Γαλλικές εκλογές: Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα για τον Κυριάκο  Μητσοτάκη

Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας προσομοίωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον… Εμανουέλ Μακρόν. Και οι δύο προφανώς είναι οι… ηγέτες που αντιπαλεύονται τον λαϊκισμό και αυτοί που έχουν πάντα δίκιο, επομένως πρέπει να κυβερνούν.

Είναι μια τάση που κυριαρχεί μέσα στη ΝΔ σχετικά με το πώς μπορούν να ερμηνευτούν τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών.

Ασφαλώς και κανείς μας δεν ήθελε επικράτηση της Μαρίν Λεπέν, όμως, άλλο αυτό κι άλλο η «αγιοποίηση» του Μακρόν επειδή έτσι μας συμφέρει.

Επειδή συμφέρει τη ΝΔ να εμφανίζεται ως η κεντροδεξιά δύναμη που στα πρότυπα του Μακρόν αντιπαλεύει τον λαϊκισμό, θα παραβλέψουμε το γεγονός ότι η Λεπέν πήρε 42%;

Ή θα παραβλέψουμε το γεγονός ότι στη Γαλλία εμφανίστηκαν δυνάμεις που αμφισβητούν την «αυθεντία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία δε μπορεί να χωρίσει δύο γαϊδουριών άχυρα;

Στη ΝΔ και στο Μαξίμου έχουν κάνει ένα μεγάλο λάθος. Να αναγάγουν τον Μακρόν (επομένως και τον Μητσοτάκη) στον απόλυτο ηγέτη που νίκησε γιατί αυτός και μόνο εκπροσωπεί τη Δημοκρατία και την ευημερία στη χώρα του.

Και γιατί είναι αυτός που μπορεί να φέρει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Ευρώπη.

Στη λογική «το μη χείρον, βέλτιστον» η ερμηνεία των αποτελεσμάτων είναι απολύτως λανθασμένη για πολλούς λόγους.

Για παράδειγμα παραβλέπουν το γεγονός ότι ο Μακρόν είναι δημιούργημα της γαλλικής νομενκλατούρας, των επιχειρηματιών και του μιντιακού συστήματος.

Δεν έχει κόμμα, δεν έχει οργάνωση, δεν έχει προσβάσεις στην κοινωνία της Γαλλίας, αλλά ψηφίζεται διότι δεν υπάρχει κάτι άλλο.

Η γαλλική, γκωλική δεξιά έχει καταρρεύσει, οι σοσιαλιστές δεν υπάρχουν, το ΚΚ Γαλλίας είναι αδύναμο, όλα τα παραδοσιακά κόμματα δε μπορούν να απαντήσουν στις προκλήσεις της κοινωνίας. 

Γι’ αυτό ο Μακρόν, ένα ουσιαστικό «κατασκεύασμα» κυριαρχεί, έστω και με τα δεκανίκια που του παρέχουν οι πάντες. Από τους ευρωπαίους ηγέτες μέχρι τον Μελανσόν προκειμένου να μην εκλεγεί η Λεπέν.

Όμως, ο Μητσοτάκης κάνει ένα μεγάλο λάθος και η ΝΔ ένα ακόμη μεγαλύτερο μη βλέποντας τις πραγματικές αιτίες που η Λεπέν και η ακροδεξιά έχουν ισχυροποιηθεί τόσο πολύ.

Ξεχνούν, εσκεμμένα ότι ο Μακρόν ήρθε σε ρήξη με μεγάλο μέρος της γαλλικής κοινωνίας. Η οποία τον ψήφισε ξανά όχι γιατί τον «γουστάρει», όχι ως μια δύναμη ελπίδας. Αλλά ως αντίδραση απέναντι στο φόβο που δημιουργεί η Λεπέν και η ακροδεξιά.

Τα «κίτρινα γιλέκα» δεν ήταν κάποιοι ανόητοι «αγανακτισμένοι» που δεν είχαν τι να κάνουν κι έβγαιναν στους δρόμους. Είναι ένα μέρος του κόσμου που αισθάνεται περιθωριοποιημένο, που οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές του Μακρόν το έχουν φτωχοποιήσει, που έχει υποθηκευτεί το μέλλον του.

Η λέξη «κοινωνικότητα» στη Γαλλία είχε εκλείψει στην περίοδο του Μακρόν. Κι εννοούμε πολιτικές συνοχής της κοινωνίας και μείωσης των ανισοτήτων. Η φτωχοποίηση μέσω των πολιτικών του νεοφιλελεύθερου Μακρόν δε μπορούν να μπαίνουν στη ζυγαριά της μη ψήφισης της Λεπέν.

