Μονομερείς ενέργειες στο πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας;

Η βρετανική κυβέρνηση προετοιμάζει νόμο που δίνει τη δύναμη στους υπουργούς να παρακάμπτουν μονομερώς τη συμφωνία Ην. Βασιλείου- ΕΕ. Προηγείται το αποσχιστικό Sinn Fein ενόψει των εκλογών στη Β. Ιρλανδία.

Είναι εδώ και καιρό γνωστό ότι η βρετανική κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο Μπόρις Τζόνσον με την υπουργό εξωτερικών Λιζ Τρας είναι διατεθειμένοι να κάνουν ότι χρειαστεί ώστε να δώσουν ένα τέλος στα «σκληρά» σύνορα μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας που δημιουργήθηκαν μετά το Brexit, ακόμα και αν ο σκοπός τους επιτευχθεί μονομερώς.

Για αυτό και τώρα σύμφωνα με πληροφορίες προετοιμάζουν νέo νόμο που θα δίνει τη δύναμη στους υπουργούς να παρακάμπτουν το πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας, δηλαδή την συμφωνία που είχε υπογράψει το Ην. Βασίλειο με την ΕΕ μετά το Brexit, μονομερώς.

Βρετανία: Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα…

Η νέα αυτή νομοθεσία, που δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο, θα βοηθήσει μεταξύ άλλων την ελεύθερη μετακίνηση προϊόντων μεταξύ των βρετανικών εθνών,  που μετά το Brexit και την υπογραφή του πρωτοκόλλου, είναι το φυτίλι που ανάβει διαρκώς στη Β. Ιρλανδία.

Ταυτόχρονα όμως και αδιαμφισβήτητα οι μονομερείς αυτές ενέργειες ρισκάρουν να πυροδοτήσουν μια νέα αναμέτρηση μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, καθώς παραβιάζουν τους από κοινού υπογεγραμμένους κανόνες.

Οι Financial Times σήμερα φιλοξενούν Ευρωπαίο διπλωμάτη, ο οποίος χαρακτηρίζει μια τέτοια κίνηση «ολοκληρωτικά ανεύθυνη» την ώρα που η Δύση προσπαθεί να δείξει ενότητα απέναντι στον Πούτιν. Όμως είναι γεγονός ότι το Ην. Βασίλειο πασχίζει να κρατήσει την ενότητα στο εσωτερικό του. Αν και το θέμα είχε μπει στο πάγο για κάποιο διάστημα, καθώς οι συζητήσεις Λονδίνου – Βρυξελλών βρίσκονται σε παύση,  έρχεται ξανά στο προσκήνιο, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Β. Ιρλανδίας στις 5 Μαΐου.

Το αποσχιστικό Sinn Fein προηγείται στις δημοσκοπήσεις

Και εκεί είναι στραμμένο το βλέμμα της βρετανικής κυβέρνησης. Βασική ανησυχία της; Το γεγονός ότι το εθνικιστικό κόμμα Sinn Fein, το οποίο και επιζητά την απόσχιση της Β. Ιρλανδίας από το Ην. Βασίλειο, προηγείται στις δημοσκοπήσεις μετά από 20 ολόκληρα χρόνια.

Χαρακτηριστικό το ποσοστό των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, που δίνουν 7 «καθαρές» μονάδες προβάδισμα στο Sinn Fein έναντι του DUP (Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα) με 27%. Επιπρόσθετα, η πίεση προς την κυβέρνηση εντείνεται καθώς τον επόμενο μήνα ξεκινά και επίσημα το κοινοβουλευτικό έτος και ο Μπόρις Τζόνσον με την Λιζ Τρας θέλουν να εντάξουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα το θέμα στην ατζέντα.

Άμεση ήταν η αντίδραση των Ιρλανδών με τον Τόμας Μπερν, τον Ιρλανδό υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να τονίζει μέσω Twitter ότι «η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να επιτρέψει να γίνουν οι βουλευτικές εκλογές της Β. Ιρλανδίας χωρίς τέτοιου είδους περισπασμούς».

Κυβερνητικός εκπρόσωπος τύπου θέλησε να ξεκαθαρίσει προς όλες τις μεριές ότι «καμία απόφαση δεν έχει ακόμα παρθεί όμως παραμένει βασική προτεραιότητά μας η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Β. Ιρλανδία».

Πηγή: dw.com

  1. Ενδιαφέρον σκηνικό. Η λύση όμως βρίσκεται στο Δουβλίνο όπως πάντα. Οσο λιγότερο θεοκρατικό γίνεται, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες για την ένωση.
    Και εκεί είναι τα δύσκολα. Για να υπάρξει ενιαία Ιρλανδία, η Ιρλανδία που ξέραμε πρέπει να αυτοκτονήσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταία άρθρα

Μετά τους Δρούζους τι;

Ο Ερντογάν από τότε που ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας στην Τουρκία επιδίωκε να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη...

Ο εξοπλισμός της Ουκρανίας δεν είναι δική μας υπόθεση

Το σχέδιο του Τραμπ να πληρώσουν οι Ευρωπαίοι για τα όπλα που θα στείλουν οι Αμερικανοί στην Ουκρανία μόνο...

Νέο Ιράν η Τουρκία για το Ισραήλ

O Shay Gal είναι ισραηλινός ειδικός στη διεθνή πολιτική, στη διαχείριση κρίσεων, στη στρατηγική επικοινωνία, στη γεωπολιτική στρατηγική και...

Η Ευρώπη πεθαίνει από παραίτηση 

Σιγά μη χρειαζόταν να βγει ο Ίλον Μασκ για να προειδοποιήσει πως η Ευρώπη και ιδιαίτερα η χώρα μας...