Τριχοτομημένη αλλά επιφανειακά ενωμένη η ΝΔ στο 14ο Συνέδριο 

Του Οδυσσέα Αρβανίτη 

Τριχοτομημένη ανάμεσα σε νεομητσοτακικούς, καραμανλικούς και σαμαρικούς, και επιφανειακά μόνο ενωμένη κατευθύνεται η ΝΔ προς το 14ο Συνέδριό της την επόμενη εβδομάδα 6-8 Μαΐου. 

Η συγκυρία είναι εξαιρετικά αρνητική για την ηγεσία του κόμματος. Το Συνέδριο διεξάγεται μέσα σε κλίμα απογοήτευσης καθώς η ήττα στις επόμενες εκλογές έχει αρχίσει και διαφαίνεται ως συνέπεια της επικράτησης της νεοφιλελεύθερης αντίληψης της μητσοτακικής ηγεσίας και της απομάκρυνσης του κόμματος από τις πολιτικές και ιδεολογικές του παρακαταθήκες της κοινωνικής και πατριωτικής δεξιάς. Η προσπάθεια της ηγεσίας να δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα και να περάσει αισιόδοξα μηνύματα είναι εκ προοιμίου υπονομευμένη,  καθώς ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δυσαρέσκεια της πλειονότητας των βουλευτών και των μεσαίων στελεχών του κόμματος για τις μεγάλες αστοχίες της στην αντιμετώπιση της τελικής φάσης της πανδημίας (αδιάψευστο στοιχείο ο μεγάλος αριθμός των νεκρών), στην αποτυχία να αντιμετωπίσει προς όφελος των πολιτών την ακρίβεια αλλά και την αδυναμία να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις στα εθνικά θέματα. Τα ποσοστά της ΝΔ φυλλορροούν ενώ γίνεται αισθητή η πίεση από την άκρα δεξιά που ενισχύεται από τις αντίστοιχες εξελίξεις στη Ευρώπη. 

Ενδεικτικό των μεθοδεύσεων της ηγεσίας της ΝΔ είναι ο αποκλεισμός των συνδικαλιστών του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα από το Συνέδριο- περίπου 200 στελέχη. Αποκλείοντας τη φωνή της κοινωνίας επιδιώκει να μειώσει τις κριτικές φωνές που θα μετέφεραν την απόγνωση των εργαζομένων για τους λογαριασμούς ρεύματος και την ακρίβεια στα βασικά είδη διατροφής. Μέσα στο αρνητικό κοινωνικό πλαίσιο και με το προβάδισμα του κόμματος να μειώνεται κάθε εβδομάδα το κλίμα είναι εκ προοιμίου ναρκοθετημένο. Από την Πειραιώς διαρρέουν ότι ο πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για «μία συνολική ρεαλιστική τοποθέτηση που θα βασίζεται στα δεδομένα της εποχής μετά την πανδημία και στις γεωπολιτικές ανακατατάξεις και συνολικά στο αρνητικό διεθνές περιβάλλον μέσα στο οποίο εκτυλίσσεται η κυβερνητική προσπάθεια». Φυσικά θα προβάλλει ότι η κυβέρνηση «οδηγεί τη χώρα με επιτυχία μέσα σε ένα  περιβάλλον διεθνών προκλήσεων στηρίζοντας την κοινωνία και συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις», εν ολίγοις ότι «για όλα φταίει ο Πούτιν και η εισβολή στην Ουκρανία», επιχείρημα όμως που έχει εξαντλήσει την αρχική δυναμική του. Το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος επιδεινώνεται από τα συνεχή δημοσιεύματα για τις αμοιβές του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ και των golden boys καθώς και για τις  προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις  του πρωθυπουργού και ενίων βουλευτών που δείχνουν να έχουν πάρει διαζύγιο από το κοινωνικό σώμα. Όσα επιχειρήματα και αν καταθέσει υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύσκολα θα πείσει την πλειονότητα των συνέδρων που λαμβάνουν και εκείνοι τους φουσκωμένους λογαριασμούς. Παρομοίως, το επιχείρημα ότι η νεοφιλελεύθερη απορρύθμιση είναι προς όφελος του συνόλου προσκρούει στην αύξηση του κόστους ζωής -ήδη τα βασικά καταναλωτικά είδη είναι 30% επάνω με την ανοδική τάση να συνεχίζεται για να κλείσει στο 40%-, που εξανεμίζει τα όποια οφέλη από τις μειώσει των άμεσων φόρων. Η επιτυχής αντιμετώπιση της υβριδικής απειλής στον Έβρο τον Ιανουάριο του 2020, έχει ξεθωριάσει όσο και αν το επικαλείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αντίθετα υπάρχει γενικευμένη δυσπιστία στην πατριωτική παράταξη από την αναποτελεσματική αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής όπως δείχνει η όξυνση της περασμένης εβδομάδας. Αλλά και η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας με το μέτωπο κατά της Ρωσίας δεν προσλαμβάνεται θετικά καθώς μάλιστα γίνονται ορατές οι συνέπειες στο οικονομικό και γεωπολιτικό πεδίο. 

