Φον ντερ Λάιεν: “Η χρεοκοπία της Ρωσίας είναι μόνο θέμα χρόνου”

Την άποψη ότι η χρεοκοπία της Ρωσίας είναι “θέμα χρόνου” εκφέρει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν σε συνέντευξή της στη Bild. 

Η Ursula von der Leyen  ήταν η πρώτη κορυφαία πολιτικός από τη Δύση που ταξίδεψε στην Butscha, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα. Στο προάστιο του Κιέβου, ο πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ είδε πόσο βάναυσα οργίασαν εκεί οι στρατιώτες του Πούτιν, συμπληρώνει. 

Ερωτηθείσα αν είναι υπέρ της προμήθειας βαρέων όπλων στην Ουκρανία, η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως “δεν κάνει διάκριση μεταξύ βαρέων και ελαφρών όπλων. Η Ουκρανία πρέπει να πάρει ό,τι χρειάζεται για την άμυνα και ό,τι μπορεί να διαχειριστεί. Η ΕΕ παρέχει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για το σκοπό αυτό. Πολλά κράτη μέλη προμηθεύουν επιπλέον”.

Στο ερώτημα αν “η Γερμανία αφήνει την Ουκρανία στην τύχη της, η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως  “ο κανόνας για όλα τα κράτη μέλη είναι ότι όποιος μπορεί θα πρέπει να παραδώσει γρήγορα, διότι μόνο τότε μπορεί η Ουκρανία να κρατήσει τη θέση της στον οξύ αμυντικό αγώνα της κατά της Ρωσίας”.

Σε σχέση με το αν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας είναι “χαλαρές”, η ίδια απάντησε πως αρνητικά, εξηγώντας πως “οι κυρώσεις πλήττουν βαθύτερα τη ρωσική οικονομία εβδομάδα με εβδομάδα: οι εξαγωγές προς τη Ρωσία έχουν πέσει κατά 70%. 700 ρωσικά αεροσκάφη έχουν χάσει τις άδειές τους επειδή λείπουν ανταλλακτικά και ενημερώσεις λογισμικού. Εκατοντάδες μεγάλες εταιρείες και χιλιάδες εμπειρογνώμονες γυρίζουν την πλάτη στη χώρα. Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ρωσίας θα μειωθεί κατά 11%. Η εθνική χρεοκοπία της Ρωσίας είναι μόνο θέμα χρόνου. Ο Πούτιν καταστρέφει επίσης την ίδια του τη χώρα και το μέλλον του λαού της με αυτόν τον πόλεμο”.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός έκτου πακέτου κυρώσεων, η επικεφαλής της Κομισιόν σημείωσε πως “συνεχίζουμε να εξετάζουμε τον τραπεζικό τομέα, ιδίως τη Sberbank, η οποία από μόνη της αντιπροσωπεύει το 37% του ρωσικού τραπεζικού τομέα. Και φυσικά πρόκειται για ενεργειακά ζητήματα”.

Από πλευράς Bild, τονίστηκε πως κάθε μέρα, τα κράτη της ΕΕ πληρώνουν στη Ρωσία 450 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τις παραδόσεις πετρελαίου και τέθηκε το ερώτημα σε σχέση με πόσο καιρό υποτίθεται ότι θα συνεχιστεί αυτό.

Απαντώντας η Von der Leyen, δήλωσε πως “ο απώτερος στόχος είναι να συρρικνωθεί το εισόδημα του Πούτιν. Αλλά το πετρέλαιο αποτελεί αντικείμενο παγκόσμιας εμπορίας. Αυτό που δεν πρέπει να συμβεί είναι να εισπράττει ο Πούτιν ακόμη υψηλότερες τιμές σε άλλες αγορές για παραδόσεις που διαφορετικά θα πήγαιναν στην ΕΕ. Γι’ αυτό αναπτύσσουμε έξυπνους μηχανισμούς ώστε το πετρέλαιο να μπορεί επίσης να συμπεριληφθεί στο επόμενο βήμα των κυρώσεων”.

“Η Γερμανία υποστηρίζει την Ουκρανία εδώ και πολλά χρόνια και συμφώνησε και στα πέντε πακέτα κυρώσεων που προτείναμε εντός 48 ωρών. Ποτέ άλλοτε η ΕΕ δεν έχει ενεργήσει τόσο ενωμένη, αποφασισμένη και ενεργητική όσο τώρα. Η Γερμανία έπαιξε το ρόλο της σε αυτό”, τόνισε η ίδια.

