Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά»

Με ψήφους 158 υπέρ και 138 κατά, ψηφίστηκε από την ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά». Η τροπολογία για την επιτάχυνση της απονομής συντάξεων έλαβε 190 υπέρ, 83 παρών και 23 ψήφους κατά.

«Δουλειές Ξανά»: Η πλειοψηφία που εξασφάλισαν τα άρθρα που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία

Υπ. Εργασίας: Φιάσκο για τον ΣΥΡΙΖΑ οι ονομαστικές ψηφοφορίες στο νομοσχέδιο “Δουλειές Ξανά” – Αλλιώς μίλησαν, αλλιώς ψήφισαν

«Θα σας πω τι θα ισχύσει από την Δευτέρα, όταν το νομοσχέδιο αυτό θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, κλείνοντας την μαραθώνια συζήτηση του νομοσχεδίου, και λίγα λεπτά προτού το προεδρείο ανακοινώσει ότι εκκινούν οι ονομαστικές ψηφοφορίες που είχαν ζητήσει ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

«Η ΝΔ ζήτησε και αυτή, όπως και τα άλλα κόμματα το έπραξαν, ονομαστικές ψηφοφορίες, για να δούμε πώς θα ψηφίσετε και αν όλες οι επιθέσεις που εξαπολύσατε, θα αποτυπωθούν στο αποτέλεσμα. Θα δούμε ποιος είναι με τους πολλούς και ποιος είναι με τα δόγματα και με τις συντεχνίες!», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης που πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, δέχθηκε επιθέσεις προσωπικές, επιθέσεις ακόμη και σε «υβριστικό επίπεδο», επιθέσεις «προσωπικής εμπάθειας», όπως ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης τις αποτίμησε, απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης. «Αφήνουμε τους υβριστές στις ύβρεις τους και συνεχίζουμε με έργο», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. 

Επί της ουσίας, ο Κωστής Χατζηδάκης στην καταληκτική του ομιλία, στάθηκε στα άρθρα που η Νέα Δημοκρατία θέτει, με την πρότασή της σε ονομαστική ψηφοφορία, προκειμένου να υπάρξει σαφής εικόνα για την…πλευρά με την οποία επιλέγουν να συμπαραταχθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Από τη Δευτέρα, είπε ο κ. Χατζηδάκης, «θα έχει καθιερωθεί, για πρώτη φορά, το επίδομα εργασίας, το οποίο θα ισούται με το 50% του επιδόματος ανεργίας, για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά. Στους πέντε μήνες βρίσκεις δουλειά. Για άλλους επτά μήνες θα παίρνεις μαζί με το μισθό σου, το 50% του επιδόματος ανεργίας». 

Από τη Δευτέρα, θα καταβάλλεται μπόνους 300 ευρώ για την κατάρτιση ψηφιακού ατομικού δελτίου δράσης, από τους μακροχρόνια ανέργους, πάνω από 5 έτη. Έτσι ώστε να επανασυνδεθούν οι μακροχρόνια άνεργοι, με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, είπε ο υπουργός. 

Από τη Δευτέρα θα εισαχθούν εισοδηματικά κριτήρια, όπως ισχύουν, για την υπόλοιπη Ευρώπη, για την παραμονή, μετά το 12μηνο στο ψηφιακό μητρώο ανέργων και τη διατήρηση των επιδομάτων, των παροχών. Θα είναι τα ίδια κριτήρια που ισχύουν ήδη για το Επίδομα Θέρμανσης, είπε ο υπουργός Εργασίας.

Από τη Δευτέρα και μετά, μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων, θα ενεργοποιείται η διαγραφή από το μητρώο ανέργων, για δύο χρόνια, κατά την πάγια ευρωπαϊκή πρακτική, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης. 

Από τη Δευτέρα, ξεκινάει η μεταρρύθμιση της κατάρτισης ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και, δημιουργούνται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι Ατομικοί Λογαριασμοί Δεξιοτήτων, έτσι ώστε να καταγράφονται όλες οι καταρτίσεις και επανακαταρτίσεις των ανέργων και των εργαζομένων, είπε ο υπουργός.

Από Δευτέρα, θα συνδέονται οι αμοιβές των παρόχων και των καταρτιζομένων με τα αποτελέσματα της κατάρτισης. Το 30% των χρημάτων που αφορούν στα ζητήματα αυτά, θα παρακρατούνται και θα δίνονται μόνον εφόσον η πιστοποίηση που προβλέπεται, θα έχει περατωθεί επιτυχώς. Παράλληλα, τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας, περνάνε για πρώτη φορά, στο χώρο της κατάρτισης.

Από Δευτέρα, ξεκινάει ο εκσυγχρονισμός στεγαστικής πολιτικής της χώρας, με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, ως βασικό βραχίονα.