Αν δηλαδή ο κόσμος είχε άλλη επιλογή να είστε σίγουροι ότι δε θα ψήφιζε τον Μακρόν. Αν π.χ. είχε μπει στο δεύτερο γύρο ο Μελανσόν τότε η δεύτερη προεδρία Μακρόν μάλλον δε θα ήταν περίπατος.

Από την άλλη ο Μακρόν, που τόσο θαυμάζουν κι εδώ, ουσιαστικά δεν ασχολείτο με τα προβλήματα της χώρας του. Ήθελε να το παίζει ηγέτης της Ευρώπης, έκανε υψηλή πολιτική, αφήνοντας τα προβλήματα στη Γαλλία να συσσωρεύονται.

Και στο τέλος, ο Μακρόν μπορεί να είναι φουλ ευρωπαϊστής και καλά κάνει, αλλά ας δούμε τις ευθύνες της Ευρώπης για τα χάλια των λαών. Ας δούμε τα εγκλήματα των δανειστών για να «σώσουν» την Ελλάδα. 

Αλλά κι ας δούμε πώς αντιμετωπίζει αυτή την πρωτοφανή ενεργειακή – επισιτιστική κρίση.

Το συμπέρασμα για τη ΝΔ του Μητσοτάκη αναφορικά με τις εκλογές θα έπρεπε να είναι διαφορετικό. Και πυξίδα για αλλαγή πορείας της κυβέρνησης.

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, το «βόλεμα» ημετέρων, η συνδιαλλαγή με επιχειρηματίες, η απουσία κοινωνικής ενσυναίσθησης και η αποκοπή της πολιτικής από το λαό, δεν είναι κάτι που περνά απαρατήρητο. 

Και η ΝΔ κάνει το λάθος να μη βλέπει τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας αλλά να λειτουργεί με καθαρά πολιτικούς όρους και όρους επικοινωνίας.

Η στροφή στο λαϊκό κόμμα, όχι στο λαϊκίστικο, η αποφυγή της λογικής των «αρίστων» και των «πριγκίπων» που δε βλέπουν την καθημερινότητα, μπορεί να διασώσει τη ΝΔ.

Και κυρίως μπορεί να αποτρέψει την επάνοδο του ακραίου λαϊκισμού, όπως αυτός εκφράστηκε στην περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Μακρόν και το γαλλικό πολιτικό σύστημα γίνονται οι καλύτεροι χορηγοί της ακροδεξιάς ή των λαϊκίστικων κομμάτων.

Ομοίως, αν θέλει ο Μητσοτάκης και η ΝΔ να συνεχίσουν να γίνονται χορηγοί είτε των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων είτε του Τσίπρα, ας συνεχίσουν να πολιτεύονται με την ίδια λογική.

Η ξεκάθαρη προσκόλληση στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, στις… μη αποφάσεις και στην υποταγή στις χώρες του Βορρά, και κυρίως της Γερμανίας, απλά θα επιτείνουν την πτώση της ΝΔ από την εξουσία. Και θα οδηγήσουν σε έναν καταστροφικό κατακερματισμό το πολιτικό σύστημα και σε «δοτούς» πρωθυπουργούς.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 1. Και οι αρθρογράφοι εδω μέσα έχουν αποστασιοποιηθεί απο το λαϊκό αίσθημα: Όσοι δεν έχουμε άμεσο ή έμμεσο συμφέρον απο την ύπαρξη ενος κόμματος όπως η ΝΔ, με η χωρίς τη σημερινή ηγεσία του, βλέπουμε με μεγαλύτερη συμπάθεια το ενδεχόμενο διάλυσης της, παρά την απομάκρυνση της πρόσκαιρα απο την εξουσία. Και πολύς λαός-απλός και όχι προσκολημμένος απο συμφέρον-υπερθεματίζει αυτής της απόψεως.
  Μην κόπτεσθε τόσο πολύ για την σωτηρία της Ν.Δ. είστε πλέον “ντεμοντέ”…

 2. Καλές οι εκλογές, ωραία είναι η Ρόδος μόνο πηδημ@ προβληματίζει την κυβέρνηση.