Σε σχέση με το αν η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο, η Von der Leyen απάντησε πως  “η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο. Η γενναιότητα και η ανθεκτικότητα της Ουκρανίας είναι εντυπωσιακή”.

Η ίδια διευκρίνισε πως  “η νίκη σημαίνει ότι η ειρήνη θα επικρατήσει και πάλι στην Ουκρανία. Με ποιους όρους, η Ουκρανία αποφασίζει μόνη της”.

Σχολιάζοντας την τη στάση του Ουκρανού πρόεδρου Selenskyj δεν επιθυμεί να υποδεχθεί τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Steinmeier στο Κίεβο, δήλωσε πως “ποιος προσκάλεσε ή δεν προσκάλεσε ποιον, δεν γνωρίζω. Το μόνο που ξέρω είναι ότι ο πρόεδρος Selenskyj οδηγεί τη χώρα του σε αυτόν τον πόλεμο με εντυπωσιακό τρόπο”.

Η ίδια δήλωσε πως “Δεν είναι αυτή η δουλειά της” να συστήσει στο Σολτς να πάει ή όχι στο Κίεβο. “Σήμαινε πολλά για μένα να δω την Butsha, να συναντήσω ξανά τον Πρόεδρο Selenskyj αυτοπροσώπως. Για μένα, το ταξίδι ήταν πολύ σημαντικό”, τόνισε.

Η επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε πως “είναι σταθερά πεπεισμένη ότι οι δράστες θα τιμωρηθούν από ένα διεθνές δικαστήριο για τις φρικαλεότητές τους. Έχουμε συγκροτήσει ομάδα έρευνας με την Ουκρανία για να συνεργαστούμε με το διεθνές δικαστήριο. Υπάρχουν μαζικές αποδείξεις για εγκλήματα που διαπράχθηκαν από Ρώσους στρατιώτες. Αλλά δεν πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη μόνο οι άμεσοι δράστες, αλλά και οι υπεύθυνοι για αυτόν τον πόλεμο, ο οποίος κοστίζει τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους. Ο Πούτιν είναι υπεύθυνος για αυτόν τον πόλεμο, αυτός έδωσε την εντολή για την εισβολή και κρατάει όλα τα νήματα”.

“Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το τερματίσουμε το συντομότερο δυνατό. Και ταυτόχρονα πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι ο πόλεμος μπορεί, στη χειρότερη περίπτωση, να διαρκέσει μήνες, ακόμη και χρόνια”, κατέληξε η ίδια. 

Πηγή: capital.gr

 1. <<<<>>>>
  …………………………………………………………………….
  ΕΡΩΤΗΣΗ παρακαλώ.
  Ε.Ε.-ΝΑΤΟ- ΗΠΑ συμμετέχουν στην επιχείρηση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας?
  Τα ίδια μας λέγατε από την αρχή η στην πορεία με απόλυτη σιωπή η ενεργός δράση πολεμικού εξοπλισμού,
  οικονομικής βοήθειας για υλικό πολέμου αποτελούν κύριο θέμα και σκοπό?
  Ζούμε σε κόσμο πραγματικό η σε κόσμο φανταστικό?

 2. Πως επιτυγχάνεται η χρεωκοπία?

