτως τα κράτη μέλη, θα αντιμετωπίσουν δημοσιονομικά προβλήματα μέσα στο 2022, λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Παράλληλα, αναμένεται να γίνει και μια συζήτηση για την λύση που θα πρέπει να βρεθεί, ώστε τα υπερχρεωμένα κράτη όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και Πορτογαλία να έχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια να στηρίξουν τις οικονομίες τους, χωρίς να ανησυχούν για δημοσιονομικό εκτροχιασμό των προϋπολογισμών τους. Το θέμα, αφορά και στα κράτη μέλη που δεν είναι υπερχρεωμένα, καθώς οι επιπλέον δαπάνες για μέτρα στήριξης, θα έχουν συνέπειες και για το δικό τους έλλειμμα.

Στην κατεύθυνση θα συζητηθούν οι όροι για την χρήση από τα κράτη μέλη των 230 δισ. από τα αδιάθετα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης για μέτρα στήριξης. Αν δηλαδή τα χρήματα που θα δανείζονταν τα κράτη μέλη για να στηρίζουν τις οικονομίες τους, θα υπολογίζονται για το χρέος και το έλλειμμα τους.

Λύση στην ενεργειακή κρίση

Πιο σημαντική θα είναι η σύνοδος κορυφής στις 30 και 31 του μήνα όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναζητήσουν- ξανά – λύση, στο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης.

Η Ελλάδα προσέρχεται στην σύνοδο με ένα τρίπτυχο προτάσεων: Την αποσύνδεση της τιμής χονδρικής του ρεύματος από το τιμή του φυσικού αερίου, την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και την κοινή προμήθεια του καυσίμου σε επίπεδο ΕΕ. Οι συνθήκες για μια κοινή λύση είναι σαφώς πιο ώριμες καθώς όλες οι μεγάλες οικονομίες (της Γερμανίας μη εξαιρουμένης) αντιμετωπίζουν πρόβλημα που μεγαλώνει, στην προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου.

Ελπίδες για κάποια κοινή λύση δίνει το γεγονός ότι μαζί με την σύνοδο των ηγετών της ΕΕ , έχει προγραμματιστεί και συνεδρίαση του ECOFIN, δηλαδή του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. Η παράλληλη συνεδρίαση των δύο συμβουλίων δίνει ελπίδες ότι οι ηγέτες θα πάρουν αποφάσεις και οι ΥΠΟΙΚ της ΕΕ, θα αναλάβουν άμεσα την υλοποίησή του.

Αν και αυτή η προσπάθεια αποτύχει, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα και ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα θα προχωρήσει μόνη της σε μια λύση για την μείωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος.

Πηγή: capital.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Οικονομική πολιτική με φόρους και ακρίβεια

Η συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2025, που ξεκινά, δεν πρόκειται να αλλάξει τις ειλημμένες αποφάσεις της...

Ανέστιοι και πένητες

Στην εποχή της καπιταλιστικής ευωχίας, όταν απ’ τα τραπέζια της αριστοκρατίας του χρήματος ξέπεφτε το κατιτίς και για τα...

Πελαγοδρομούμε στα κύματα του καταναλωτισμού

Έγραφα σε κοινωνικό δίκτυο λίγες μέρες πριν από το φετινό Πάσχα και νομίζω θα το επαναλάμβανα αυτούσιο και σήμερα...

Οι τράπεζες να είναι καλά…

Εκτός από τα αφορολόγητα (και με την πρωθυπουργική βούλα πλέον) ιλιγγιώδη κέρδη τους, οι τράπεζες απολαμβάνουν από το μνημονιακό...