Κατώτατος μισθός: «Κλειδώνει» από 4% έως 5,5% – Ποιο ρόλο παίζει ο «μαγικός αριθμός» 700 ενόψει εκλογών

Ποιοι και γιατί θέλουν να αναπροσαρμοστεί ο κατώτατος μισθός κατά 4% και ποιοι πιέζουν το πρωθυπουργικό περιβάλλον να πει «ναι» σε πιο μεγάλη αύξηση, που θα τον οδηγήσει στα 700 ευρώ τον μήνα, μεικτά – Το αργότερο αμέσως μετά τη Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει την απόφασή του για την αύξηση που θα πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις – Πίνακες με τον κατώτατο μισθό ανάλογα με το ποσοστό αύξησης που θα λάβει

Από 4% έως 5,5% θα κινηθεί το ποσοστό αύξησης που αναμένεται η κυβέρνηση να αποφασίσει να δώσουν οι επιχειρήσεις στους περίπου 350.000 εργαζομένους που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, από την 1η Μαΐου 2022. Η οριστική απόφαση θα κριθεί από το «μπρα ντε φερ» που φέρονται να έχουν ξεκινήσει δύο «σχολές» διαφορετικής αντίληψης εντός του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και στα γραφεία συναρμόδιων υπουργών, υπό τις εντεινόμενες πιέσεις μερίδας βουλευτών της ΝΔ μπροστά στον φόβο ενδεχόμενης εκλογικής «κατάρρευσης».

Εάν ο κατώτατος μισθός αποφασιστεί να αυξηθεί κατά 4%, τότε θα φτάσει στα 689,5 ευρώ μεικτά (591,76 ευρώ καθαρά). Σήμερα, είναι στα 663 ευρώ τον μήνα, μεικτά (569 ευρώ καθαρά).

Αν, όμως, πάρει αύξηση 5,5% τότε θα φτάσει στα 699,4 ευρώ, μεικτά (600,3 ευρώ τον μήνα καθαρά). Αυτό σημαίνει ότι θα «αγγίξει» τον πολυπόθητο για πολλούς βουλευτές αριθμό «700», αυτόν τον οποίον θα μπορούσαν να επικαλεστούν στον προεκλογικό αγώνα που ήδη έχουν ξεκινήσει «δειλά – δειλά» οι περισσότεροι. Άλλωστε, το ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες εκλογές, όσο κι αν ο πρωθυπουργός δεσμεύεται ότι οι κάλπες θα «ανοίξουν» στο τέλος της τετραετίας, δεν μπορεί να αποκλειστεί σε καμία περίπτωση.

Μέχρι πριν από έναν μήνα, η απόλυτα κυρίαρχη τάση εντός της κυβέρνησης έκανε λόγο για μια αύξηση της τάξης του 4% στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα. Με αυτό το ποσοστό θα δινόταν ένα μήνυμα στήριξης μεν των χαμηλόμισθών, αλλά «σφιχτό», στο πλαίσιο που κινείται διαχρονικά και η θεώρηση εργοδοτικών φορέων, όπως ο ΣΕΒ.

Αλλαγή δεδομένων…

Η «έκρηξη» τιμών που προκάλεσε η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, μετά από ένα «ράλι» που ήδη είχαν κάνει από τα μέσα του περασμένου καλοκαιριού και μετά, περιόρισε τους υποστηρικτές αυτής της άποψης.

Πλέον, εντός του περιβάλλοντος Μητσοτάκη υπάρχουν «φωνές» που υποστηρίζουν ότι η αύξηση στον κατώτατο μισθό πρέπει να ανέλθει στο 5,5% φτάνοντας επί της ουσίας την ελάχιστη αμοιβή στον ιδιωτικό τομέα στα 700 ευρώ τον μήνα, μεικτά. Παράλληλα, εντείνονται οι πιέσεις από μερίδα βουλευτών που όλο και περισσότερο, ερμηνεύοντας και τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων και αυτών που «εκπέμπονται» από μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, επιζητούν από το Μέγαρο Μαξίμου να κάνει 2 – 3 κινήσεις, με στόχο να επαναπροσεγγίσουν έστω ένα μέρος από το μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς (νυν και πρώην μικρομεσαίων εισοδηματικά πολιτών) που φαίνεται να έχει γυρίσει την πλάτη στη ΝΔ αναμένοντας την κάλπη για να εκφράσει την πολιτική οργή του.