  Οι ψυχοπαθείς αντίπαλοι της Ρωσίας και τι πέτυχαν άθελά τους
  17/04/2022
  Share
  Του Ηλία Παπαναστασίου
  Σχεδόν πενήντα μέρες μετά την έναρξη του Ρωσο–Ουκρανικού πολέμου και μετά τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας φαίνεται πως βγαίνουν κάποια ουσιαστικά συμπεράσματα από τις έως σήμερα εξελίξεις και ας δούμε τι «πέτυχαν» άθελά τους οι ψυχωτικοί της λεγομένης «Δύσης».
  (α) Η Ρωσική Οικονομία αντέχει, το μάξιμουμ της ύφεσής της προβλέπεται στο 10–11% – ποσοστό σημαντικό αλλά όχι καταστροφικό – και ο εφοδιασμός των αγορών των πρώτων υλών από τα Ρωσικά προϊόντα επανακατατευθύνεται σε άλλες αγορές τεραστίων διαστάσεων και προοπτικών όπως η Κινεζική, η Ινδική κλπ. Αυτό δεν θα συγκρατήσει μόνο όποιες πτωτικές τάσεις της ρωσικής οικονομίας υπάρχουν αλλά πολύ πιθανόν να συντελέσουν και στην μερική ή σημαντική άνοδό της.
  (β) Ο σχηματισμός και η ολοκληρωμένη διαμόρφωση ενός παράλληλου, δεύτερου διεθνούς συστήματος πληρωμών, ενός δεύτερου SWIFT, έχει προχωρήσει ταχύτατα και αποτελεί μια αληθινή επανάσταση στο σύστημα των διεθνών συναλλαγών. Δημιουργείται ένα παράλληλο σύστημα, υποσκάπτοντας την ισχύ του αμερικανοκρατούμενου υφιστάμενου και προετοιμάζοντας ένα μέλλον τελείως διαφορετικό. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αλλαγή – ανατρεπτικού και επαναστατικού χαρακτήρα– στο διεθνές σύστημα συναλλαγών αλλά και για το τέλος της Αμερικάνικης Ηγεμονίας στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
  (γ) Το ίδιο αφορά και την διεθνή νομισματική κυριαρχία του δολαρίου, όχι μόνο σαν αμερικανικό νόμισμα αλλά σαν απτό δείγμα αμερικάνικης δύναμης και κυριαρχίας. Η άνοδος του κινεζικού νομίσματος που αντανακλά την εκπληκτική άνοδο της Κινέζικης Οικονομίας τα τελευταία 30–35 χρόνια θα επιταχυνθεί εξαιρετικά από την Ρωσική σύμπραξη δημιουργώντας έτσι έναν γίγαντα απροβλέπτων διαστάσεων που δεν «αμφισβητεί» απλώς την Αμερικανική πρωτοκαθεδρία αλλά κυριολεκτικά την αποσαθρώνει υπονομεύοντάς την.
  (δ) Είναι πάρα πολύ πιθανόν να κατευθυνθούν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, υδρογονανθράκων και πετρελαίου σε τρίτες χώρες, φτωχότερες, όπως της Αφρικής ή της Ασίας, σε «Αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη» όπως ανέφερε ο Πούτιν σε ένα διάγγελμά του εχθές. Αυτό θα εχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο να διευρυνθεί η αγορά της «Αντι–Παγκοσμιοποίησης» ή «Παράλληλης Παγκοσμιοποίησης» όπως θα μπορούσε να ονομαστεί η σύμπραξη Ρωσίας–Κίνας αλλά και να ανέβει το κύρος της και οι συμπάθειές της σε χώρες της Αφρικής και Ασίας, χώρες δηλαδή τις όποιες οι Ευρωπαίοι Αποικιοκράτες έχουν ρημάξει οικονομικά και οι Αμερικανοί τις έχουν βομβαρδίσει και με το παραπάνω.
  (ε) Η τεράστια παραγωγική δυνατότητα Κίνας, Ρωσίας, Ινδίας (και όχι μόνο) θα αποτελέσει ένα τεράστιο παραγωγικό και αποθηκευτικό στοκ εμπορευμάτων, πρωτοφανέρωτων στην παγκόσμια Ιστορία. «Εργαστήριο του Κόσμου» αποκαλούσε στην εποχή του την Μεγάλη Βρετανία ο Καρλ Μαρξ και με το ίδιο όνομα θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε και την παραγωγή εμπορευμάτων απο την νέα Υπερδύναμη που αναδεικνύεται. Υψηλότατη τεχνολογία τελευταίου τύπου, ανθρώπινο παραγωγικό δυναμικό που στηρίζεται σε έναν πληθυσμό που ανέρχεται στα 3 δις κατοίκων δηλαδή στο 40 % του Πλανητικού πληθυσμού.
  (στ) Δεν θα ήταν ορθό να λησμονήσουμε τον ποιοτικό παράγοντα που είναι ο πολιτισμός. Λαοί με ιστορία 3–5000 ετών (Κινέζοι, Ινδοί) και εξαιρετικά ανεβασμένο πολιτιστικό δυναμικό θα προτείνουν μια νέα ηθική, πολιτισμική και δημιουργική προοπτική για την ανθρωπότητα και τις επόμενες γενεές. Ένας νέος, βελτιωμένος τύπος ανθρώπου θα εξελιχθεί πέρα και πάνω από την παρακμιακή και εκφυλισμένη υπόσταση του λεγόμενου «Homo Occidentalis» («Δυτικού Ανθρώπου»). Δεν θα είναι «Δυτικός» – γιατί ουσιαστικά δεν υπάρχει «Δύση» πάρα μόνο σαν «Δύση της Παρακμής» δηλαδή «Μη Δύση» αλλά και γιατί πραγματική «Δύση» είναι μόνο η «Ανατολή» που γέννησε την Δύση και όχι αντίστροφα – ούτε μόνο «Ανατολικός» αλλά ένας σύμμεικτος, σύνθετος και ολοκληρωμένος λαός, ένας Homo Universalis, κληρονόμος του παγκόσμιου Πολιτισμού, Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου. Όχι ένας «διαχωρισμένος», διασπασμένος άνθρωπος αλλά ένας ανώτερος, ηθικά συγκροτημένος, μορφωτικά «εξυψωμένος», πνευματικά υψιπετής και ολοκληρωμένος άνθρωπος. Ένας πλανητικός, «ανθρώπινος άνθρωπος».
  Είναι λοιπόν φυσιολογικό, απέναντι σε αυτή την προοπτική, οι ψυχοπαθείς Προτεστάντες Αγγλοσάξονες με «πρωτοπορία» τους Αμερικάνους, να παρουσιάζουν «παραληρηματική κρίση μεγαλείου» και «παραληρηματική μανία καταδίωξης» θεωρώντας τους Ρώσους «υπάνθρωπους» άξιους να καούν στο πυρ το εξώτερον και στα σκοτεινά ερέβη της κολάσεως. Πάσχουν με άλλα λόγια από «Θρησκευτική ψύχωση καταδίωξης», θέλοντας να κάψουν στη πυρά τον αντίπαλο, να τον εξαφανίσουν «από προσώπου γης» και – ει δυνατόν – να τον εξαϋλώσουν. Ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο μιλάνε τόσο επιπόλαια για «Πυρηνικό Πόλεμο» φτάνοντας στο ελεεινό σημείο να υπολογίζουν «μόνο» σε 90 (!) εκατομμύρια τα πρώτα θύματα, σπρώχνουν συνέχεια τον γελοίο Ζελένσκυ να σκληραίνει διαρκώς την στάση του και σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και πυρηνικά όπλα ! Άλλωστε, τι αξίζει η Ανθρωπότητα χωρίς το δολάριο και το «Ευαγές Ίδρυμα του Χρηματοπιστωτικού Καπιταλισμού»;
  Όσοι διαφοροποιούμαστε και αμφισβητούμε τον «Αμερικανισμό» σαν ιδεολογία και για τον οποίο έγραψε και ο Λένιν αλλά και οι Γκράμσι, Τρότσκι, Στάλιν κλπ. ερχόμαστε να τοποθετηθούμε στο θεμελιακότερο ερώτημα των ημερών αλλά και των ημερών που έρχονται:
  Θα αφήσουμε τους Ψυχοπαθείς, ψυχωτικούς και παραληρηματικούς ασύδοτους, άνετους και ελευθέρους ή θα τους περιμαζέψουμε στο πλησιέστερο ψυχιατρείο για να μπορέσει να επιβιώσει η ανθρωπότητα; Και ποιο είναι αυτό το «ψυχιατρείο» αν όχι, η δύναμη και αποφασιστικότητα, η βούληση και η τόλμη των λαών να πουν το δικό τους «Όχι» στα σατανικά, ερεβώδη και μισανθρωπικά σχέδια των «Δυτικών» Βελζεβούληδων που προτιμούν να εξαφανίσουν το ανθρώπινο είδος πάρα να αφήσουν τους Ρώσους να εκπληρώνουν τους στόχους τους, να αφανίσουν τον Πλανήτη πάρα να «χάσουν», να εξαϋλώσουν το ανθρώπινο κύτταρο παρά να συνδιαλλαγούν!
  Πρόκειται για «ολοκληρωμένους ψυχοπαθείς» και όχι για ημί–τρελλους, για παραληρηματικούς που πιστεύουν τα μεταμεσονύκτια ψυχωτικά τους επεισόδια και για ψυχρόαιμους δολοφόνους που ηδονίζονται βλέποντας ανάλογες ταινίες του Χόλυγουντ και πιστεύοντας την «εικόνα του καθρέπτη» που τους παρουσιάζει παντοδυνάμους (Παραλήρημα μεγαλείου). Παραληρούν με την χρήση των πυρηνικών ηδονιζόμενοι ταυτόχρονα με την φαντασίωση «εξαφανίζω τον αντίπαλο στο μυαλό μου, γιατί να μην το κάνω και πράξη;». Θα τους αφήσουμε;