Τριχοτόμηση

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με την ήττα να προβάλλει στο πολιτικό φόντο αναδεικνύεται η τριχοτόμηση της ΝΔ. Οι μητσοτακικοί έχουν την εξουσία και όσο μοιράζουν χρήμα και οφίκια διατηρούν κάποια ποσοστά που όμως φθίνουν. Την πλειονότητα διεκδικούν οι καραμανλικοί και οι σαμαρικοί που σταδιακά συγκλίνουν στην επαναφορά που κοινωνικού και πατριωτικού χαρακτήρα του κόμματος. Αταβιστικά η πλειονότητα των στελεχών εμφανίζονται καραμανλικοί αλλά η πτέρυγα  παραμένει ακέφαλη όσο ο πρώην πρωθυπουργός εμμένει στη θέση του ότι «τον εκάστοτε αρχηγό και πρωθυπουργό τον εκλέγει η βάση και έχει το δικαίωμα να ξεδιπλώσει την πολιτική του». Ο Κώστας Καραμανλής ούτε αυτή τη φορά θα μιλήσει παρότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι το τελευταίο Συνέδριο στο οποίο θα συμμετάσχει ως βουλευτής του κόμματος. Το κατά  πόσο θα εκφραστεί η γενικευμένη ανησυχία από τους συνέδρους είναι πάντα ζητούμενο για ένα κόμμα εξουσίας όπως η ΝΔ. Οι διαφορές θα φανούν μετά τις εκλογές και σε συνθήκες ήττας θα αποκτήσουν υπαρξιακή διάσταση για το κόμμα που είναι ο φορέας της συντηρητικής παράταξης. 

Ο Αντώνης Σαμαράς

Τη συνείδηση της παράταξης θα θελήσει να εκφράσει ο Αντώνης Σαμαράς. Το πόσο θα σηκώσει τους τόνους είναι ζητούμενο καθώς πολλοί προσβλέπουν στην παρέμβασή του. Βουλευτές του περιβάλλοντός του πάντως διαβεβαιώνουν ότι «εάν κάποιοι προσδοκούν να μείνει σιωπηλός και να μην εκφράσει τις αγωνίες της παράταξης θα απογοητευθούν. Ο Αντώνης θα μιλήσει όπως κάνει πάντα, δίχως να περιορίσει τις θέσεις του». Εκ των  πραγμάτων θα διεκδικήσει και το χειροκρότημα των συνέδρων. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει εγκαίρως διατυπώσει τις ανησυχίες του για την πολιτική που ακολουθεί η ηγεσία σε μία σειρά τομείς. Στα εθνικά έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην τακτική του κατευνασμού που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνοντας «δεν διαπραγματεύεσαι με πειρατές» και φυσικά διαφωνεί με το «κόκκινη γραμμή είναι τα έξι μίλια». Στο ενεργειακό έχει διαφωνήσει με την εσπευσμένη απολιγνιτοποίηση όπως και με την εγκατάλειψη της έρευνας για φυσικό αέριο στην Ελληνική ΑΟΖ που είχε εγκαινιάσει ως πρωθυπουργός, επιλογές που έχουν συνέπεια τη σημερινή δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Ως πρωθυπουργός όμως είχε αποφύγει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που σε σημαντικό βαθμό ευθύνεται για την ενεργειακή ακρίβεια που πέρα από τα εισοδήματα υπονομεύει πλέον την παραγωγική βάση της οικονομίας. Ο Αντώνης Σαμαράς όμως είχε θέσει και το γενικότερο θέμα της φυσιογνωμίας του κόμματος  λέγοντας ότι «η ΝΔ δεν θα γίνει Ποτάμι». Παράλληλα είχε εκφράσει την ανησυχία του για τους κοινωνικά αδύνατους. Κάπως έτσι είναι σαφές ότι θα επαναλάβει τις θέσεις του και τις ανησυχίες του και θα πάρει αποστάσεις από αρκετές από τις επιλογές της ηγεσίας. 

