Η ομηρεία του Ελληνισμού στη Μαριούπολη, ο Ερντογάν «γέφυρα» σε Μόσχα-Κίεβο και το Κυπριακό

Ενώ η Άγκυρα βρίσκεται σε επαφή με Μόσχα και Κίεβο για τους απεγκλωβισμούς των -λίγων- Τούρκων της Μαριούπολης, η Αθήνα φαίνεται ότι έχει… μαύρα μεσάνυχτα για την τύχη των δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων ομογενών. Τη στιγμή, επίσης, που Δυτικές πρεσβείες επιστρέφουν στο Κίεβο, το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ανακοινώσει κάτι σχετικό για επιστροφή του Έλληνα πρέσβη στην ουκρανική πρωτεύουσα

Σε ρόλο βασικού διαμεσολαβητή ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα, έχει αναδειχθεί ο Ταγίπ Ερντογάν. Δεν είναι μόνο ότι κατάφερε να «πάρει» τις ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες πάντως έχουν «παγώσει». Τώρα, εμφανίζεται να λειτουργεί και ως η «γέφυρα» ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο για τη Μαριούπολη.

Οι δοσοληψίες Ερντογάν σημειώνονται σε μια στιγμή, κατά την οποία εκδηλώθηκε έντονη φημολογία περί ανοίγματος ρωσικού προξενείου στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη. Κάτι, ωστόσο, που ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία έσπευσε να διαψεύσει. Θεωρείται βέβαιον, πάντως, ότι σε αυτό το σκηνικό ο Τούρκος πρόεδρος «παζαρεύει» ανταλλάγματα. Και η φημολογία για την Κύπρο είναι ενδεικτική.

«Ρουσφέτια» από και προς τον Ερντογάν

Προ ημερών, η σύζυγος του χαρακτηρισμένου ως «κουμπάρου του Πούτιν» και κατηγορούμενου για το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας, επικεφαλής του βασικού κόμματος της ουκρανικής αντιπολίτευσης, Βίκτωρ Μεντβετσούκ, ζήτησε από τον Ταγίπ Ερντογάν να διαμεσολαβήσει σε Μόσχα και Κίεβο για να ανταλλαγεί ο σύζυγός της με αιχμαλώτους στρατιώτες που έχουν πέσει στα χέρια των Ρώσων στη Μαριούπολη.

Ως γνωστόν, ο Β.Μεντβετσούκ συνελήφθη από τις ουκρανικές Αρχές, οι οποίες και τον διαπόμπευσαν δημοσίως, εμφανίζοντάς τον πρόσφατα σε ελεεινή κατάσταση.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική Δημοκρατία στην εποχή των τεράτων

Τώρα, πίσω από τη προπαγανδιστική προβολή της δημόσιας διαπόμπευσης Μεντβετσούκ, φαίνεται ότι βρίσκονται οι προσπάθειες του Κιέβου να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα το άνοιγμα ενός διαδρόμου, ούτως ώστε να διαφύγουν μέλη και στελέχη των ουκρανικών δυνάμεων και της ακραίας εθνικιστικής οργάνωσης, «Αζόφ».

Μάλιστα, ο «αιχμάλωτος» του Κιέβου, Μεντβετσούκ, απευθύνθηκε ο ίδιος προς τη Μόσχα και το Κίεβο, προκειμένου να τον ανταλλάξουν με μέλη των ουκρανικών δυνάμεων που βρίσκονται στη Μαριούπολη.

Πρόσφατα, επίσης, η Ρωσία φαίνεται ότι έκανε ένα ακόμη «ανθρωπιστικό ρουσφέτι» στον Τ.Ερντογάν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, «κατόπιν αιτήματος του Τούρκου προέδρου, στις 16 Απριλίου πραγματοποιήθηκε ειδική επιχείρηση στην περιοχή, Primorsky, για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούσαν οι Ουκρανοί ναζί σε τουρκικό τζαμί. Το τζαμί απελευθερώθηκε, 29 μαχητές, συμπεριλαμβανομένων ξένων μισθοφόρων, σκοτώθηκαν. Οι όμηροι πολίτες μιας από τις χώρες της ΚΑΚ (σ.σ. Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών – πιθανώς κάποιας μουσουλμανικής χώρας), είναι ελεύθεροι και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος».