 3. Θα θυμίσω στη συμπαθέστατη κυρία τι έγινε με την αλεπού και το κριάρι: μια μέρα που λέτε, περπατούσε η αλεπού στο δάσος, εκεί είδε να περπατά καμαρωτά μπροστά της ένα κριάρι με τα τεράστια κέρατα του. Προσέχοντας περισσότερο παρατήρησε τα τεράστια μέζεα του να πάλλουν σε ρυθμό εκκρεμούς. Πεινασμένη όπως ήταν, τα ήθελε σαν τρελή, όμως τα κέρατα του κριαριού ήταν τεράστια και ο όγκος του ζώου μεγάλος, οπότε αναθεώρησε αμέσως την αρχική της θέση για κατά μέτωπο επίθεση. Εκεί της ήλθε η δεύτερη σκέψη, μήπως πέσουν; Συνηγόρησε σε αυτό η πολύ μεγάλη ακτίνα του εκκρεμούς καθώς και η ταχύτητα της παλμικής του κίνησης. Αποφάσισε λοιπόν και πήρε το ζώο από πίσω, επειδή όμως ήταν ήδη πεινασμένη, δεν άντεξε, έπεσε κάτω χάνοντας από αδυναμία τη ζωή της. Το ηθικό δίδαγμα που εξάγεται είναι πως δεν πρέπει να βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα, χωρίς να γνωρίζουμε άριστα την κατάσταση κάποιου. Τη δεύτερη σκέψη που δεν κάναμε είναι «το ποιος ωφελείται από την κρίση». Πολλά όπλα δόθηκαν από τις ΗΠΑ και το Ενωμένο Βασίλειο, κανένας δεν σκέφτηκε γιατί? Μήπως αυτοί κερδίζουν κάτι ? Όσο για τη ΕΕ, εκεί όλοι θα χάσουν και μάλιστα, πάρα πολλά, η ανάπτυξη και η ευημερία τους στηρίχθηκε στη φτηνή ρωσική ενέργεια. Όσο για τους ευρωπαίους πολίτες, αυτοί θα πληρώσουν το μάρμαρο των αποτυχημένων επιλογών των ηγεσιών τους.

