Οδεύοντας στην κάλπη: Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση…

Τα όσα ειπώθηκαν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, η δέσμευση Ανδρουλάκη ότι όσο περνά από το χέρι του δε θα είναι πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας, αλλά και η ταραχή που επικρατεί στην κυβέρνηση για τα μετεκλογικά σενάρια δείχνουν ότι… έσφιξαν τα γάλατα.

Κι έσφιξαν και για τα τρία κόμματα που καλούνται από  τώρα να αποφασίσουν με ποιον θα πάνε και ποιον θα αφήσουν.

Ίσως στη δυσκολότερη θέση να βρίσκεται αυτή την ώρα ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ καθώς οι πιέσεις και από τις δύο πλευρές είναι έντονες.

Όχι ότι ο Μητσοτάκης κοιμάται ήσυχος βλέποντας τη δημοσκοπική κατάρρευση της κυβέρνησης.

Όμως, με φόντο τα σενάρια για εκλογές μέσα στους επόμενους μήνες, κι όχι στο τέλος της τετραετίας, όλα πλέον είναι ανοικτά.

Αν και πολλοί λένε: «Τρελός είναι να κάνει τώρα εκλογές και να ρισκάρει την εξουσία;», η άλλη ανάγνωση λέει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δε θα βγάλει χειμώνα με τους λογαριασμούς του ρεύματος και την ακρίβεια σε τέτοια επίπεδα.

Σε λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να αλλάξει ριζικά την ατζέντα.

Θα ανακοινώσει γενναία μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών, ακόμη και με το να κάνει μονομερείς ενέργειες. 

Φέρεται να είναι έτοιμος να ανακοινώσει αποσύνδεση του φυσικού αερίου από την τιμή του ρεύματος, νέες επιδοτήσεις στα νοικοκυριά κι ενδεχομένως και πλαφόν στις τιμές προκειμένου να συγκρατήσει την οργή για τις αυξήσεις στην ενέργεια.

Παράλληλα, θα ανακοινώσει αύξηση στον κατώτατο μισθό που θα ξεπεράσει τα 700 ευρώ και ίσως πλησιάσει το στόχο των 751 ευρώ.

Αλλά και αυξήσεις πάνω από 6% στις συντάξεις, από το 2023 όμως, κάτι που δε θα αρέσει και πολύ στα γεροντάκια που σήμερα ζουν πολύ δύσκολα.

Αρκούν αυτά για να γυρίσει το κλίμα, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση ενός ριζικού ανασχηματισμού μέχρι τις 15 Μαΐου.

Στο Μαξίμου λένε ότι ναι, μέχρι τις αρχές καλοκαιριού μπορεί να γυρίσει το κλίμα, η τουριστική σεζόν που αναμένεται εξαιρετική να φέρει πάνω από 15-18 δις στη χώρα και από… φθινόπωρο βλέπουμε.

Ενδεχομένως να θελήσουν να εξαργυρώσουν αυτό το θετικό κλίμα και αφού δουν τις δημοσκοπήσεις του Αυγούστου να πάνε σε κάλπες για να προλάβουν τα χειρότερα. Αφού, βεβαίως δεν υπάρξει κανένα Βατερλό με τις φωτιές.

Όμως, αν πάμε σε εκλογές, εκεί αρχίζουν και φουντώνουν τα σενάρια.

Με δεδομένο ότι η ΝΔ θα βγει πρώτο κόμμα αλλά θα απέχει πολύ από την αυτοδυναμία, είναι λογικό ο Μητσοτάκης να καλέσει τον Ανδρουλάκη για συγκυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ θα του πει προφανώς όχι με αυτόν πρωθυπουργό και θα πάμε σε δεύτερες εκλογές. Ο Μητσοτάκης θα θελήσει να ρίξει το βάρος της ευθύνης για τις δεύτερες κάλπες στον Ανδρουλάκη. Στις δεύτερες εκλογές με ισχυρή πόλωση τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως να συρρικνωθούν καθώς οι πολίτες θα ψηφίσουν ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα προκειμένου να μην υπάρξει ακυβερνησία.

Ο Τσίπρας θα είναι πιο κερδισμένος πιθανότατα αφού μπορεί να κλέψει μέρος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ από τις πρώτες εκλογές.

Και τι θα γίνει, όμως, αν δεν έχουμε αυτοδυναμία και στις δεύτερες κάλπες; Αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα θα επιδιώξει εκ νέου συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ.

