Υπουργικό: Στις καλένδες ο έλεγχος των τιμών χονδρικής και η φορολόγηση των επιχειρήσεων ενέργειας

Διαβεβαιώσεις για επάρκεια προϊόντων στην αγορά

Για όλα φταίει η ρωσική εισβολή και η πανδημία είπε για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός, στο υπουργικό συμβούλιο, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την αδυναμία του να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κρίση είναι παγκόσμια, μίλησε για τις ελληνικές προτάσεις στην ΕΕ που δεν υιοθετήθηκαν, απέρριψε την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και παρέπεμψε στις καλένδες τη φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων.

Σε μια παραδοχή αμηχανίας και αδυναμίας ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «τα παγκόσμια προβλήματα απαιτούν παγκόσμιες διευθετήσεις, απαιτούν όμως ταυτόχρονα και σημαντικές εθνικές παρεμβάσεις».

Όσον αφορά την άμεση αντιμετώπιση όμως στο παγκόσμιο ή ευρωπαϊκό επίπεδο οι παρεμβάσεις είναι ανύπαρκτες. Ο κ. Μητσοτάκης περιορίστηκε να μιλήσει για τη μελλοντική αντικατάσταση του ρωσικού αερίου από άλλες εφοδιαστικές πηγές, ενώ επανέλαβε και τις ελληνικές προτάσεις που προς το παρόν δεν υιοθετήθηκαν. Παρέπεμψε στις καλένδες «την πολύπλοκη διαδικασία του ελέγχου της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου το οποίο, τελικά, είναι αυτό που καθορίζει και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες… Γι’ αυτό και μεμονωμένες κινήσεις, όπως τα εθνικά πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, δεν οδηγούν τελικά παρά μόνο στην επιβάρυνση των εθνικών προϋπολογισμών… Γιατί αυτό το οποίο αποκρύπτουν οι ψεύτες της αντιπολίτευσης είναι πως οι εθνικές παρεμβάσεις κοστίζουν τελικά στα δημόσια ταμεία των χωρών, αναγκάζοντάς τις τελικά μετά να καταφεύγουν σε νέους φόρους».

Παρομοίως και για τα κέρδη των εταιρειών όταν και αν πιστοποιηθούν από τη ΡΑΕ θα φορολογηθούν. Είπε ο κ. Μητσοτάκης: «Τα ποσά, όμως, τα οποία θα φορολογηθούν, δε μπορούν να βγαίνουν από το καπέλο του κάθε δημαγωγού, πρέπει πρώτα να υπολογιστούν με σαφήνεια από την Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή, τη ΡΑΕ, και πρέπει να υπολογιστούν σωστά, με τα κέρδη, τους φόρους και τις εκπτώσεις οι οποίες έχουν δοθεί. Και έτσι ακριβώς θα γίνει».

Για την ακρίβεια που όπως είπε είναι εισαγόμενη επανέλαβε τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Για τις ενδεχόμενες ελλείψεις προϊόντων είπε ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις «για την επάρκεια της αγοράς, για κάποιες εισαγωγές από εμπόλεμα κράτη, οι οποίες τώρα θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού ή να παραχθούν και εδώ, όπως για παράδειγμα με την καλλιέργεια ηλίανθων για το ηλιέλαιο, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μεγάλη ζήτηση. Θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε παραπάνω από 300 χιλιάδες στρέμματα, τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς αγρανάπαυσης».

Προανήγγειλε «πρόσθετη στήριξη των παραγωγών μας, ειδικά ως προς τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, μέσα στις επόμενες μέρες».

Έδωσε τέλος δυο διαβεβαιώσεις: Πρώτον, έχουμε απόλυτη επάρκεια στην αγορά και δεύτερον, οι έλεγχοι στην αγορά θα είναι εντατικοί ώστε να αποτραπεί κάθε φαινόμενο αισχροκέρδειας.

Τελευταία άρθρα

Ποιος θα μας προστατέψει;

Μόλις άνοιξα το κινητό μου χθες το πρωί, αίφνης «προσγειώθηκε» στην οθόνη του ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μήνυμα. Αποστολέας του ένας...

Άδωνις Γεωργιάδης: Ο καλύτερος εκπρόσωπος του κράτους δικαίου του Μητσοτάκη

Για τους Έλληνες βουλευτές και υπουργούς δεν αρκεί μόνο η ασυλία από τον αντισυνταγματικό και προκλητικό νόμο. Ούτε οι...

Η «σωστή πλευρά» και τα λάθη

Η ανασκόπηση της τακτικής της κυβέρνησης, κατά τη δεύτερη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δικαιώνει τη διακήρυξή της...

Ο Κυριάκος τα λέει αυτά;

Ένας πολιτικός είναι ικανός για όλα. Μπορεί να λέει τη μία μέρα τα κανονικά και την άλλη τα αντίθετα....