  1. Αυτό το κόμμα, δεν είναι πλέον η ΝΔ που ξέραμε. Το σημερινό μόρφωμα των παρδαλών και του ΕΛΙΑΜΕΠ, είναι δημιούργημα της δυναστείας Μητσοτάκη. Χρειάζεται επανίδρυση, με τη σημερινή του μορφή εβλαψε τους Έλληνες και φτώχυνε την Ελλάδα.

  2. Ο ρόλος των Καραμανλή και Σαμαρά είναι τελείως διακοσμητικός. Ο πρώτος δεν έχει μιλήσει επί της ουσίας εδώ και 15 χρόνια, ο δεύτερος μιλάει μόνο για να μαζεύει στο μαντρί τους ψηφοφόρους του (όπως τότε που διόριζε αβέρτα Μεσσήνιους στο Μ. Ακρόπολης).

    Οι δύο πρώην ΠΘ είναι συνένοχοι, μεταξύ άλλων:
    1. Για την κωλοτούμπα στο Μακεδονικό
    2. Για την αποτυχία και τουρκοδουλία στα ελληνοτουρκικά.
    3. Για την αμερικανοδουλία, τις Νατοϊκές επιλογές και τα όπλα που στείλαμε.
    4. Για την διαχείριση του κοβιντ και τους χιλιάδες νεκρούς.
    5. Για την κοινωνική πόλωση λόγω εμβολιασμού.
    6. Για την σκληρή καταστολή και τα λοκ ντάουν.
    7. Για την απολιγνιτοποίηση και τα παιχνίδια με την ενέργεια.
    8. Για την ΕΥΠ και τις παρακολουθήσεις.
    9. Για τις παρεμβάσεις στο δικαστικό, το κουκούλωμα της Νοβαρτις, τη φυγή Μανιαδάκη.
    10. Για τη διαφθορά και τις πληρωμές των ΜΜΕ.

    Προσθέστε κατά βούληση.

    Με όλα αυτά και άλλα τόσα για στρατοδικείο είναι, όχι που εκφράζουν και ‘αντιδραση’ στον Μητσοτακισμό.

    Όλα τα άλλα είναι κουβεντουλες να περνάμε τη μέρα μας. Σιγά το σασπένς.

  3. Ο Σαμαράς είναι ο Τσίπρας πριν τον Τσίπρα. Βγήκε με τα ίδια επιχειρήματα περίπου περί μνημονίων και έκανε τα αντίθετα. Έλεγε εκ του ασφαλούς όταν εκλέχθηκε: “και στα 4 θα πέσουμε”!!!. Δεν αξίζει μία κατά την ταπεινή μου γνώμη. Και που είναι η “ευαισθησία” του για τους αδύνατους;;; Θυμάμαι επί Σαμαρά οι ανασφάλιστοι χρεώνονταν τα νοσήλεια στα νοσοκομεία, κάπου 300άρια τη βραδιά κι έπρεπε να τρέχουν από επιτροπές σε επιτροπές για να τους χαριστούν. Ο Τσίπρας τα κατάργησε αυτά. Ο Πλεύρης ξανάφερε κάτι παρεμφερές, οδηγεί και σε ιδιωτικοποίηση των χειρουργείων. Δράμα η ΝΔ. Ποιός Σαμαράς ξαφνικά σωτήρας; Ο μεγαλοψεύτης. Ο οσφυοκάμπτης.

  4. Ξεχάσατε την τέταρτη συνιστώσα, την σημιτική. Είναι η κυρίαρχη στην κυβέρνηση της ΝΔ του Μητσοτάκη. Με αυτούς θα πορευθεί ο Μητσοτάκης μέχρι την επερχόμενη πανωλεθρία στις επόμενες εκλογές.

