Κουτσούμπας: Ο λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτα από τη μετατροπή της Θράκης σε στρατιωτικό, ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο

«Την ίδια ώρα που χιλιάδες λαού σε όλες τις μεγάλες πόλεις απεργούν και διαδηλώνουν και για να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, στη Βουλή διενεργείται μια συζήτηση για την ανάπτυξη μιας περιοχής όπως είναι η Θράκη, η οποία εκτός των άλλων αποτελεί και σήμα κατατεθέν της ελληνικής συμμετοχής και εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Γιατί αν υπάρχει στην Ελλάδα μια περιοχή η οποία αποκαλύπτει το μέγεθος αυτής της συμμετοχής και εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, αυτή είναι η Θράκη και πιο συγκεκριμένα η Αλεξανδρούπολη. Το λιμάνι της οποίας αποτελεί μία νέα ΝΑΤΟϊκή βάση, η «Σούδα του βορρά», όπως αποκαλείται.

Χωρίς αυτό να σημαίνει πως η Σούδα στην Κρήτη, το Στεφανοβίκειο στο Βόλο, άλλες στρατιωτικές υποδομές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη χώρα μας, βρίσκονται έξω από το κάδρο της ελληνικής εμπλοκής» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην σημερινή του ομιλία στη συζήτηση στη Βουλή για την ανάπτυξη της Θράκης.

Πρόσθεσε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ότι «μαζί με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στην υπηρεσία και τη διάθεση του ΝΑΤΟ έχετε βάλει κι άλλες υποδομές της περιοχής».

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η Αλεξανδρούπολη, ως κόμβος μεταφοράς στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ προς την Ανατολική Ευρώπη στη συνοριακή γραμμή με τη Ρωσία, αποκαλύπτει πως το εύφλεκτο υλικό για τον πόλεμο στην Ουκρανία, συγκεντρωνόταν πολύ πριν την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

«Αποδεικνύει αυτό που από την πρώτη στιγμή είπε το ΚΚΕ: Πως ο λαός της Ουκρανίας, για πάνω από μια δεκαετία, έχει γίνει «σάκος του μποξ» ανάμεσα σε Ρωσία – ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ.

Και σ’ αυτό βέβαια οι ελληνικές κυβερνήσεις -όπως και η σημερινή της ΝΔ- είχαν ρόλο σημαιοφόρου, όχι μόνο γιατί στηρίζατε με χέρια και με πόδια κάθε απόφαση που έπαιρνε το ΝΑΤΟ για τη στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας, αλλά και γιατί την υλοποιούσατε κιόλας με τη διάθεση υποδομών της δικής μας χώρας» είπε ο Δ. Κουτσούμπας προσθέτοντας ότι «μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ που παζάρεψε και τελικά συμφώνησε στο πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ τη δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων όπως αυτή της Αλεξανδρούπολης».

«Κι αν αύριο όλοι μαζί βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ένας του ΜέΡΑ25, θα βρεθείτε πλάι – πλάι σ’ αυτά εδώ τα έδρανα για να χειροκροτήσετε τον Ζελένσκι, είναι μόνο και μόνο γιατί στηρίζετε το στρατόπεδο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που στηρίζει τον Ζελένσκι» ανέφερε, χαρακτηριστικά.

«Αν σήμερα η Βουλή συζητάει τα πορίσματα μιας επιτροπής της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης, είναι γιατί σ’ αυτή την περιοχή η οποία συγκεντρώνει το αναβαθμισμένο «ενδιαφέρον» του αμερικανικού παράγοντα, καθρεφτίζονται οι στόχοι της άρχουσα τάξης, η οποία επιδιώκει τη γεωπολιτική της αναβάθμιση, συμμετέχοντας ενεργά στους στρατιωτικούς – πολιτικούς σχεδιασμούς άλλων.