Όμως, τότε μπορεί να μην αρνηθεί ο Ανδρουλάκης, ακόμη κι αν πρωθυπουργός είναι ο Μητσοτάκης. Θα έχουμε, λοιπόν, συγκυβέρνηση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ και αντιπολίτευση τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ή θα πάμε σε διερευνητικές εντολές με τον ΣΥΡΙΖΑ… καβάλα στο άλογο και τον Ανδρουλάκη να πρέπει να αποφασίσει αν θα δεχθεί συγκυβέρνηση με τον Τσίπρα πρωθυπουργό; (ή με κάποιο άλλο πρόσωπο από την προοδευτική παράταξη).

Αν επιμείνει να μη συμμετάσχει σε συγκυβέρνηση ο Ανδρουλάκης χωρίς τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ (ή να μη συγκυβερνήσει με Τσίπρα), τότε μπορεί εύκολα να πάμε και σε τρίτες κάλπες.

Μπορεί η Ελλάδα να αντέξει αυτή την παρατεταμένη ακυβερνησία;

Υπάρχει κι ένα ακόμη σενάριο. Συγκυβέρνηση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ και στην αντιπολίτευση ο Ανδρουλάκης. Είναι το σενάριο που επεξεργάζονται περισσότερο στη Χαριλάου Τρικούπη προκειμένου να αποφύγουν τα διλήμματα.

Δηλαδή, θα αρχίσουν να λένε ότι η χώρα μπορεί να μην πάει σε ακυβερνησία αν τα βρουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, έστω και με άλλο πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρωθυπουργό. 

Έτσι, ο Ανδρουλάκης θα μπορεί να κρατήσει την ανεξαρτησία του και να μη γίνει… Κουβέλης ή Καρατζαφέρης που εξαφανίστηκαν μετά τη συγκυβέρνηση που επέλεξαν.

Πρόκειται για έναν πολιτικό γρίφο που απασχολεί πολύ τα κόμματα. Και που είναι και ιδιαίτερα πιθανό να γίνει, αν δεν έχουμε ριζική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού με κάποιο κόμμα να παίρνει αυτοδυναμία.

Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει το «κρυφό χαρτί» της αλλαγής του εκλογικού νόμου ώστε το πρώτο κόμμα να πάρει έως και 50 έδρες μπόνους όπως παλιά.

Ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα είναι το ερώτημα. Γιατί μπορεί ο Μητσοτάκης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο προς όφελος της ΝΔ και τελικά το μπόνους να το πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση που έλεγε και ο Μάο.

  1. Ολοι κανουν σχεδια μεχρι να πεσει η πρωτη μπουνια.
    Ο Μητσοτακης οτι θα ειναι η ΝΔ πρωτο κομμα
    Ο Τσιπρας οτι θα ειναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτο κομμα
    Και ο Ανδρουλακης οτι θα παρει αυτος εντολη σχηματισμου Κυβερνησης!
    Ακομα δεν εχουν αντιληφθει ποσο χαμηλα ειναι στην εκτιμηση του Ελληνικου Λαου.
    Οι πρωτες εκλογες θα ειναι κατι αντιστοιχο μ’ αυτες στην Γαλλια.
    Πληρης αποδοκιμασια του πολιτικου συστηματος.
    Ειτε δια της αποχης ειτε δια της επιλογης αντισυστημικων κομματων ειτε στην χειροτερη περιπτωση και με συνδυασμο των δυο.
    Ιδωμεν…

