Φον ντερ Λάιεν: “Η χρεοκοπία της Ρωσίας είναι μόνο θέμα χρόνου”

Την άποψη ότι η χρεοκοπία της Ρωσίας είναι “θέμα χρόνου” εκφέρει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν σε συνέντευξή της στη Bild. 

Η Ursula von der Leyen  ήταν η πρώτη κορυφαία πολιτικός από τη Δύση που ταξίδεψε στην Butscha, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα. Στο προάστιο του Κιέβου, ο πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ είδε πόσο βάναυσα οργίασαν εκεί οι στρατιώτες του Πούτιν, συμπληρώνει. 

Ερωτηθείσα αν είναι υπέρ της προμήθειας βαρέων όπλων στην Ουκρανία, η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως “δεν κάνει διάκριση μεταξύ βαρέων και ελαφρών όπλων. Η Ουκρανία πρέπει να πάρει ό,τι χρειάζεται για την άμυνα και ό,τι μπορεί να διαχειριστεί. Η ΕΕ παρέχει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για το σκοπό αυτό. Πολλά κράτη μέλη προμηθεύουν επιπλέον”.

Στο ερώτημα αν “η Γερμανία αφήνει την Ουκρανία στην τύχη της, η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως  “ο κανόνας για όλα τα κράτη μέλη είναι ότι όποιος μπορεί θα πρέπει να παραδώσει γρήγορα, διότι μόνο τότε μπορεί η Ουκρανία να κρατήσει τη θέση της στον οξύ αμυντικό αγώνα της κατά της Ρωσίας”.

Σε σχέση με το αν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας είναι “χαλαρές”, η ίδια απάντησε πως αρνητικά, εξηγώντας πως “οι κυρώσεις πλήττουν βαθύτερα τη ρωσική οικονομία εβδομάδα με εβδομάδα: οι εξαγωγές προς τη Ρωσία έχουν πέσει κατά 70%. 700 ρωσικά αεροσκάφη έχουν χάσει τις άδειές τους επειδή λείπουν ανταλλακτικά και ενημερώσεις λογισμικού. Εκατοντάδες μεγάλες εταιρείες και χιλιάδες εμπειρογνώμονες γυρίζουν την πλάτη στη χώρα. Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ρωσίας θα μειωθεί κατά 11%. Η εθνική χρεοκοπία της Ρωσίας είναι μόνο θέμα χρόνου. Ο Πούτιν καταστρέφει επίσης την ίδια του τη χώρα και το μέλλον του λαού της με αυτόν τον πόλεμο”.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός έκτου πακέτου κυρώσεων, η επικεφαλής της Κομισιόν σημείωσε πως “συνεχίζουμε να εξετάζουμε τον τραπεζικό τομέα, ιδίως τη Sberbank, η οποία από μόνη της αντιπροσωπεύει το 37% του ρωσικού τραπεζικού τομέα. Και φυσικά πρόκειται για ενεργειακά ζητήματα”.

Από πλευράς Bild, τονίστηκε πως κάθε μέρα, τα κράτη της ΕΕ πληρώνουν στη Ρωσία 450 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τις παραδόσεις πετρελαίου και τέθηκε το ερώτημα σε σχέση με πόσο καιρό υποτίθεται ότι θα συνεχιστεί αυτό.

Απαντώντας η Von der Leyen, δήλωσε πως “ο απώτερος στόχος είναι να συρρικνωθεί το εισόδημα του Πούτιν. Αλλά το πετρέλαιο αποτελεί αντικείμενο παγκόσμιας εμπορίας. Αυτό που δεν πρέπει να συμβεί είναι να εισπράττει ο Πούτιν ακόμη υψηλότερες τιμές σε άλλες αγορές για παραδόσεις που διαφορετικά θα πήγαιναν στην ΕΕ. Γι’ αυτό αναπτύσσουμε έξυπνους μηχανισμούς ώστε το πετρέλαιο να μπορεί επίσης να συμπεριληφθεί στο επόμενο βήμα των κυρώσεων”.

“Η Γερμανία υποστηρίζει την Ουκρανία εδώ και πολλά χρόνια και συμφώνησε και στα πέντε πακέτα κυρώσεων που προτείναμε εντός 48 ωρών. Ποτέ άλλοτε η ΕΕ δεν έχει ενεργήσει τόσο ενωμένη, αποφασισμένη και ενεργητική όσο τώρα. Η Γερμανία έπαιξε το ρόλο της σε αυτό”, τόνισε η ίδια.

Σε σχέση με το αν η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο, η Von der Leyen απάντησε πως  “η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο. Η γενναιότητα και η ανθεκτικότητα της Ουκρανίας είναι εντυπωσιακή”.

Η ίδια διευκρίνισε πως  “η νίκη σημαίνει ότι η ειρήνη θα επικρατήσει και πάλι στην Ουκρανία. Με ποιους όρους, η Ουκρανία αποφασίζει μόνη της”.

Σχολιάζοντας την τη στάση του Ουκρανού πρόεδρου Selenskyj δεν επιθυμεί να υποδεχθεί τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Steinmeier στο Κίεβο, δήλωσε πως “ποιος προσκάλεσε ή δεν προσκάλεσε ποιον, δεν γνωρίζω. Το μόνο που ξέρω είναι ότι ο πρόεδρος Selenskyj οδηγεί τη χώρα του σε αυτόν τον πόλεμο με εντυπωσιακό τρόπο”.

Η ίδια δήλωσε πως “Δεν είναι αυτή η δουλειά της” να συστήσει στο Σολτς να πάει ή όχι στο Κίεβο. “Σήμαινε πολλά για μένα να δω την Butsha, να συναντήσω ξανά τον Πρόεδρο Selenskyj αυτοπροσώπως. Για μένα, το ταξίδι ήταν πολύ σημαντικό”, τόνισε.

Η επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε πως “είναι σταθερά πεπεισμένη ότι οι δράστες θα τιμωρηθούν από ένα διεθνές δικαστήριο για τις φρικαλεότητές τους. Έχουμε συγκροτήσει ομάδα έρευνας με την Ουκρανία για να συνεργαστούμε με το διεθνές δικαστήριο. Υπάρχουν μαζικές αποδείξεις για εγκλήματα που διαπράχθηκαν από Ρώσους στρατιώτες. Αλλά δεν πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη μόνο οι άμεσοι δράστες, αλλά και οι υπεύθυνοι για αυτόν τον πόλεμο, ο οποίος κοστίζει τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους. Ο Πούτιν είναι υπεύθυνος για αυτόν τον πόλεμο, αυτός έδωσε την εντολή για την εισβολή και κρατάει όλα τα νήματα”.

“Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το τερματίσουμε το συντομότερο δυνατό. Και ταυτόχρονα πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι ο πόλεμος μπορεί, στη χειρότερη περίπτωση, να διαρκέσει μήνες, ακόμη και χρόνια”, κατέληξε η ίδια. 

Πηγή: capital.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.