Αυτούς τους στόχους έχετε πάρει επ’ ώμου και εσείς της ΝΔ που κυβερνάτε και εσείς του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ που κυβερνήσατε. Και γύρω απ’ αυτούς τους στόχους θέλετε να αποσπάσετε και τη στήριξη του λαού της περιοχής» είπε.

Όπως επισήμανε «σύμφωνα με αυτούς τους αστικούς στόχους ολόκληρη η Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε στρατιωτικό, ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο».

Τόνισε ότι το κρίσιμο ερώτημα είναι τι έχει να κερδίσει ο λαός της περιοχής από τη μετατροπή της Θράκης, ολόκληρης της Περιφέρειας σε τέτοιο στρατιωτικό κόμβο, ή τι έχει κερδίσει ως τώρα από αυτού του τύπου την ανάπτυξη που προωθείται εδώ και χρόνια» και υπενθύμισε τις «προειδοποιήσεις των Ρώσων που καθιστούν την Αλεξανδρούπολη στόχο αντιποίνων» καθώς και την ενεργειακή φτώχεια της περιοχής παρότι δύο αγωγοί φυσικού αερίου (ένας σε λειτουργία, και ένας υπό κατασκευή), περνούν από τη Θράκη.

Ανέφερε ότι το κόστος ενέργειας έχει εκτοξευθεί και «κανείς δεν θα μπορέσει να έχει πρόσβαση σ’ αυτή, αν δεν συνοδευτεί από συγκεκριμένα μέτρα που θέτει ως στόχους πάλης το ΚΚΕ».

Είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας διαψεύδει τα περί «ειρήνης και συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών με τον αγωγό ΤΑΡ.

Ανέφερε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επιτάχυνες προϋπάρχοντες σχεδιασμούς όπως «την στρατηγική της πράσινης μετάβασης, τα σχέδια εναλλακτικής τροφοδοσίας, το υγροποιημένο και πανάκριβο αμερικάνικο φυσικό αέριο το LNG, με τους Έλληνες εφοπλιστές να πρωταγωνιστούν στη μεταφορά του και να ετοιμάζονται για χρυσές μπίζνες και την μετατροπή του εξαντλημένου κοιτάσματος «Νότια Καβάλα» στον Πρίνο σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου, η οποία επανεντάχθηκε στα «έργα κοινού ενδιαφέροντος» της ΕΕ για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.

Απαντώντας στο σημείο αυτό, στην παρατήρηση «δεν είναι θετικό αυτό;» εκ μέρους της Ντ. Μπακογιάννη, είπε ότι «πολύ ωραίο θα ήταν σε άλλες συνθήκες όμως, όταν δεν θα πλήρωνε ο λαός».

Είπε ότι παρά τους σχεδιασμούς, η περιοχή αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο καθώς και στις θαλάσσιες μεταφορές, ενώ σημείωσε ότι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι «η παραχώρηση της Εγνατίας οδού σε ιδιώτη, με περαιτέρω αύξηση των διοδίων και επομένως του κόστους που θα κληθεί να ξαναπληρώσει ο ίδιος λαός της περιοχής».

«Αυτή η περιοχή, που συγκεντρώνει το αστικό ενδιαφέρον, είναι μια περιοχή που επιβεβαιώνει αυτό που πολλές φορές έχει τονίσει το ΚΚΕ. Ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, λόγω του ότι διαθέτει ακριβώς σημαντικό ορυκτό πλούτο.

Είναι διαφορετικό, βέβαια, ο πλούτος αυτός να αξιοποιείται προς όφελος των κοινωνικών αναγκών, στο πλαίσιο μιας άλλης κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης με αυτό τον προσανατολισμό δηλαδή και άλλο βέβαια να υποτάσσεται στην κερδοφορία λίγων ομίλων» τόνισε.

Αναφέρθηκε στον ορυκτό πλούτο της περιοχής και στα διάφορα σχέδια εκμετάλλευσής του και υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα βρεθεί αποφασιστικά αντιμέτωπο, αντίθετο με όποιον επιχειρεί να λεηλατήσει τον χρυσό της χώρας».