  2. Εξαερώνονται τα ποσοστά της ΝΔ, εξαφανίζεται ακόμη και η δημοσκοπική πρωτιά της. Το πολιτικό υβρίδιο «Μητσοτάκης» παίρνει διαζύγιο από τον δεξιό δημοκρατικό χώρο. Δεν τον γκρεμίζουν ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε και το ΠΑΣΟΚ ή όπως αλλιώς λέγονται αυτοί που λήστεψαν το λαό και τον αλυσόδεσαν με τα μνημόνια και το Δ.Ν.Τ. Οι δεξιοί πατριώτες είναι αυτοί που θάβουν τη μητσοτακική ΝΔ, σιχάθηκαν τις ανίερες πράξεις του Κυριάκου. Από παντού εκπέμπει πολιτική μπόχα, από τη διαχείρηση της πανδημίας με τις αναθέσεις δις€, τα πρόστιμα των 300 χιλ υπερηλίκων, την καταστροφή του συστήματος υγείας με ιδιωτικά χειρουργεία το απόγευμα, τον αφανισμό των υγειονομικών, τα παιχνίδια με την ενέργεια που τελικά μεταφέρουν πλούτο από τους απλούς πολίτες σε ελάχιστους ολιγάρχες. Τα άχρηστα lockdowns κατέστρεψαν τον υγιή ιδιωτικό τομέα, αύξησαν το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, αλλά έστειλαν και στον Άγιο Πέτρο τους Έλληνες (πρώτη πανευρωπαϊκά χώρα σε θανάτους η Ελλάδα). Η οικονομία διαλύθηκε, χάθηκε το 1/3 των επιχειρήσεων, ενώ από όσες έμειναν, μόνο 30 χιλ πληρούν τα κριτήρια δανειοδότησης τους. Θυμηθείτε τον αφοπλισμό της χώρας, γιατί έπρεπε να σταλούν τα οπλικά συστήματα στους ΑΖΟΦ. Θυμηθείτε την πληρωμένη προπαγάνδα των ΜΜΕ για να δοξάζουν τον ηγέτη που τυραννά το λαό του. Όσο για τον ηγεμόνα, αυτός σε όλες τις φωτογραφίσεις και σε όλα τα βίντεο, εμφανίζεται με προτεταμένο το δεξί χέρι και τον δείκτη. Δηλαδή, εμφανίζεται να απειλεί αυτούς που τον ψήφισαν, αυτό λέει η γλώσσα του σώματος του.

  3. Κόλαση έκανε τη ζωή μας ο Κυριάκος, έφτασε όμως η ώρα του προσωπικού του Γολγοθά στις επικείμενες εκλογές.

  4. Ο Μαο το “Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση” το είπε το 1966 όταν οι κοκκινοφρουροί του θα “βομβάρδιζαν” τα κεντρικά γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και λίγο πριν συλλάβουν τα μέλη του κόμματος για τα περαιτέρω. Σημαίνει ότι η αντεπανάσταση κρύβεται μέσα στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Οτι πρώτα αυτή την φιδοφωλιά πρέπει να χτυπήσει κανείς μια και είναι κέντρο της μπουρζουαζίας.
    Και μόνο μετά την εκκαθάριση του από τον επανανστατημένο λαό (ανοργάνωτο χωρίς καθοδήγηση) έχει ελπίδες η νέα πολιτιστική επανάσταση που θα σπάσει κάθε σύνδεση στου λαού με την παράδοση, τη θρησκεία και τα έθιμά του. Με ότι είναι παλιό.
    Δεν ξέρω πως βλέπει τη μεταφορά στα δικά μας ο αρθρογράφος. Πρέπει στον Περισσό να αρχίσουν να βάζουν τσουβάλια άμμο? Πάντως την πρώτη φορά που το είχε πει ο Αλέξης την γλύτωσαν μια και δεν εμφανίστηκε εκεί ο Τσακαλώτος όπως ο θείος του, με ουλαμό και πυροβολαρχία 🙂

  5. Με την επικείμενη κατάρρευση της ΝΔ, ο ΠΘ θα προσπαθήσει να σώσει τον εαυτό του, τάζοντας και μοιράζοντας σαν καλός πολιτικάντης. Ο ανασχηματισμός είναι επικίνδυνος αυτή τη στιγμή, το κόμμα πιέζει για εκλογές σύντομα πριν έρθει η συντριβή, αλλά ο Μητσοτάκης έχει ακόμη χάρες να ανταποδώσει στο ολιγαρχικό κεφάλαιο που τον επέλεξε. Η μόνη λύση που μένει είναι η κατά μέτωπο επίθεση στον Τσίπρα που ξεκίνησε ήδη κατά το συνέδριο, με τις φάρμες τρολ στα σόσιαλ μήντια, τις στρατιές κυβερνητικών δημοσιογράφων και την ΕΥΠ στο διπλανό δωμάτιο. Ήδη μάθαμε πόσο χάλια τα πήγε ο Τσίπρας αριθμητικά πόση ταραχή είχε το συνέδριο, πόσο ασχημομούρηδες ήταν κάποιοι σύνεδροι. Και βέβαια πόσο αντιδημοκρατικό είναι ένα αρχηγικό κόμμα -ειναι μάλλον καλύτερα να έχεις εναλλαγή γιων, ανηψιών, και γόνων τζακιών όπως στην θαυμάσια Νέα Ψευδοκρατία.