Τουρκικά πλοία για τη Μαριούπολη

Η εμπλοκή της Τουρκίας στο Ουκρανικό, με τον Ερντογάν να έχει ανοικτές τις τηλεφωνικές γραμμές του τόσο με τον Πούτιν όσο και τον Ζελένσκι, να φιλοξενεί η Κωνσταντινούπολη τις ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες, και τώρα να εμφανίζεται ως διαμεσολαβητής για τον απεγκλωβισμό άμαχου πληθυσμού από τη Μαριούπολη, αναβαθμίζει, αντικειμενικά, τον ρόλο της Άγκυρας ως περιφερειακού -και διεθνούς- παίκτη.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που, από τη μια στέλνει όπλα (και μη επανδρωμένα αεροσκάφη – UAV), μέσω ΝΑΤΟ, στο Κίεβο, κι από την άλλη δηλώνει ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να ακολουθήσει τη Δυτική τακτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Η Τουρκία ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Εάν οι κυρώσεις είναι κυρώσεις του ΟΗΕ, θα τις εφαρμόσουμε. Θα διατηρήσουμε μια ισορροπημένη στάση», είπε πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Είναι εντυπωσιακό, αλλά και αυτή τη φορά ουδεμία αντίδραση της Δύσης υπήρξε έναντι της Άγκυρας.

Πρόσφατα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, όταν ρωτήθηκε για τις διαδικασίες για τον απεγκλωβισμό αμάχων, ιδιαίτερα των Τούρκων πολιτών, στη Μαριούπολη, είπε: «Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τα υπουργεία Άμυνας της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ως Τουρκία κάναμε και κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για τους ασφαλείς απεγκλωβισμούς, περιλαμβανομένης της διάθεσης πλοίων. Αναμένουμε κάποιες θετικές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες. Έχουμε κάνει κάθε προετοιμασία για τον απεγκλωβισμό των Τούρκων μαζί με όλους τους αμάχους».

Μισθοφόροι;

Να σημειωθεί ότι στη Μαριούπολη δεν υπάρχουν παρά μερικές εκατοντάδες Τούρκοι, τουρκογενείς, πολίτες, επιχειρηματίες, κ.λ.π. Κατά πληροφορίες, επίσης, που διοχετεύονται κυρίως από τον ρωσικό προπαγανδιστικό μηχανισμό, υπάρχουν και Τούρκοι μισθοφόροι που πολεμούν στο πλευρό των Ουκρανών.

Μάλιστα, οι Τσετσένοι του Καντίροφ που έχουν αναπτυχθεί στη Μαριούπολη επανειλημμένως έχουν φωτογραφηθεί με φόντο τουρκικές σημαίες που βρίσκουν, προκειμένου να ενισχύσουν τη ρωσική «γραμμή» ότι Τούρκοι πολεμούν στην Ουκρανία.

Μαύρα μεσάνυχτα

Ενώ, λοιπόν, η Άγκυρα δεν χάνει την ευκαιρία να διαφημίζει τον ρόλο της ως «γέφυρας» ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο, καθώς και ότι καταβάλει προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό αμάχων, η Αθήνα δείχνει να μην έχει καν εικόνα του τι συμβαίνει με τον Ελληνισμό στη Μαριούπολη.

Βέβαια, κατά πόσο η Τουρκία θα πετύχει στον απεγκλωβισμό αμάχων μένει να φανεί. Η Μαριούπολη, σήμερα, η οποία, κατά εκτιμήσεις, έχει υποστεί καταστροφές και σοβαρές ζημιές σε ποσοστό 90%, έχει καταστεί το μείζον διακύβευμα τόσο για τη Μόσχα όσο και το Κίεβο.

Η μεν Μόσχα θέλει να επιδείξει τα «λάφυρα» της νίκης της, με στρατιές Ουκρανών αιχμαλώτων, μεταξύ των οποίων και ξένων. Ως εκ τούτου, μέχρι να ολοκληρωθεί η κατάληψη, το πιθανότερο είναι ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να πλησιάσει. Όπως, εξάλλου, δεν δίδει το πράσινο φως και στον Μακρόν.

Από την άλλη, το Κίεβο «παζαρεύει», στην περίπτωση απεγκλωβισμού αμάχων, μαζί τους να βγουν και στρατιωτικοί. Ως εκ τούτου, και η προπαγανδιστική προβολή της εικόνας του «αιχμάλωτου» Μεντβετσούκ.

