Πρώτο σε γκάλοπ το νεοφασιστικό κόμμα Αδέρφια της Ιταλίας

Έντονη ανησυχία προκαλεί στην Ιταλία δημοσκόπηση που δίνει πρώτο στην πρόθεση ψήφου το ακροδεξιό κόμμα «Fratelli d’ Italia». Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική, ιταλική ιστορία συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Στα γκάλοπ αγγίζει το 22%, αυτή την στιγμή είναι το πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου των Ιταλών. Τα Αδέλφια της Ιταλίας, Fratelli d’ Italia, πραγματοποιούν στο Μιλάνο την προγραμματική του συνέλευση με τέσσερις χιλιάδες συμμετέχοντες.

Πρόκειται για μια υπερσυντηρητική δύναμη, η οποία στο σύμβολό της έχει ακόμη την φασιστική φλόγα που καίει, σύμφωνα με τους νοσταλγούς του, στον τάφο του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Η πρόεδρός του κόμματος, Τζόρτζια Μελόνι, στο παρελθόν ήταν υπουργός Nέας Gενιάς σε κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι αλλά τώρα θέλει να ηγηθεί όλων των συντηρητικών  δυνάμεων. 

Το θέμα είναι ότι οι θέσεις της, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία: ασκεί συνεχή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητά αυστηρούς περιορισμούς στην παρουσία μεταναστών. Μέχρι πρότινος εξεθείαζε τον Πούτιν αλλά τώρα τάσσεται υπέρ της Ουκρανίας. Ζητά από τον Ντράγκι «να ξαναβρεί την αξιοπιστία του, που κατέληξε στην αποθήκη, να την ξεσκονίσει, και να δουλέψει με στόχο να αλλάξουν οι προτεραιότητες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και  Ανθεκτικότητας».

Δεν καταδικάζουν τον φασισμό

Η Μελόνι και το κόμμα της, λένε στη Λέγκα και φυσικά στον Μπερλουσκόνι ότι στο εξής πρόκειται να διεκδικήσουν την ηγεσία του συντηρητικού μετώπου, διότι τα γκάλοπ τους το επιτρέπουν: η Λέγκα βρίσκεται στο 15% της πρόθεσης ψήφου και η Φόρτσα Ιτάλια στο 8%.  

Τα Αδέλφια της Ιταλίας, όμως, συνεχίζουν να μην καταδικάζουν με σαφήνεια τον φασισμό και επαναλαμβάνουν ότι πρόκειται, απλά, για μια διαφορετική ιστορική περίοδο. Για να μην χάσουν, όπως φαίνεται, κάποιες ψήφους του ακροδεξιού, πολιτικού χώρου.

Τι θα γίνει αν τα Αδέρφια της Ιταλίας κερδίσουν τις εκλογές;

Στις 12 Ιουνίου στήνονται οι κάλπες για τις δημοτικές εκλογές και σε λιγότερο από ένα χρόνο για τις βουλευτικές. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν όντως το κόμμα αυτό αναδειχθεί πρώτη πολιτική δύναμη, σε ποιο βαθμό μπορεί να  αλλάξει η στάση και η συνολική πολιτική της Ιταλίας, στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Είναι δύσκολο να σχηματισθεί μια ακόμη κυβέρνηση ευρείας συμμαχίας, ενώ η αντίπαλη παράταξη, της κεντροαριστεράς, αποδυναμώνεται όλο και περισσότερο, λόγω της ασταμάτητης, φθίνουσας πορείας των Πέντε Αστέρων, των νέων συμμάχων του προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος.

Απορίες και ερωτήματα που στην φάση αυτή δεν είναι εύκολο να απαντηθούν. Είναι σαφές, όμως, ότι μετά την Γαλλία το ενδιαφέρον της Ευρώπης- με τις όποιες σχετικές ανησυχίες- στρέφεται τώρα προς την Ιταλία. 

Πηγή: dw.com

 1. Τι αναπαράγετε τα ultra political correct της DW. …
  Τα Αδέλφια της Ιταλίας είναι ένα μετριοπαθές κόμμα που προτάσεις τον Ιταλό και την Ιταλία.

  Και όχι την υποκουλτούρα και την σήψη της ΕΕ.

 2. Δείχνουν πρόβλημα το να καταφεύγει κανείς σε ετικέτες. Μπορεί ο ευρωσκεπτικισμός να ενοχλεί αλλά το σωστό είναι να βγεις και να αντιπαρατεθείς με πολιτικά επιχειρήματα.
  Μπορεί κανείς να διαφωνεί κάθετα με το φασισμό και τον κομμουνισμό αλλά είναι σοβαρές αντιαστικές ιδεολογίες. Δεν γίνεται κάποιος να είναι φασίστας ή κομμουνιστής και να παίζει μπάλα με αστούς. Υπάρχουν χοντρές διαχωριστικές γραμμές. Οπως δεν μπορεί κάποιος να είναι άθεος πιστός.

  Τι σχέση μπορεί να έχει με το φασισμό μια πρώην πολιτικός του Forza Italia?
  Συνεχιστής του Μουσολίνι του οργανωτή γενικών απεργιών από τα συνδικάτα, η ψυχή τους και αυτός που τα έφερε στην εξουσία, του αρχισνυντάκτη της Avanti! του επίσημου όργανου του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, του ανθρώπου που πήγε φυλακή αντιδρώντας στην επέμβαση της Ιταλίας στη Λιβύη….η Meloni? μία από τις “ανακαλύψεις” του Μπερλουσκόνι? Μπορούμε να φανταστούμε τον Λένιν να κατσαδιάζει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ιταλίας επειδή δεν μπόρεσε να κρατήσει…τη Meloni όπως έκανε όταν τους έφυγε ο Μουσολίνι? Μην τα ισοπεδώνουμε όλα.

 3. Δηλαδή, δημοκρατία είναι το πολίτευμα εκείνο, που δεν επιτρέπεται να ψηφίσει κανείς Meloni ή Le Pin, επειδή προκαλούν … ανησυχία;

 4. Ολοι αυτοί σε όλη την Ευρώπη κάνουν τώρα ότι δεν ξέρουν τον Πούτιν.Ο προηγούμενος ακροδεξιός αστέρας Σαλβίνι έπαθε ζημιά όταν πήγε να υποδεχθεί Ουκρανούς πρόσφυγες και τον έκραξαν δείχνοντάς του παλιές φωτογραφίες του με τον Πούτιν.
  Δεν πρόκειται να κάνει τίποτε η Μελόνι διότι δεν μπορεί να κάνει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η πολεμολογία δε νοιώθει μοναξιά

Παφλασμοί φλυαρίας και σεναριολογίας για την ανοιχτή σύγκρουση Ιράν Ισραήλ ακούγονται παντού. Αναλύσεις, εκτιμήσεις, και απερινόητες αβελτηρίες επί του...

Σειρά έχει το Ιράν ή η Τουρκία;

Στο προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στον πόλεμο του Κόλπου του 1991 και στην εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων...

Πέθανε και κανείς δεν τον έκλαψε

Πέρασαν σχεδόν 30 χρόνια απ’ όταν πάνω από 100.000.000 άνθρωποι συντονίστηκαν για να παρακολουθήσουν τη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση της...

Μετά το Ιράν ποιος έχει σειρά;

Στις 17 Ιανουαρίου 1991 ξεκίνησε η επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου», ως απάντηση της διεθνούς κοινότητας στην εισβολή του Ιράκ...