Ο Μακρόν έχει τώρα μπροστά του τις βουλευτικές εκλογές

Από χθες το βράδυ ο Εμάνουελ Μακρόν είναι ο τρίτος πρόεδρος που επανεκλέγεται επί πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, δηλαδή εδώ και εξήντα χρόνια, (οι άλλοι δύο ήταν ο Μιτεράν και ο Σιράκ), αλλά και ο μόνος που επανεκλέγεται χωρίς κατά την πρώτη του θητεία να έχει χάσει βουλευτικές εκλογές και να έχει υποχρεωθεί σε αυτό που στη Γαλλία ονομάζουν «συγκατοίκηση». Το ερώτημα που κυριαρχεί από σήμερα στη Γαλλία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, είναι αν θα καταφέρει και στη δεύτερη θητεία του να αποφύγει τη συγκατοίκηση.

Ο Μπάιντεν συνεχάρη τον Μακρόν για την επανεκλογή του – Συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για “τα μεγάλα, παγκόσμια θέματα”

Γαλλία-δημοσκόπηση: Ο Μακρόν θα εξασφαλίσει πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές, αν συμμαχήσει με κεντροδεξιά κόμματα

Προς το παρόν πάντως, και ενώ οι διαβουλεύσεις στα πλαίσια των κομμάτων που ηττήθηκαν στις προεδρικές εκλογές φουντώνουν, ο Γάλλος πρόεδρος έχει αποσυρθεί στην κρατική βίλα των προέδρων της Γαλλικής Δημοκρατίας, μπροστά σε μία λίμνη στις Βερσαλλίες, όπου όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του ξεκουράζεται και σκέφτεται. Γι’ αυτή την εβδομάδα δεν φαίνεται να τίθεται θέμα ανασχηματισμού της υπάρχουσας κυβέρνησης την οποία άλλωστε ο ίδιος έχει διορίσει. Αυτό ίσως συμβεί στις αρχές Μαΐου, λίγο πριν την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του για πέντε ακόμη χρόνια. Στο εγγύς μέλλον θεωρείται πάντως βέβαιο ότι θα ταξιδέψει στο Βερολίνο και ότι όπως και πριν από πέντε χρόνια θα επισκεφθεί ένα στρατιωτικό νοσοκομείο και τον τάφο της μητέρας του.

Στο μεταξύ οι ενδοκομματικές διαβουλεύσεις στο Παρίσι δίνουν και παίρνουν με βασικό αντικείμενο της πολιτικές συμφωνίες που θα μπορούσαν να επιτευχθούν ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου. Στο πλαίσιο της ακροδεξιάς εξετάζουν το αν και κατά πόσο είναι εφικτό τα κόμματα της Μαρίν Λεπέν και του Eρικ Ζεμούρ να εμφανιστούν με κοινό ψηφοδέλτιο. Προς το παρόν αυτό δείχνει ανέφικτο, κυρίως δε μετά το χθεσινό «καρφί» του Ζεμούρ ότι εδώ και 50 χρόνια οι Λεπέν χάνουν στις εκλογές. Από την άλλη στο χώρο της αριστεράς εντείνονται οι διαβουλεύσεις για κοινή κάθοδο των Οικολόγων και του Κομμουνιστικού Κόμματος με την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λυκ Μελανσόν. Εδώ οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας εμφανίζονται περισσότερες, αλλά όπως συχνά λένε οι Γάλλοι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατά πάσα πιθανότητα θα αναμείνει την έκβαση αυτών των διαβουλεύσεων και στη συνέχεια θα καταλήξει σε αποφάσεις ως προς τη μορφή και το περιεχόμενο που θα λάβει η δίκη του προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Σειρά έχει το Ιράν ή η Τουρκία;

Στο προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στον πόλεμο του Κόλπου του 1991 και στην εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων...

Πέθανε και κανείς δεν τον έκλαψε

Πέρασαν σχεδόν 30 χρόνια απ’ όταν πάνω από 100.000.000 άνθρωποι συντονίστηκαν για να παρακολουθήσουν τη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση της...

Μετά το Ιράν ποιος έχει σειρά;

Στις 17 Ιανουαρίου 1991 ξεκίνησε η επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου», ως απάντηση της διεθνούς κοινότητας στην εισβολή του Ιράκ...

Η ιδιοφυΐα πίσω από το «σωματίδιο του Θεού»

Χάρη σ’ αυτόν ανακαλύψαμε κάποια από τα μυστήρια του σύμπαντος. Ο νομπελίστας Πίτερ Χιγκς, που πέθανε τη Δευτέρα, θεωρούνταν...