«Η εκδήλωση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης απ’ την οποία δεν μπορεί να απαλλαγεί το σύστημα που υπηρετείτε, επιτάχυνε το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, οδηγώντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους. Ενώ οι νέες επενδύσεις για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους, βασίσθηκαν στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων της περιοχής, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που θεσπίσατε όλες οι κυβερνήσεις» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Μίλησε για το υψηλό κόστος παραγωγής για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, την καθυστέρηση των «κουτσουρεμένων» αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, την τραγική κατάσταση στις δομές Υγείας και Παιδείας στην περιοχή.

Τόνισε ότι όταν το ΚΚΕ αναφέρεται στα προβλήματα της εργατικής λαϊκής οικογένειας, αναφέρεται «και στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μουσουλμανική μειονότητα, αλλά και γιατί ξέρουμε πολύ καλά πως οι μειονότητες εργαλειοποιούνται για να προχωρήσουν επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια».

Κάλεσε τους εργαζόμενους της μειονότητας, μεταξύ άλλων, «να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα που στόχο έχουν να διαιρούν τους εργαζόμενους, να τους δηλητηριάζουν με το φαρμάκι της έχθρας, τη στιγμή που στην περιοχή μας οι μειονότητες, μπορούν και πρέπει να αποτελούν μόνο γέφυρα φιλίας, συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς, στους λαούς όλων των γειτονικών κρατών», να γυρίσουν την πλάτη «σε όλους όσοι στο όνομα της φιλίας και της αλληλεγγύης εμπλέκουν και τον ελληνικό λαό στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών.

«Όλοι οι εργάτες βράζουν στο ίδιο καζάνι. Αυτό της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Έχουν τον ίδιο αντίπαλο: Το μεγάλο κεφάλαιο, τις συμμαχίες του, στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις του» επισήμανε.

«Μπορείτε να βάλετε στην ανάπτυξή σας, όσα κοσμητικά επίθετα θέλετε. Να την πείτε «δίκαιη», «βιώσιμη», «ανάπτυξη για όλους και όλες», όμως αυτή δεν παύει να είναι καπιταλιστική, δηλαδή σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για να κερδίζουν μια χούφτα εκμεταλλευτές.

Το πόρισμα που καταθέτουν οι βουλευτές του ΚΚΕ αξίζει πιστεύουμε να διαβαστεί από τους εργαζόμενους της Θράκης, όχι μόνο γιατί κινείται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από τα δικά σας πανομοιότυπα πορίσματα, αλλά και γιατί αποτυπώνει την ολοκληρωμένη πρόταση του ΚΚΕ, η οποία έχει ως κριτήριό της τη λαϊκή ευημερία και προκοπή και όχι τα κέρδη των λίγων» κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία άρθρα

Το μαντείο δεν βγάζει πια χρησμούς

Εδώ και εννέα χρόνια ο επιχειρηματίας και τέως εμπορικός ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα Συμεών Τσομώκος συνέλαβε...

Η βαρεμάρα της εκλογικής… πελατείας

Παλαιότερα τους αποκαλούσαν -κατ' ευφημισμόν- «λαμπερά ονόματα». Ήταν οι μαϊντανοί, οι celebrities, οι ηθοποιοί και δημοσιογράφοι, οι εν γένει...

Πρώτη φορά ΥΠΕΞ προλέγει ότι θα κατηγορηθεί για μειοδοσία!

Εισαγωγική παρατήρηση πριν επικεντρωθούμε στο κυρίως θέμα: δημοσιεύματα από την Άγκυρα υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί...

Ψηφοκλοπή «Σπαρτιατών»: Θα την τολμήσει η Ν.Δ.;

Όταν έγινε γνωστό ότι διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση σε βάρος των βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για το έγκλημα της εξαπάτησης...