«Γενναία» αύξηση

«Άλλωστε», φέρονται να αναφέρουν αυτοί που ζητούν από τον πρωθυπουργό να αποφασίσει αυτή τη… «γενναία», όπως τη χαρακτηρίζουν, αύξηση της τάξης του 5,5%, ότι «δεν προκαλείται επιβάρυνση σημαντική στον κρατικό προϋπολογισμό». Την αύξηση την επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις ενώ ο δημόσιος «κορβανάς» αναλαμβάνει μόνο από τις αναπροσαρμογές ορισμένων επιδομάτων.

Οι εναπομείναντες υποστηρικτές του «4%» φέρονται ότι διαμηνύουν στον πρωθυπουργό ότι μια μεγαλύτερη αναπροσαρμογή, οι Βρυξέλλες θα την αντιληφθούν σαν «κυβερνητική ατολμία». Επίσης, εκτιμούν ότι, μετά τα όσα αντιμετώπισαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα προηγούμενα 2,5 χρόνια και ειδικά συγκεκριμένων κλάδων (όπως του τουρισμού και της εστίασης) αρκετές μπορεί να οδηγηθούν σε περιορισμό προσωπικού, άρα απολύσεις.

Οι δύο «απόψεις» θα βρεθούν στο επίκεντρο του κ. Κυρ. Μητσοτάκη τις επόμενες ημέρες. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την οριστική απόφαση του, μέχρι την Τρίτη του Πάσχα (26 Απριλίου), κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου.

Πίνακας

Κατώτατος μισθός με αύξηση 4% και 5,5%

 Έως 31/12/2021Από 1/1/2022Με αύξηση 4%Με αύξηση 5,5%
Μεικτά ποσά (μηνιαία)650663689,5699,4
Καθαρά ποσά (μηνιαία)558569592601

Πηγή: Επεξεργασία δεδομένων antinews.gr

  1. Πρόοδος, τα νέα παιδιά θα μπορέσουν να κάνουν οικογένεια στο ζόφο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

  2. Η ακρίβεια ήταν αυτή που γκρέμισε τον Παπαδόπουλο (πετρελαϊκή κρίση του 73), τον “εθνάρχη” (πετρελαϊκή κρίση του 79) και τον Αντρέα (διψήφιος πληθωρισμός)
    Και αν οι πρώτοι δύο δεν έκαναν κάτι λάθος, δεν είχαν κάποια σχέση με τους λόγους που την προκάλεσαν ο Αντρέας έφτιαξε την ακρίβεια με τα χεράκια του.
    Ο Κυριάκος είναι κάπου στη μέση υπό την ένοοια ότι ναι μεν υποστήριζε λάθος πολιτικές αλλά ήταν ένας από τους πολλούς κα όχι μόνος του όπως ο Αντρέας.
    Για χρόνια πάντως υποστήριζε να γίνει κίβδηλο το Ευρώ με την ΕΚΤ να τυπώνει μέρα νύχτα. Η πολιτική του ήταν ο δανεισμός και τα επιδόματα. Time of reckoning τώρα και σίγουρα καμιά συμπάθεια για τον τύπο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες

Οι ευρωεκλογές τελείωσαν, οι πολίτες «μίλησαν» και η χώρα ετοιμάζεται να στείλει 21 ευρωβουλευτές -οι περισσότεροι εκ των οποίων...

Ο σιδερένιος νόμος της ολιγαρχίας

Επειδή σε μια ψυχικά υγιή κοινωνία τα κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα θα έπρεπε να έχουν ψηφίσει μόνο οι σχιζοφρενείς,...

Βενετία και Ελλάδα, ίδια τύχη;

Το παρελθόν μπορεί να είναι πολιτικό δεδομένο ή ακόμη  εργαλείο στη δρώσα πολιτική ζωή που διαμορφώνει πολλές φορές πολιτικές...

Καλλιστεία πλούτου από Κυριάκο και Στέφανο. Φτώχεια διαρκείας από τους Έλληνες

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το 2023, τουλάχιστον ένας στους τέσσερις Έλληνες βρίσκεται σε κίνδυνο...