Λογαριασμοί: Νέο πόρισμα του ΣτΚ αποκαλύπτει κι αθέμιτες πρακτικές «φουσκώματος» των χρεώσεων

Ένα ακόμη πόρισμα – «σοκ» του Συνηγόρου του Καταναλωτή (ΣτΚ) το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και στο οποίο αποκαλύπτονται κι άλλες αθέμιτες πρακτικές που άρχισαν να εφαρμόζουν από το 2021 οι εταιρείες ενέργειας, «φουσκώνοντας» τους λογαριασμούς και αποκομίζοντας «υπερκέρδη», κάνει ότι «δεν είδε, δεν άκουσε, δεν γνωρίζει» η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Παρά τις εκθέσεις που έχει βγάλει ο ΣτΚ τους τελευταίους μήνες και τις οποίες έχει αποστείλει στα συναρμόδια υπουργεία (επισημαίνοντας τις εκτός πλαισίου τακτικές που υιοθέτησαν επιχειρήσεις για να αδειάσουν τις τσέπες των καταναλωτών πολύ πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία) οι «άριστοι» υπουργοί φαίνεται να τις έχουν εναποθέσει… στα συρτάρια τους.

Το πόρισμα το οποίο έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο ΣτΚ, στον οποίο επικεφαλής είναι κ. Λευτέρης Ζαγορίτης (Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ μέχρι τα μέσα του 2010) αφορά σε μια ακόμη σύσταση προς εταιρεία ενέργειας, η οποία εφάρμοσε μια ακόμη αθέμιτη πρακτική για να «φουσκώσει» απροειδοποίητα λογαριασμό. Σύμφωνα με τον Συνήγορο, κατόπιν ενδελεχούς ελέγχου σχετικά με τη μη τιμολόγηση της κατανάλωσης παροχής με τη συμβατική τιμή χρέωσης της kwh λόγω μη εμπρόθεσμης εξόφλησης του λογαριασμού, παρά τη μη προφορική ή έγγραφη ενημέρωση σχετικά με την ύπαρξη τέτοιου όρου στη σχετική σύμβαση Προμήθειας, διαπιστώθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  1. Εάν ο προμηθευτής δεν τηρήσει τις τυπικές απαιτήσεις που προβλέπονται στο παρόν άρθρο η σύμβαση εξ αποστάσεως είναι άκυρη υπέρ του καταναλωτή.
  2. Η αξίωση αμφισβητούμενης, μη ορθά εκκαθαρισμένης οφειλής με την απειλή της διακοπής της ηλεκτροδότησης, συνιστά αθέμιτη εμπορική πρακτική και ιδίως επιθετική εμπορική πρακτική, η οποία πραγματοποιείται με κατάχρηση επιρροής, εμποδίζοντας τη συναλλακτική ελευθερία καταναλωτή ως προς την καταβολή του τιμήματος, ενώ είναι και αντίθετη προς τις επιταγές της καλής πίστης και τις συναλλακτικές υποχρεώσεις ασφάλειας και πρόνοιας.
  3. Η εν λόγω εταιρεία δεν προβαίνει σε εκπροσώπηση Πελατών και μετρητών μετά από σύναψη έγγραφης σύμβασης Προμήθειας, αλλά μόνο μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της καταναλώτριας, τη διαβεβαίωσε ότι δεν προβλέπονται περαιτέρω χρεώσεις, πέραν της αξίας της kwh.

Μαξίμου, Άδωνις και Σκρέκας κάνουν ότι δεν γνωρίζουν

Για τους λόγους αυτούς, με την κυβέρνηση να «σιωπά» περίεργα δεδομένου ότι τους τελευταίους μήνες ο ΣτΚ έχει καταλήξει σε αρκετά αντίστοιχα πορίσματα με αθέμιτες από την πλευρά των εταιρειών πρακτικές για το «φούσκωμα» των λογαριασμών, ο Συνήγορος καλεί τη συγκεκριμένη επιχείρηση: α) Να προχωρήσει στη μείωση της υπό κρίση χρέωσης εκπρόθεσμης εξόφλησης κατά τα δύο τρίτα της αξίας αυτής (!) και β) να γνωστοποιήσουν στην Αρχή εγγράφως, εντός δέκα (10) ημερών, εάν αποδέχονται τα διαλαμβανόμενα στην παρούσα έγγραφη Σύσταση. Ειδάλλως, ο Συνήγορος θα οδηγήσει και αυτή την υπόθεση στη Δικαιοσύνη.