    Οι δεξιοί μαζικά εδώ και πολύ καιρό τον έχουν χαιρετήσει. Θα το διαπιστώσει στις επόμενες εκλογές.

  5. Ακριβώς.

    Θυμάμαι τον Κυρίτση τον σκουλαρίκια του Σύριζα να λέει το βράδυ των εκλογών του Ιουλίου του ’19, ότι την αυτοδυναμία την έδωσαν οι δεξιοί στον Μητσοτάκη , εξ ου και τα κόμματα δεξιά της ΝΔ πάτωσαν.

    Στις επόμενες εκλογές θα έχουμε τα ίδια από την ανάποδη όμως.

  6. ….”Αλλά και η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας με το μέτωπο κατά της Ρωσίας δεν προσλαμβάνεται θετικά καθώς μάλιστα γίνονται ορατές οι συνέπειες στο οικονομικό και γεωπολιτικό πεδίο”…..
    εδω σιώπησαν όλοι οι Πουτινιστές μπροστά στην συνεχιζόμενη Ρωσική βαρβαρότητα και μόνο ο αρθρογράφος δεν βλέπει πόσο εθνικά ωφέλιμη ήταν η ξεκάθαρη θέση Μητσοτάκη από την πρωτη στιγμή εναντίον της παράνομης εισβολής σε κυρίαρχο κράτος. Αν δεν εμπλέκετο δεν θα υπήρχαν συνέπειες;

  7. «Μεγάλο λάθος αυτό που έγινε σήμερα στη Βουλή»,
    σχολίασε ο Αντώνης Σαμαράς μετά το τέλος της ομιλίας του Ζελένσκι & των δύο στελεχών του νεοναζιστικού τάγματος Αζώφ.

    “Αλλά και η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας με το μέτωπο κατά της Ρωσίας δεν προσλαμβάνεται θετικά καθώς μάλιστα γίνονται ορατές οι συνέπειες στο οικονομικό και γεωπολιτικό πεδίο.”,
    σχολιάζει εύστοχα στο αναρτώμενο άρθρο ο Οδυσσέας Αρβανίτης.

    “Μεγάλο λάθος”
    Δεν θα ξεχάσουμε ποιοι το διέπραξαν και ποιοι το επεσήμαναν και το στηλίτευσαν.

  8. Κυβερνητική μαφία,σε μία χώρα που η μαφία κυβερνά δεκαετίες τώρα.

  9. @ Nικος Α

    Πρέπει να σταματήσεις (εστω για λίγο, προσπάθησε) να παρακολουθείς “σκάιδες”, και να ενημερωθείς.
    Ακόμη και έγκυροι αναλυτές που πρόσκυνται στην ΝΔ φωνάζουν:

    “…Η Ελλάδα ενισχύει την Ουκρανία με όπλα, εκτοξευτές πυραύλων, πυρομαχικά και ανθρωπιστική βοήθεια και την στηρίζει. Ουσιαστικά έκανε εχθρό τη μοναδική χώρα που θα μπορούσε να βάλει φρένο στην Τουρκία σε περίπτωση επίθεσής της στην Ελλάδα (…και στη συγκεκριμένη περίπτωση πολύ καλά έκανε). Κανένας όμως από τους Έλληνες και Κύπριους πολιτικούς δεν αντελήφθη -ή αν αντελήφθη δεν αντέδρασε όπως θα έπρεπε, πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι προσέβαλε βάναυσα τον ελληνισμό, αποφεύγοντας να καταδικάσει την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την κατοχή επί δεκαετίες μεγάλου μέρους του νησιού… διακόπτοντας ξαφνικά τη σύνδεση όταν μιλούσε στα Κοινοβούλια των δύο αυτών ελληνικών κρατών; Αυτή τη χώρα θέλουμε να δεχθούμε ως Ελλάδα και Κύπρος στην Ε.Ε. για να σταθεί από την επομένη κιόλας μέρα δίπλα στην Τουρκία, μπλοκάροντας κινήσεις και ψηφίσματα κατά της τουρκικής επιθετικότητας;”

    https://www.capital.gr/me-apopsi/3629101/ta-pragmata-ginontai-epikinduna-me-tin-ellada-na-to-paizei-aneti