Να σημειωθεί πως οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι στη Μαριούπολη βρίσκονται εγκλωβισμένοι πολλοί Δυτικοί «μισθοφόροι», αλλά και αξιωματικοί των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Καναδά, κ.ο.κ. Έως τώρα, πάντως, δεν έχουν παρουσιαστεί τρανταχτά αποδεικτικά στοιχεία, πλην ορισμένων εξαιρέσεων.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό του σκληρού στρατιωτικού και διπλωματικού πόκερ, η ελληνική κυβέρνηση για μια ακόμη φορά βρίσκεται σε ρόλο παρατηρητή. Παρ’ ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εμφανίζονται να κόπτονται για την τύχη του Ελληνισμού στη Μαριούπολη, στην πραγματικότητα το υπουργείο Εξωτερικών έχει μαύρα μεσάνυχτα για τους ομογενείς.

Οι ομογενείς σε ομηρεία

Εσχάτως, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δήλωσε ότι απέστειλε «στον Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης επιστολή, ζητώντας να διερευνήσει την διάπραξη εγκλημάτων σε Μαριούπολη, Σαρτανά και Βολνοβάκα, όπου είχαμε θύματα ομογενείς».

Η εικόνα που δίδουν στο Antinews ομογενείς, είναι ότι η Σαρτανά, στα περίχωρα της Μαριούπολης, είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, ενώ αρκετές καταστροφές έχει υποστεί η Βολνοβάχα.

Στις εκατόμβες νεκρών στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης, το πιθανότερο είναι να υπάρχουν και ομογενείς. Ωστόσο, έως τώρα, το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει δώσει ούτε έναν κατά προσέγγιση αριθμό, ή έστω έναν πρώτο απολογισμό θυμάτων.

Δεν έχει δώσει ούτε και κάποιον αριθμό προσφύγων που έφυγαν προς τη Ρωσία και την Ουκρανία. Να σημειωθεί πως στη Νότιο Ρωσία, όπου μεταφέρονται πολλοί από τους πρόσφυγες από τη Μαριούπολη, υπάρχει το ελληνικό προξενείο στο Νοβοροσίσκ, το οποίο θα έπρεπε έχει μια πρώτη εικόνα για πρόσφυγες της ελληνικής ομογένειας.

Ωστόσο, η… σιγή ασυρμάτου του υπουργείου Εξωτερικών ακόμα και για έναν κατά προσέγγιση αριθμό ομογενών προσφύγων, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Άραγε, μετά τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, η Αθήνα αποφεύγει να κάνει κρούσεις στη Μόσχα, προκειμένου η ρωσική πλευρά να δώσει εξηγήσεις τι συμβαίνει με τους ομογενείς;

Επιπλέον, γιατί η Αθήνα αφήνει χώρο στην Τουρκία να διαπραγματεύεται με τη Μόσχα, όταν για την Ελλάδα αποτελεί φλέγον θέμα ο Ελληνισμός της Μαριούπολης; Πόσο μάλλον, όταν, όπως όλα δείχνουν, τόσο οι Έλληνες ομογενείς, όσο και ο υπόλοιπος άμαχος πληθυσμός κρατούνται όμηροι στα αιματηρά παιχνίδια που παίζονται στη Μαριούπολη.

Αντίστοιχες κινήσεις επιβάλλονται και προς την κατεύθυνση του Κιέβου. Να σημειωθεί, ωστόσο, πως έως τώρα η Αθήνα δεν έχει ανακοινώσει εάν πρόκειται να επιστρέψει στο Κίεβο ο Έλληνας πρέσβης, στον οποίο είχε δοθεί εντολή να αποχωρήσει λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Στην ουκρανική πρωτεύουσα, πάντως, ήδη ορισμένες Δυτικές πρεσβείες, όπως η γαλλική, αρχίζουν να επιστρέφουν.

«Ιδρύματα» και «Σύλλογοι»

Εκτός των παραπάνω, η Αθήνα έχει προβεί σε άτυπες επαφές με Έλληνες που διαθέτουν προσβάσεις στη Μόσχα και στο Κίεβο, προκειμένου να συγκεντρώσουν στοιχεία για τους Έλληνες ομογενείς;

Για παράδειγμα, ο Έλληνας επιχειρηματίας, Π.Μπούμπουρας, φέρεται να διαθέτει διασυνδέσεις με το Κίεβο. Μάλιστα, πρόσφατα ο Ν.Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter, έγραψε: «Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στο «Ίδρυμα Μπούμπουρα» και σε όλους όσοι συνεισέφεραν στην επιτυχή έκβαση αυτής της δύσκολης επιχείρησης», «Νόστος 7», για την εκκένωση από την Ουκρανία 47 ατόμων.