Με βάση τα πορίσματα – εκθέσεις του ΣτΚ (βλ. «Πορίσματα ‘’φωτιά’’: Πώς φούσκωσαν οι λογαριασμοί το ’21 – Η κυβέρνηση γνωρίζει, αλλά…» και «’’Έθαψε’’ το θέμα των υπερκερδών από τους λογαριασμούς – «φωτιά» ο πρωθυπουργός») η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έπρεπε ήδη να έχει παρέμβει δίνοντας πολιτική, συνολικά, λύση σε όσους καταναλωτές επιβαρύνθηκαν, με αθέμιτες πρακτικές από εταιρίες ενέργειας, και κλήθηκαν να πληρώσουν αδικαιολόγητα «φουσκωμένους» λογαριασμούς, πολύ πριν αρχίσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δηλαδή πριν ακόμη και από τα μέσα του 2021! Ο ίδιος ο ΣτΚ ζητά, αναλύοντας τη νομοθεσία, από αυτές τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν ένα σημαντικό ποσοστό των επιπλέον χρεώσεων αλλά… το Μέγαρο Μαξίμου και οι συναρμόδιοι υπουργοί Άδωνις Γεωργιάδης και Κώστας Σκρέκας «περί άλλων τυρβάζουν»…

Επειδή ορισμένα «παπαγαλάκια» της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι «υπερκέρδη» (αυτά τα οποία ο πρωθυπουργός έταξε «πετώντας τη μπάλα στην κερκίδα», ότι θα φορολογήσει -αν υπάρχουν- κατά 90%) δεν υφίστανται και παραπέμπουν στους ισολογισμούς των εταιρειών, η απάντηση που επί της ουσίας παίρνουν από τον ΣτΚ έχει ως εξής: Είτε τα «υπερκέρδη» καταγραφούν, είτε όχι, υπάρχουν δεν υπάρχουν τυπικά, ο Συνήγορος του Καταναλωτή βεβαιώνει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι επιχειρήσεις του χώρου, εφαρμόζοντας αθέμιτες πρακτικές, ανάγκασαν καταναλωτές τους να πληρώσουν περισσότερο από όσα ήταν υποχρεωμένοι. Και, σύμφωνα με τον ΣτΚ, αυτά τα ποσά, αν το Μέγαρο Μαξίμου ακούει, πρέπει να επιστραφούν.

Διαβάστε το νέο πόρισμα του ΣτΚ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα

  1. Αυτά τα ανθρωπάκια δεν μπορούν να μας προστατεύσουν από τους ολιγαρχες του αερίου .Με τον Τουρκαλά θα τα σ….ν.Χειεοτερα από το 1974.

  2. ΠΡΟΣΟΧΗ: ορισμένα «παπαγαλάκια» της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι «υπερκέρδη» (αυτά τα οποία ο πρωθυπουργός έταξε «πετώντας τη μπάλα στην κερκίδα», ότι θα φορολογήσει -αν υπάρχουν- κατά 90%) δεν υφίστανται και παραπέμπουν στους ισολογισμούς των εταιρειών ΚΑΙ ΕΔΩ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΑΥΤΟ

  3. Αθέμιτες πρακτικές και δεν είδαμε ακόμη πρόστιμα ανάλογα του τζίρου αυτών των εταιρειών; Που είναι η επιτροπή ανταγωνισμού, οι δε υπουργοί που δικαιολογούν αυτές τις αθέμιτες πρακτικές σε βάρος των καταναλωτών, γιατί δεν πήγαν στο σπίτι τους. Έλληνες, μήπως οι θιγόμενοι πρέπει να ασκήσουμε αγωγές προς κάθε κατεύθυνση, δηλαδή τους αρμόδιους οργανισμούς, πολιτικούς και επιχειρήσεις που μετέρχονται ή και κάνουν τα στραβά μάτια σε πολιτικές και πράξεις λοθροχειρίας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

«Εστία»: Βόμβα Τσακαλώτου: Η τρόικα μας πίεζε να παρέμβουμε στην...

Αποκαλύψεις που ξεκαθαρίζουν, έστω με καθυστέρηση ετών, την υπόθεση της διογκώσεως του ελλείμματος που οδήγησε στο δεύτερο Μνημόνιο, έγιναν...

Πώς ουκρανοποιείται η Ελλάδα

Η εκθετική αύξηση της τιμής των τροφίμων στην Ευρώπη συσχετίζεται με την αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μαζική...

Ξεσηκωμός αγροτών: Η επανάσταση του αυτονόητου

Μια αγροτική επανάσταση συντελείται στη γηραιά ήπειρο, όχι με όρους αύξησης βιομηχανοποιημένης παραγωγής περασμένων αιώνων, αλλά πλέον με όρους...

Άνοδος του κατώτατου μισθού και μείωση του μη μισθολογικού κόστους

Το ζήτημα της ακρίβειας συνεχίζει και απασχολεί την ελληνική κοινωνία, όπως δείχνουν όλες οι σχετικές έρευνες. Σε μία από...