  10. Καταρχήν η ΔΕΗ δεν ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Την έδωσε μαζί με όλη την δημόσια περιουσία ο Τσίπρας στο Υπεταμείο. Αποστολή του Υπεραταμείου είναι η είσπραξη 25 δις για να δοθούν στους δανειστές. Για να καλυφθεί το δάνειο που έγινε μετά τη χρεοκοπία της χώρας ώστε να γίνει ανακεφαλαιωση των τραπεζών. Που χρειάστηκε να γίνει ώστε να μην χαθούν οι καταθέσεις όταν το δημόσιο αρνήθηκε να επιστρέψει τα δάνεια που είχε πάρει από αυτές (τις καταθέσεις δηλαδή) και επέστρεψε μόνο το 50%. Το δάνειο αυτό (που δόθηκε σε μια χρεοκοπημένη χώρα) θα πληρωνόταν με πώληση των μετοχών των τραπεζών που με την ακακεφαλαίωση είχαν γίνει κρατικές. Αν δεν τις έκλεινε ο Βαρουφάκης και ο Τσίπρας το καλοκαίρι του 2015 με τη “σκληρή διαπραγμάτευση”

    Είναι αλήθεια όμως ότι έστω και μέσω Υπερταμείου η κυβέρνηση έχει επιρροή στη ΔΕΗ. Και την χρησιμοποιεί οδηγώντας την σε μικρές αλλά καθαρές ζημιές το 2021 με το να συγκρατήσει τις τιμές παρά τις αυξήσεις στα καύσιμα. Οπότε ουσιαστικά η κριτική στη κυβέρνηση είναι γιατί δεν οδηγεί τη ΔΕΗ σε μεγαλύτερες ζημιές. Το αυτό και με τα 3 από τα 4 διυλιστήρια που ελέγχει.
    Να χρεώσουμε το βενζινάδικο ώστε να είναι πιο φτηνή η βενζίνη στην αντλία.
    Πως δεν το είχαμε σκεφτεί? Και τα super market για να είναι πιο φτηνά τα τρόφιμα! Τους γεωργούς για να είναι πιο φτηνή η ντομάτα και τους κτηνοτρόφους για να είναι πιο φτηνό το αρνί.

    Με τέτοια αντιπολίτευση στο Κυριάκο δεν προκαλεί απορία το ότι δεν υπάρχει πολιτική δύναμη που μπορεί να αρθρώσει πολιτικό λόγο και να δημιουργήσει δυναμική αλλαγής του πολιτικού σκηνικού.
    Μια κυβέρνηση άτολμη που δεν μπορεί να κάνει τις τομές που χρειάζεται η χώρα για να ξεφύγει από την υπανάπτυξη μένει γιατί όταν ο πολίτης κοιτάει τις εναλλακτικές μέσα και έξω από τη ΝΔ κάνει το σταυρό του.

  11. O Mητσοτάκης βρίσκεται στην τελευταία φάση του ως πρόεδρος. Όποτε και αν κάνει εκλογές θα τις χάσει πανηγυρικά. Όλοι πλέον είναι οργισμένοι με τον ίδιο κυρίως- μέχρι και ο Μαρατζίδης στην Καθημερινή το κατάλαβε- όσο και με τους υπουργούς και τους βουλευτές του.
    Θα έρθει δεύτερος στις εκλογές και το ίδιο βράδυ θα παραιτηθεί. Το έργο του ήταν η διάλυση της ΝΔ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ανεμβολίαστοι «τζαμπατζήδες», φίλοι Τούρκοι

Ο Ερντογάν παρκάρει τις κανονιοφόρους του κάτω από τη μύτη του Μητσοτάκη κι ο δεύτερος κάνει ότι δεν τις...

Επέτειος που πρέπει να βγει από το ημερολόγιο

Ρώτησα κάποτε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών τον έντιμο και ακέραιο Παναγιώτη Κρητικό, που εκλεγόταν χρόνια με το ΠΑΣΟΚ...

Μαγειρεμένη έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου!

Σαν ευχολόγιο από το εφηβικό διήγημα «Η Πολυάννα μεγαλώνει» μοιάζει η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση...

Ζήτημα αρμοδιοτήτων του ΠτΔ άνοιξε η K. Σακελλαροπούλου!

Χάρηκα πολύ που είδα προχθές το βράδυ στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να...