Σε πλήρη λειτουργική κατάσταση το “Παπανικολάου” πλην του θαλάμου όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά

Τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς που ξέσπασε το πρωί την πτέρυγα Covid του νοσοκομείου Παπανικολάου, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι δύο, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, θα προκύψουν από το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης που διενεργείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία , δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Παράλληλα, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του ανθρώπου που έχασε τη ζωή του με τραγικό τρόπο, ευχήθηκε περαστικά στους τραυματίες και ευχαρίστησε το προσωπικό του Νοσοκομείου, και ιδιαιτέρως τον πνευμονολόγο Σταύρο Τρύφωνα, για την άμεση παρέμβασή τους που απέτρεψε τα χειρότερα. Παράλληλα, σημείωσε, ότι το Νοσοκομείο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργική κατάσταση εκτός του συγκεκριμένου θαλάμου όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Διευθυντής της κλινικής Covid για την πυρκαγιά στο «Παπανικολάου»: «Είναι σαν να έπεσε βόμβα…»

«Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε άλλες πτέρυγες μέσα στο Νοσοκομείο. Όλοι εξυπηρετούνται αυτή τη στιγμή από το Νοσοκομείο. Το 424 είναι σε ετοιμότητα ώστε να ενισχύσει σε περίπτωση που χρειαστεί οποιαδήποτε μεταφορά ασθενών», επισήμανε ο κ Πλεύρης, τονίζοντας, παράλληλα, ότι εάν χρειαστεί το Παπανικολάου θα ενισχυθεί και στην επόμενη του εφημερία θα μπορεί να λειτουργήσει κανονικά. .

Ο υπουργός Υγείας η αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, μόλις πληροφορήθηκαν ότι εκδηλώθηκε πυρκαγιά αναχώρησαν για τη Θεσσαλονίκη και στις 13:30 έφτασαν στο νοσοκομείο Παπανικολάου όπου ενημερώθηκαν για το συμβάν κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην οποία, μεταξύ άλλων, μετείχαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας -Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης, η διοικήτρια του νοσοκομείου, Μαρία Γιογκατζή και ο αναπληρωτής διοικητής, Δημήτρης Βαλαρούτσος.

Ο κ. Πλεύρης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, επισήμανε ότι μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και λειτούργησε άμεσα το προσωπικό του νοσοκομείου, αλλά και η Πυροσβεστική η οποία κατάφερε να σβήσει τη φωτιά μέσα σε μισή ώρα. Ανέφερε, ακόμη, ότι έγινε ταχεία προσπάθεια ώστε να απομακρυνθούν και να έχουν περίθαλψη όλοι οι νοσηλευόμενοι με Covid .

Ο υπουργός Υγείας, σημείωσε, ότι από το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης της Πυροσβεστικής θα φανεί εάν υπήρξε αμέλεια ή όχι και τόνισε πως ο,τιδήποτε άλλο ειπωθεί αυτή την στιγμή δεν θα ευσταθεί.

«Γίνεται πραγματογνωμοσύνη από την Πυροσβεστική. Θα πρέπει πρώτα να υπάρξει το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης της Πυροσβεστικής. Από κει και πέρα και το υπουργείο Υγείας εξετάζει όλα τα πρωτόκολλα και η πραγματικότητα είναι ότι από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά μέχρι την κατάσβεσή της ο χρόνος ήταν τάχιστος. Υπήρξε άμεση και η ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Έγινε η διακοπή παροχής οξυγόνου, δηλαδή ένα βασικό στοιχείο του πρωτοκόλλου, διότι εάν υπήρχε φωτιά και παρέμενε η ροή του οξυγόνου θα μιλούσαμε για τελείως διαφορετική κατάσταση. Εγιναν άμεσα αυτές οι ενέργειες, έφτασε γρήγορα η Πυροσβεστική και η κατάσβεση έγινε γρήγορα», ανέφερε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε : «Αυτό που είναι πολύ σημαντικό για μας είναι η λειτουργία του Νοσοκομείου αλλά και η πραγματογνωμοσύνη της Πυροσβεστικής, να δούμε τα αίτια του συμβάντος. Αναζητούνται άπαντα και δεν αποκλείεται τίποτα. .Από κει και πέρα στο συγκεκριμένο όροφο θα γίνουν όλες οι εργασίες για να είναι άμεσα πάλι λειτουργικός. Η λειτουργία του νοσοκομείου δεν επηρεάζεται. Κατά βάση υπάρχει άμεση ενίσχυση και από το 424, ήρθαμε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Εθνική Άμυνας , αλλά και από άλλα. Αρα θα λειτουργήσει κανονικά το πρόγραμμα του Νοσοκομείου, δεν επηρεάζονται ειδικά τα non Covid περιστατικά, αλλά και η πίεση που υπάρχει στα Covid θα αποκατασταθεί άμεσα. Από κει και πέρα γίνεται όλη η διερεύνηση για να δούμε τα ακριβή αίτια του συμβάντος», πρόσθεσε ο κ . Πλεύρης.

Η αναπληρώτρηια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, χαρακτήρισε ως άθλο την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτό, εξέφρασε τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια του θανόντος και περαστικά στους τραυματίες. «Το Νοσοκομείο έχει και θα έχει κλινική Covid. Tο Νοσοκομείο ήδη έχει πάρα πολλά θετικά περιστατικά που νοσηλεύει. Εχουν μεταφερθεί και σε άλλες κλινικές και ήδη τα περιστατικά όλα είναι μέσα στο Νοσοκομείο σε κανονικές συνθήκες,. Νομίζω ότι είναι ένας άθλος αυτό που έγινε σήμερα γιατί πραγματικά με τις παροχές του οξυγόνου που έχει θα μπορούσε να λαμπαδιάσει όλο το Νοσοκομείο αν δεν είχαν λάβει τα μέτρα τους έγκαιρα». Αναφερόμενη στη λειτουργία των Εξωτερικών Ιατρείων η οποία διεκόπη διότι μεταφέρθηκαν εκεί οι νοσηλευόμενοι που απομακρύνθηκαν από την πτέρυγα όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, σημείωσε ότι αυτά θα ανοίξουν και θα λειτουργήσουν κανονικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία άρθρα

Πανελλήνιες: Ο κόσμος σάς ανήκει

Δίνει η μεγαλύτερη θυγατέρα μου πανελλήνιες γραπτές εξετάσεις. Το άγχος το δικό μου είναι τεράστιο. Προσπαθώ βέβαια να μην...

Κώστας Σλούκας, ζωή σαν παραμύθι!

Λένε πως υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι ευλογημένοι από τον Θεό να πετύχουν στη ζωή πράγματα που οι πολλοί δεν μπορούν...

Τέρμα οι συμμορίες στα γήπεδα…

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε υπερήφανος και φιλοκυβερνητική εφημερίδα το έκανε πρωτοσέλιδο, τρέμουσα από συγκίνηση: «Οι συμμορίες δεν χωράνε στα...

Περί λαθρομεταναστών

Έχει περάσει πάνω από μία δεκαετία από τη στιγμή που η Ελλάδα άρχισε να δέχεται ορδές λαθρομεταναστών από την...