Το παράθυρο που άνοιξε ο πρωθυπουργός για κυβερνήσεις συνεργασίας μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών της απλής αναλογικής, έχει ανάψει φωτιές.
Και δεν είναι μόνο η ουσιαστική παραδοχή του Μητσοτάκη ότι δε μπορεί να πετύχει αυτοδυναμία η ΝΔ, αλλά και τα σενάρια που δημιουργούνται γύρω από αυτό.
Με ποιον θα συνεργαστούν τα κόμματα; Ποιον θα πάνε και ποιον θα αφήσουν;
Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση μεγάλου συνασπισμού; Ποιον θα επιλέξει ο Νίκος Ανδρουλάκης, αν τελικά πιεστεί για να προχωρήσει σε συγκυβέρνηση;
Ή μήπως θα υπάρξει κυβέρνηση τριών κομμάτων όπως στο παρελθόν;
Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, κι έχουν να κάνουν βεβαίως και με την οικονομική κατάσταση της χώρας, όπως αυτή διαμορφώνεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Δηλαδή, αν η κυβέρνηση πάει με διαλυμένη οικονομία και την κοινωνία στα κάγκελα στις εκλογές (όποτε κι αν γίνουν) τότε ακόμη και πρώτο κόμμα να βγει η ΝΔ δε θα μπορεί να εξασφαλίσει αυτοδυναμία.
Είτε θα εξαναγκαστεί να συγκυβερνήσει, είτε θα πάει σε δεύτερες κάλπες μπας και καταφέρει να βελτιώσει την εικόνα της και να βρεθεί από ισχυρότερη θέση.
Πάντως, πολλές φήμες δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες ώρες. Ένα από τα σενάρια που πλέκονται στα πολιτικά γραφεία είναι ακόμη και αυτό της συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενός δηλαδή μεγάλου συνασπισμού, μιας «ιστορικής συγκυβέρνησης», που, όμως, θα πρέπει να έχει κι ένα τρίτο κόμμα ως «φενάκη».
Το σενάριο αυτό εντάθηκε μετά τις κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία και την επιλογή του Κ. Σκούμα ο οποίος προέρχεται από την Ήπειρο, έχει άριστες σχέσεις με την Όλγα Γεροβασίλη και γενικώς δε θεωρείται… δεξιός. Κάτι που εκνεύρισε πολλούς στρατηγούς της ΕΛ.ΑΣ.
Η επιλογή από το Μαξίμου μιας «ουδέτερης» προσωπικότητας για μια τόσο «καυτή» θέση, είναι για πολλούς προεόρτιο «συγκλίσεων» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Και ίσως αυτό να μη φαντάζει τώρα εφικτό. Ίσως πολλοί να λένε ότι δεν έχουμε μνημόνια και δανειστές να εκβιάζουν με χρεοκοπία, όπως είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια.
Όμως, ποιος ξέρει πώς θα είναι η κατάσταση της οικονομίας σε μερικούς μήνες;
Με πληθωρισμό που μπορεί να αγγίξει το 10%;
Με φήμες ότι η Ελλάδα μπορεί να μη βγει από τη μνημονιακή επιτήρηση;
Με τα νοικοκυριά να δοκιμάζονται από την ακρίβεια;
Και με τον σοβαρό κίνδυνο να κλείσει η Ρωσία τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου, κάτι που θα προκαλέσει ύφεση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο;
Μήπως, δηλαδή αν συμβούν τραγικά πράγματα πάμε σε εκλογές ακόμη και το φθινόπωρο και εξαναγκαστούν τα κόμματα σε συγκυβέρνηση;
Το ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο τρίτος πόλος. Η περίπτωση Βελόπουλου αποκλείεται από την κυβέρνηση λόγω της φιλορωσικής στάσης που κράτησε η Ελληνική Λύση. Δεν τον θέλει η Δύση και οι Αμερικανοί με απλά λόγια, ακόμη κι αν αυτός πάρει ποσοστό πάνω από 4%.
Υπάρχει το σενάριο της εισόδου στη Βουλή του κόμματος των Τζήμερου, Κρανιδιώτη σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο. Αν γίνει αυτό ενδεχομένως να ήταν το «σωσίβιο» του Μητσοτάκη, αλλά με βαρύ τίμημα για τον ίδιο.
Και πάμε στον Ανδρουλάκη. Αν το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ βγει τρίτο κόμμα με ποσοστό γύρω στο 14%-15% θα είναι ασφαλώς ρυθμιστής των εξελίξεων και θα «χορεύει» τους υπόλοιπους.
Ο Ανδρουλάκης στο συνέδριο του ΟΤ απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ και δεν είπε τίποτε για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τι θα γίνει, όμως, αν εξαναγκαστεί και ο ίδιος από την Ευρώπη (ευρωβουλευτής γαρ) να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ; Τότε θα αναζητηθεί ένα τρίτο πρόσωπο για πρωθυπουργός γιατί στο ΠΑΣΟΚ δε θέλουν να ακούνε για τον Μητσοτάκη σε μια τρικομματική κυβέρνηση.
Ήδη πολλά ονόματα ακούγονται για τον νέο… Παπαδήμο που θα είναι αποδεκτός από όλους. Άρα αποκλείονται δεξιοί πολιτικοί που δε θα θέλουν τα άλλα κόμματα, αλλά και ο Στουρνάρας ή κάποιος που είναι σε ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση, αν ο Ανδρουλάκης αποδεχθεί μια συγκυβέρνηση με τη συμμετοχή του, πολλοί λένε ότι θα έχει υπογράψει την πολιτική του αυτοκτονία.
Θα γίνει δηλαδή κάτι σαν τον Κουβέλη που εξαφανίστηκε…
Είπαμε, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, τόσο για την επόμενη ημέρα των εκλογών όσο και για το πότε θα γίνουν. Ο Μητσοτάκης λέει σε περισσότερο από ένα χρόνο, προφανώς και για να στείλει το μήνυμα στους «χαβαλέδες» υπουργούς που έχουν κατεβάσει τα μολύβια.
Όμως, όλα θα κριθούν τους επόμενους μήνες. Αν ο τουρισμός δεν πάει καλά, αν τα μακροοικονομικά δεδομένα είναι άσχημα, αν η κοινωνία βράζει στο καζάνι της ακρίβειας κι αν δε βγούμε οριστικά από την εποπτεία των δανειστών, τότε θα έχει δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο η κυβέρνηση δε θα μπορέσει να αντέξει.