  6. Δεν κατάλαβα πως η ΝΔ έχει ως δεδομένο, πως αυτή θα είναι το πρώτο κόμμα? Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια έκαναν μικρότερο κακό στην Ελλάδα και τους Έλληνες, όμως οι εκλογές τους έστειλαν στην εφεδρεία. Τώρα ο Μητσοτάκης, σε μια τριετία, μας πήγε πίσω στα χρόνια της κατοχής, ανελευθερία, ανασφάλεια, οικονομική στενότητα, απλησίαστη ενέργεια και υψηλές τιμές προϊόντων και υπηρεσιών. Χάθηκαν επιχειρήσεις, ενώ όσες έμειναν δεν πληρούν τα κριτήρια βιωσιμότητας. Μας είπε ο φιλόλογος υπουργός ανάπτυξης, πως μόνο 30χιλ από αυτές συμπληρώνουν τα κριτήρια δανειοδότησης. Η χώρα κατρακύλα και παρασύρει τους Έλληνες, γιατί λοιπόν να ψηφίσουμε Μητσοτάκη, μήπως μας αρέσει να κάνουμε μπάνιο μόνο κάθε Σάββατο ή να τρώμε κανονικά μόνο τις Κυριακές? Η χώρα μας κατάντησε η τελευταία σε δείκτες στην ΕΕ, ενώ αντίστοιχα ευημερούν οι ολιγάρχες, ντόπιοι και ξένοι. Θα φύγουν αυτοί, θα τους γράψει η ιστορία με μαύρα γράμματα.

  7. Ας καταλάβουμε όλοι μαζί όσοι θέλουμε να αναζητούμε κάτι διαφορετικό,
    κάτι που να αγωνίζεται και αγαπά τούτο τον τόπο ότι,
    την ώρα που εξελίσσεται η μάχη προς την κάλπη, δεν υπάρχουν περιθώρια
    ούτε για ευθύνες, ούτε για αλήθειες, ούτε για δεξιότητες, ούτε για απολογισμό
    του μέχρι σήμερα.
    Το συμφέρον προστάζει ψήφο και μόνο ψήφο.
    Το μάθημα γνωστό πολλές φορές επαναλαμβανόμενο κυρίως για τους απόμαχους της ζωής.
    Υποσχέσεις, ικανότητες, ακρότητες, επιχειρήματα της απάτης, ικανοί και άξιοι,
    δουλευταράδες και έντιμοι ούτε ένα ψεγάδι.
    Την επομένη των εκλογών το σκηνικό αλλάζει και ο απώτερος σκοπός είναι ένας
    και μόνο ένας η εξουσία, η καρέκλα, η υπογραφή.
    Εάν ποτέ αυτό γίνει κατανοητό σε πλειοψηφία τότε και μόνο οι πιθανότητες ανατρέπουν
    το κατεστημένο.
    Είμαστε κοντά, το έχουμε πλησιάσει αρκετά, αλλά η κάλπη κρύβει το αποτέλεσμα.
    Μην έχετε αυταπάτες ότι οι έχοντες και κατέχοντες δεν θα κάνουν τα πάντα,
    αδύνατα και μη δυνατά ώστε να διατηρήσουν την εξουσία.
    Μην έχετε αυταπάτες ότι πολλοί αδύναμοι πολίτες, δεν το αντέχουν και υποκύπτουν την ώρα της ψήφου.
    Οι παροχές που υπόσχονται και τα ελάχιστα που παρέχουν ως προαναγγελία των εκλογών,
    στέλνουν ένα μήνυμα ότι το χρήμα έχει στερέψει, δεν υπάρχουν αποθέματα για τον απλό πολίτη,
    ακόμη και τα ελάχιστα.
    Μην έχετε όνειρα για ζωή όπως την γνωρίζατε μέχρι χθες.
    Νέες εποχές ανοίγονται εμπρός, η ζωή επιφυλάσσει σκληρή προσπάθεια και περιορισμό στην αυτάρκεια.
    Αν αυτό το κατανοήσουμε σε βάθος, τότε δεν θα νικήσουν τα λόγια τα μεγάλα.
    Πρυτανεύει η λογική, μας προσγειώνει η πραγματικότητα, μας εμψυχώνει η πικρή αλήθεια.
    Και τέλος ας φύγουμε κάπως ρεαλιστικά στις έννοιες Δεξιά-Αριστερά της εποχής του 1950-1960
    και ας προσαρμοστούμε στην καθημερινότητα που βιώνουμε σήμερα.
    Προσωπική μου άποψη καθόλου υπέροχη κατάσταση, φειδωλή καιροί, ανακατατάξεις και
    κινητοποιήσεις που φωνάζουν ιδιαίτερη προσοχή, δυναμική προετοιμασία.
    Το δεδομένο χρεώνεται μετά την καταμέτρηση των ψήφων.
    Όλα παίζονται μέχρι που να κλείσουν οι κάλπες.
    Μικρό καλάθι και αβεβαιότητα μέχρι την τελευταία στιγμή.

