Πολιτικά σενάρια πυροδοτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στροφή στη ρητορική της αυτοδυναμίας – Tώρα βλέπει κυβέρνηση συνεργασίας

Μέχρι τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλειε τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας και εμφανιζόταν βέβαιος ότι στη δεύτερη εκλογή -που θα γίνει με το νόμο που έχει ψηφίσει η ΝΔ-, θα σχηματίσει κυβέρνηση αυτοδυναμίας.

Μία φράση του όμως στο Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου, αλλάζει την πάγια ρητορική του και πυροδοτεί πολιτικά σενάρια καθώς αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις επόμενες εκλογές, αν και επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Κατ’ αρχήν ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δε θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα σε φιλικές εφημερίδες, που το περιβάλλον του τροφοδότησε: «Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Έχω μάθει να πορεύομαι με κανόνες, τον αλλάξαμε γιατί πιστεύουμε ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία και αυτό θα αποδειχτεί». Εξέφρασε την εκτίμησή του ότι δεν είναι πιθανές και βιώσιμες κυβερνητικές συμμαχίες με την απλή αναλογική και πρόσθεσε ότι η ΝΔ θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη. Ωστόσο είναι εμφανής η αλλαγή στη ρητορική του καθώς πλέον αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας: «Στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτου η αυτοδυναμία. Στόχος είναι να παίρνουμε αποφάσεις γρήγορα και να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε κρίσεις, οι οποίες θα είναι μαζί μας τα επόμενα χρόνια. Ο λαός θα υποδείξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή περισσότερα κόμματα. Η χώρα θα κυβερνηθεί είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο τρόπο. Αυτό δεν είναι δική μας απόφαση».

Η καινούργια ρητορική του πρωθυπουργού αντανακλά τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων και την προβολή των πολιτικών εξελίξεων για τους επόμενους μήνες. Η αυτοδυναμία έχει αποκλειστεί, ακόμη και στις δεύτερες εκλογές και φυσικά κανείς δε θα πάρει την απόφαση μίας τρίτης εκλογικής αναμέτρησης. Ο πρωθυπουργός αποκλείει τον σχηματισμό κυβέρνησης με απλή αναλογική και αφήνει ανοικτό τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη δεύτερη εκλογή με συνεργασία που μπορεί να είναι είτε από αριστερά του, με το ΚΙΝΑΛ, είτε από τα δεξιά καθώς υπάρχει άνοδος του πέραν της ΝΔ δεξιού χώρου. Ενδεχομένως επιδιώκει να δρομολογήσει τις εξελίξεις, αντί να τις ακολουθήσει καθώς ήδη κυκλοφορούν σενάρια κυβερνήσεων συνεργασίας χωρίς τον ίδιο στην εξίσωση. Πληροφορίες από το ΚΙΝΑΛ θέλουν ο Νίκος Ανδρουλάκης να αρνείται κυβέρνηση με τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Όσο για την πέραν της ΝΔ δεξιά, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις, και άφησε ανοικτή την υπόσχεση για σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου και για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, αν και συμπεριέλαβε τον κίνδυνο η μείωση να απορροφηθεί από τους παραγωγούς και να μη φθάσει στους καταναλωτές.

Τελευταία άρθρα

Ελληνοτουρκικά: Όταν οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης εκτίθενται

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή, μας υπενθύμισε ότι, όσο τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παραμένουν στρατιωτικοποιημένα...

Νηστεία στα πάθη, τόπο στην οργή

Το άρθρο του αρχιδιακόνου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών πατέρα Ιωάννη Μπούτση στην «Εστία», με το οποίο άσκησε κριτική στην Πρόεδρο...

Θα βγάλει «κόρακας κοράκου μάτι»;

Καθώς ώρα με την ώρα, μέρα με την ημέρα, εκτοξεύεται ο αριθμός των υπογραφών στο διαδικτυακό ψήφισμα για τα...

Η μέθεξη Σημιταριού και Νεομητσοτακισμού ως η πιο καταστροφική βόμβα στα...

«Δε διανοήθηκα ποτέ να εργαλειοποιήσω εθνικές τραγωδίες για πολιτικό όφελος». Κι όμως! Αυτή η απίστευτη δήλωση ανήκει στον πρωθυπουργό...