Ρήγμα στη ΝΔ από τη διαφοροποίηση Σαμαρά για την εμφάνιση Ζελένσκι

Γκρινιάζουν αφού πρώτα χειροκρότησαν οι γαλάζιοι βουλευτές

Tου Οδυσσέα Αρβανίτη

Η επιλογή της ηγεσίας της ΝΔ να οργανώσει εκδήλωση στη Βουλή στην οποία εκτός από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι μίλησαν και δύο “μαχητές” του τάγματος Αζόφ, διευρύνει το ψυχικό ρήγμα με τους βουλευτές του κόμματος.

Η καθαρή διαφοροποίηση Σαμαρά ο οποίος χαρακτήρισε την εκδήλωση «μεγάλο λάθος», εκφράζει το κοινό αίσθημα μεταξύ των βουλευτών αλλά σε σημαντικό βαθμό και στη βάση του κόμματος που δε συμμερίζεται την αντιρωσική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι βουλευτές της ΝΔ δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους από το γεγονός ότι αιφνιδιάστηκαν και χρεώνονται την παρουσία των νεοναζί στην ελληνική Βουλή. Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η συμπεριφορά του Ζελένσκι ήταν υποτιμητική έως προσβλητική για την ελληνική Βουλή ενώ ο χειρισμός του Κώστα Τασούλα ήταν σαφώς κατώτερος των περιστάσεων.

Πάντως από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού πέρασαν αρκετοί βουλευτές. Ένιοι εξ αυτών έλεγαν μετά ότι ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε το κοινό αίσθημα μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ και έσωσε την τιμή της ΝΔ. Είναι ενδεικτική η αμηχανία που επικρατούσε μέσα στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής. Ακόμη και οι βουλευτές της ΝΔ στην αρχή κοιτάζονταν μεταξύ τους και κοίταζαν προς την πλευρά του πρωθυπουργού και μόνο αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης σηκώθηκε όρθιος και άρχισε να χειροκροτεί ακολούθησαν και οι βουλευτές του. Πάντως οι διαμαρτυρίες τους είναι κατόπιν εορτής και παρασκηνιακές. Για μία ακόμη φορά χειροκρότησαν όρθια και παρατεταμένα τον αρχηγό τους παρότι μετά έλεγαν ότι διαφωνούν. Δεν είναι δίχως σημασία ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής αποχώρησαν μαζί από την αίθουσα της Ολομέλειας και είχαν σύντομη συζήτηση έξω από την αίθουσα.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις -ορισμένοι λένε και την παρέμβαση Σαμαρά-, η κυβέρνηση βρέθηκε στην ανάγκη να κάνει συμπληρωματική δήλωση διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ο οποίος χαρακτήρισε άστοχη και λανθασμένη τη συμπερίληψη στο μήνυμα Ζελένσκι μέλους του τάγματος Αζόφ, ωστόσο κατέφυγε στη συνήθη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ για να συσπειρώσει ό,τι μπορούσε από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Στη συνέχεια όμως έκανε και άλλη διαρροή σύμφωνα με την οποία «το τάγμα Αζόφ είναι τμήμα του ουκρανικού στρατού» καθώς επίσης ότι «δεν πρέπει να χάνει κανείς τη μεγάλη εικόνα». Παράλληλα σε μία ένδειξη αμηχανίας διέρρεαν ότι τα περί τάγματος νεοναζί είναι ρωσική προπαγάνδα. Πάντως για το θέμα έχει ερωτηθεί ο πρόεδρος Ζελένσκι ο οποίος έχει δηλώσει ότι «το Αζόφ είναι αυτό που είναι αλλά τώρα πολεμά τους Ρώσους». Υπάρχει και η γραμμή του Άδωνη Γεωργιάδη ο οποίος στο twitter αναπαρήγαγε επιχειρήματα και κατηγορίες εναντίον όσων έκαναν κριτική πως είναι κομμουνιστές.

Στο στόχαστρο των επικρίσεων της κοινής γνώμης αλλά και των βουλευτών της ΝΔ, βρέθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας -τον οποίο κάλυψε πλήρως το Μέγαρο Μαξίμου- ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ενημερώθηκε για τα επίμαχα βίντεο λίγο πριν τη συνεδρίαση, ωσάν να μπορεί στην ελληνική βουλή να μιλά οποιοσδήποτε και με οποιοδήποτε περιεχόμενο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Γιατί το «πρόβλημα VMRO» δεν λύνεται στις 11 Ιουλίου

Οι κυβερνήσεις, διαχρονικά, είναι σύνηθες έπειτα από μια βαριά ήττα -σαν των ευρωεκλογών- να ανεβάζουν τους τόνους στα θέματα...

Σκάνδαλο! Το μεγάλο ξέπλυμα της Τουρκίας

Θολωμένη από τα ήρεμα νερά του Αιγαίου και τυφλωμένη από το δόγμα του κατευνασμού, η ελληνική διπλωματία φαίνεται πως...

Εκτός δημόσιου ελλείμματος οι δαπάνες για την Υγεία

Μίλησα πριν από έναν μήνα με μπαρουτοκαπνισμένο διοικητή δημόσιου νοσοκομείου, ο οποίος έλαβε μέρος στις περίφημες εξετάσεις του ΑΣΕΠ...

Σχολή Πρωθυπουργών…!!!

Θέλουμε πραγματικά να στρώσει δημοσιονομικά η χώρα; Μας ενδιαφέρει όντως να μην αισθανόμαστε μονίμως καθυποταγμένοι ως «άξιοι» φορείς της...