  8. …”Τώρα ο Μητσοτάκης, σε μια τριετία, μας πήγε πίσω στα χρόνια της κατοχής, ανελευθερία, ανασφάλεια, οικονομική στενότητα, απλησίαστη ενέργεια και υψηλές τιμές προϊόντων και υπηρεσιών”. ….”μήπως μας αρέσει να κάνουμε μπάνιο μόνο κάθε Σάββατο ή να τρώμε κανονικά μόνο τις Κυριακές? Η χώρα μας κατάντησε η τελευταία σε δείκτες στην ΕΕ”…

    Τι να σχολιάσει κανείς;

  9. κ. Νίκο, ρώτησε κάποιον μεγαλύτερο, η χούντα του Παπαδόπουλου δεν απαίτησε χαρτί χωροφύλακα για να πάμε στο ψιλικατζίδικο, δεν υπήρχαν οι λίστες Πέτσα για να επιχορηγούν τα ΜΜΕ ώστε να δείχνουν εκσκαφείς στο άνοιγμα μνήματα. Κανένας δικτάτορας δεν επέβαλε κλείσιμο επιχειρήσεων, ενώ στην επταετία το ΑΕΠ είχε μέση ετήσια αύξηση 5% και το χρέος ήταν σχεδόν μηδενικό. Όμως η χούντα είχε το χειρότερο καθεστώς, υπήρχε ανελευθερία και εξορία σε ξερονήσια. Όμως, ας μην συγκρίνουμε με χουντική περίοδο, ας δούμε τι έκαναν οι Σουηδοί που τους λοιδορίσαμε, έχουν συνολικά λιγότερους θανάτους Covid στο εκατομμύριο πληθυσμού και άφησαν αλώβητη την οικονομία τους, επειδή δεν έκλεισαν επιχειρείς . Όσο για το μπάνιο, δυστυχώς όσοι συνταξιούχοι ή οικογενειάρχες δεν ανήκουν στα ρετιρέ και δεν διαθέτουν ηλιακό, μετέρχονται τέτοιων πρακτικών. Όσο για το χρέος, διάβασε την έκθεση του ΕΛΙΑΜΕΠ, εκεί η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη ως προς την αύξηση του χρέους, ενώ μόνο σε ένα έτος είχαμε αύξηση 33,1 δις $. Άρα αυξημένη και η εξυπηρέτηση του σε ετήσιους τόκους που καταβάλουμε.ΥΓ. Η χούντα ήθελε χαρτί από την ασφάλεια για όσους ταξίδευαν πέραν του Καλπακιου και προς την Κακαβιά και σε κάποια χωριά της Θράκης, ο Μητσοτάκης το εφήρμοσε καθολικά για όλη τη χώρα.

  10. Κώστα δεν πληρώνουμε τόκους. Ούτε χρέος. Κι όχι μόνο αυτό αλλά δανειζόμαστε πάλι για να πληρώσουμε μισθούς ΔΥ και συντάξεις. Τα πράγματα δηλαδή είναι πολύ χειρότερα από όσο πιστεύεις.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ανεμβολίαστοι «τζαμπατζήδες», φίλοι Τούρκοι

Ο Ερντογάν παρκάρει τις κανονιοφόρους του κάτω από τη μύτη του Μητσοτάκη κι ο δεύτερος κάνει ότι δεν τις...

Επέτειος που πρέπει να βγει από το ημερολόγιο

Ρώτησα κάποτε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών τον έντιμο και ακέραιο Παναγιώτη Κρητικό, που εκλεγόταν χρόνια με το ΠΑΣΟΚ...

Μαγειρεμένη έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου!

Σαν ευχολόγιο από το εφηβικό διήγημα «Η Πολυάννα μεγαλώνει» μοιάζει η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση...

Ζήτημα αρμοδιοτήτων του ΠτΔ άνοιξε η K. Σακελλαροπούλου!

Χάρηκα πολύ που είδα προχθές το βράδυ στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να...