 4. @Αποψη

  (1) Αν η Ρώσικη οικονομία αντέχει με διψήφια πτώση και τη χρεοκοπία όπου να’ναι τότε οι οικονομίες της Ευρώπης με ανάπτυξη (μικρότερη από αυτή που προβλεπόταν αλλά ανάπτυξη) τι κάνουν? Καταρρέουν?

  (2) Homo universalis ήταν η κατηγορία εναντίον της παγκοσμιοποίσης και των πολυεθνικών. Της επιδίωξης της Δύσης δηλαδή. Η κατηγορία ήταν ότι πάνε να φτιάξουν μια σούπα χτυπώντας τις εθνικές ιδιαιτερότητες. Τώρα έγινε πρότυπο της Ρωσίας που την κατηγορούσε? Για μια σύνθεση του πολιτισμού της Ρωσίας με της Ινδίας και της Κίνας μάχεται ο Πούτιν? Την ένωση της Ορθοδοξίας με τον Ινδοισμό, τον Βουδισμό και ίσως το Ισλάμ? Τις ξέρουν στην Ουρανούπολη αυτές τις εξελίξεις?Μόνο αν έχει υποστεί ισχυρό κλονισμό με τη βύθιση της ναυαρχίδας. Αν και μάλλον ο Παπαναστασίου έπαθε, ο Πούτιν είμαι σίγουρος δεν διαβάζει το Κοράνι αυτή την εποχή.

  (3) Για χρήση πυρηνικών όπλων μιλάει η Ρωσία όχι η Δύση. Ο Ζελένσκι από την άλλη δεν λέει ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά (άλλωστε η Ουκρανία είχε πολλά και τα κατέστρεψε με τη συμφωνία της Ρωσίας ότι δεν θα την απειλήσει!) αλλά ότι η Ρωσία μπορεί να το κάνει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Μια «τρύπα στο νερό» η σύνοδος στην Ελβετία

Έχει χαθεί το μέτρημα από τον αριθμό των συζητήσεων και τις συνόδους κορυφής για την Ουκρανία, τις οποίες έχουν...

Η Τουρκία σε αναζήτηση γεωπολιτικού προσανατολισμού

Η Τουρκία, μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, για να αντιμετωπίσει πιθανές διεκδικήσεις της Σοβιετικής Ένωσης στην περιοχή...

Οι G7 και το ψυχομαχητό του κόσμου

Όλα δείχνουν ότι η έπαρση και η ολιγοφρένεια των δυτικών ηγετών πάει για απόσυρση. Φάνηκε και από τη Σύνοδο...

Γιατί γίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η υπόθεση «πόλεμος στην Ουκρανία» ασφαλώς δεν ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022. Ο «σπόρος» έπεσε στο Βουκουρέστι το 2008,...