«Αυτές τις ρυθμίσεις φέρνει αυτό το νομοσχέδιο και παράλληλα, έχει μια σημαντική ρύθμιση για τις συντάξεις fast track και τις συντάξεις “εμπιστοσύνης”, έτσι ώστε να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο οι ρυθμοί απόδοσης των συντάξεων. Είναι ρυθμίσεις που συνδυάζουν την τεχνολογία που είναι πλέον διαθέσιμη στον ΕΦΚΑ, με την εμπιστοσύνη απέναντι στον πολίτη», είπε ο κ. Χατζηδάκης και προσέθεσε: «Η ΝΔ ζήτησε ονομαστικές ψηφοφορίες, για όλα τα άρθρα που ανέφερα και θα δούμε πώς θα ψηφίσετε! Να δούμε αν όλα όσα μας είπατε και όλες οι επιθέσεις που έγιναν, θα ακολουθηθούν από την καταψήφιση του επιδόματος εργασίας, την καταψήφιση του μπόνους για τους μακροχρόνια ανέργους, την καταψήφιση της επιτάχυνσης της απονομής των συντάξεων. Θα δούμε ποιος είναι πραγματικά με τους πολλούς και ποιος με τα δόγματα και τις συντεχνίες»!

Ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι απέναντι στις ύβρεις, η κυβέρνηση συνεχίζει με έργο, ήδη έχει δείξει δείγμα γραφής. «Εμείς είμαστε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι που πήρε την ανεργία στο 17,2% και την έχει ρίξει στο 12,8%. Εμείς είμαστε που, μέσω του ΟΑΕΔ, τριπλασιάσαμε τους ρυθμούς για τα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης. Εμείς είμαστε που την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, θα αυξήσουμε, με μια σημαντική αύξηση τον κατώτατο μισθό, για τους εργαζομένους. Εμείς είμαστε που από τον Ιούνιο θα εισάγουμε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Ξεκινάμε από τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ, και αυτό θα είναι μια βασική εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών των εργαζομένων. Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ, που η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει πράξη. Εμείς είμαστε που έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες, για τον προσωπικό βοηθό στους αναπήρους συμπολίτες μας. Εμείς είμαστε που προχωρούμε, σε στενή συνεργία με την ΕΣΑμεΑ την Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας που θα κάνει λιγότερο δύσκολη την καθημερινότητα των αναπήρων, στις επαφές τους με το Δημόσιο. Εμείς είμαστε που κάνουμε πράξη το πρόγραμμα Νταντάδες της Γειτονιάς. Εμείς είμαστε που κάνει πράξη άλλη μια δέσμευσή μας, για Χώρους Φροντίδας Βρεφών σε 120 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Και βεβαίως εμείς είμαστε που, έχοντας μια αισθητή βελτίωση στο ρυθμό απονομής των εκκρεμών συντάξεων, προχωρούμε με αυτό το νομοσχέδιο, σε μια πολύ σοβαρή μεταρρύθμιση στις fast track συντάξεις και τις συντάξεις εμπιστοσύνης, για τις οποίες είμαι περίεργος πως θα τοποθετηθείτε. Θα πάτε με τους συνδικαλιστές του ΕΦΚΑ ή με τους ταλαιπωρημένους συνταξιούχους που περιμένουν να πάρουν τη σύνταξή τους. Να σας δω σε λίγη ώρα», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Η αντιπολίτευση

Νωρίτερα και με τη σειρά που πήραν τον λόγο, η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη, από το βήμα της Βουλής, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι για μια ακόμα φορά φέρνει διατάξεις που συμπληρώνουν την κοινωνική διάλυση που επιχειρεί. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην τροπολογία για την επιτάχυνση της απονομής συντάξεων, λέγοντας ότι το πρόβλημα το έχει δημιουργήσει η ίδια η κυβέρνηση και ότι «ο κ. Χατζηδάκης, ένας άνθρωπος μονίμως και αποκλειστικώς σιτιζόμενος, του κρατικού κορβανά, έχει προωθήσει μοντέλο ιδιωτικοποίησης απονομής των συντάξεων από τον ΕΦΚΑ». Είπε επίσης ότι ο Κωστής Χατζηδάκης είναι γνωστός από τα παλιά, για την προσήλωσή του στον αντικρατισμό, μέσω πληθώρας νομοσχεδίων αντικοινωνικού χαρακτήρα και ότι είναι ο πολιτικός που πάντα επιχειρεί να εμφανίσει την ιδιωτικοποίηση ως μια μοναδική λύση. Είναι ο άνθρωπος που απέτυχε παταγωδώς στο ζήτημα της απονομής των συντάξεων, πανικοβλήθηκε και γι αυτό καταφεύγει στη σημερινή τροπολογία, που στην ουσία, προβλέπει την «αυτοεξυπηρέτηση» των ασφαλισμένων, προκειμένου να τους απονεμηθεί η σύνταξη, υπό τον φόβο της αναδρομικής τιμωρίας τους και αυτή την τροπολογία «ασφαλώς θα την καταψηφίσει» το ΜέΡΑ25.

