Βρετανοί εκπαιδευτές στον ουκρανικό στρατό;

Διοικητές του ουκρανικού στρατού κάνουν λόγο για δυο εκπαιδεύσεις από εν ενεργεία Βρετανούς αξιωματικούς, μια κίνηση που θα μπορούσε να εξοργίσει κι άλλο την Μόσχα. Κανένα σχόλιο από το βρετανικό υπ. Άμυνας.

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο  οι δυτικές δυνάμεις προσπαθούν εμμέσως να «πληγώσουν» το καθεστώς Πούτιν,  προχωρώντας σε πρωτοφανείς κυρώσεις προς το ρωσικό κράτος, ιδιώτες και επιχειρήσεις και παράλληλα προσφέροντας στήριξη στην ουκρανική αντίσταση, στέλνοντας στρατιωτικό εξοπλισμό και ανθρωπιστική βοήθεια.

Όμως αυτή η έμμεση στάση της Δύσης φαίνεται να αλλάζει. Αρχικά την Παρασκευή οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν για πρώτη φορά όπλα πυροβολικού και εκπαιδευτές του αμερικανικού στρατού στην Ουκρανία, κάτι που στάθηκε αφορμή η Ρωσία να εξαγγείλει «απρόβλεπτες συνέπειες» προς τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους.

Αποκαλύψεις των Τimes

Η βρετανική εφημερίδα Times επικαλείται σήμερα πηγές από δυο τάγματα του Ουκρανικού στρατού, οι οποίες ισχυρίζονται πως Ουκρανοί νεοσύλλεκτοι εκπαιδεύτηκαν δυο φορές τις τελευταίες δυο εβδομάδες από εν ενεργεία Βρετανούς κομάντο.

Συγκεκριμένα ο λοχαγός Γιούρι Μιρονένκο, το τάγμα του οποίου βρίσκεται στη περιοχή Όμπολον της Ουκρανίας δήλωσε ότι Βρετανοί στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων έφτασαν εδώ, καθώς οι νεοσύλλεκτοι έπρεπε να μάθουν να χρησιμοποιούν τους αντιαρματικούς πυραύλους NLAWs, οι οποίοι είχαν σταλεί από το Ηνωμένο Βασίλειο τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία.

Παράλληλα ο δεύτερος διοικητής, ο οποίος δίνει μόνο το κωδικό όνομα «Bear», σχολίασε την καλή σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ Βρετανών και Ουκρανών στρατιωτών, καθώς όπως τονίζει «τους κάλεσαν να επισκεφτούν τη Βρετανία μετά το τέλος του πολέμου».

Άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ;

Μέχρι πρότινος πάντως οι Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονταν κυρίως μέσω βίντεο στο Youtube, καθώς οποιαδήποτε εκπαίδευση από δυτικές δυνάμεις επί ουκρανικού εδάφους  θα μπορούσε να θεωρηθεί άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο. Και μπορεί να υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία Βρετανοί απόστρατοι, οι οποίοι βοηθούν εθελοντικά τα ουκρανικά στρατεύματα όχι όμως εν ενεργεία μέλη του Βρετανικού στρατού, όπως υποστηρίζουν οι Ουκρανοί στρατιωτικοί.

Άλλωστε ακριβώς για αυτό τον λόγο και υπό τον φόβο να μην προκαλέσει μια εξοργισμένη αντίδραση από τη Μόσχα, η Βρετανία είχε αποσύρει από τον Φεβρουάριο όλους τους Βρετανούς στρατιώτες, τους οποίους είχε εγκαταστήσει στην Ουκρανία από το 2014 λόγω της ρωσικής εισβολής στην Κριμαία. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Μπόρις Τζόνσον μέχρι τουλάχιστον αρχές Μαρτίου επέμενε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το ΝΑΤΟ να εμπλακεί άμεσα στον πόλεμο».

Απαγόρευση εισόδου στη Ρωσία για τον Μπόρις Τζόνσον

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας παρόλα αυτά ούτε επιβεβαίωσε αλλά ούτε και διέψευσε τα λεγόμενα των Ουκρανών στρατιωτικώνκαθώς είναι πάγια τακτική του να μην σχολιάζει ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σαν τελευταία εξέλιξη, το πρωί του Σαββάτου, η Ρωσία ανακοίνωσε την απαγόρευση εισόδου στην χώρα σε μια σειρά Βρετανών πολιτικών, σαν αντίποινα για την «συνολική εχθρική στάση του ΗΒ απέναντι στη Μόσχα»,  ανάμεσα σε αυτούς και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, η υπουργός εξωτερικών Λιζ Τρας αλλά και ο υπουργός άμυνας Μπεν Γούαλας.

Πηγή: dw.com

 1. Σίγουρα υπάρχουν dogs of war, ποτέ δεν λείπουν από αυτά. Οπως άλλωστε και στην άλλη μεριά.
  Αν κάποιοι ξέρουν από MLAW που είναι πολύ πιθανό καθόλου δύσκολο να ανέλαβαν την εκπαίδευση νεοσυλλέκτων.
  Από εκεί και πέρα αποστολή του ΗΒ θα είχε ανακοινωθεί. Οπως ανακοινώνεται και τι στέλνουν. Αλλά και πόσο κοστίζουν! Τα έχουν αυτά οι δημοκρατίες σε αντίθεση με καθεστώτα τύπου Πούτιν που έστελνε αλεξιπτωτιστές χωρίς διακριτικά στην Κριμαία το 2014.
  Για την ώρα το ΗΒ έχει στείλει οπλισμό που φέρεται απο φαντάρους. Αντιαρματικό και αντιαεροπορικό. Προφανώς μικρού βεληνεκούς.
  Οι ΗΠΑ έκαναν ένα πολύ μετρημένο βήμα πιο πέρα με την αποστολή μιας ρυμουλκούμενης πυροβολορχίας.
  Ολα αυτά δεν είναι ούτε το 1% από ότι θα μπορούσαν να στειλουν και δεν σημαίνει ότι αυτή η τεράστια αυτοσυγκράτηση θα συνεχιστεί για πολύ.
  Κάποια στιγμή η Ουκρανία αν συνεχιστεί ο πόλεμος θα παέι σε αντεπίθεση. Και αυτό δεν θα γίνει με Δυτικά μπαζούκας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η ημέρα των φυλακισμένων Παλαιστίνιων

Η 17η Απριλίου κάθε χρόνου στα χώματα της Παλαιστίνης αφιερώνεται στους αγωνιστές που είναι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές. Σύμφωνα...

Είμαστε με την ΕΙΡΗΝΗ

Ο τρόμος για γενικευμένη σύρραξη, η φωτιά της οποίας θα παρασύρει στο διάβα της ολόκληρο τον πλανήτη, είναι πανθομολογούμενος....

Η πολεμολογία δε νοιώθει μοναξιά

Παφλασμοί φλυαρίας και σεναριολογίας για την ανοιχτή σύγκρουση Ιράν Ισραήλ ακούγονται παντού. Αναλύσεις, εκτιμήσεις, και απερινόητες αβελτηρίες επί του...

Ελλάς και Κύπρος στην οριογραμμή των συγκρούσεων

Οι επόμενες ημέρες ή ίσως και ώρες θα δείξουν κατά πόσον θα υπάρξει αυτοσυγκράτησις και δεν θα έχουμε κλιμάκωση...