 3. Oι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μακρόν θα κέρδιζε και τον Μελανσόν εάν περνούσε στον β΄γύρο καθώς οι περισσότεροι οπαδοί της Λεπέν θα τον προτιμούσαν από κάποιον που είναι καθαρά υπέρ της λαθρομετανάστευσης (80% των μουσουλμάνων της Γαλλίας ψήφισαν Μελανσόν).
  Όσο για τον δήθεν νεοφιλελευθερισμό,η Γαλλία έχει το μεγαλύτερο κοινωνικό κράτος στον ΠΛΑΝΗΤΗ με τη δημόσιο τομέα να φθάνει το 60% του ΑΕΠ.Εάν αυτός είναι ο “νεοφιλελευθερισμός” ,το ερώτημα είναι ποιός δεν είναι.
  Αυτά περί Γαλλίας όπου το “κατασκεύασμα” βγήκε πανηγυρικά για δεύτερη φορά.
  Ας πάμε όμως στην Ελλάδα.Ξεχνάνε μερικοί ότι οι “φιλολαικές” δυνάμεις συριζανέλ έχουν κυβερνήσει,ήσαν η προηγούμενη κυβέρνηση για πέντε χρόνια και ήσαν απερίγραπτοι.Η δημοκρατία είναι το καλύτερο φάρμακο για τον λαικισμό.Βγάζεις τους λαικιστές στην κυβέρνηση που κάνουν μια τρύπα στο νερό και μετά ο κόσμος καταλαβαίνει ότι πούλαγαν φούμαρα.
  Φυσικά για όσους θέλουν απλά να φύγει ο Μητσοτάκης ή παλιότερα ο Σαμαράς αυτό είναι αρκετό,μόλις χάσουν τις εκλογές θα χάσουν και την ηγεσία της ΝΔ και με την αλλαγή σκυτάλης θα βγάλουν τον δικό τους στη ΝΔ.
  Όσοι όμως ΓΡΑΦΙΚΟΙ ελπίζουν στη διάλυση της ΝΔ για να την αντικαταστήσουν με τι ακριβώς δεν ξέρουν και οι ίδιοι είναι μακριά νυχτωμένοι.Μόλις αλλάξει η κυβέρνηση και αποδειχθεί ότι πουλάνε σανό οι λαικές δυνάμεις – και θα αποδειχθεί οπωσδήποτε-
  θα ανακάμψει με την οποιαδήποτε νέα ηγεσία.
  Είναι κωμική η επιθυμία των ακροδεξιών να διαλυθεί η ΝΔ για να πάρουν αυτοί τις ψήφους της που δεν μπορούν να τις πάρουν στα ίσια.

 4. Ουσιαστική πολιτική ανάλυση. Έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα.
  Που να το καταλάβουν στη σημερινή ΝΔ όμως. Έχουν άλλα μυαλά…
  Έγραψα σε προηγούμενο άρθρο ότι η Συντηρητική Παράταξη (Conservatives) χρειάζεται να επανιδρυθεί. Έχει χάσει τον κοινωνικό-οικονομικό της προσανατολισμό. Κι ως ο ένας πυλώνας του πολιτικού συστήματος είναι επικίνδυνο να εκφράζεται από αλλοιωμένο κομματικό φορέα.
  Τα ζόμπι που έφαγαν την ψυχή του ΠΑΣΟΚ από το ’96 και μετά (λαθρο)μετανάστευσαν στη ΝΔ και βρίσκονται εντός εκτός κι επί τ’ αυτά του Μεγάρου Μαξίμου. Λες και ο σημερινός ΠΘ προσπαθεί να… δικαιώσει τις πολιτικές -και κυρίως οικονομικές- αποφάσεις εκείνης της εποχής.
  Τα κόμματα -κι αναφέρομαι σε όλο το πολιτικό φάσμα- δεν είναι η μαρκίζα ή η σφραγίδα αλλά οι άνθρωποί της, τα μέλη της. Κι αν αντιλαμβάνονται ποιον και τι εκπροσωπούν. Κι όχι μόνο πριν τις εκλογές. Κυρίως μετά.

  Ποιος πείθει πλέον ότι έχει ειλικρινείς πολιτικές (προ)θέσεις?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Μπροστά στην απόλυτη τουρκική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινδυνεύει να πνιγεί μέσα στο θαλάσσιο πάρκο στις Κυκλάδες, εντός των χωρικών υδάτων, που έχει κάθε...

Η κορυφή και το παγόβουνο της παρακμής

Η περίπτωση του Δημήτρη Παπανώτα, με αφορμή τον αποκλεισμό του από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέρει -έστω εμμέσως- και...

Η Ελλάδα, η Τουρκία και η απειλή των drones

Η χρήση των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Μπαϊρακτάρ στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και, στα αρχικά του στάδια, στον πόλεμο...

Οι αληθινοί χριστιανοί και πατριώτες δεν κουνάν το δάχτυλο

Θα ήθελα πολύ να πάρω στα σοβαρά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κύριο Κασσελάκη, αλλά λυπάμαι. Δεν δύναμαι. Εκεί που...