Νέες κινήσεις στον χώρο της δεξιάς παράταξης

Η Εθνική Συμφωνία του Κώστα Μπογδάνου και οι Δημοκράτες του Νίκου Καραχάλιου – Οι απώλειες της ΝΔ συντηρούν την κινητικότητα

Του Οδυσσέα Αρβανίτη

Οι δημοσκοπικές απώλειες της ΝΔ που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση τροφοδοτούν την κινητικότητα στον χώρο της ευρύτερης δεξιάς παράταξης.

Η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια που αυξάνει την κοινωνική δυσαρέσκεια, ενώ η αλλαγή στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη -από την αυτοδυναμία σε κυβέρνηση συνεργασίας-, εκλαμβάνεται ως ένδειξη αμηχανίας και ηττοπάθεια.

Ενώ η γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα είναι σε αναταραχή, δύο νέες πολιτικές κινήσεις φιλοδοξούν να καλύψουν το κενό στον χώρο της πέραν της ΝΔ δεξιάς.

Οι μετρήσεις του τελευταίου διαστήματος συμφωνούν ότι η κυβέρνηση αποδομείται όσον αφορά τα ποιοτικά στοιχεία, ενώ μειώνονται και τα ποσοστά της στην πρόθεση ψήφου.

Η ΝΔ αιμορραγεί τόσο προς το κέντρο, όπου εισπράττει το ΚΙΝΑΛ, όσο και προς τα δεξιά της όπου κερδίζει η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ενώ ενισχύεται και το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο χθες παρουσίασε την κίνησή του, την Εθνική Συμφωνία, ο διαγραφείς από τη ΝΔ Κώστας Μπογδάνος. Στη χθεσινή παρουσίαση έδωσαν το παρόν ο Φαήλος Κρανιδιώτης και ο Θάνος Τζήμερος. Οι τρεις είναι σε συνεννόηση στην προοπτική να δημιουργήσουν κόμμα με στόχο να μπουν στη Βουλή στις επόμενες εκλογές και να είναι σε θέση να διαπραγματευθούν με τη ΝΔ.

Ο κ. Μπογδάνος, θεωρεί ότι μπορεί εκείνος να προσελκύσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους από το δεξιό φάσμα ενώ προβάλλει ότι σε διαφορετική περίπτωση θα κατευθυνθούν προς το κόμμα Κασιδιάρη. Στην παρουσίαση εκτός από τον φιλελεύθερο συντηρητισμό χρησιμοποίησε τον νεολογισμό “νομοκρατία” για να δώσει το στίγμα του κόμματός του ενώ είχε καλέσει την αδελφή του Κατσίφα, αλλά και Αφρικανό μετανάστη μέλος χριστιανικής κοινότητας της Αθήνας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Νίκος Καραχάλιος ο οποίος όμως δε θα συνεργαστεί μαζί τους καθώς σχεδιάζει τη διεύρυνση της δικής του κίνησης -ο κ. Καραχάλιος έχει ιδρύσει τους “Δημοκράτες” -, με προοπτική να δημιουργήσουν κόμμα τον Σεπτέμβριο. Η πρωτοβουλία θα κάνει τη δική της εκδήλωση στις 3 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες στις ζυμώσεις συμμετέχουν πρόσωπα από τη ΝΔ όπως ο Νίκος Νικολόπουλος, ο Σάββας Τσιτουρίδης, ο Θανάσης Γιαννόπουλος, ο Αργύρης Ντινόπουλος καθώς και άλλοι με καραμανλικές και σαμαρικές αναφορές που συμπίπτουν στην “αντιμητσοτακική διάθεση και στη δυσαρέσκεια από την παρουσία σημιτικών στο Μαξίμου και την κυβέρνηση”. Προς το παρόν η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα που μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις την είσοδο στη Βουλή αποτελεί ευσεβή πόθο.

Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να ανακόψει τον επαναπατρισμό των κεντρώων ψηφοφόρων προς το ΚΙΝΑΛ. Επιδιώκει να ενισχύσει το αντισύριζα μέτωπο και κατηγορεί τον Νίκο Ανδρουλάκη για προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ με προοπτική τη συγκυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό η αλλαγή στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη -από την αυτοδυναμία σε κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις επόμενες εκλογές-, μένει μετέωρη. Ο κ. Ανδρουλάκης αρχικά απέρριψε το ενδεχόμενο συνεργασίας και το Μαξίμου έδειξε να επιστρέφει στη ρητορική της αυτοδυναμίας. Ωστόσο το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι η συζήτηση αυτή θα γίνει με πραγματικούς όρους μετά τις εκλογές και ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δε θα μπορεί να αρνηθεί μια προγραμματική συμφωνία.

Τελευταία άρθρα

Κάποιοι δίνουν θάρρος στους Τούρκους

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιοι δίνουν θάρρος στους Τούρκους και λάθος μηνύματα, για να επιδεικνύουν τέτοια θρασύτητα, και μάλιστα...

Θα σας ξεχνάμε κάθε μέρα

Ένα πολύ ωραίο μυθιστόρημα του αείμνηστου Έλληνα «Παριζιάνου» συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη, τα κείμενα του οποίου κυκλοφορούν στην Ελλάδα από...

Μένουμε σπίτι, μένουμε νηστικοί και μας αρέσει πολύ!

H κολλητή του, εντούτοις επιβραβεύτηκε χθες από τους άθλιους ψηφίσαντες του Ευρωκοινοβουλίου για το σκάνδαλο με τα εμβόλια όπως...

Σε διατεταγμένη υπηρεσία από το Μαξίμου για την απόκτηση τέκνων από...

Το Μαξίμου δυστυχώς δεν κατάλαβε τίποτε! Ούτε από το ηχηρό μήνυμα των ευρωεκλογών, δεκατρείς μονάδες πτώση η Ν.Δ., ούτε...