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου ανέφερε ότι ενώ το νομοσχέδιο υπόσχεται δουλειές, κάθε άλλο παρά λύσεις βρίσκει, δεν προβλέπει τίποτα για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ για τη συνεργασία του με τις επιχειρήσεις και επί της ουσίας οι ποινές αποσκοπούν στο να υποχρεώνουν τους εγγεγραμμένους ανέργους, επί ποινή διακοπής των επιδομάτων, να συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης. Προέβλεψε ότι θα επιβάλλονται ακόμα πιο σκληροί όροι εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Η Μαρία Αθανασίου, προειδοποίησε ότι οι ρυθμίσεις της τροπολογίας για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, μπορεί να τινάξουν στον αέρα ακόμη και τη λειτουργία των Ταμείων. Σημείωσε ωστόσο ότι η Ελληνική Λύση, αν και κατέληξε σε φιάσκο η ανάθεση του υπολογισμού των συντάξεων σε ιδιώτες και γι αυτό έρχεται αυτή η τροπολογία, θα την στηρίξει, επειδή στηρίζει «οτιδήποτε έχει να κάνει με κοινωνική πολιτική» ευελπιστώντας να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των συνταξιούχων. 

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης κατήγγειλε ότι για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση φέρνει ένα ακόμα αντεργατικό νομοσχέδιο. Αναφερόμενος στην τροπολογία για την επιτάχυνση των συντάξεων, ο βουλευτής του ΚΚΕ αμφισβήτησε τα στοιχεία για τις εκκρεμείς συντάξεις, προσθέτοντας ότι δεν γίνεται καμία συζήτηση για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις. Ιδίως για τη σύνταξη «Εμπιστοσύνης», ο Χρήστος Κατσώτης επισήμανε ότι νομιμοποιεί την καθυστέρηση των τριών και πέντε χρόνων, γιατί τότε θα γίνεται οριστική η σύνταξη, και αν από τον έλεγχο προκύψει ότι ο συνταξιούχος πρέπει να γυρίσει πίσω χρήματα, θα τα επιστρέφει έντοκα και μπορεί να χάσει και το σπίτι του, γιατί η σύνταξή του, δεν θα φτάνει, για να μαζεύει χρήματα. Με αυτό το σκεπτικό, ο Χρήστος Κατσώτης είπε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει την τροπολογία, την θεωρεί εμπαιγμό και εξαπάτηση.

Ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης ζήτησε βελτιώσεις στην τροπολογία για την επιτάχυνση απονομής συντάξεων, προκειμένου να λυθούν προβλήματα ατόμων που έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης και απερρίφθησαν οι αιτήσεις τους, ελλείψει λίγων ημερών ασφάλισης. Το πρόβλημα καλύπτει με την τροπολογία άλλη κατηγορία αιτούντων, δημιουργώντας δύο μέτρα και δύο σταθμά, είπε.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Μπάρκας κατήγγειλε ότι ο μετασχηματισμός του ΟΑΕΔ έχει σχέση με τα αριθμητικά στοιχεία για τους ανέργους στην Ελλάδα, και επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ακόμα πόσο θα κοστίσει η μετονομασία του ΟΑΕΔ. Κατήγγειλε επίσης τιμωρητικές διατάξεις, μοίρασμα χρημάτων σε φίλους και ημετέρους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Οι… Πρέσπες κερνούν, ο Μίτσκοσκι πίνει!

Η Συμφωνία των Πρεσπών ουδέποτε βασίστηκε στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Αντίθετα, σερβιρίστηκε ως ευκαιριακή, δηλαδή σαν το είδος της συμφωνίας...

Τεχνοκρατικός φασισμός

Και να θέλει κανείς να αγιάσει δεν μπορεί! Συνέβη μέσα στην αργία του Αγίου Πνεύματος. Όταν η κυβέρνηση της...

Ο Κασσελάκης έβγαλε στη φόρα τα άπλυτα της Κουμουνδούρου

Στον αστερισμό της μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ Στέφανου Κασσελάκη και Αλέξη Τσίπρα μπήκε από χθες το μεσημέρι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο...

Στο ίδιο (;) έργο θεατές…

Αυτά που ζούμε από χθες με Κασσελάκη και Τσίπρα για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ τα έχουμε ξαναζήσει πριν από...