Έχει γίνει, λοιπόν, από αυτή την πλευρά κάποια κρούση στο Κίεβο; Όπως επίσης, έχει ζητηθεί από τον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος δραστηριοποιείται στη Νότιο Ρωσία και στην Ανατολική Ουκρανία, στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές, να συνδράμει στις προσπάθειες;

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο Ι.Σαββίδης και κάποιοι Σύλλογοι ελληνικών κοινοτήτων της Νότιας Ρωσίας («Περικλής» και «Έλληνες Ρωσίας») έστειλαν στην Α.Ουκρανία «ανθρωπιστική βοήθεια», προκειμένου, όπως υποστηρίζει η ρωσική πλευρά, να προωθηθεί τμήμα της στη Μαριούπολη. Μάλιστα, άτομα που συνόδευαν την αποστολή εμφανίστηκαν σε βίντεο να έχουν το ελληνικό εθνόσημο στην στρατιωτική (!) στολή που φορούσαν.

Κατεχόμενα Κύπρου

Σε αυτό το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί με επίκεντρο τη Μαριούπολη, εκδηλώθηκε έντονη φημολογία για σχέδια ανοίγματος ρωσικού προξενείου στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη και για σχετικά «παζάρια» ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα.

Ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία, Στανισλάβ Οσάντσι, έσπευσε να διαψεύσει τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ο ίδιος υποστήριξε ότι απλά γίνεται λόγος για επέκταση του ήδη υπάρχοντος οικήματος του φορέα, «Σπίτι Συνεργασίας», που βρίσκεται εντός της «πράσινης γραμμής», προκειμένου να εξυπηρετούνται σε προξενικά θέματα οι Ρώσοι που κατοικούν στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, RIA Novosti, υπολογίζονται σε 10-15 χιλιάδες οι Ρώσοι στα κατεχόμενα. Επιπλέον, το καλοκαίρι εκεί βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες. Να σημειωθεί πως στα κατεχόμενα, εκτός των Ρώσων, έχουν αναπτυχθεί ολόκληροι οικισμοί από Βρετανούς, Ισραηλινούς και άλλους.

Η φημολογία, πάντως, δεν παύει να προκαλεί προβληματισμό, δεδομένου ότι σημειώνεται σε μια περίοδο έντονων διεργασιών ανάμεσα σε Άγκυρα και Μόσχα με αφορμή τους στόχους του Κρεμλίνου για κατάληψη μεγάλου μέρους ουκρανικών εδαφών.

Να σημειωθεί ότι προ τετραετίας, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχαν κληθεί στελέχη της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, προκειμένου η ελληνική πλευρά να διαμαρτυρηθεί διότι σε τουριστικές εκθέσεις στη Ρωσία είχε παρουσία με περίπτερο η «Βόρεια Κύπρος».

Άκρως ενδιαφέρον είναι ότι την τελευταία διετία το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν είχαν διπλωματικές επαφές με την Άγκυρα, προκειμένου να βρουν μια «λύση» για την εξυπηρέτηση των πολιτών τους στα κατεχόμενα της Κύπρου. Κάτι που τότε είχε ερμηνευθεί ως προσπάθεια έμμεσης αναγνώρισης των κατεχόμενων.

Η Αθήνα στο παρελθόν επανειλημμένως είχε διαμαρτυρηθεί στο Αζερμπαϊτζάν, επειδή τα κατεχόμενα διατηρούσαν στο Μπακού «προξενείο». Κάτι που αποτελεί έμμεση αναγνώρισή τους από το Αζερμπαϊτζάν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το «πρόβλημα Harris»

Όσο ακόμα πιεζόταν να αποχωρήσει από την εκλογική διαδικασία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, δεν ήταν ίσως πλήρως...

Ένα φιάσκο… ολυμπιακών διαστάσεων!

Έφθασε λοιπόν η μέρα. Η αρχή του τέλους των Ολυμπιακών Αγώνων σήμανε με την έναρξή τους. Δεν είναι λίγοι...

H παρακμή των ΗΠΑ και το σημείο της μη επιστροφής…

Από τα κύρια πράγματα που πρέπει να υπολογίσει, με τα έως τότε δεδομένα, και να έχει στον νου του...

Η άνοδος και η πτώση του Τζο

Όχι, οι φωτογραφίες δεν δείχνουν τον Μπάιντεν να μαθαίνει ζεϊμπέκικο. Τούμπες τρώει Του Παναγιώτη Λιάκου«Το να διοικείς τη χώρα είναι...